Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: FcMiles

Door Jean-Paul Horn Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 02 maart 2001


Desktop gedeelte belasting

Desktop instellingen

Desktop Nieuwe rit

Desktop Opties

Desktop Overzicht

Print belasting

Ritcode

Palm applicatie Ritgegevens

Instellingen

Overzicht

Als op 1 januari 2001 de nieuwe fiscale wetgeving ingaat zal er veel veranderen, waaronder de bijtelling van het privé-gebruik van een zakelijke auto. Wie een gering aantal privé-kilometers rijdt, kan aardig besparen, maar zal dan wel een nauwkeurige kilometerregistratie moeten bijhouden.

De situatie voor 2001

Voor 2001 was de bijtelling voor de zakenauto afhankelijk van de woon-werkafstand. Wie minder dan 30 kilometer van zijn werk woonde, moest 20% van de cataloguswaarde bij zijn inkomen optellen. Boven die 30 kilometer was dat 24%. Wie minder dan 1000 privé-kilometers per jaar reed, hoefde niets bij te tellen.

Vanaf 2001

Vanaf 2001 is de bijtelling drastisch veranderd. Het bijtellingspercentage van het privé-gebruik van de zakenauto is afhankelijk geworden van het werkelijk aantal gereden kilometers. Wie minder dan 500 kilometer privé-kilometers per jaar rijdt hoeft niets bij te tellen. Wie maximaal 4000 privé-kilometers rijdt moet 15% van de cataloguswaarde van de auto bijtellen. Tot 7000 kilometers is dat 20%, daarboven wordt de bijtelling 25%. De regeling geldt ook voor bedrijfsauto's tot 3500 kg. Als u de Belastingdienst geen sluitende administratie kunt overleggen, dan zult u automatisch ingedeeld worden in het hoogste tarief, te weten 25% bijtelling. En dat kan met een auto met een hoge cataloguswaarde behoorlijk in de papieren lopen!!!

Nauwkeurige registratie

In het nieuwe plan is dus een zorgvuldige kilometerregistratie vereist. Als u een sluitende kilometerregistratie wilt bijhouden, dan kan dat natuurlijk met de hand, maar de Palm kan u veel werk besparen. Een van de programma's die speciaal voor dit doeleinde geschreven is, is fcMiles.

Verzorgd

fcMiles bestaat uit een desktop- en een Palmapplicatie. Het programma wordt geleverd op een keurig verzorgde cd-rom, waar trouwens ook de Psion-versie van fcMiles opstaat. voor gebruik van de software is een licentienummer en een kenteken-key vereist. Het licentie-nummer staat op de cd-rom zelf, de kenteken-key dient bij Forest Creek Mobile Data Systems, de makers van fcMiles, gekocht te worden. Zonder kenteken-key is het overigens mogelijk om voor 31 dagen te gebruiken.

Na installatie is alleen de desktopversie geïnstalleerd. Het programma voor de Palm en/of de Psion kan alleen vanuit dit desktopprogramma op de Palm/Psion gezet worden. Het programma ziet er keurig verzorgd uit. Een duidelijke interface, begrijpelijke menu's en goede controles op ingevoerde waardes.

Ritcodes

Voor wie veel dezelfde routes rijdt (werk, familie, boodschappen, etcetera) is het mogelijk om ritcodes te gebruiken. Deze ritcodes bestaan uit door uzelf gedefinieerde waarden die eenmalig ingevoerd moeten worden en dan steeds opnieuw zijn te gebruiken. De ritcodes komen in het Palmprogramma pas echt tot hun recht, hierdoor wordt het invoeren van een nieuwe rit een kwestie van slechts twee keer klikken!

Een ander handig feature van fcMiles is het automatisch doorrekenen van kilometerstanden. Dit is het makkelijkst uit te leggen met een voorbeeld: ik rij elke dag 48 kilometer heen en terug naar mijn werk. Mijn kilometerstand aan het begin van de week was 227058 en aan het einde van de week is dat 227298 (5x 48 km); ik rij prive weining met mijn auto. Dit soort zaken rekent fcMiles gelijk bij invoer van een rit voor je uit. Zodoende weet je altijd dat je een kloppende rittenadministratie hebt.

Speculeren en filteren

De knop 'Belasting' leidt naar de mijns inziens leukste module van het programma, het calculeren hoeveel belasting je moet betalen. Niet dat iedereen het zo leuk vindt om te moeten betalen, maar omdat je hier verschillende scenario's kunt hanteren en aan de hand daarvan kunt kijken welke invloed dat heeft op het te betalen bedrag. Ook kun je hier zien hoeveel kilometers je nog kunt rijden voordat je over de schreef gaat en dus meer moet betalen dan je aanvankelijk van plan was.

De gegevens van fcMiles staan in Microsoft Access databaseformaat. Het voordeel daarvan is dat het programma daardoor beschikt over meer dan uitstekende filtermogelijkheden. Niet alleen is het mogelijk om alle ritten van een bepaalde ritcode te zien (voorbeeld: alle ritten die ik besteed heb aan boodschappen), ook kun je datumbegrenzingen opgeven, alle ritten vanaf een bepaalde kilometerstand of de meest logische, alle ritten die je privé hebt gereden, en ga zo maar door.

Makkelijker kunnen ze het niet maken…

Waar het natuurlijk bij dit programma om gaat is het produceren van een kloppende, door de belasting goedgekeurde rittenadministratie. fcMiles heeft de optie om de administratie sluitend te maken. Hierbij wordt gekeken of alle data netjes op volgorde staan, of alle begin- en eindkilometerstanden kloppend zijn en of er geen overlap van ritten is. Mocht dit wel het geval zijn, dan kunnen de foutieve gegevens gelijk gewijzigd worden, net zolang totdat alles helemaal in orde is. Hierna kun je een print maken van alle ritten en deze opbergen tot de belasting daar om vraagt. Deze print kan voor een heel jaar ineens gemaakt worden, maar ook voor een bepaalde maand. Eventueel kun je ook een afdruk maken van alle getoonde ritten op het beeldscherm. Dit komt bijvoorbeeld weer van pas bij de hierboven genoemde filtermogelijkheden.

