Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Digimap 2002

Door Palmclub.nl Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 26 januari 2003


Wat meer ingezoomd op de route door Amsterdam

Overzicht van Nederland op de pc (klik voor een groter plaatje). Hier zie je ook mijn hoofd- en deelkaarten



Hier is een vlaggetje gezet bij doel

Digimap noemt zich een hoge kwaliteit GPS-routeplanner voor het PalmOS. Het programma claimt je niet alleen van stad naar stad te leiden, maar ook binnen dorpen en steden word je tot op huisnummerniveau begeleid. Dit alles met heldere kaarten in kleur, duidelijke afslagpijlen met de bijbehorende afstand, piepjes om je te waarschuwen voor komende acties en piepjes ter bevestiging van de juiste keuzes. Digimap claimt tenslotte dat als je toch nog mis rijdt, het programma zal zorgen voor een nieuwe route. En dit alles met kaartmateriaal van Navtech dat up-to-date is. Twee keer per jaar komt er een nieuwe versie uit.

Maakt Digimap 2002 dat allemaal waar? Palmclub zoekt het voor je uit.

Testopstelling en installatie

Waarmee werd de test uitgevoerd? De hardware bestaat uit een Palm m505 met 16 MB geheugen (maar met de standaard 8Mb lukt het ook), een MMC van 64 MB en de Holux GPS-muis GM210. De software: CD Digimap 2002 International versie 2.20 met kaarten van de Benelux.
De Digimap 2002 cd wordt geleverd met een serienummer. Op de website van Hekosoft vul je het serienummer en je Hotsync-naam in. Per e-mail ontvang je vervolgens je activatiecode.
Je start de cd op en voilà: na invoer van de activatiecode is het programma in no-time geïnstalleerd. Ook de kaarten zijn al overgezet op je pc, waardoor je de cd voortaan niet meer nodig hebt. Omdat er nog driftig aan Digimap gesleuteld wordt (daarover later meer) is nu het moment om naar de update-site van Digimap te gaan, om de laatste versie op te halen. En geloof me, in elke update zitten weer handige verbeteringen. Omdat het dus zinvol is om frequent te controleren of er alweer een update is, heeft Hekosoft al een link naar de update-site geplaatst in je Digimap-folder. De link kun je eenvoudig verslepen naar je bureaublad en met één klik weet je of er weer een leuke verrassing is.
De laatste versie van Digimap is HiRes- en OS5-compatible en ondersteunt Bluetooth GPS.

Gebruik

Het eerste gebruik is even wennen. De intuïtieve wijze waarop GPS-programma’s als Citymaps en Atlas zich laten bedienen is nog wat zoek bij Digimap. Ook de handleiding geeft je helaas niet alle houvast; het meeleveren van een begrijpelijke handleiding heeft bij Hekosoft duidelijk geen prioriteit. Ook in de laatste handleiding van versie 2.20 (van 1 december 2002) zitten de nodige taalfouten – haastklus. Maar na enkele ritten leer je de bediening vanzelf steeds beter kennen.

Digimap is op twee manieren te bedienen:

  • Je kunt een route op je pc plannen en daarna de benodigde route-informatie plus kaarten overzetten naar je Palm.
  • Je kunt de route plannen op je Palm als je de juiste kaarten daar al op hebt staan. Ik bespreek beide manieren, met hun hebbelijkheden en onhebbelijkheden.

    Plannen op de PC

    Digimap werkt met één grote kaart van de landen waarvoor je de licentie hebt gekocht. Wil je een route plannen binnen één stad, dan hoef je alleen - à la de Dommelsch-reclame van weleer - in te zoomen op de kaart op je scherm, het start- en eindpunt te plaatsen en de software rekent uit hoe je moet rijden. Vind je dat de route verplicht langs een bepaalde tussenstop dient te gaan, dan plaats je eenvoudig een waypoint. Deze routegegevens parkeer je dan met een druk op de knop voor de volgende Hotsync. Je maakt een uitsnede van de kaart waar je je route op gepland hebt, je geeft aan of alle wegen, gebouwen, spoorwegen enzovoort zichtbaar moeten zijn en zet ook deze kaart klaar voor de volgende Hotsync.

