Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Margi Presenter to Go

Door Gertjan Stoker Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 06 maart 2003

Beroepshalve geef ik menige presentatie, zowel voor onze eigen medewerkers als voor (potentiële) cliënten. Deze presentaties maak ik in Microsoft Powerpoint en presenteer ik vaak met een beamer. Daarvoor gebruikte ik in het verleden een (ouderwetse) laptop.
Vaak gaat dat goed, mits je deze presentaties goed voorbereidt. Dat betekent concreet:
 • op tijd bij je afspraak zijn
 • de beamer goed in het zicht plaatsen
 • de kabels goed plaatsen en installeren, vervolgens
 • de laptop opstarten, dan
 • Microsoft Powerpoint opstarten
 • de presentaties zoeken en
 • de 'show' kan beginnen. Al met al ben je al gauw zo'n kwartier bezig voordat je fatsoenlijk kunt gaan presenteren. Met de laatste Palmclub-bijeenkomst en de commentaren in de forums in het hoofd heb ik mijn portemonnee opengetrokken en het besluit genomen om Margi Presenter-to-Go aan te schaffen.

  De aanschaf
  De aanschaf zelf vond ik niet zo eenvoudig. Ten eerste maar eens gekeken op de site van Margi zelf. Daar kan je Presenter-to-Go bestellen in een aantal varianten:

  • Presenter-to-Go SD for Palm/Handspring Treo 90/Kyocera 7135

   : voor Palm m125/m130/m500/m505/m515/i705, Handspring Treo 90 en Kyocera 7135.
  • Presenter-to-Go Springboard module

   : voor elke Handspring Visor.
  • Presenter-to-Go Memory Stick

   : voor Sony Clié.
  • Presenter-to-Go Compact Flash card

   : voor PocketPC's met Compact Flash Type I/II uitbreidingsslot of -jacket.
  • Presenter-to-Go Compact Flash Type II card

   : voor PocketPC's met Compact Flash Type II uitbreidingsslot of -jacket.
  • Presenter-to-Go PC card

   : voor PocketPC's met een PC-kaart uitbreidingsslot of -jacket.
  Aangezien ik zelf beschik over een Palm m515 heb ik gekozen voor Presenter-to-Go for Palm (SD-card). Verder gaat mijn voorkeur niet uit naar het rechtstreeks bestellen in de USA, omdat ik graag inzicht wil hebben in de kosten die er nog bij komen aan transport en BTW. Dus ben ik op de site van Margi op zoek gegaan naar een Europese leverancier. Op site van Margi kun je als particulier niets bestellen via hun 'resellers'. Voor een aankoop in Nederland wordt doorverwezen naar een importeur in België: Silicon Technology. Op die site kun je als particulier ook niets vinden, dus maar eens gebeld naar een Nederlandssprekende medewerker. Deze deelde mij mee dat je als particulier terecht kunt op Pocketz.nl. Daar heb ik Presenter To Go inderdaad aangetroffen, alleen niet de versie die ik wilde (met SD-card). Een dag later, nadat ik een e-mail had gestuurd, is dit verholpen en ben ik verder prima geholpen via Pocketz.nl.

  Verpakking en inhoud
  De levering geschiedde in een keurige verpakking voor het bedrag van €239
  (exclusief BTW en verzendkosten). In de doos was opgenomen:

  • Quickstart installation guide;
  • SD-kaart met adapter-aansluiting (op de SD-kaart is geen extra geheugen beschikbaar);
  • AC/AD-adapter;
  • Installatie-cd;
  • Afstandsbediening (via infrarood);
  • Connectie-kabel
  Dit alles met een mooi zwart tasje, waar al de bovenstaande accessoires in kunnen.

  Installatie

  Het installeren van de software ging uitstekend. Op de Palm worden twee programma's geïnstalleerd: Presenter en Mirror. Op de PC wordt het programma Presenter-to-Go desktop geïnstalleerd. Daarna kan het feest beginnen.

  Gebruik

  De presentaties worden gemaakt in Microsoft PowerPoint. Het overbrengen van de presentaties vanuit Microsoft PowerPoint naar de Palm is bijzonder eenvoudig. Aan Microsoft Powerpoint wordt in de werkbalk een nieuw icoon toegevoegd. Als de presentatie klaar is, hoef je alleen maar op het icoon te klikken en je krijgt het onderstaande scherm (links) te zien. Bij het omzetten naar Palm-formaat neemt de omvang van de bestanden met ongeveer de helft af.

  Klik op create en de presentatie wordt aangemaakt, waarna het rechts afgebeelde scherm verschijnt. Door nu op transfer te klikken wordt de presentatie overgezet naar de Palm bij de volgende HotSync. Het is zoals je ziet ook mogelijk om de presentatie op te slaan op een externe SD-card. Presentaties die op een externe SD-card staan, kunnen ook worden gebruikt: voordat je de SD-module van Presenter-to-Go in de Palm steekt wordt de presentatie dan tijdelijk gekopieerd naar het 'gewone' geheugen van de Palm.

  Naast de optie transfer kun je ook nog kiezen voor verschillende andere opties. Met de optie view kun je de presentatie bekijken, met delete verwijder je de presentatie. De optie Install App is alleen noodzakelijk bij de eerste setup om de programma's op de Palm te plaatsen.

  Met de presentatie in de Palm is het een fluitje van een cent om de stappen 3 tot en met 7 af te handelen in tien seconden. De enige handeling die namelijk nog plaats moet vinden is de kabel vastmaken aan de beamer, de Palm aanzetten en op Presenter te klikken. De presentatie wordt in dezelfde kwaliteit weergegeven als met de PC! Bij het openen van het programma Presenter krijg je een scherm als in onderstaande, linker afbeelding te zien. Je ziet het aantal slides en de naam van de slides.

