Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Map Viewer, Route Planner en Magellan GPS ontvanger

Door Eric van Dam Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 20 april 2001


Afbeelding 1

Afbeelding 2

Afbeelding 3

Afbeelding 4

Afbeelding 5

Afbeelding 6

Afbeelding 7

de Magellan

Mapviewer

Tot voor kort gebruikte ik een Psion. Ik merkte echter dat het formaat van de Psion maakte dat ik deze niet altijd bij mij droeg, wat soms tot onhandige situaties leidde. Hierom ben ik overgestapt op de Palm Vx. Tot volle tevredenheid. Deze heb ik altijd bij me, overdag op zak, ‘s avonds naast het bed. Het enige wat ik echt mis uit mijn ‘Psion-periode’, is een echte ‘stratenplanner’ vergelijkbaar met de StreetPlanner van Palmtop (nu TomTom). Navraag bij TomTom leerde mij dat over enkele maanden StreetPlanner voor de Palm uitgebracht zal worden. Veel geduld hebben, zo leek het motto.

Wat schetste mijn verbazing toen ik in Parijs liep en een heuse ‘stratenplanner’ voor de Palm zag: Mapviewer. Deze had ook een kleurenversie voor de Palm IIIc! Nader onderzoek wees uit dat Astron software in België kaarten van de Benelux kon leveren bij Mapviewer. Bovendien verkopen zij ook een GPS-ontvanger in combinatie met Palmtop Route Europe. Uitproberen dus!

Magellan GPS-ontvanger


De Magellan GPS-ontvanger wordt geleverd met:
 • GPS Companion receiver
 • Route Europe CD-ROM van Palmtop Software
 • Nav Companion CD-ROM (benodigde sotware)
 • Twee AAA batterijen
 • User/Quick Reference Guide

De GPS-ontvanger heeft ongeveer het formaat van de Palm V zelf. Rechtsboven zit er een grote antenne. Je kunt de Palm erin klikken op vrijwel dezelfde wijze zoals je hem in de cradle plaatst. Dit gaat zeer eenvoudig en eenmaal vastgeklikt voelt het geheel erg solide aan. Indien je gebruik maakt van het standaard Palm-beschermhoesje, kan dit gewoon blijven zitten. Indien je echter gebruik maakt van een Palm hard case of een andere hoes die de achterkant bedekt, zul je de Palm hier elke keer dat je de GPS wilt gebruiken uit moeten halen.

De GPS werkt op twee AAA-batterijen. Volgens de fabriek zijn deze in volle toestand goed voor tien uur functioneren. Indien je de GPS gebruikt om in de stad even een straat te zoeken is dit geen probleem. Gebruik je de GPS echter de hele dag in de auto, dan wordt het veel batterijen vervangen: een erg dure onderneming. Gelukkig is er voor gebruik in de auto een sigaretten-adapter verkijgbaar. Tevens kun je een hulpstuk aanschaffen waarmee je de GPS-Palm combinatie kan bevestigen in de auto. Een soort zwanenhals welke je met twee zuignappen aan de voorruit vastplakt zodat de Palm goed in het zicht hangt. Als laatste accessoire is er een leren draaghoes te verkrijgen.
De grootste concurrent van de Magallan, RandMcNally (zie review van Gonny van der Zwaag) levert deze accessoires standaard bij zijn GPS-ontvanger.
MapViewer is een routeprogramma dat enkel gebruik maakt van kaarten en niet van routebeschrijvingen. Dit hoeft geen probleem te zijn, daar er veel verschil in zoom-niveau mogelijk is.
Je kunt kiezen tussen ‘voetganger’ en ‘auto’ modus. Dit is van belang voor eenrichtingsstraten. Om een route te laten uitrekenen dien je vertrek- en aankomstpunt aan te geven. Dit kun je doen op huisnummer of op kruising. Zijn deze punten gekozen, dan berekent MapViewer de route. Deze komt dan als een dikke zwarte lijn op het scherm te staan (zie afbeelding 1).

Met de scroll-toetsen kun je schakelen tussen de verschillende zoom-niveaus.
Je kunt met de T-functie rechtsonder in het scherm, schakelen tussen straatnamen (afbeelding 2) en richtingsverkeer (afbeelding 3).

Indien je de GPS aansluit dan wordt de positie weergegeven door een zwart-wit knipperend kruisje. Om de juiste route te volgen dien je er gewoon voor te zorgen dat het kruisje op de zwarte lijn blijft. Wijk je daar toch vanaf, door bijvoorbeeld een wegopbreking, dan berekent MapViewer automatisch en snel een nieuwe route.

Op de MapViewer cd-rom staan meer dan 1200 steden in de Benelux. Deze zijn op dezelfde wijze in de Palm te zetten als andere nieuwe software. De kaarten kosten echter wel redelijk veel geheugen: Amsterdam is bijna 2MB!. De kaarten zijn er echter zo snel te installeren dat het makkelijk is -en verstandig!- om alleen die steden te installeren die je bezoekt.

