Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Sony Clie SA10 MP3 Audio Adapter

Door Karel Tsang Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 03 december 2003


Uit de playlist kun je makkelijk een ander nummer uitzoeken

De SA10 in combinatie met een blauwe Sony CLIÉ T615c

Het hoofdscherm geeft informatie over de huidige track weer

Inleiding

Was een jaar geleden MP3 muziek spelen op een Palm nog alleen besteed aan de wat luxe modellen, tegenwoordig kun je ook PalmOS handhelds kopen die voor rond de € 200-250 ingebouwde MP3-functionaliteit hebben, zoals de nieuwe Sony CLIÉ PEG-TJ35 en de PalmOne Tungsten|E. De tijd staat niet stil! In mijn geval knaagde het gebrek aan MP3 afspeelmogelijkheden van mijn één jaar oude Sony CLIÉ PEG-SJ30 dusdanig aan me, dat ik uiteindelijk besloten heb de PEGA-SA10 CLIÉ Audio Adapter te kopen.

Hardware


De adapter bestaat eigenlijk uit drie delen. De plug die je in je CLIÉ doet, de adapter zelf, en de bijgeleverde oordopjes van Sony.
Zoals op de foto’s te zien is, is de adapter zeer klein en elegant afgewerkt, echt Sony design. De plug is niet veel groter dan de standaard USB/laderplug van de SJ serie, maar voelt aanmerkelijk steviger en degelijker aan als je deze in de CLIÉ steekt. Het snoer dat van de plug naar de eigenlijke adapter loopt is ongeveer één meter lang.

Een positieve verrassing voor mij was de achterkant van de SA10. Daar zit namelijk een vrij grote ‘knijper’, waarmee je de adapter netjes aan je kleren kunt vastknijpen. De adapter zelf is van plastic gemaakt en afgewerkt in een donkergrijze, gunmetal kleur. De knopjes zijn mat zilverkleurig, en voelen goed aan. Er is een merkbare klik als je ze indrukt. Daarnaast is er ook een schuifknop aanwezig, waarmee je de adapter in hold stand kunt zetten, waardoor de knopjes inactief zijn. Persoonlijk gebruik ik deze nooit, omdat de knopjes niet makkelijk zijn in te drukken. Tenslotte is er ook een groen LED lampje aanwezig wanneer je de SA10 gebruikt, maar wanneer je ’s avonds laat naar huis loopt op straat, valt zo’n groen lampje meer op dan je zou willen.

De bijgeleverde oordopjes zijn van het type MDR-E808. Voor zover ik weet zijn deze niet commercieel verkrijgbaar. Ze worden vaak bij de wat duurdere audioproducten van Sony die een afstandsbediening hebben geleverd, zoals de duurdere NetMD Minidiscspelers. Het snoer van de adapter naar splitsing van de oordopjes is met dertig centimeter vrij kort. Omdat het snoer van het rechteroordopje langer is, kun je het snoer achter je nek om dragen.

Software


Niet de hardware, maar de software blijkt een heikel punt te zijn van de SA10 audio adapter. Sony heeft namelijk een cd met een wat oudere versie van de CLIÉ Audio Player bijgeleverd, die zeer eenvoudig van opzet is. Er mist een aantal - in mijn ogen onontbeerlijke - functies in deze versie. Er is bijvoorbeeld geen Bass Boost functie aanwezig. Dit vind ik persoonlijk niet kunnen voor een MP3-accessoire waar je meer dan &eurol 100,- voor uitgeeft in de winkel. Terwijl het toch een kwestie is van een simpele implementatie in de software. Het staat in rechtstreeks verband met de geluidskwaliteit: de nummer één reden van je aankoop. Ook is er geen mogelijkheid om een background play-functie aan te zetten, zodat je niet even je agenda kan checken als je muziek aan het luisteren bent. Helaas ontbreekt ook de mogelijkheid om de volgorde van de af te spelen nummers aan te passen of het samenstellen van een eigen playlist. Al met al is het heel erg jammer dat Sony, die de CLIÉ-lijn toch presenteert als multimediaal, het zo laat afweten bij de afwerking van de software.