    Routes plannen binnen een stad, dorp of provincie is dus zo gepiept. Maar wil je van het zuiden van de stad Groningen naar de J.J. Viottastraat in Amsterdam, dan moet je meer handelingen verrichten. Ook in dat geval plan je de route op je pc-scherm en zet je de routegegevens klaar voor een Hotsync. Maar met de kaart zelf gaat het in dit geval anders. Een groot deel van de route vraagt immers maar weinig detaillering, terwijl je van het begin- en eindpunt wel een kaart met een hoog detailniveau wilt zien. Zou je de gehele route op hoog niveau in je Palm kwijt willen, dan krijg je ook alle huisnummers en straten van bijvoorbeeld Nagele en Emmeloord in je Palm. Dat geeft een beslag op je geheugenruimte van pakweg 20 MB en is dus geen goed plan.
    Beter is de kaart van Amsterdam uit te snijden op hoog niveau en de gehele kaart van Nederland uit te snijden op laag detailniveau. Je kunt het gebied dat je wilt exporteren naar de Palm makkelijk met een vensterfunctie uitsnijden.

    Op je Palm word je dan straks met de kaart van Nederland (met alleen hoofd- en snelwegen) naar Amsterdam geleid en kom je vervolgens automatisch op de hoog-detailkaart van Amsterdam terecht. Op die kaart staan, als je wilt, àlle steegjes met hun huisnummers.

    De laag-detailkaart van Nederland wordt bij elke route op je Palm gebruikt, als het programma geen hoog-detailkaart van het betreffende gebied kan vinden.

    Er zitten wel wat bokkigheden in de huidige pc-deel van Digimap. Zo tref je een zoekvenster aan, dat nogal kieskeurig is. Typ je de Viottastraat in Amsterdam in, dan wordt er niets gevonden. De juiste naam van de straat is namelijk "J.J. Viottastraat". Het programma heeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld TomTom Citymaps nog niet een ‘lijkt-op’-toets. Lastig! En gek genoeg kun je op je pc ook niet op huisnummerniveau kiezen! Dat kan pas op de Palm. Wel kun je op de pc de postcode gebruiken om te zoeken.

    Als je op je Palm nu Digimap opstart, en je GPS is aangesloten, dan wordt automatisch een kaart van je huidige positie met de meeste detaillering weergegeven. Het maakt niet uit of die kaart in je geheugen staat of op de SD/MMC-kaart. Je kunt met de up- en downknop in-of uitzoomen. Zo zie je op een uiterst heldere kaart in welke straat/stad je bent en met een druk op de locatiepijl zie je zelfs voor welk huisnummer je staat. Ga je naar het menu Routes en klik je op de route die je net gehotsynct hebt, dan wordt de route gepland in je Palm. Karren maar!        

    Plannen op je Palm

    Je kunt ook heel eenvoudig de reis plannen op je Palm, zonder gebruik te maken van je pc. Alleen dien je dan wel de benodigde kaarten in je Palm of op je SD/MMC-kaart aanwezig te hebben. Je laadt de juiste map, je kiest de stad waar je bent en je typt de eerste letter van de straat van vertrek. Nu kun je wel op huisnummerniveau kiezen. Na de je keuze druk je op de knop Set Position om je startpunt vast te leggen. Nog simpeler: als je startpunt het punt is waar je op dat moment daadwerkelijk bent, is meteen een druk op die knop al voldoende.
    Je punt van aankomst vastleggen gaat op dezelfde manier. Je drukt op de knop Destination en het programma vraagt of de route mag worden uitgerekend. Een paar seconden later geeft het scherm aan hoe je rijden moet. Waarlijk simpel. Heb je een aantal vaste vertrek- of aankomstpunten, dan kun je die invoeren in Digimap. Een druk op de naam is dan voldoende om de routeberekening uit te voeren. Handig voor de heen- en terugweg. Versie 2.20 van Digimap geeft je de mogelijkheid om in je Palm gebruik te maken van een waypoint (een punt waar de route langs moet gaan).

    Maar nogmaals: je moet de kaart van het aankomstpunt dan wel met gedetailleerde straatinfo ergens in je geheugen hebben staan. Heb je die kaarten op je SD/MMC-kaart, dan zorgt Digimap zelf dat 'ie ze ophaalt en in je gewone geheugen plaatst. Mochten er op een bepaald moment te veel kaarten opgevraagd worden, dan verwijdert Digimap zelfstandig de kaarten die niet meer nodig zijn uit het geheugen.
    Zelf heb ik op mijn 64 MB MMC een globale overzichtkaart van Nederland en 27 uitsnedes die bij elkaar heel Nederland met alle straten, bezienswaardigheden (points of interest), spoorwegen en huisnummers afdekken. Samen zo’n 41 MB. Het is wel een klus om te maken, maar o zo handig als onderweg blijkt dat je nog ergens anders heen moet.