  In de middelste afbeelding hieronder zie je de beschikbare menu-opties. In het programma kun je de presentaties kopiëren en verplaatsen (van Palm naar SD-card en vice versa), verwijderen en beamen.
  Rechts zie je de opties van het show-menu. In het show-menu kun je aangeven welke slides gepresenteerd moeten worden en kun je de volgorde aanpassen. Het is ook mogelijk om de slides automatisch door te laten scrollen (met auto advance).
  Let op: Speciale effecten in PowerPoint-presentaties worden niet door Margi ondersteund. Dit is bijvoorbeeld het geval bij slide-transitions (de wijze waarop slides vervangen worden), animaties, audio en video. Slides worden alleen statisch getoond.

  In het options-menu is de keuze voor preferences nog wel interessant (zie de afbeeldingen hierboven). In het preferences-gedeelte kun je de snelheid van de automatische scroll aangeven en andere instellingen regelen betreffende de weergave van de slides op de beamer en de dikte en kleur van de annotatielijnen.

  Terugkerend naar het beginmenu is het verder mogelijk om notities te lezen. Door op het notes-icoon te klikken kom je in het onderstaande scherm (links).
  Het is een leuke optie om je slides via de beamer te presenteren en de notes (gelijk aan de Microsoft PowerPoint speaker notes) op de Palm te lezen! Het is eveneens mogelijk om de notes-pagina van de volgende slide alvast te lezen, terwijl de huidige slide nog gepresenteerd staat.

  Klik je op het rechtse icoon dan krijg je deze aangeklikte slide op de Palm te zien.
  Het meest linkse icoon brengt je terug naar het vorige scherm, met het andere icoon kun je aantekeningen maken op de slides, door de kleur en dikte van de pen te selecteren.

  Afstandsbediening

  De kabels die met de Palm verbonden zijn, zitten tijdens het gebruik niet in de weg. Wil je toch meer bewegingsvrijheid tijdens de presentatie, dan kun je de meegeleverde infrarood afstandsbediening gebruiken. Ik had hier vooraf niet zoveel vertrouwen in, maar in de praktijk bleek het redelijk goed te werken en heb ik er al veel plezier beleefd aan deze afstandsbediening. Tot een afstand van ongeveer twee meter heb ik geen problemen met de aansturing gehad, een grotere afstand heb ik nog niet geprobeerd.

  Meer presentatiemogelijkheden

  Naast presentaties in Microsoft PowerPoint kun je met het programma meer zaken laten zien via de beamer. Een leuke bijgeleverde optie is het programma Mirror. Met dit programma kun je alle schermen en applicaties van je Palm opstarten en laten zien via de beamer! Het is dan bijvoorbeeld leuk om aantekeningen te schrijven terwijl het publiek mee kan lezen en eventueel corrigeren!

  Het laten zien van presentaties vanuit Microsoft PowerPoint is een heel handige mogelijkheid. Daarnaast beschik je met de installatie van het programma op de PC over een nieuwe (virtuele) printer. Dat maakt het mogelijk om vanuit elke applicatie op de PC pagina's te presenteren. Hierdoor kun je leuke combinaties maken tussen een presentatie, een Microsoft Excel-sheet, een Microsoft Word-document en een webpagina.
  Je kunt de 'virtueel geprinte' pagina's (via append) toevoegen aan een presentatie. Op de Palm kun je de pagina's dan opnieuw organiseren en presenteren.

  Batterijverbruik

  Er wordt bij Presenter-to-Go een AC-adapter meegeleverd. Het is aan te bevelen om de adapter zoveel mogelijk te gebruiken, want de SD-module vraagt veel van de batterijen. Een volgeladen Palm is na een uur presenteren al bijna leeg. Als je de adapter gebruikt, kun je zo lang doorgaan als je zelf wilt. Wanneer de adapter op de Palm is aangesloten, ben je wel wat beperkter in je bewegingsruimte.

  Conclusie

  Ik ben heel tevreden met het programma en de bijgeleverde kabels en SD-card. De prijs is even slikken, maar ik ben aangenaam verrast over de vele mogelijkheden. Het leukste is natuurlijk de reactie van het publiek waarvoor je een presentatie hebt gegeven: "hoe doe je dat?" en "kan ik dat ook?". Kortom: zeker een aanrader voor mensen die veel presentaties geven!

  Verbeterbaar

  • stevige prijs
  • hoog batterijverbruik zonder adapter
  • geen bluetooth-ondersteuning (voor bijvoorbeeld de afstandbediening)

  Pluspunten

  • snel gereed om presentaties te laten zien
  • uitgebreide en goed leesbare handleiding
  • makkelijke installatie
  • handig en eenvoudig in het gebruik
  • veel mogelijkheden (mede dankzij de meegeleverde Mirror-applicatie)
  • komt zeer professioneel over
  • pakket wordt zeer compleet afgeleverd

  Gegevens over Margi Presenter-to-Go

  • Fabrikant: Margi
  • Product: Presenter-to-Go
  • Geschikt voor: Palm m125/m130/m500/m505/m515/i705/Tungsten T, Sony Clié, Handspring Visor, Handspring Treo 90, Kyocera 7135.
  • Prijs: € 239 (exclusief BTW en € 8,40 administratie- en verzendkosten)
  • Verkrijgbaar bij: Pocketz.nl
 • Beoordeling

  Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
  Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
  Prijs Beoordeling Palmclub: Voldoende
  Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Voldoende

  Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

  Relevante links

  Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

  Vragen, opmerkingen of discussie?

  Via deze thread in het forum

  Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

  © Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

  iCulture | Alles over Google Android