Gebruiksgemak


Door het gemis van de background play-optie, betekent dit ook dat je je muziek niet kan starten vanuit een willekeurig ander programma dan de CLIÉ Audio Player. Ook al is het maar een kleine moeite om de Audio Player aan te zetten, het doet toch wel wat af van het gebruiksgemak. Het overbrengen van MP3’s naar de memorystick is in vergelijking met de handhelds van palmOne wél weer beter geregeld, doordat het programma MS Import een integraal onderdeel is van de bijgeleverde software van alle CLIÉ’s. Hiermee maak je met een druk op de knop van je CLIÉ een (helaas iets trage) cardreader, en hoef je dus niet elke keer je Memory Stick te verwisselen tussen je handheld en externe cardreader. Jammer genoeg is de grootste Memory Stick die je kunt gebruiken beperkt tot 128 Mb, of 2x128 Mb met de Memory Stick Select. Je kunt circa vijf tot zeven uur muziek afspelen met een onverlicht scherm en een volle batterij.

Maar als de muziek eenmaal draait is de aanwezigheid van een remote control toch erg fijn. Terugspoelen, volume regelen, even de muziek stopzetten: het kan allemaal. Loop je met je CLIÉ in je hand, dan kun je ook veel dingen bedienen met de Jog Dial.

Geluidskwaliteit


De bijgeleverde oordopjes geven prima geluid weer, de muziek die door de Audio Player zelf wordt afgespeeld klinkt - door het ontbreken van een bass boost-functie - heel erg mat. Als audiofiel stelde mij dit wel erg teleur,
MP3’s die op een hogere bitrate dan 128 kbps geript zijn worden haperend afgespeeld. Lagere bitrates worden wel goed afgespeeld. Er is optionele AVLS gehoorbescherming aanwezig zodat je geen gehoorbeschadiging oploopt. Dat is maar goed ook, want het maximumvolume van de Audio Adapter ligt boven mijn pijngrens. De implementatie van een simpele equalizer, zoals je die bijvoorbeeld in PocketTunes kunt vinden, zou de geluidskwaliteit zeer kunnen verbeteren. Er zijn echter geen third-party MP3-spelers beschikbaar voor de Audio Adapter, omdat Sony haar API (zeg maar de broncode) niet vrij wil geven. Daardoor kunnen ontwikkelaars geen eigen programma's ontwikkelen die met de Audio Adapter gebruikt kunnen worden. Een gemiste kans op softwaregebied, want op hardwaregebied lijkt alles goed te kloppen.

Zelf verbeteringen aanbrengen


Er zijn hier en daar op internet berichten te vinden van mensen die de CLIÉAudio Player van de T665c hebben weten te isoleren en dit in samenwerking gebruiken op een andere CLIÉ met de Audio Adapter. Op Cliesource lopen hier een aantal threads over. Met positief resultaat, want zowel de Bass Boost en de background play opties doen het allemaal. Dit geeft eens te meer aan dat niet de hardware de beperkende factor in functionaliteit en geluidskwaliteit is, maar de karig geprogrammeerde software.

Conclusie


"It’s a Sony", luidt de bekende reclamespreuk, en ik moet ze hierin volledig gelijk geven. Het design en de hardware is prachtig, maar qua afwerkingen op softwaregebied is het helaas wat karig gesteld. Typisch Sony dat ze het in de uiteindelijke afwerking laten afweten. Ik zou deze Audio Adapter zeker geprefereerd hebben boven welke USB Pendrive MP3 speler dan ook, wanneer Sony de twee gemiste zaken (Bass Boost en background play) wél had geïmplementeerd in de software, zoals dat ook op de T665c of SJ33 is gebeurd. Maar nu is het maar de vraag of deze peperdure accessoire zich kan meten met de goedkope en populaire MP3 pendrive sticks van tegenwoordig.

Verbeterbaar

  • de bijgeleverde software is zeer karig en mist functionaliteit

Pluspunten

  • de adapter is zeer klein en licht;
  • een remote control voor MP3 is vrij uniek voor PDA’s

Specificaties

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Voldoende
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Matig
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android