    Rijden met Digimap

    Als de GPS is aangesloten zie je een grote detailkaart van je positie en geeft Digimap met een dikke pijl meteen aan waar je bent en welke kant je op rijdt. Die kaart kan steeds naar het noorden wijzen, maar je kunt 'm desgewenst ook steeds laten draaien, zodat je altijd naar de bovenkant van je scherm toe rijdt.
    Ach, eigenlijk kun je alles instellen: de kleuren van alle objecten als wegen, bebouwing, water en dergelijke, de dikte van je routelijn, de snelheden die je per soort weg gewend bent te rijden, ga zo maar door. Duizend meter voor een afslag krijg je al een aantal attentiepiepjes en dichter bij de afslag wordt je met nog meer piepjes erop attent gemaakt dat je iets moet doen. Wat je precies moet doen, zie je op het scherm. Driehonderd meter voor de daadwerkelijke afslag zoomt Digimap op de afslag in, zodat je duidelijk ziet wat je moet doen. Komt er een rotonde, dan staat er een omcirkeld cijfer aan de rechterkant: een twee geeft aan dat je de tweede afslag op de rotonde moet nemen. Bij een afslag staat een grote pijl naar links of rechts en staat bovenin het scherm de straatnaam van die weg waar je in moet. Tevens zie je in een brede kolom hoe snel je de afslag nadert. Is die informatie niet genoeg, dan kijk je gewoon op de kaart en snap je het ook. Heb je de juiste afslag gekozen, dan krijg je als beloning een monter riedeltje.

       
    Wat als er een wegversperring is? Als je gedwongen wordt van de route af te wijken geeft het scherm dat aan met een dikke balk bovenin het scherm: "WRONG DIRECTION". Gelijktijdig hoor je een alarmerende piepgeluiden. Bij de instellingen kun je aangeven dat Digimap de route automatisch opnieuw moet berekenen. Je moet dan wel een paar honderd meter verwijderd zijn van het punt waar je de geplande route verliet. Anders wijst hij je gewoon terug.

    Kom je in een gebied waarvan de gegevens op een andere kaart staan, dan laadt het programma zoals gezegd automatisch de juiste kaart. In de balk bovenin het scherm kun je naast elkaar drie informatiestromen zichtbaar maken, bijvoorbeeld de afstand tot aankomst, de werkelijke snelheid en de gemiddelde snelheid. Er zijn veel meer mogelijkheden, enige nadeel is dat de tekstregels klein zijn uitgevoerd.

    Gekkigheden

    Gaat er nooit iets fout? Natuurlijk wel. Zo heeft een PalmOS-navigator niet de beschikking over een afgetapt signaal van de snelheidsmeter en heeft het geen gyrokompas. Ingebouwde systemen hebben dat wel. Heeft je GPS een update-interval van twee seconden en rijd je snel, dan kan de kaart naijlen op de werkelijkheid. En ja, dan is een afslag snel dichtbij.

    Maar er komen ook andere foutjes voor. Het is daarbij goed te onderzoeken of die fouten komen door het programma of door de kaarten van de prestigieuze firma Navtech. De Palm geeft soms aan dat je ergens moet afslaan, terwijl er slechts een scherpe knik in de weg zit. Ook bij rotondes worden soms de verkeerde afslagnummers weergegeven. Die fouten zitten in het kaartmateriaal van Navtech en zullen ook optreden bij de ingebouwde navigatieapparatuur, die vaak ook met Navtech-kaarten werken.
    Programma-nukkigheden komen ook voor. Als je een route tussen twee steden laat plannen en en je hebt naast de overzichtskaart ook detailkaarten van de stad van aankomst nodig, dan kan er iets vreemds gebeuren. Digimap maakt op de achtergrond 'deelroutes', waarbij je van het ene naar het andere waypoint (tussenpunt) rijdt. Je rijdt als het ware van kaart naar kaart. Als je zo'n waypoint mist, doordat je er niet dicht genoeg langsrijdt, dan wordt je op een gegeven moment teruggestuurd. Een druk op de knop lost dat gelukkig op: je laat gewoon de route opnieuw berekenen.

