Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: VisorPhone

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 14 september 2001


De VisorPhone. Ik bel mijn vanaf mijn huistelefoon. Naam en telefoonnummer verschijnen in beeld

De meegeleverde headset

Visor DeLuxe & VisorPhone in de standaardcasePhone-screenshot. Je kan ook 'gewoon' een nummer kiezen...

De losse VisorPhone van bovenaf bezien, zichtbaar is de 'profiel'-knop, LED-indicator en aan/uit knop

De VisorPhone module apart. Links ligt de batterij. Rechts is de SIM-kaart zichtbaar, de batterij moet er boven op geplaatst

Phone-screenshot. Een snellijst: een keer drukken op de knop en je belt...

update 17-9-2001:

werkt niet met 1800 Mhz!

Toen ik vier jaar geleden mijn eerste Palm trots demonstreerde zei een collega mij: "Mooi, zodra dat ding ook geïntegreerd is met een mobiele telefoon koop ik er een." Deze uitspraak flitste door mijn hoofd toen ik de VisorPhone in mijn handen had. SIM-kaart erin, klik de VisorPhone op je Visor en je kan bellen! In tegenstelling tot wat velen denken is de VisorPhone een GSM-telefoon, dus geschikt voor Europa. De adviesprijs voor dit speeltje ongeveer € 544. Mijn bevindingen...

De module

De VisorPhone is een Springboard-module en is redelijk compact: 6 cm lang, 5 breed, en 1,3 cm dik. In een Visor gestoken, steekt boven een 'hoedje' uit met de bedieningsknoppen en antenne, en steekt de achterkant ongeveer een centimeter uit. De module weegt nog geen 85 gram. De grootte van de VisorPhone wordt voornamelijk bepaald door de batterij. De VisorPhone wordt vrijwel alleen door deze eigen batterij gevoed. Dit betekent dat de VisorPhone nauwelijks invloed heeft op het batterijverbruik van de Visor zelf. De VisorPhone-batterij laadt in twee uur op, en heeft een standby-tijd van 170 uur en spreektijd van meer dan drie uur.
Er zitten vijf knoppen op de VisorPhone: een knop waarmee je tussen twee profielen kan schakelen, een aan/uit knop, een knop waarmee de Phone-applicatie wordt opgestart, en een startknop voor SMS.

De module wordt geleverd met een mobiele handsfree-set, helaas zit hier geen knop aan waarmee je een gesprek kan aannemen. De headset-aansluiting is vrij standaard, vergelijkbaar met die van een kleine koptelefoon, niet een ingewikkelde connector waar de meeste GSM-telefoons tegenwoordig mee komen. Toevallig had ik hier een 'echte' headset liggen, deze kan zonder problemen op de VisorPhone. Je kan ook zonder headset prima bellen, het nut van de microfoon onderin de Visor kan zich nu bewijzen, bovenop op de module zit de speaker, maar het is wel een beetje wennen om je Visor aan je oor te houden...

Met de VisorPhone alleen is het niet mogelijk om gesprekken aan te nemen, de VisorPhone gaat uit wanneer deze uit de handheld wordt gehaald. Heel jammer, want wat als je bijvoorbeeld je Springboard CF-adapter even op je Visor wilt gebruiken? Moraal: heb je meerdere Springboards die je regelmatig gebruikt, dan is het niet mogelijk altijd bereikbaar te zijn.

- Geluid
Het geluid is uitstekend, zij het wat blikkerig, en de microfoon brengt je boodschap prima over. Het volume is eenvoudig te veranderen. De beltonen zijn prima, je kan kiezen uit twaalf verschillende. Of je hier eigen beltonen aan kan toevoegen is mij niet bekend.

- Trilbatterij 
De module heeft ook een trilfunctie. Deze is goed voelbaar. Ook wanneer deze in je jaszak zit (zonder case). In de case echter, is deze minder goed voelbaar.

- Profielen  
Via een knop op de VisorPhone kan je makkelijk schakelen tussen twee profielen. De profielen zijn in te stellen via de Phone-applicatie. Zo kan je makkelijk schakelen tussen bijvoorbeeld een 'stil' profiel (alleen trilbatterij voor bijvoorbeeld in een vergadering) en een profiel voor buiten (met geluidsterkte maximaal).  

- Netwerk 900/1900MHz
De VisorPhone is een dualband telefoon, wat betekent dat deze met netwerken van twee frequenties werkt. Iemand (Gerard Poels; bedankt) wees mij er op dat wij hier in Europa geen 1900 MHz netwerken hebben. Wij hebben alleen 900 en 1800 Mhz netwerken. Met andere woorden de VisorPhone werkt niet met de 1800 MHz netwerken! Ik heb de VisorPhone getest met een Libertel-abonnement op mijn Visor DeLuxe. Dit werkt vlekkeloos. Als ik een SIM-kaart van een Ben-abonnee in mijn VisorPhone uitprobeer, werkt het niet!

De VisorPhone werkt vlekkeloos met het 900 MHz netwerk van KPN en Libertel. Je kan de VisorPhone niet gebruiken met een abonnement van bijvoorbeeld Ben, Telfort, DutchTone (1800 MHz)

- Opladen
Elegant is dat de VisorPhone oplaadt wanneer je de adapter aan de onderkant van de Visor steekt. Kennelijk lopen er draden van de seriële poort naar de SpringPort die het Springboard kunnen voeden. Dit betekent dat de batterij niet uit de VisorPhone gehaald hoeft te worden om deze op te laden. Dit moet bijvoorbeeld wel bij de Carpe Diem van RealVision. Heb je het slanke Edge-model, dan laadt de VisorPhone in de Visor gestoken gewoon op via de cradle!

