Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: SiPix Pocket Printer A6 een miniprinter voor je minimaatje

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 10 juni 2001


Businesscard

mailing label

adresboek record

IrPrint opstartscherm

IrPrint vanuit memo

IrPrint vanuit adressbook

IrPrint vanuit takenlijst

Palmprint voorbeeld

Printen

Printer en Palm

Het huidige computertijdperk heeft de belofte van het papierloze kantoor nooit waargemaakt, getuige het dikke pak papier dat op mijn bureau ligt. Met de uitvinding van de Palm is een flinke stap in de goede richting gezet, uitprinten van adressenlijsten of documenten voor onderweg is nu verleden tijd. En toch. Het komt regelmatig voor dat ik adressen uitwissel met iemand, en heel soms heeft die persoon geen Palm-compatibele. Je gelooft het haast niet, maar er zijn mensen die digitale demonen zien en zweren bij pen en papier. Het uitwisselen van adresgegevens is dan weer op z'n ouderwets: "Heb je een papiertje en een pen?".

De handzame SiPix Pocket Printer A6 kan hier uitkomst bieden. Printen vanuit een Palm is hiermee a piece of cake: simpel en snel. Doordat de printer zo klein is kan je deze makkelijk in je tas steken. Printen gaat via de infrarode poort en aangezien de printer gevoed wordt door vier AA-batterijen, zijn geen snoeren nodig.

A6 Printer voor de Palm


De SiPix printer is een klein en licht apparaat dat om mobiel gebruikt te kunnen worden zo klein mogelijk is gemaakt, vandaar het A6-formaat papier wat de printer gebruikt. De zakformaat printer meet 10,8 bij 14,9 cm, en is zo'n 2,2 cm dik. Er wordt een draagtasje meegeleverd, zodat je de printer tijdens vervoer kan beschermen tegen stof en dergelijke.

De printer maakt gebruik van thermische afdruktechnologie - net zoals bij een fax; geen inkt-cartridges nodig- en bedrukt rollen A6-formaat papier of losse velletjes. A6-formaat (10,5 bij 14,8 cm) is vier keer zo klein als het veelgebruikte A4-formaat, en is vermoed ik het kleinste formaat papier wat nog enigszins leesbaar is en van nut kan zijn. Een rol A6-papier vind je al in de doos, de losse vellen papier zal je zelf moeten aanschaffen. De printer weegt inclusief batterijen zo'n 370 gram, niet echt iets om zo in je jaszak te steken. Maar zeker licht genoeg om in tas te laten glijden. Mijn model is in stemmig zwart uitgevoerd, maar de printer is ook verkrijgbaar in transparant blauw. 

Specificaties

 • Getest produkt: SiPix Pocket Printer A6
 • Fabrikant: SiPix
 • Prijs: ca 149.95 usd (maar bij widget.co.uk veel duurder)
 • Geschikt voor alle gangbare Palm-modellen, maar (nog) niet voor de PalmOS4.0 modellen (m500/m505).
 • Bijgeleverd: printerkabel RS-232, AC Power adapter, 1 rol A6 print papier, reistasje, 4 AA batterijen en een CD-Rom met de benodigde driver (ook voor Windows 98, 98SE, 2000, ME)
 • Print-methode: thermisch (vergelijkbaar met die van een fax)
 • Resolutie: 400 bij 400 dpi
 • Print snelheid: zo'n twee pagina's per minuut

Ook voor laptop


Bij de printer worden heel wat accesoires bijgeleverd: 1 rol A6 papier (1 meter lang), het eerder genoemde draagtasje, 4 AAA batterijen, de benodigde driver voor de Palm, maar ook een AC Power Adapter, een RS-232 printer kabel en drivers voor Windows 98, 2000 en ME. De SiPix printer is namelijk ook geschikt voor de laptop. Dat is een mooie bijkomstigheid, maar niet verder uitgetest voor dit review.

Printen vanuit de standaardapplicaties


De bijgeleverde driver voor de SiPix printer is geen onbekende in Palm-land: IrPrint van IS/Complete stelt je in staat om te printen vanuit je adressenboek, memo pad, agenda, takenlijst en mail.

Om iets te printen, moet je de IrPrint applicatie opstarten. Het opstartscherm telt een aantal grote knoppen, waaronder die van bovennoemde applicaties. Start je deze op, dan kan je alles doen wat je normaal met die applicatie kan doen, met dat verschil dat er nu ook een IrPrint menu-optie is. Dit werkt betrekkelijk eenvoudig. Het printen vanuit je adresboek kan op verschillende manieren. Je kan bijvoorbeeld een lijst printen van de op dat moment geselecteerde categorie. Of je print slechts één adres, geheel/kort ('full/brief record'), als visitekaartje of als adressticker (mailing label). Takenlijsten van vandaag, morgen of alle openstaande taken kunnen uitgeprint, en ga zo maar door. De printer vraagt tevoren of je met een rol papier print of met losse vellen. Je kan ook het aantal benodigde kopieën aangeven. Printen kost ongeveer 15-30 seconden voor een volle A6-pagina.