    Zo zijn er nog meer zaken te optimaliseren in Digimap. Gelukkig is het Digimap-team erg gericht op het verbeteren van het programma en middels haar forum geeft ze meteen reacties op vragen van gebruikers. Ze zijn royaal in het toegeven van programmeerfoutjes en geven aan bij welke update bepaalde wensen van gebruikers in vervulling gaan. Zo zijn ze nu druk bezig met een OS5-spraakversie en gaan ze zich buigen over een geschikte aansluiting bij de komende Garmin iQue 3600.
    Updates zijn dan ook frequent beschikbaar op de site. Met zo’n instelling vergeef je hen graag de sporadische hick-ups. Er zijn ook leuke gekkigheden: je kunt een werkelijk onuitputtelijke lijst met points of interest bestellen. Je hebt dan de beschikking over alle restaurants, benzinepompen, ziekenhuizen, treinstations, musea, sporthallen en dergelijke die je onderweg tegenkomt.

    Conclusie

    Na uitvoerig gebruik van Digimap 2002 kom ik tot de conclusie dat Digimap 2002 het beste routeprogramma voor de Palm is, dat ik ooit heb gezien. Scherpe kaarten, goede routes, adequate herberekeningen en aanwijzingen die makkelijk te begrijpen zijn. Ik geloof zelfs dat Digimap de concurrentie met de veel duurdere inbouw-navigatiesystemen aan kan. Daarbij speelt mee dat Digimap niet altijd de veroorzaker is van gekkigheidjes, want dezelfde fout kan zich ook voordoen in de € 1500 duurdere broertjes, die vaak gebruik maken van dezelfde Navtech-kaarten. En wat het programmeerwerk betreft laat het team van Digimap zien dat ze serieuze zaken meteen oppakken.

    Is Digimap duur? Ja en nee. Als speeltje prijst Digimap zich uit de markt. Digimap kost minimaal € 149. Er zijn goedkopere alternatieven die je van ongeveer A naar ongeveer B brengen. Als je gewoon een alternatief wilt voor de high-end inbouw-navigatieapparatuur is het echter een koopje. Digimap met kaarten van héél Europa kost € 249. Daar koop je bij een inbouwapparaat nog niet twee landenkaarten voor! Kortom: Digimap 2002 is nu al een eminent werkende routeplanner die de vergelijking kan doorstaan met de grote inbouw-broers. En gezien de energie van het Digimap-team zal de kwaliteit van het programma alleen maar toenemen.

    Verbeterbaar

    • Prijs
    • Maken van grotere deelkaarten voor de Palm
    • Fuzzy zoeken van straatnamen
    • Hier en daar een schoonheidsfoutje in de aanwijzingen

    Pluspunten

    • Volwaardige navigatie pakket, van deur tot deur plannen
    • Heel Europa in één pakket te koop
    • Frequente updates
    • Geschikt voor vele soorten GPS, ook Bluetooth
    • Heldere, hoog contrastkaarten met visuele en akoestische route-ondersteuning
    • Automatische hercalculatie bij route-afwijkingen
    • Door instelling van de ‘speedprefs’ kun je kiezen tussen landelijk en snelweg routes
    • Uitgebreide SD, MMC en Sony Memorystick ondersteuning. Benodigde kaarten worden automatisch opgehaald en het geheugen wordt, indien nodig, ook weer vrij gemaakt van overbodige kaarten
    • Alle items die je op de kaart ziet, zijn van kleur te veranderen

    Gegevens over Digimap 2002

    • Produkt: Digimap 2002 versie 2.20
    • Fabrikant: Hekosoft
    • Geschikt voor: Palm OS 3.5, 4 en 5 met 4MB RAM vrij, ook hi-res mode (320*320 pixels) mogelijk
    • Prijs: €149 voor één regio (bijvoorbeeld Benelux), €249 voor heel Europa
    • Te koop bij: Elise-shop.nl en Hekosoft
  • Beoordeling

    Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
    Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
    Prijs Beoordeling Palmclub: Voldoende

    Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

    Relevante links

    Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

    Vragen, opmerkingen of discussie?

    Via deze thread in het forum

    Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

    © Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

    iCulture | Alles over Google Android