Invoeren op de Palm

De desktopversie wisselt zijn gegevens met de Palm uit met behulp van een Hotsync-conduit. De manier die voor mij het makkelijkst werkte was om eerst een aantal ritten en ritcodes in het desktopprogramma in te voeren. Het aanmaken van ritcodes is namelijk alleen mogelijk in het desktopprogramma, en die komen juist goed van pas op de Palm. Na een Hotsync staan al deze gegevens keurig in de Palm. Op de Palm is het invoeren van een nieuwe rit dan een kwestie van de juiste ritcode selecteren, een eventuele opmerking bijvoegen en klaar is Kees. Natuurlijk is het ook mogelijk om zonder de ritcodes te werken, alleen dient er dan wat meer ingevuld te worden. De interface op de Palm is verder bewust sober gehouden, om het invoeren zo gemakkelijk en snel mogelijk te houden. Via het menu is het echter wel gewoon mogelijk om ritten te wijzigen, te verwijderen of andere bewerkingen toe te passen.

Conclusie

Forest Creek heeft met fcMiles absoluut een topprogramma afgeleverd! Het werken met zowel de desktop- als de Palmapplicatie was erg intuitief, de lay-out was erg duidelijk en het overzicht voor de belastingdienst voldoet aan alle door hun gestelde eisen. De in het programma aanwezige Help file geeft verder bij twijfel of problemen antwoord op alle vragen. Het enige bezwaar is de redelijk hoge prijs van f 89,00. Het programma is het geld absoluut waard, er zijn echter goedkopere en zelfs gratis alternatieven (zie http://www.palmclub.nl/reviews/kilometer/). Of deze programma's echter het hoge niveau van fcMiles halen is een kwestie van uitproberen en afwegen.

Links

Feiten

Produkt: fcMiles
Geteste versie(s): 1.02 (Palm), 1.06 (desktop)
Leverancier: Forest Creek Mobile Data Systems B.V.
Geschikt voor: Palm organizers met PalmOS 3.0 of hoger, Psion (Psiwin 2.3 of hoger), Pentium PC met Windows 95 of hoger, 16mb intern
geheugen, 25mb harde schijfruimte
Prijs: fl 89,- (LeasePlan rijders kunnen bestellen met korting)
Te koop: http://www.fcmobile.nl

Discussie/vragen

Discussie en/of vragen over fcMiles via de forums of over kilometerregistratie in het algemeen.

[updated: 12-3-2001]

Hieronder de reactie van Forest Creek, met enkele verbeteringen en opmerkingen:

  • Onder het kopje "Verzorgd" schrijf je dat je een kenteken-key bij ForestCreek moet kopen. Deze wordt echter met de CD-Rom meegeleverd indien het kenteken bij bestelling werd opgegeven of kan gratis aangevraagd worden indien het kenteken nog niet bekend was. Bij aanschaf van een nieuwe auto kan weer (gratis) een nieuwe kenteken-key worden aangevraagd.

  • Onder het kopje "Invoer op de Palm" schrijf je dat ritcodes alleen op de desktop kunnen worden aangemaakt. Ritcodes kunnen echter ook op de Palm worden aangemaakt: Vul gewoon de (nieuwe) ritcode in die je wilt gebruiken en zodra je de rit vastlegd wordt de nieuwe ritcode toegevoegd (makkelijker kunnen we het niet maken...)

  • Onder hetzelfde kopje vertel je dat de interface bewust sober gehouden is (correct). Uit het verhaal lijkt echter dat je ritten alleen via een menu-keuze kunt wijzigen. Je kan ritten echter ook wijzigen door te tappen op een geselecteerde rit in het overzicht (dus 2x tappen indien de rit niet is geselecteerd). Verwijderen kan inderdaad alleen via het menu. Wij waren namelijk bang dat mensen anders oude ritten zouden gaan verwijderen op de Palm. Gevolg: bij synchronisatie worden ze ook op de PC verwijderd, wat meestal niet de bedoeling is. In het PC-programma kan je daarom instellen dat de oudere ritten automatisch na x maanden van de Palm verwijderd moeten worden.

    Ook wil ik nog even kort in gaan op het nadeel dat je noemt: de hoge prijs. fcMiles is niet ontwikkeld als shareware in onze vrije tijd, maar door professionele ontwikkelaars. Dit wil uiteraard niet per se zeggen dat het dan beter is, maar de investeringen moeten wel terugverdiend worden. Er zijn op dit moment (voor zover ons bekend) twee andere software-pakketten voor kilometeradministratie in de winkel te koop, beiden alleen voor Windows en beiden kosten ook fl. 89,- of meer. Ook andere "officiële" software voor de Palm of Psion (zoals die van Palmtop) kost meestal meer dan fl. 100,- Wij vonden zelf daarom de prijs niet hoog. Daarbij komt dat de meeste shareware-pakketten niet zo'n uitgebreide Windows-versie en synchronisatie kennen. Daar is dan ook de meeste ontwikkeltijd in gaan zitten.

    Met vriendelijke groet,

    Marcel Wolterbeek
    Software and Systems Consultant MCSD/MCSE
    ForestCreek Mobile Data Systems BV, Amsterdam, The Netherlands

  • Relevante links

    Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

    Vragen, opmerkingen of discussie?

    Via deze thread in het forum

    Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

    © Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

    iCulture | Alles over Google Android