Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Compact Flash Springboard module voor de Visor

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 15 augustus 2001


De FlashPlus Springboard

Docs lezen met CSpotRun

FAFileMover

Opstarten van een doc-bestand vanaf CF moet via de CSpotRun plug-in

De springboard module in de Visor. Er is een CF-kaart ingeschoven

Met de FlashPlus module van InnoPocket is het mogelijk om CF-kaarten te gebruiken in combinatie met een Visor. Leverancier InnoPocket heeft zijn uiterste best gedaan om de module zoveel mogelijk 'plug & play' te maken. 

CF-kaarten

Er zijn nu verschillende 'standaarden' in omloop die het mogelijk maken om digitale apparaten uit te breiden: denk aan Springboards, compact flash, smart media, secure digital en memory sticks. CF-kaartjes zijn volop verkrijgbaar vanwege de vele digitale camera's die ze gebruiken, zo ook bijvoorbeeld mijn Canon Powershot. Er zijn ook niet-geheugen CF-kaartjes in omloop, zogenaamde CF+-kaarten: denk aan modem, of ethernet kaartjes. Maar laat ik dat meteen zeggen: de FlashPlus module werkt niet met deze CF+kaartjes. Wat ook heel jammer is, de Microdrives van IBM kan je ook niet gebruiken met de FlashPlus (lees hier waarom). De Springboard module werkt alleen met geheugen CF-kaartjes. 

Een echte Springboard

Om het Springboard-logo op een module te mogen plakken is het vereist dat de module werkelijk 'plug & play' is. De Visor-gebruiker moet direct aan de slag kunnen en moet niet apart drivers of programma's hoeven installeren . Dit heeft InnoPocket keurig gedaan: wanneer de FlashPlus, in de Visor wordt gestoken, komen er drie programmaatjes beschikbaar: FAFileMover, FAUtil en CSpotRun. Althans, wanneer er reeds een CF-kaart in de module is gestoken. InnoPocket verkoopt ook een CF-adapter, hierbij moeten drivers en programma's handmatig geïnstalleerd worden, de adapters zijn dan ook in het algemeen wat goedkoper. 

Het maakt niet uit of je eerst de module in de Visor doet en vervolgens de CF-kaart, of andersom. De module is gemaakt van stevig, doorschijnend wit plastic, en is makkelijk in de Visor te plaatsen. Om de CF-kaart te verwijderen, dien je eerst de module uit de SpringPort van de Visor te halen. Je kan dan dankzij een smalle inkeping aan de binnenzijde van de module, de CF-kaart met je vingernagel eruit halen. Hierbij moet je aardig wat kracht zetten. Kortom, hardware-matig zit de FlashPlus goed en robuust in elkaar.

FAFileMover & FAUtil

De bijgeleverde flash adapter programmaatjes zijn van Kopsis en zijn ook los te bestellen. Niet alle CF-kaartjes schijnen goed te werken met de software: recente info hierover geeft Kopsis alhier en volgens The Gadgeteer zijn de kaartjes van Lexar, Simple Technologies en Pretec onbruikbaar met deze software. De FlashPlus heb ik uitgeprobeerd met Sandisk en Feiya CF-kaartjes, de software werkt hier prima mee. Volgens The Gadgeteer zijn ook Kingston kaartjes prima te gebruiken met de FA programmatuur. Het is niet mogelijk om applicaties direct vanaf de CF-kaart te runnen, hiervoor zal je de applicatie met FAFileMover eerst moeten kopieren naar het interne geheugen van de Visor. Kopsis biedt wel een plugin-architectuur. Tot nu toe is er één plugin: die van CSpotRun. Deze wordt ook op de FlashPlus module meegeleverd. FAUtil en FAFileMover zijn redelijk recht-toe-recht-aan in gebruik. Met FAFileMover kan je de Palm-databases op de CF-kaart beheren, met FAUtil kan je de CF-kaart formatteren en testen. 

CSpotRun Plugin

Met de meegeleverde CSpotRun plugin is het mogelijk om doc's direct van de CF-kaart te lezen. Dit is erg praktisch voor flinke naslagwerken, zoals bijvoorbeeld de lijvige Roget's Thesaurus (846 kB), al vergt het opstarten toch al gauw enkele seconden bij zulke grote doc-bestanden. Verwarrend is dat je, wanneer je CSpotRun op de 'normale' manier opstart, geen doc-files op CF-kaart kan benaderen. Om dit wel te kunnen dien je expliciet de plug-in op te starten via FAFileMover. Dit kunnen de Springboard geheugenmodulen van Handspring beter.

VFS

Hier valt binnenkort verbetering in te verwachten: toekomstige FlashPlus modulen zullen uitgerust worden met software (wederom van Kopsis) die VFS ondersteunen. Dit betekent dat programma's direct vanaf de CF-kaart opgestart kunnen worden. Programma's die nu prima werken met de SD-kaartjes, bijvoorbeeld PowerRun, MSMount, PhotoSuite enzovoorts (zie de Palmclub-tip) zullen ook werken met FlashPlus en Visor. De software wordt nu nog getest (bèta) en zal naar verwachting in september klaar zijn. Huidige klanten van InnoPocket krijgen deze software gratis.

Eindoordeel

Hardwarematig valt er niets op de FlashPlus module af te dingen. Behalve dan misschien dat het toch wel erg jammer is dat je niet de IBM Microdrives kan gebruiken. Softwarematig valt er op te merken dat het lastig is dat de software niet met alle CF geheugenkaarten schijnt te werken. En natuurlijk dat je geen applicaties direct van CF-kaart kan opstarten. Gelukkig is op het laatste punt snel verbetering te verwachten. Raad ik Visor-eigenaren aan om de FlashPlus aan te schaffen? Heb je toch al de beschikking over een stel compatibele CF-kaartjes, dan zou ik het zeker overwegen: de Springboard is uitermate makkelijk in gebruik. 
Heb je geen CF-kaart, misschien wil je dan een Smart Media adapter overwegen (zie hieronder) of de geheugenmodulen van Handspring zelf.  En dat brengt me op de volgende gedachte: misschien brengt de toekomst wel een SD-adapter voor de Visor...

Verbeterbaar

  • niet alle CF-kaarten worden ondersteund (geen IBM Microdrives)
  • software kan beter

Pluspunten

  • onbeperkte mogelijkheid om geheugen uit te breiden met CF-kaarten
  • Springboard module: dus plug 'n play

Gegevens InnoPocket FlashPlus:

  • Producent: InnoPocket
  • Prijs: ca  € 55,02 (49.90 US dollar)  [14/8/2001]
  • Verschepingskosten bij on-line bestellen: € 9,92 (9 US dollar), houdt er rekening mee dat er ook BTW op kan worden geheven
  • Geschikt voor: alle Visor-modellen
  • Waar kopen: via website van InnoPocket. Voor zover bekend geen reseller in Nederland of België.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android