Software

De VisorPhone is een zeer redelijke telefoon: de grote kracht van de VisorPhone ligt echter in feit dat je de telefoon bedient met Palm-software, en in vergelijking met een mobiele telefoon een redelijk groot display tot je beschikking hebt. De VisorPhone is een Springboard, dat betekent dat bij het in de Visor steken van de module al meteen gebeld kan worden en SMS verzonden/ontvangen kan worden. De software op het Springboard is Phone, SIM en SMS. Bovendien wordt als bonus een Internet Access CD meegeleverd, met hierop: mailsoftware (OneTouchMail v2.1), webbrowser (Blazer v2.1), en BugMe! Messenger (v2.1). Blazer is een van mijn favoriete browsers (zie review van een oudere versie), kost normaal $19.95 en One-Touch Mail kost normaal $39.95. Met dit mailprogramma kan je mail ontvangen en verzenden van zes verschillende mail-accounts. In functionaliteit is dit pakket vergelijkbaar met de MIK (zie review), maar de programma's afzonderlijk zijn net iets beter. Natuurlijk kan je ook programma's die je al bezit blijven gebruiken. Ik zal niet veel woorden aan al deze programma's wijden: belangrijkste is dat het goede software is, je kan bellen vanuit je adresboek, de naam van de beller komt tevoorschijn als je gebeld wordt, inclusief nummer, je kan keurig doorschakelen, makkelijk SMS versturen en ontvangen, je SIM-kaart 'beheren', en hiernaast internetten en emailen. De VisorPhone heeft een 14,4 Kbps modem aan boord, maar werkt ook met 9 Kbps. 

Is het makkelijk in gebruik?

Er wordt een uitgebreide handleiding meegeleverd, die je echter niet nodig zult hebben. De meegeleverde software van de VisorPhone is uiterst makkelijk in gebruik. Het batterij opladen gaat makkelijk, je zult de VisorPhone om de vijf dagen moeten opladen. Spreektijd is ongeveer drie uur, niet veel als je dit vergelijkt met andere mobiele telefoons, maar voor mij persoonlijk voldoende. Het geheel is wat zwaar, maar dat ik nu een apparaat minder bij me hoef te dragen, maakt veel goed. Het gemak waarmee ik nu met de Visor kan bellen, emailen, internetten en SMS-berichten versturen is groot: mijn handheld is nu omgetoverd tot een persoonlijk communicatiecentrum. De telefoon kan makkelijk opgestart worden met de knoppen op de VisorPhone. Wat ik mis is een handige broekclip waarmee ik het eventueel aan mijn broek zou kunnen vastklemmen zodat ik altijd de trilbatterij kan voelen, bij Handspring is er zo een te koop.. En ja, als de Springboard kleiner zou kunnen, zou het echt een alternatief voor een GSM-telefoon alleen kunnen worden.

En, is het wat?

Ik ben diep onder de indruk van de VisorPhone: SIM-kaart erin, VisorPhone op je Visor en je kan bellen. Het geheel is misschien wat zwaar en het is erg jammer dat je niet gebeld kan worden wanneer de module niet in de Visor zit. Dit is wel mogelijk met bijvoorbeeld RealVisions Carpe Diem. Het feit dat het bedieningsgemak zo groot is, maakt echter al veel goed. Voor vervanging van een telefoon alleen, is de Visor/VisorPhone combinatie een groot, zwaar en duur alternatief, dan kan je beter een klein mobieltje nemen. Maar heb je een Visor en heb je genoeg van al die apparaten op zak, overweeg dan de VisorPhone, al is deze wat prijzig. Bekijk wel even of je abonnement goed werkt op jouw type Visor (zie verderop in dit artikel). Heb je nog geen handheld, maar was je die al van plan aan te schaffen, stap dan een Belcompany binnen en schaf de Visor Platinum/VisorPhone combinatie aan.

Pluspunten:

 • Compacte handheld en telefoon oplossing
 • Bellen, SMS, email & internet ineen
 • Werkt vlekkeloos
 • In combinatie met een Visor Edge: opladen van de telefoon in de cradle
 • Past in een Visor gestoken in standaardcase
 • Uitgebreide handleiding

Verbeterbaar:

 • Connectie met 1800 MHz-netwerk werkt niet
 • Je kan niet gebeld worden wanneer de VisorPhone niet in de Visor zit
 • Een kleinere Springboard zou het geheel wat compacter maken
 • Prijzig

VisorPhone, de feiten

 • Producent: Handspring
 • Geschikt voor: alle Visormodellen
 • Prijs: ongeveer € 498,70 (pdashop.nl), € 544 (RAF Amsterdam). Belcompany start deze week (10 sept 2001) een aanbieding: Visor Platinum samen met VisorPhone is daar te koop voor € 317,19 (fl 699,-) als je een tweejarig abonnement KPN Profile 180/90 abonnement neemt (normaal  betaal je voor deze combinatie ongeveer € 848).
 • Te koop bij: online bij PDAshop.nl, RAF Amsterdam, en andere goed uitgeruste computerzaken. Belcompany heeft een aanbieding (in combinatie met Visor Platinum en abonnement; zie boven).

Andere links:

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android