Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Schrijfstiften van StylusCentral.com

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 13 mei 2001


Het overzicht

Burberry

Burberry potlood

Burberry stylus

cap met Bicpende FoursomeDe Rotring

Rotring markerSensa

Sensa stylus

Shorty

In een Nederlands woordenboek zal je het woord 'stylus' niet vinden, en toch weet iedere PDA-gebruiker wat een stylus is. Nee, voor de etymologen -en andere nieuwsgierigen- onder ons: 'stylus' is een Latijns woord en wordt in het Latijn ook als stilus geschreven. En wat is dan een stilus? Ik groef mijn Latijns woordenboek op en vond de volgende betekenissen:

 • schrijfstift, waarmee men in het was schreef
  maar ook:
 • stilet, dolk, én schrijfstift
Een stylus om iemand naar de andere wereld te helpen? Nee, dank je wel. Wel ben ik een groot liefhebber van een pen én schrijfstift ineen.StylusCentral lijkt de plek om zo'n moderne stylus uit te zoeken. Uitgeprobeerd heb ik de volgende modellen:
 • Burberry Triple Pen Stylus
 • Sensa Minx PDA Pocket Pen/Stylus
 • 2 in 1 Comfort Grip Shorty
 • Pen Cap Stylus 4 Pack
 • Rotring Quatro Executive
 • Styluscentral Foursome 4 Point en de Comfort Grip
Voor alle duidelijkheid: geen van de hier besproken pennen past in een silo van welke Palm-compatible ook. Hiervoor dien je te kijken naar bijvoorbeeld de Slimpoint van Ttools. Zie ook het oudere Palmclub-review.

StylusCentral.Com

Heb je al een Rotring of Cross-pen, dan kan je deze met een stylus-vulling ook bruikbaar maken voor je PDA. Deze kan je bestellen bij StylusCentral. Hiernaast heeft StylusCentral een groot aanbod van alternatieven voor de standaard-stylus. Indien gewenst kan je je bedrijfsnaam in de pennen laten aanbrengen. De pennen die ik hier review zijn een willekeurige greep uit het aanbod van StylusCentral. Om ze terug te vinden op de site is het handig om het volgende te weten: de styli zijn onderverdeeld in de categorieën 2-points styli, 3-points styli en 4-points styli; 2-points hebben een stylus-functie en een pen; 3-points stylus, pen en meestal potlood, en 4-points zijn voorzien van vier verschillende pen/stylus-functies. De verschepingskosten zijn USD 8,- voor bestellingen naar Nederland. Houd er rekening mee dat de douane ook nog 'ns BTW (19%) kan rekenen bovenop de aanschafsprijs.

Burberry Triple Pen Stylus

De 3-points stylus van het klassieke, sjeike merk Burberry is er een met vulpotlood (0.5 mm), zwarte pen en stylus ineen. De zwarte pen kan je natuurlijk makkelijk door een andere kleur pen vervangen; zelf geef ik de voorkeur aan een rode pen (voor het corrigeren van teksten). Wisselen tussen potlood, pen, palm-stift, doe je door de top te draaien. De stylus-punt is wit van kleur. In de top van de pen is een gummetje voor het potlood te vinden. Pen schrijft zonder meer comfortabel en is robuust. Alleen bij hard schudden, niet tijdens het schrijven, ratelt de pen een klein beetje, dat is toch een klein minpuntje.

De pen heeft een ietwat gemarmerd uiterlijk en is verkrijgbaar in de kleuren crème, rood, lichtblauw en marineblauw. De geteste versie is creme van kleur. Het patroon van de klassieke Burberry-plaid is geëtst in de penclip. De pen is redelijk groot; ietsje langer dan 14 cm. Bovendien prijzig, hey it's a Burberry!: USD 59,95. Refills zijn te bestellen bij Stylus.com, maar zijn ook te vinden in de betere pennenzaak. De Burberry wordt geleverd in een mooie doos, geschikt dus om cadeau te geven!

Sensa Minx PDA Pocket Pen/Stylus

De Sensa is een sensationeel gevalletje. Klein (12 cm lang), modieus en het grip-gedeelte voorzien van een gel-coating. Vooral dankzij deze gel-coating is schrijven uitermate comfortabel. De Sensa openbaart een zwarte pen bij het draaien van de achterkant (dit kostte mij enige moeite om uit te vogelen), bovenop de pen is een doorzichtige stylus-tip.

De Sensa is dus een 2-points. Wisselen tussen pen en stylus betekent omdraaien van de pen. Doordat de pen klein is, past deze uitstekend in een lederen case (zoals bijvoorbeeld de lederen case van Rhinoskin). Enig minpuntje is dat de stylus doordat deze breder uitloopt, onhandig kan zijn als je gewend bent de stylus redelijk schuin te houden bij het schrijven. Dan raak je het scherm niet alleen met de stylus, maar onbedoeld ook met de randen van de pen. Prijs: USD 34,95. Verkrijgbaar in zilver of in zwart (hier afgebeeld).

2 in 1 Comfort Grip Shorty

Nog een vrij korte 2-points: de Shorty (ietsje langer dan 10 cm), is een solide pen/stylus combinatie. Wisselen doe je door te draaien. Zwarte stylus, zwarte pen. Geschikt om in bijvoorbeeld lederen case bij je te dragen.