Het is even wennen in gebruik, maar voordat je het weet is de MapViewer een nuttige reisgenoot, zeker in plaatsen waar je onbekend bent. In combinatie met een GPS wordt het erg moeilijk om verkeerd terecht te komen. Jammer is dat de batterijen van de GPS al na tien uur gebruik leeg zijn.

Route Europe


Route Europe van Tomtom-software is een routeplannings-programma Je kunt kiezen tussen verschillende landen of landencombinaties. Ik heb de Benelux-kaarten uitgeprobeerd. Installeren van de Benelux-kaarten vergt 723Kb aan geheugen op je Palm.

Het programma is vooral geschikt voor de grote weg. Voor de stad is gewoonweg niet de beschikking over voldoende detail. Heel vaak zie je dan Unnamed Road.

Het zoeken van een route gaat op vrijwel dezelfde wijze als bij MapViewer (vertrek- en aankomstpunt kiezen). Je kunt kiezen tussen 'snelste' route in tijd en 'kortste' route in afstand. Na het berekenen krijg je een samenvatting te zien (zie afbeelding 4). Hierop zie je het vertrek- en aankomstpunt en de totale aftand in kilometer en tijd.

Het volgende scherm toont een routebeschrijving (zie afbeelding 5) Er is daarbij keuze uit:

 • normale beschrijving
 • alleen plaatsnamen
 • alleen wegnamen
 • volledige beschrijving

Door op Map te drukken, krijg je het kaartje te zien. Met de schuifbalk rechts op het scherm kun je kiezen uit een detailverschil van 250km hoogte tot 500m hoogte. Voor linkshandigen is er de mogelijkheid de schuifbalk links op het scherm te laten verschijnen! Je kunt het wegdetail verder nog wijzigen via pijltjes linksonder op het scherm (zie afbeeldingen 6 en 7).

Wil je weer terug naar de beschrijving dan druk je op “Plan”. Je krijgt dan de keuze tussen:

 • snelste route
 • kortste route
 • altenatieve route (ivm files of wegopbrekingen)

Wanneer je de GPS aanluit, dan verschijnt je positie in de vorm van een wit pijltje op het scherm (zie afbeeldingen 6 en 7). Om de juiste route te volgen dien je er net zoals bij MapViewer gewoon voor te zorgen dat het pijltje op de zwarte lijn blijft.

Route Europe is een erg mooi programma. Het ziet er erg mooi en duidelijk uit en is makkelijk in gebruik. Nadeel is echter dat er weinig detail is in de stad. Aan de melding “Unnamed road” ga je je dan al snel ergeren. Het gebruik van de Magellan GPS biedt dan uitkomst. Je weet dan toch of je op de juiste weg bent doordat het pijltje op de weg staat.

Mijn eindoordeel


De GPS receiver van Magellan is makkelijk in gebruik en een prettige hulp op onbekende plaatsen. Hij is klein en simpel aan te sluiten op de Palm V(x). Het wordt gevoed door batterijen, maar voor continu gebruik in de auto raad ik aan de sigaretten-aansteker adapter te gebruiken; deze is helaas niet standaard bijgeleverd en zal apart aangeschaft moeten worden.

In de auto kun je de GPS eenvoudig aan de voorruit bevestigen via een optionele accesoire.
Ik vind het jammer dat de bevestigings-accesoire en sigarettenaansteker-adapter niet standaard worden bijgeleverd: dit in tegenstelling tot de GPS-receiver van RandMcNally, die voor ongeveer dezelfde prijs (ca fl 650,-) wordt verkocht.

MapViewer is een mooi programma en makkelijk in gebruik. Mapviewer zou je eventueel kunnen gebruiken zonder GPS, dan heb je gewoon een stratenboekje in je Palm. Voor het gebruik van Route Europe van TomTom vind ik de GPS echter bijna noodzakelijk. De kaarten van RoutePlanner zijn zonder beschrijving, maar dat vormt mijns inziens niet een groot nadeel. Wil je toch liever een beschrijving bij je route, dan is het misschien verstandig nog een aantal maanden te wachten op de Streetplanner van PalmTop-software die uit gaat komen.

Met dank aan Astron voor de ter beschikking gestelde GPS en software.

De MapViewer kost 2425 Belgische Franc (ongeveer f 135,-) en is verkijgbaar bij:

Astron
Tijdokstraat 12-14
B-8380 Zeebrugge
België
Tel: 0032 50 55 15 50
Fax: 0032 50 55 16 50
E-mail: astron@astron.be

Voor andere versies van MapViewer kijk op www.swi-info.com

Voor info over Route Europe: Tomtom software (www.palmtop.nl/palm)

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android