Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Seiko Smartpad

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 09 april 2001


De desktop applicatie

de pen

infrarood

overzicht







Het toetsenbord

Totaal overzicht

Dankzij de Palm is mijn leven heel wat beter georganiseerd dan voorheen. Een met allerlei briefjes volgeplakte agenda, een onvolledige adressenboek, printjes met bedrijfsgegevens, dit alles is nu verleden tijd dankzij mijn Palm-minimaatje. Ik ben georganiseerd. En toch, vaak als ik een gesprek met een klant heb, of een vergadering, neem ik behalve mijn Palm toch ook altijd een notitieblok mee. Waarom? Welnu, na al die jaren is grafiti mijn tweede natuur geworden, maar toch blijft het behelpen. Hiernaast ben ik vaak geneigd om ook even een situatie of schema te schetsen, en op het kleine Palmscherm heb ik vaak niet genoeg ruimte. Ik was dan ook blij verrast met de aankondiging van de Seiko Smartpad en nog verraster was ik dat het sinds kort verkrijgbaar is in Nederland (kosten: fl 595,-).

De Seiko Smartpad lijkt op het eerste gezicht erg veel op al die leren portfolio's waarmee je zakenmensen ziet rondlopen, die notitieblok en pen bergen. Als je de map openritst, komt de eerste verassing, behalve een notitieblok en pennen, kan ook je Palm hierin opgeborgen worden. De echte verassing is de volgende: schrijf op het notitieblok en er verschijnt een exacte kopie van wat je geschreven hebt ook op de Palm! De wonderen zijn de wereld nog niet uit, zo blijkt wel in dit smart-tijdperk. De Smartpad dient als het ware als electronisch carbonpapier. De handgeschreven notities worden aan een van de vier standaard-applicaties gekoppeld . Via een bijgeleverde conduit worden tijdens synchronisatie deze notities als plaatje op de PC gezet. Let wel, de notities worden als plaatjes opgeslagen, dat betekent dat de Smartpad niet aan handschriftherkenning doet. De Palm wordt bevestigd met klitteband aan de Smartpad.

Installatie

Voordat dit wonder kan werken, zul je eerst een paar applicaties moeten installeren. Seiko levert bij de Smartpad een installatie-CD. Tijdens installatie kan gekozen worden welke onderdelen je wilt installeren:
  • eAddress
  • eDatebook
  • eMemo
  • eToDo
  • Padfire (een uitprobeer-versie)
De e-programma's zijn de Smartpad-versies van de standaardapplicaties. De werking is exact hetzelfde behalve dat er 'inkt-notities' (Ink notes) aan de adressen, afspraken, notities en taken gehangen kunnen worden. Bovendien is bij deze programma's onderin het scherm een checkbox beschikbaar 'Elink', hierover later meer. Het is praktisch om de applicatieknoppen aan de Smartpad (e-) applicaties te koppelen. Zorg er wel voor dat je genoeg ruimte hebt op je Palm, een volledige installatie vergt zo'n 460 K!

- Vereisten
De Smartpad werkt met iedere Palm-platform handheld, dus ook met de Handsprings Visor, de Sony Cliè of IBM's workpad. Wel moet het apparaat minimaal versie 3.1 van het Palm-platform hebben (dus vanaf de Palm III). Synchronisatie is alleen mogelijk met een PC. Mac-gebruikers worden hier dus (weer) teleurgesteld!

In de praktijk

De Smartpad trekt zo op het eerste gezicht al heel wat bekijks: "Goh, wat een mooie map; speciaal om je Palm in op te bergen?". Glimlach en demonstreer vervolgens de werkelijk toegevoegde waarde van de Smartpad: alles wat je schrijft verschijnt direct op het scherm. Neem wel een extra notitieblok mee, want iedereen is geneigd om de magie zelf uit te willen proberen... De smartpad heeft absoluut een hoog 'ooh en aah'-gehalte. Laat de stemming wat bedaren en de vergadering kan gestart worden en de eerste aantekeningen gemaakt. Handgeschreven notities maak ik altijd omdat ik het fijn vind om belangrijke zaken te onderstrepen, pijlen te tekenen om relaties aan te geven, en vooral om diagrammen te kunnen schetsen. Dat kan je nu keurig doen tijdens een bijeenkomst. In de eMemo-applicatie wordt bij het beginnen van het schetsen gelijk een memo aangemaakt met als naam de huidige datum en tijd, wat het erg praktisch maakt om de 'inkt-notities' later op te zoeken. Dus schrijven maar. Het leuke van de Smartpad is, dat als het nodig is, je de papieren notities/schetsen gelijk aan gesprekspartner of secretaresse kan geven. Je hebt het zelf immers in electronisch formaat?
De notities echt lezen op de palm gaat niet makkelijk, je kan in de e-applicaties de notities vergroten tot maximaal viermaal. Zo uitvergroot, zul je moeten scrollen wat het natuurlijk niet praktisch maakt om ze te lezen. Na synchronisatie op de desktop gezet, is dat anders: de notities zijn nu te lezen in de Smartpad desktop-applicatie. In de desktop kunnen de notities uitgeprint,gemaild of elders bewaard worden. Ook kan een notitie naar een bitmap (.bmp of .gif) geconverteerd worden.