Solide en mooi afgewerkt. Het grip-gedeelte is van rubber, waardoor de pen comfortabel schrijft. Ligt bovendien lekker in de hand. Geen nadelen? Ik kan er geen een verzinnen. Eenieder die blij is met een pen/stylus combo en een lekker klein pennetje wil, kan ik de Shorty aanraden. De prijs is bovendien erg voordelig: USD 8,95! Verkrijgbaar in zwart met goudkleurige afwerking (zie afbeelding).

PenCap Stylus 4 Pack

De PenCap Stylus 4 Pack is duidelijk een vreemde eend in de bijt: een pakketje met vier plastic doppen met styluspunt. Je schuift zo'n cap over de achterkant of penzijde van een willekeurige pen, en je kan schrijven op de Palm. Zo'n cap past niet over iedere pen, maar een gewone Bic-pen voldoet uitstekend, evenals een (vul)potlood (zie onderstaand plaatje). De stylus schrijft prima, de vorm van de cap is ronduit monsterlijk. Hoewel de stylus van de cap beter schrijft dan de 'gewone' dop van een bic, is laatstgenoemde een prima, en goedkoper, alternatief. De prijs is dan ook monsterlijk goedkoop; USD 8,99.

Rotring Quatro Executive


Van Rotring heb ik de Quatro Datapen wel is gezien; deze is mondjesmaat bij de betere pennenzaak verkrijgbaar. Ik had dan ook wel verwachtingen van de Quatro Executive. De Rotring Quatro heeft een 0.5mm vulpotlood, stylus (wit), zwarte pen en een soort markerpen; een pen met haast fluorescerende inkt. Een hele handige combinatie, vooral de 'marker'-pen is een uitkomst (ik redigeer nogal wat teksten).

De horizontale houding van de pen bepaalt, als je de knop indrukt aan de bovenkant van de pen, welke vulling tevoorschijn komt: houd het symbool van de marker naar boven gericht, druk de knop in en je de marker komt tevoorschijn. Indrukken van de penclip doet deze weer verdwijnen. De Rotring is goed van kwaliteit, schrijft lekker ook op de Palm. De Executive is gegalvaniseerd, wat het bijna een chromen uiterlijk geeft. Erg glimmend en niet erg naar mijn smaak. De pen is voorzien van verticale inkervingen, bij het grip-gedeelte is het voorzien van horizontale 'indeukingen' rondom de pen. Dan vind ik het stemmige zwart van de (goedkopere) strakke Datapen mooier. De top van de pen is voorzien van een rode streep; het kenmerk van alle Rotrings. De pen is behoorlijk groot (14,4 cm) en kan voor sommigen misschien net iets te zwaar zijn. Prijs bij StylusCentral: USD 59,95. De Rotring wordt geleverd in een mooie, modern ogende pennendoos.

Let op: de Rotring Quatro Datapen heb ik ooit bij pennenspeciaalzaak Akkerman (Kalverstraat 149, Amsterdam) gekocht voor fl 120,-. De Rotring Quatro Executive is daar ook verkrijgbaar en kost fl 145,-.

Styluscentral.com Foursome 4 Point en de Comfort grip


En dan heeft Styluscentral ook wat pennen uitgebracht onder zijn eigen merknaam. Beide pennen zijn identiek op het gripgedeelte na: de Foursome 4 Point heeft hier een dun rubberen coating, de comfort grip heeft een 'cross-hatched' (gekerft) gripdeel. Ze hebben het formaat van een gewone pen (ca 14,5 cm lang; niet al te dik) en kent behalve een stylus, een blauwe, rode en zwarte pen. Voor hen die van kleurtjes houden dus. Het mechanisme voor het wisselen tussen pennen en stylus is vergelijkbaar met die van de Rotring. De horizontale positie van de pen bepaalt welke pen (of stylus) tevoorschijnkomt. Op de pennen valt niet veel aan te merken, ze ratelen niet, wisselen tussen stylus en pennen gaat perfect, comfortabel in de hand. En schrijven kunnen ze ook nog. Daar ik normaliter erg van rubberen grips houd, verbaasde het me dat mijn voorkeur uitging naar de gekerfde Comfort grip. Misschien omdat de rubberen coating erg dun is en hierom weinig meegeeft. En dit meegeven is juist de essentie van een rubberen coating. Ze zijn gelijk geprijsd: USD 14,95.

Samenvattend

 

 

functionaliteiten

prijs

bijzonderheden

Burberry Triple

pen, vulpotlood, stylus $59.95 klassieker, duur

Sensa Minx

pen, stylus $34.95 stijlvol, klein, grip uitstekend,
stylus wat onhandig

Comfort Grip Shorty

pen, stylus $8.95 klein, goede kwaliteit en goedkoop

Pen Cap

stylus $8.99 origineel, monsterlijk lelijk,
goedkoop

Rotring Quatro Executive

pen, potlood, stylus en markerpen $59.95 voorzien van markerpen, duur

Styluscentral Foursome

zwarte pen, rode pen, blauwe pen en stylus $14.95 kwalitatief goed, redelijk geprijsd

Alternatieven

 • Volg de instructies van Lex en bouw je eigen stylus. Ook kan je het door hem laten doen...
 • Stap een specialisten pennenzaak (bijv. Akkerman in de Kalverstraat) binnen en vraag naar de mogelijkheden voor multifunctionele pennen met stylus.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android