De trouwe lezer van Palmclub-reviews, weet zo langzamerhand dat ik erg tevreden ben met Datebk4 als vervanging voor de standaard agenda. Daar IrPrint alleen printen vanuit de standaard-agenda ondersteunt, komen er kleine probleempjes naar voren als je de agenda voor  bijvoorbeeld vandaag uitprint. Je krijgt dan een hele lijst van tijdloze items op de daglijst te zien, zo komen floating events eruit te zien in de standaardagenda en ook op je print-out. Floating events zijn een handigheidje in Datebk4, het gaat mij te ver om deze hier uit te leggen. De crux van deze opmerking is dat alleen de standaardapplicaties ondersteunt worden; printen vanuit bijvoorbeeld Datebk4 kan problemen opleveren, en vanuit Eudoramail is het zelfs onmogelijk, tenzij je desbetreffende tekst kopieert naar bijvoorbeeld het standaard memo-pad. 

Installatie van IrPrint


De bijgeleverde driver is IrPrint v1.2r30A6, en lijkt mij een versie die specifiek voor de A6 printer is gemaakt. Dit omdat deze verschilt van de versie die aangeboden wordt op de site van IS/Complete. De software wordt geleverd op een CD-ROM, en is eenvoudig te installeren. Voor Windows-gebruikers althans, Mac-gebruikers worden in de steek gelaten. Toch is het voor Mac-gebruikers mogelijk om met enige moeite de driver te installeren, zie hiervoor een ander review (Engelstalig): daarin wordt verteld dat er maar een bestand is in de root-directory van de CD. Kopieer deze, hernoem deze naar IrPrint.prc, en je kan de driver via de normale hotsync-procedure installeren.

Printen in de praktijk


De levensduur van de batterijen lijken afdoende. Ik heb deze week heel wat afgeprint en ik heb ze nog steeds niet hoeven verwisselen. De printer schakelt zichzelf uit als deze een paar minuten niet gebruikt is. Ben je van plan waanzinnig veel print-outs te maken, dan kan je de printer op het electriteitsnet aansluiten met de meegeleverde adapter. Helaas was deze niet geschikt voor een Nederlands stopcontact, dus dan zul je hiervoor een verloopstekker moeten aanschaffen.

Printen met het rol papier in de SiPix werkt het makkelijkste. Je hoeft geen papier ergens vandaan te halen, dat zit in de compacte printer. Als je geprint hebt, moet je het afscheuren aan de onderkant. Hiervoor is een gekarteld randje aan het einde van de papieruitvoer aangebracht. Afscheuren gaat redelijk makkelijk, maar er blijft natuurlijk een gekarteld randje aan de onderzijde van je print-out in plaats van een glad afgesneden rand. Ander nadeel van het rol papier; de print-out krult behoorlijk, net zoals kassabonnetjes dat kunnen doen.

Om over te schakelen op het printen met vellen papier, zul je de rol A6 papier eerst uit de printer moeten halen, dat is erg onhandig. De nadelen van een enigszins gekrulde print-out met gekartelde randjes heb je niet met deze losse vellen. Natuurlijk is het onhandig in gebruik als je naast printer & palm, ook nog eens losse vellen papier bij je moet gaan dragen.

De kwaliteit van de print-outs zijn heel behoorlijk. Het is uitstekend leesbaar. Jammer alleen is dat de bijgeleverde driver slechts één saai font met schreef ondersteunt. De letters lijken een beetje samengeperst, waarschijnlijk om zoveel mogelijk op een pagina te kunnen krijgen.

PalmPrint


Printen vanuit andere applicaties of met een ander letterytpe is mogelijk, hetzij niet met de standaard bijgeleverde driver. Zo is het prijzige (usd 39.95) PalmPrint van Stevens Creek software in staat om vanuit zo'n veertigtal andere applicaties te printen naar de SiPix. De applicaties moeten wel expliciet ondersteuning van PalmPrint hebben ingebouwd. Een voorbeeld van zo een applicatie is de html-editor Torpedo. Om te printen naar de SiPix, dien je minimaal versie 3.1 van PalmPrint te hebben. PalmPrint instellen om met andere letter-typen en grootten gaat betrekkelijk eenvoudig. Zelf was ik erg tevreden met Courier 9 pt.

Mijn eindoordeel


Ik denk dat dit een fijne, lichtgewicht printer is die bij uitstek geschikt is voor de mobiele Palm-gebruiker. De prijs is misschien wat ietwat hoog, wat kan betekenen dat vooral de 'business user' als doelgroep wordt gezien. Ik had graag gezien dat bij aanschaf, behalve het rol papier ook een pakje losse A6-vellen wordt bijgeleverd. En natuurlijk hoop ik dat de meegeleverde driver op niet al te lange termijn ook andere applicaties gaat ondersteunen. Het is een handige papieroplossing voor de Palm-gebruiker, al droom ik nog steeds van het papierloze tijdperk...

Pluspunten

 • Thermische print-technologie
 • Printen via infrarood
 • Printen van zowel rollen A6 papier als losse vellen
 • Klein en echt draagbaar
 • Kan ook printen vanuit laptop of PC

Verbeterbaar

 • Bijgeleverde driver ondersteunt alleen standaardapplicaties
 • Geen losse A6 vellen bijgeleverd
 • Wisselen van printen op rol papier naar printen op losse vellen is nogal bewerkelijk
 • Bijgeleverde driver ondersteunt slechts een lettertype
 • Adapter is niet geschikt voor Nederlandse stopcontacten

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android