Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: AlphaSmart Dana, een Palm van formaat

Door Susan Krieger en Pieter van Osch Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 30 december 2002


Een promotiefoto van de Dana

En de Dana in werkelijkheid, vergeleken met een Handspring Treo 270

Bij toepassingen die niet gebruik maken van de volledige breedte van het scherm, kan het Graffiti-deel links of rechts worden afgebeeld

Een schematisch overzicht van de achterzijde

De Dana heeft twee USB-poorten en twee uitbreidingsslots voor SD/MMC-kaartjes

Een screenshot van de Dana, waarbij volledig gebruik wordt gemaakt van het brede scherm
AlphaSmart is al jaren een bekende in de onderwijsmarkt en voor wie beroepshalve onderweg moet of wil schrijven. Tot nu toe fabriceerde AlphaSmart versies met een eigen besturingssysteem, zoals de succesvolle AlphaSmart 3000. Recentelijk is de op PalmOS gebaseerde AlphaSmart Dana geïntroduceerd.

Afmetingen

De AlphaSmart Dana meet 31 bij 24 cm en is 5 cm hoog. Het is hiermee een Palm-computer met het formaat van een kleine typemachine. De Dana werkt met Palm OS 4.1, wat betekent dat je zonder enig probleem de vele Palm-OS toepassingen kunt installeren op deze iets meer dan 900 gram wegende typemachine.

Scherm

Het brede scherm meet maar liefst 560 bij 160 pixels, 3,5 maal zo breed is als een ‘normale’ Palm-computer. De meegeleverde toepassingen maken optimaal gebruik van dit brede scherm. Niet-aangepaste PalmOS-applicaties worden in het midden van het scherm afgebeeld, met rechts (of voor linkshandigen links) het Graffiti-invoerscherm. Het ietwat gekantelde scherm is helaas monochroom, maar wel voorzien van achtergrondverlichting, zodat je ook in het donker kunt werken. Het scherm is scherp en heeft een goed contrast. Het aanraakscherm bedien je met een stift die je uit een sleuf rechtsachter de Dana kunt halen. Handig is dat je de schermtekst ook een kwartslag kan kantelen, zodat je de Dana kunt hanteren als een soort tablet.

Toetsenbord

Typen op de Dana gaat moeiteloos, het toetsenbord werkt zelfs fijner dan menig normaal computertoetsenbord. Een blind-typist zal zich alleen moeten trainen in de plaatsing van de Palm-specifieke knoppen, zoals de applicatieknoppen, maar ook bijvoorbeeld de Commando-toets. De knoppen voor ‘OK’ (enter-toets) en volgend veld (tab-toets) zijn op intuïtie te vinden. De AlphaSmart is gemaakt van stevig donkerblauw ABS plastic; ook het scherm is stevig. AlphaSmart claimt dat je dit apparaat van een afstand van 1,2 meter kunt laten vallen. Het lijkt ons dat je rustig kleuters kunt laten spelen met de Dana. Oudere studerende kinderen maar ook journalisten kunnen de nog geen kilo wegende Dana in de tas werpen en tevoorschijn halen wanneer teksten geschreven moeten worden. Toch, om onbedoeld indrukken van de toetsen te voorkomen, was het wel aardig geweest als er een soort stevige klep meegeleverd was.

Programmatuur

AlphaSmart promoot de Dana als een energiezuinig laptop-alternatief: je kunt dankzij de meegeleverde QuickOffice-software moeiteloos Microsoft Excel- of Word-documenten uitwisselen met de desktop. Natuurlijk zijn ook de PIM-data uitwisselbaar via het meegeleverde Palm Desktop. Bovendien is de ‘memo-knop’ van deze Palm-computer gekoppeld aan AlphaWord, een uitgeklede versie van WordSmith; de beste keus voor het Palm OS platform als het om het bewerken van MS Word-documenten gaat. Ook AlphaWord synchroniseert probleemloos met Microsoft Word. Alle synchronisatie van PIM-data, Word- en Excelbestanden kan met Palm Desktop en Microsoft Office plaatsvinden voor zowel Windows als MacOS (inclusief MacOS X).

