Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: OCR pennen

Door Fjodor van Slooten Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 18 december 2000


1. De QuickLink Pen bevat een wieltje waardor het scannen vrij strak gaat

2. Onze testopstelling: de C-Pen stuurt via infrarood zijn herkende tekst door naar een de Palm
Hoe vaak heb je dat niet: je hebt een papieren document waarvan je de tekst graag in je computer zou willen bewaren, maar overtypen is net een brug te ver. In dat geval zijn de C-pen en de QuickLink een uitkomst. Het zijn apparaatjes in de vorm van een pen, met een 'oog' in de punt. Haal je ze over een tekst heen, dan zetten ze het 'tekstbeeld' om naar computertekens. Via infrarood kan de herkende tekst naar een notebook worden overgestuurd - sinds kort ook naar een Palm. Dit laatste interesseerde mij hevig. Eindelijk een 'tekststofzuigertje' voor mijn Palm! Een van mijn hobby's is het afstruinen van (computer)bladen, op zoek naar webadressen. Ik zet ze in m'n Palm (Memopad), en kan na synchronisatie van de Palm met de pc de links in Outlook (als Notities) direct aanklikken.

Elsevier


Met een scanpen zou de eerste stap, het handmatig overtikken van teksten, vervangen kunnen worden met een simpele 'veeg' over de tekst. Dat viel enigszins tegen. Ik had namelijk als eerste de Elsevier gepakt, en die had alle webadressen in rood afgedrukt. En dat kunnen beide 'OCR'-pennen niet aan (OCR=Optical Character Recognition). Nou ja, da's begrijpelijk. Vol goede moed een Windows Magazine gepakt, en scannen maar. Ook hier viel het resultaat enigszins tegen.
De door de fabrikant beloofde 97% betrouwbaarheid werd na enige oefening weliswaar gehaald, maar het steeds moeten verbeteren van de kleine foutjes (3%) is toch vervelend. Vooral (web)adressen komen niet altijd zonder verminkingen over. Bovendien wordt de betrouwbaarheid bij gekleurde achtergronden of afwijkende en/of minder scherpe tekst (kranten) snel minder.

Mini-CCD-camera


De in de OCR-pennen ingebouwde tekstherkenningssoftware is een waar staaltje van compacte optimalisatie: tot voor kort was voor OCR toch wel een flinke Pentium noodzakelijk. Toch is er duidelijk ruimte voor de nodige verbetering. De door mij geteste pennen, de C-pen 600 [zie afb 2] en de QuickLink Pen [zie afb 1], gebruiken twee verschillende systemen. De C-pen is gebaseerd op een mini-CCD-camera die in de kop van de pen is ingebouwd. De QuickLink pen gebruikt een roller-systeem. Omdat de C-pen geen bewegende delen bevat, zal deze minder gevoelig zijn voor vervuiling en slijtage.
Beide producenten hebben de nodige moeite gedaan om hun product gebruiksvriendelijk te maken. De bediening is in beide gevallen eenvoudig en intuïtief; ik kon er zonder handleiding direct mee aan de slag. Beide pennen kunnen communiceren met een hele reeks apparaten met infraroodpoort. Behalve notebooks en andere pc's met infraroodproorten kun je dan denken aan printers, GSM-telefoons (om SMS-berichten te versturen), en natuurlijk PDA's zoals de Palm III en hoger, die over een infraroodpoort beschikken.

Infraroodpoort op PC installeren


Als je de C-pen of QuickLink Pen met een computer wilt laten praten is een infrarood-poort noodzakelijk. Moderne notebooks en zakcomputers hebben er een. Op gewone bureau-pc's vind je hem meestal niet en moet je hem bij-installeren.

Bij DynaByte koop je een infraroodpoort om eenvoudig op de USB-ingang aan te sluiten voor plm. f179.95. Mocht uw PC een moederbord hebben dat is voorbereid op infrarood (de een connector met 'IrDa'-aanduiding op de printplaat) dan kunt u de IrDA Com-Port Serial Adapter van Actisys overwegen (plm. f65,- bij www.funprice.nl).

Conclusie


Beide OCR-pennen zullen verder moeten worden verbeterd, om ons werkelijk te bekoren. Nu is het resultaat nog té afhankelijk van de kwaliteit van de afdruk die je inscant. Het is eigenlijk een eenvoudige afweging: de tijd die je bespaart samen met het herstel van de OCR-fouten versus het zelf intypen (of schrijven op de Palm). Vooralsnog is de PC- of Palm-gebruiker nauwelijks minder tijd kwijt met het 'tekst opvegen'.

Specificaties & bevindingen

C-pen 600

QuickLink Pen

Betrouwbaarheid OCR maximaal* 97% 98%
> artikel Windows Magazine 97% 98%
> rapport 94% 97%
> krantenadvertentie 94% 92%
Interface infrarood infrarood & seriële kabel
Compatibel met IrDa, GSM, Palm etc. IrDa, GSM, Palm etc.
Nederlandstalige interface ja ja
Nederlandstalige spellingcontrole ja nee**
Gewicht incl. batterijen 80 gr 100 gr
Geheugen 6 MB 2 MB
Richtprijs*** fl. 499,- fl. 499,-

* Eigen test onder optimale omstandigheden. Opgave beide fabrikanten was 97%. Resultaten afhankelijk van omstandigheden en persoon
** Was tijdens de test nog niet beschikbaar; kan binnenkort gratis van website gedownload worden
*** Exclusief BTW

Meer tests


Dit artikel is al eerder verschenen in de november-editie van Windows Magazine

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android