Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Mmc sd kaartlezers

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 31 juli 2001


alle geteste uitlezers: vlnr. de PhotoMate, de mini-Flashlink en de ImageMate

De Flashlink kan ook direct in de USB-poort geplaatst worden

De nieuwste modellen van Palm en Handera kunnen SD/MMC-kaartjes aan. De meest spannende kaartjes die op dit moment volop verkrijgbaar zijn, betreffen geheugenuitbreidingen. Eerder was al te lezen op deze site dat het bestandsbeheer op zo'n geheugenkaartje via programmaatjes als bijvoorbeeld McFile vrij makkelijk gaat. Nog makkelijker is het om een SD/MMC-kaartlezer op de desktop-computer aan te sluiten. Sluit zo'n apparaat aan, en je kan makkelijk kopiŽren, verwijderen of wegschrijven naar het geheugenkaartje. Een kleine test van drie zulke apparaatjes...

Simple Technology: mini-Flashlink


De lichtgewicht mini-Flashlink weegt slechts 15 gram en is ongeveer net zo groot als twee USB-stekkertjes naast elkaar, zij het dat de Flashlink wat dikker is: de maten zijn 67 x 42 x 12 mm. Er is een kabeltje van 1 meter lengte bijgeleverd, maar de mini-uitlezer kan ook direct in de USB-poort geplaatst worden. Dit maakt de mini-Flashlink een uitstekende oplossing voor onderweg. Gewoon in laptop-tas bij je dragen en je kan altijd genieten van een maximale uitleessnelheid van SD/MMC-kaartjes. Een LED-indicator geeft dataverkeer en actieve USB-poort aan. Voor gebruik op het computerbureau had ik graag gezien dat er een anti-slip strook onder de Flashlink aangebracht zou zijn, zodat de lezer wat steviger staat.

Sandisk: ImageMate


De naam 'ImageMate' geeft aan dat voornaamste gebruik van MMC-kaartjes toch wel in digitale camera's is. Het bekende Sandisk heeft een MMC-uitlezer die er bijna hetzelfde uit ziet als de CF-kaartlezer die ik toevallig ook in mijn bezit heb: een half ronde bol, die stevig op het buroblad staat. De drivers voor Windows 2000, wat ik op mijn laptop heb draaien, zijn niet op de installatie-CDROM aanwezig. Geen nood: via de website van Sandisk kan de laatste versie opgehaald worden. Hierna ging de installatie vlekkeloos en ook 't gebruik vergt geen specialistische kennis. Twee LED's geven dataverkeer en actieve USB-poort aan.
Wel aardig om te noemen is dat Sandisk ook de FlashPath verkoopt: hiermee kan je de floppydrive van je computer gebruiken voor MMC/SD-kaartjes.

DANE-ELEC: Photomate

Ook de naam van de lezer van DANE-ELEC geeft de erfenis aan van het digitale foto-tijdperk. De Photomate is een brede platte kaartlezer, uitstekend voor op het computerbureau. De installatie moet met de hand worden opgestart, maar geeft verder geen problemen. Jammer is dat er geen LED-indicators zijn die aangeven dat er dataverkeer is, of dat de USB-poort actief is. 
Ook DANE-ELEC verkoopt de FlashPath (zie boven), tevens hebben ze een mini-oplossing: de kleine ZMATE, een lezer die net als de mini-Flashlink direct in de USB-poort gestoken kan worden.

De feiten

 

mini-FlashLink

ImageMate

PhotoMate

producent:

Simple Technology Sandisk DANE-ELEC

installatie & gebruik:

uitstekend voor installatie op Win2000 nieuwe drivers ophalen van de Sandisk-site; verder uitstekend in gebruik geen auto-install: de installatie moet met de hand opgestart. verder uitstekend in gebruik

handleiding:

beknopt aanwezig beknopt

bijzonderheden:

kabel kan ontkoppeld, kan direct in USB-poort. Zeer compacte oplossing (weegt slechts 15 gram!) De ImageMate is ook in seriŽle uitvoering te krijgen.

uitvoering:

USB USB USB

drivers voor:

Windows98, 98SE, ME, 2000 en MacOS 8.6+ Win98, MacOS 8.1+ (nieuwste drivers: ook Win2000) Win 98, Win 2000, MacOS

prijs (inclusief btw & verzendkosten): [peildatum: 30-7-2001]

ca 76,04 euro  * ca 70,68 euro  *  67,71 euro

onder andere te koop bij:

  Twintek BV   Twintek BV PDAshop.NL

Deze test is bij lange na niet een compleet overzicht, tevens zullen er meer locaties zijn waar de uitlezers verkrijgbaar zijn. Heb je nog een interessante mededeling, een aparte oplossing gevonden, een heel goedkoop model gezien? Mededelingen graag via deze thread in het forum

Relevante links


Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geÔnteresseerd in:

  *) Dit geldt bij betaling vooraf. Zie ook: www.twintek.nl/bestel.html voor details.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android