Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Email programma

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 29 september 2000


Eudora Filter configuratie

Multimail Pro

MsgAgent

PapiMail

Proximail settings

Startscherm Proximail

De Palm - en bij mijn weten alle PalmOS handhelds - zijn kaal uit de doos niet in staat om email te versturen en te ontvangen. Het ingebouwde email-programma kan alleen email's met de desktop applicatie uitwisselen. Om meer te kunnen dient men allereerst een moden aan te schaffen. Zie hiervoor ook het eerder door Fjodor geschreven artikel (http://www.palmclub.nl/tips/modem.html). Na eenmaal een modem te hebben aangeschaft, loopt men tegen een van de volgende problemen aan:

  • de standaard-applicatie kan niet met POP3 of IMAP mail direct van de server ophalen
  • langere emails worden afgekapt
  • de standaard mail-applicatie kan geen attachements ontvangen of versturen (4k limiet)
Alle software die hierna besproken wordt biedt een oplossing voor een of meer van bovengenoemde problemen.

PaPiMail4

PaPiMail4 verzorgt alleen het ophalen en versturen van email. De mail zelf dient geschreven en gelezen te worden met de standaard mail-applicatie van Palm. Dit betekent dat PaPiMail geen mogelijkheden biedt om langere emails te versturen of te ontvangen. De werking van de applicatie is niet erg intuitief: eerst dient men een listing op te halen van de server ('list'), hierna dient men per email aan te geven of men deze volledig wilt ontvangen, danwel verwijderen van de server. Hierna moet weer connectie gemaakt worden om deze acties daadwerkelijk uit te voeren. De niet geregistreerde versie ondersteunt één account. Met de geregistreerde (USD 19.98) versie kan men mail ontvangen van acht verschillende email accounts.

ProxiMail

Net als de hiervoor vermelde PaPiMail is ProxiMail een applicatie die gebruik maakt van de standaard mail-applicatie van de Palm. enkel het ophalen en verzenden van emails wordt verzorgd door de applicatie. Het selecteren welke emails wel, of niet opgehaald moeten worden kan enkel 'online' gebeuren. dit is een minpunt ten opzichte van bijvoorbeeld PaPiMail. Daarentegen is ProxiMail freeware, en vrij klein qua omvang (41 kB). Tevens is het mogelijk mails groter dan 4k te ontvangen.

MsgAgent

Een andere freeware oplossing is MsgAgent. Deze gaat een stap verder dan PaPiMai en ProxiMail doordat het een eigen mail-lezer en editor heeft. hierdoor heeft het niet te maken met de 4k-limiet. MsgAgent kan tien accounts aan, en ondersteunt de SMTP/POP3/NNTP-protocollen. MsgAgent ondersteunt geen attachments. Voor een freeware-applicatie is MsgAgent een zeer acceptabele oplossing.

HandMAIL

Het populaire HandMAIL is recent gekocht door Palm. Het gevolg hiervan is dat de software niet meer ondersteund wordt. Daarentegen valt te verwachten dat de sofware geintegreerd gaat worden met nieuwere versies het Palm OS. We houden het in de gaten.

MultiMail Pro

MultiMail Pro kan emails aan tot 256k en kan attachments tot 2MB aan, wat het in mijn ogen tot de meest professionele email-oplossing maakt voor de Palm. Bovendien kent het een soort plugin-architectuur dat om weet te gaan met een breed scala aan attachements zoals HTML bestanden, PRC files, en MS-Word bestanden. Er is zelfs een ZIP-plugin beschikbaar. Ook het configureren van de tool gaat zeer eenvoudig. Hier moet natuurlijk (letterlijk) wel een prijs voor betaald worden; MultiMail Pro is zeker niet een van de goedkoopste oplossingen; USD 39.95. MultiMail pro zal geintegreerd worden in Palm's Mobile Internet Kit (verschijnt binnenkort).
Met MultiMail kan je acht verschillende email-accounts kan beheren. Daarnaast zijn er natuurlijk zeer uitgebreide filtermogelijkheden beschikbaar. Net als veel desktop applicaties ontbreekt ook de auto-completion van email-adressen niet. Dit maakt de user-interface wel iets trager, maar dit weegt niet op tegen de voordelen die dit kan hebben. Verzenden en versturen van email kan op twee manieren; rechtstreeks via een internet-verbinding, of via een eigen conduit. Met deze conduit is te synchronizen met vrijwel alle bekende desktop email-clients als Outlook en Eudora. Hiernaast is ook integratie met conduits als InstallBuddy en DocumentsToGo mogelijk.