- Email
Een leuk detail is dat je je notities ook kan direct van je Palm kan emailen met behulp van de meegeleverde Padfire-applicatie. De Padfire-applicatie is shareware, dus als dit programma je bevalt moet je het na dertig dagen kopen. Het is ook mogelijk om de inkt-notities te mailen als attachment met MultiMailPro. Voor het mailen heb je natuurlijk wel een modem nodig en een account. (Zie ook Met je Palm het net op)

- Elink
Onderin de applicaties staat steeds een 'Elink-checkbox'. Dit is een soort driver die contact houdt met het infrarood zendertje boven de Palm in de Smartpad. Is deze checkbox aangevinkt, dan werkt de Smartpad als electronisch carbonpapier. Is Elink uit, dan wordt er niets naar je Palm ge-beamed. Voor het mailen via infrarood (met je mobiel) moet je hierom er voor zorgen dat deze poort vrij is. Dit betekent dat de 'Elink'-checkbox niet aangevinkt moet staan. Dit geldt overigens voor al het gebruik van de infrarode poort (zo ook beamen) zolang de 'Elink'-checkbox onderin een van de applicaties aangevinkt is het gebruik van de infrarode poort niet mogelijk, althans niet voor ander gebruik dan in de Smartpad.

- De pen
De magie werkt niet met een gewone pen. Hiervoor dien je de bijgeleverde pen te gebruiken. Dit is een deels in doorzichtige behuizing gestoken pen, van het merk Cross. Als je de dop eraf haalt en op de achterkant plaatst, komt er -heel handig- een stylus tevoorschijn. Hiernaast ligt de pen prettig in de hand en is het deel waar je de pen beetpakt, met rubber is bekleed. Op de pen valt niets op aan te merken. Er worden vijf penvullingen bijgeleverd.

- Toetsenbord
Als je het notitieblok optilt, zie je dat op het 'detectie-deel' van de Smartpad een toetsenbord is afgebeeld. Via dit toetsenbord is het mogelijk om met de pen tekst in te tikken. Ik vind dit een beetje onhandig in gebruik, daar ik sneller grafiti schrijf. Vreemd is dat je met het schrijvende deel van de pen moet tikken; hierdoor komt er inkt op het Smart-toetsenbord. Het toetsenbord is alleen actief als je binnen een e-applicatie 'Smart Keypad' in het menu hebt geselecteerd. Het gelijktijdig maken van een inkt-notitie is niet mogelijk.

Technische details

Daar er maar zeven wereldwonderen zijn, niet acht, en de handleiding geen uitsluitsel bood, moest onderzoek mijnerzijds maar even uitwijzen hoe de Smartpad nu werkelijk functioneert. De aanwijzingen waren de volgende: je kan niet zonder meer met iedere pen het gewenste resultaat op de Palm krijgen. Het elektronisch carbonpapier werkt pas echt met de bijgeleverde Cross-pen. In de top van de crosspen lijkt een spoeltje te zitten. Zowel in het plastic blad onder het notitieblok als in de pen moeten batterijen geplaatst worden. De Cross-pen gebruikt een AAAA-batterij, de portfolio heeft twee AAA batterijen nodig. Deze worden bijgeleverd bij aanschaf. Dus zowel pad als pen hebben kennelijk stroom nodig. Het lijkt erop dat het spoeltje een electromagnetisch veld genereert, dat door de (het actieve deel van de) pad wordt gedetecteerd. . Als dit zo is, waarom is er dan slechts alleen signaal als je daadwerkelijk op het papier schrijft? De volgende waarneming bracht uitsluitsel. Als je de schrijfpunt van de pen handmatig ietwat indrukt terwijl je boven het papier zweeft, krijg je ook signaal! Kort gezegd, de pen bevat een spoeltje dat bij indrukken werkt, en het signaal wordt opgepikt door de portfolio. Vervolgens [en dat is een kwestie van een draadje volgen] wordt dit signaal meteen de Palm 'ingebeamd'. Een wonder is geboren.

Gebruik je OS 3.5? Let op!

Er zijn een paar kleine uitzonderingen waarin de e-applicaties verschillen van die van de standaardapplicaties: de vierde agenda-view is er niet in eDateBook, het beamen van afspraken is niet mogelijk en op de Palm 3c kan je niet viermaal inzoomen in een inkt-notitie.

Verbeterpunten

Niets anders dan goeds, tot dusver. Kritiek heb ik alleen op het feit dat je de inkt-notities alleen binnen de geleverde e-applicaties kan gebruiken. Al vrij lang maak ik gebruik van Datebk4 als vervanger van de standaardapplicatie. Gebruik van eDatebook is voor mij een grote stap terug. Waarom heeft Seiko niet een soort van open plugin-structuur bedacht om het zo mogelijk te maken dat andere applicaties gebruik kunnen maken van inktnotities? Ook de andere standaardapplicaties worden immers wel eens vervangen door een third-party programma dat meer mogelijkheden biedt.

- Bugs
Hiernaast werkt de software niet feilloos. Onverklaarbaar is voor mij dat ik mijn Palm vaak moest herstarten als ik in eTodo met inkt-notities werkte. Dit probleem ondervond ik niet bij de andere e-applicaties.

Mijn eindoordeel

Seiko's Smartpad is een wonderlijk, innovatief product. Pen, papier en Palm vormen een bijzonder praktische combinatie. Documenten kunnen worden opgeslagen en gearchiveerd zonder dat het moet worden ingescand. Voor eenieder wiens aantekeningen belangrijk genoeg zijn om de aanschafskosten te kunnen verantwoorden, is dit absoluut een aanrader!

Meer informatie: www.seikosmart.com

Verkrijgbaar onder andere bij www.pdashop.nl voor fl 595,- inclusief BTW en verzending.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android