Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm V upgrade naar 8 Mb en reparatie

Door Ruud Noordermeer Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 11 juli 2001


nieuwe buttons

Palm V upgrade

Ruud - fanatiek speler van het spelletje Zap!2000 - was even radeloos toen een van de applicatieknoppen van zijn Palm V het begaf. Hij besloot zijn knopjes te vervangen. En passant besloot hij ook zijn Palm V te voorzien van 8 MB. De reparaties werden uitgevoerd door het Nederlandse Palmrepair... 

Knopje kapot

Twee jaar is mijn Palm mijn trouwe metgezel. Ik was dan ook erg geschrokken toen ik op een warme zomeravond tijdens het spelen van zap!2000 een vervelende klik hoorde bij het ontwijken van een 'grobbebol': de linker agendaknop van mijn Palm V was gesneuveld. Een zielig stukje plastic was nog net zichtbaar...
De volgende dag heb ik contact gezocht met het Palm servicecentrum in Nederland. De reparatie van mijn Palm V bleek 100 US dollar (circa 250 gulden) te gaan kosten; dat vond ik nogal veel voor een miezerig klein stukje plastic!

Vervangende knopjes

Via het internet naar alternatieven gezocht. Wat als eerste opviel is dat er veel meer mensen met een Palm V zijn die hetzelfde probleem hebben gehad;  zou het een ontwerp of productiefout zijn? Dit vergemakkelijkt het zoeken naar een oplossing aanzienlijk. Al snel kwam ik op de website van Brando terecht, een webwinkel in Hong Kong waar ze vervangingen verkopen voor allerlei plastic onderdelen van Palm-apparaten waaronder de buttons van de Palm V (zie ook het verslag van de alternatieve m100-behuizing -red.).

Waarom geen 8 MB?

Al surfend op het web, kwam ik ook op het idee om gelijk mijn Palm V te upgraden naar 8 MB. Vervanging van de knopjes betekent immers dat de Palm V open gemaakt moest worden en dat is geen sinecure. Het geheel wordt niet door schroefjes of clipjes bij elkaar gehouden, maar door lijm. Openen vereist de nodige handigheid en voorzichtigheid, en dat ga je niet zelf even proberen. De Palm-gebruikersgroep van Singapore heeft hier een mooi verslag van, aangevuld met foto's en filmpjes. Ook Palmclub heeft een verslag van zo'n actie

PalmRepair

Nog wat verder gezocht en uiteindelijk terecht gekomen bij PalmRepair, een Nederlands bedrijfje waar je voor betrekkelijk lage kosten je Palm kan upgraden naar 8 MB. Ze doen dan tegelijk ook wat gratis onderhoud, zoals de reparatie van de palmknoppen(!), versnelling van je Palm processor van 16 naar 20 Mhz en installatie van de door jou gewenste versie van het Palm OS. En dat allemaal kost slechts fl 250,-. Waarbij je ook nog eens garantie krijgt. Doen dus! Omdat ik graag de kapotte knop wilde vervangen door zo'n niet-standaard knop van Brando, kwam hier nog eens fl 25,- bij.

Op de PalmRepair website vind je details en een kostenoverzicht van de upgrade-mogelijkheden van Palm-modellen waaronder de M100, de diverse PIII modellen, maar ook de oudere PalmPilots: de Personal en Professional. De prijzen zijn acceptabel zeker omdat je ook nog wat garantie krijgt. 

"Het komt allemaal goed"

Na wat emailverkeer tussen Richard, de eigenaar van PalmRepair, en mijzelf over de reparatie ben ik in de auto gesprongen en heb ik mijn  Palm afgeleverd bij PalmRepair in Maarssen. "Het komt allemaal goed" waren Richards woorden toen ik afscheid nam van mijn trouwe metgezel. Nog geen 24 uur later kwam het verlossende bericht: hij was klaar! Dat was snel!

Een Palm V+

De Palm had de 'knoppentransplantatie' goed doorstaan; aan niets was te zien dat de Palm geopend is geweest. Alleen de transparante knoppen verraadden de 'operatie'. Acht MB aan heerlijke ruimte had ik nu tot mijn beschikking, klaar om gevuld te worden. De buttons van Brando echter, waren  niet zo mooi als de orginele, maar ze werkten en dat was het voornaamste. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat Richard van PalmRepair me afgeraden had om de knoppen te vervangen door die van Brando.

Een week na de upgrade is het geheugen alweer aardig volgelopen. Ik heb wel gemerkt dat ik sinds de operatie een wat hoger batterijverbruik heb. De nieuwe versie van het Palm-platform, ik koos voor 3.5, werkt zoals het hoort. Dat de processor nu iets sneller is,  merk ik niet echt, omdat ik toch de Palm al wat sneller laat draaien met behulp van Afterburner

Mijn conclusie:

Voor betrekkelijk weinig geld is mijn Palm V weer geschikt voor de toekomst. De reparatie en upgrade door PalmRepair was probleemloos en snel. Ik kan andere Palm-gebruikers zeker aanraden om met PalmRepair in zee te gaan! De knopjes van Brando raad ik alleen aan te gebruiken als reparatie van de knoppen niet meer mogelijk is. Ze werken wel, maar zijn van mindere kwaliteit dan de originele knoppen.

Voor meer informatie over de diverse mogelijkheden zie de PalmRepair website

Pluspunten

  • pakket ineen: vervanging knoppen, 8 MB, platform-vervanging. 
  • redelijk geprijsd

Verbeterbaar

  • de knopjes van Brando zijn niet zo mooi als de standaardknopjes

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android