Eudora Internet Suite

Qualcomm, maker van het welbekende Eudora email programma, biedt nu ook een Palm OS mail programma aan – de Eudora Internet Suite. Dit mail programma is gratis en biedt standaard de mogelijkheid om met de desktop versie van Eudora (4.3.2) te synchronizen en natuurlijk om email rechstreeks op te halen en te versturen. Dit is gratis. Voor USD 29.95 kan de applicatie geregistreerd worden, waarna men kan synchroniseren met andere email desktop-applicaties als Microsoft Outlook Express, Microsoft Outlook 98, Microsoft Outlook 2000, Eudora Light, en Eudora Pro 3.x - 4.x. De suite ondersteund SMTP, POP3. Hiernaast kan de mail-applicatie mail synchroniseren via HotSync, net zoals de standaard applicatie kan. Verder biedt het mogelijkheden om filters aan te zetten voor het ontvangen van mail, en andere manieren om… Je kan het maximaal aantal te retrieven emails instellen, net zoals de maximale grootte van ontvangen mails. Een andere bijzonderheid is dat het goed samenwerkt met EudoraWeb voor de Palm zodat hyperlinks (en mailto links in de Eudora webbrowser) naadloos in elkaar overgaan. Tijdens het ophalen van de email verschijnt er erg veel nuttige informatie op het scherm, zodat je niet snel het gevoel krijgt dat de connectie 'hangt'. Verder heeft de applicatie zeer uitgebreide filter mogelijkheden (meer dan bijvoorbeeld MultiMail Pro) Ongeregistreerd krijgt de gebruiker voor het ophalen en verzenden van email steeds een melding 'ongeregistreerd'. Hierom is het aan te raden om te registreren bij Qualcomm, wat gratis is.
Zeer binnenkort komt de 2.0 editie van de Eudora Internet Suite uit. De beta versie is al te downloaden. Deze nieuwe versie heeft de volgende verbeteringen:
  • ondersteuning meerdere email accounts
  • verbeterde weergave en sorteermogelijkheden
  • de (gratis) desktop conduit ondersteund nu veel meer (andere) emailprogramma's
  • ondersteund nu ook infrarood (beamen email boodschappen, bookmarks etc.)
  • ook de standaard meegeleverde EudoraWeb browser is behoorlijk verbeterd

Hieronder volgt een opsomming van de besproken applicaties met hierin hun kunnen en onkunnen uitgezet tegen elkaar.

PaPiMail4

ProxiMail

MultiMail Pro

Eudora Internet Suite

MsgAgent

Protocol

APOP, POP3, IMAP4, SMTP

APOP, POP3, IMAP4, SMTP

POP3, IMAP

POP3, SMTP

APOP, POP3, IMAP4, SMTP

Email accounts

8 (1 in demo)

5 8 1

meerdere (10 ?)

Filters

ja

nee

ja

uitgebreid

nee

Attachments

N/a

N/a

ja

ja

nee

HTML mail

N/a

N/a

ja

ja

nee

Bijzonderheden

Ook mogelijk news-groepen te lezen

Desktop versie available

n/a

n/a

n/a

Ja (Eudora gratis, anderen USD 29.95)

nee

Prijs (USD)

19.98

freeware

Gratis (ongeregistreerd met prompt)

freeware

Grootte (kB)

113

41 182 213 119

Beperkte retrieve (enkel subject)

Ja

Ja

Ja

Ja

nee

Palm address lookup

N/a

N/a

ja (auto-completion)

ja

ja

Queue mogelijkheid

N/a

N/a

ja

ja

ja

Signature

Ja

nee

Ja

Ja

nee

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android