Een email-pakket (Aileron) en een uitprobeerversie van een printerdriver (PrintBoy) completeren het ‘laptop-beeld’ van de Dana. Heb je bijvoorbeeld PrintBoy geïnstalleerd, dan kun je je documenten printen door je Dana op de infrarode poort te richten van de meeste moderne printers.

Andere Palm-programmatuur laat zich probleemloos installeren. De verschillende programma’s werken prima op de Dana, maar maken (nog?) geen gebruik van het extra brede scherm. Met uitzondering van het optionele ThoughtManager van HandsHigh, dat wel fijn werkt op het grote
scherm. Want dat valt wel op: als je eenmaal aan het brede scherm gewend bent, wil je eigenlijk
niet anders meer.

Connectiviteit

Voor uitwisseling met de PC sluit je de Dana aan op de USB-poort. Je kunt ook data uitwisselen met SD/MMC-kaart. De Dana heeft maar liefst twee SD/MMC kaartsleuven. Voor het beheren van gegevens op de SD/MMC-kaarten wordt standaard HandEra’s CardPro meegeleverd. De infrarood-poort kan, behalve voor printen en gegevens uitwisselen met een notebook, ook gebruikt worden voor het versturen en ontvangen van e-mail via mobiele telefoons met infrarood-poort.

Stroomvoorziening

Een standaard meegeleverde oplaadbare accu voedt de Dana, maar de stroomvoorziening kan ook geleverd worden door drie gewone AA-batterijen. In praktijk blijkt het prima mogelijk om meer dan 30 uur echt te werken op de Dana zonder weer opnieuw aan de lader te moeten. Behalve het monoschrome scherm is natuurlijk de Dragonball-processor de reden dat het stroonverbruik zo laag is. In gebruik is de Dana snel genoeg.

Alternatieven en concurrenten

Een alternatief voor de Dana is natuurlijk een Palm PDA, zoals de Tungsten|T of de m515 met opklapbaar toetsenbord. In de praktijk zal deze combinatie voor de doorgewinterde gebruiker te omslachtig en weinig robuust zijn. De AlphaSmart Dana heeft eigenlijk geen concurrenten, of het zouden de HP Jornada 728 met het PocketPC-besturingssysteem en en kleiner toetsenbord of de Psion Netbook, die op Symbian is gebaseerd, moeten zijn. Beide concurrenten hebben weliswaar een kleurenscherm, maar een veel minder comfortabel toetsenbord. En o ja, de prijs: beide concurrenten kosten een veelvoud van de Dana.

Prijs en levering

De prijs van de Dana is €534 inclusief BTW. Deze prijs is inclusief QuickOffice, AlphaWord, Palm Reader en Palm Desktop, oplaadbare batterij, Nederlandse oplader, USB-kabel en een keurig verzorgde handleiding. De Dana wordt geleverd in een keurige en kleurige doos.

Conclusie

De prijs van de Dana is die van een dure Palm computer, maar de Dana is tegelijkertijd ook een goedkope laptop. Toch is de Dana geen van beide; het combineert de eenvoud in gebruik, lange gebruiksduur van de batterijen en de 'instant’ beschikbaarheid van een PDA met het echte toetsenbord van een notebook. Een aanrader voor schrijvers, journalisten, studenten en anderen die lange teksten willen schrijven of e-mails willen versturen op verschillende lokaties.

Verbeterbaar

  • een kleurenscherm (heeft wel consequenties voor gebruiksduur batterijen)
  • geïntegreerd GSM / GPRS modem en/of Bluetooth (idem)
  • wachtwoord-beveiliging als je de Dana aanzet
  • meer programmatuur die gebruik maakt van het extra brede scherm

Pluspunten

  • compact en robuust
  • uitstekend toetsenbord
  • breed scherm met prima contrast
  • uitgebreide uitbreidingsmogelijkheden
  • krachtige meegeleverde programmatuur (met name QuickOffice en AlphaWord)
  • lange gebruiksduur oplaadbare batterijen (meer dan 30 uur)
  • ‘suited for the job’

Gegevens over de AlphaSmart Dana

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android