Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Lichtgevende accessoires: Lumitector en PDA Flash Stylus

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 13 november 2002


De verpakking van de PDA Flash Stylus

De stylus in het gebruik

De stylus voor de Palm V/Vx/m500/m505/m515 past ook in de Zire

De stylus met verlichting

UPDATE 21-3-2003: LET OP:

Voorlopig geeft de Palmclub een negatief advies uit omtrent het bestellen van de Lumitector screenprotector. Er zijn teveel negatieve reacties in het forum, dus zie voorlopig even van een eventuele koop af.
Het negatieve koopadvies geldt alleen voor de Lumitector, en niet voor de ook hier besproken Flash Stylus. Deze is uiteraard gewoon nog te bestellen bij Xaxashop.

Update 28-11-2002:

De screenprotector kleeft niet aan het scherm door statische aantrekkingskracht, zoals ik eerder in dit review beweerde. Er blijkt toch een soort kleefmiddel te zijn toegepast, die overigens erg makkelijk weer loslaat, maar toch niet verschuift.

Er zijn accessoires die wat licht brengen in donkere tijden. Heb je een Zire gekocht en wil je er toch in het donker mee kunnen werken? Geen nood, als de schermverlichting ontbreekt neem je toch gewoon een stylus die licht geeft? In dit review zullen we de PDA Flash Stylus bespreken. Maar we beginnen dit review met een bespreking van de Lumitector, een lichtgevende screenprotector.

Lumitector

Ideeën komen soms op de meest onverwachte momenten in je op. Vooral wanneer je 's nachts in je bed ligt te woelen kan het handig zijn om even snel iets op te schrijven. Dat was de aanleiding voor de makers van Lumitector om een lichtgevende screenprotector te maken.
Lichtgevend? Het deed me denken aan de wekkers die je vroeger had, waarvan de wijzerplaten met radioactieve verf waren beschilderd. Geen prettig idee, wanneer je je Palm in in je broekzak of op een andere plaats dicht op je lichaam draagt. Gelukkig is er geen reden tot paniek; de Lumitector is gemaakt van een ongevaarlijke folie die als een soort zonnecollector werkt. Laat minstens een half uur een lamp op de screenprotector schijnen om je graffiti-area zes tot acht uur te laten gloeien.

Gloeien

De Lumitector is gemaakt van een folie, die iets dikker is dan het gebruikelijke plakplastic waarvan screenprotectors meestal zijn gemaakt. Het graffiti-deel heeft een fijne ribbelstructuur, waardoor je stylus minder snel wegglijdt. Veel mensen plakken een stukje Scotch-tape op dit gedeelte van hun Palm. Dit heeft hetzelfde effect, maar Scotch-tape slijt na verloop van tijd en wordt gladder. Bij de Lumitector is dat niet het geval; het graffiti-deel lijkt onverslijtbaar. Gelukkig heeft de iets dikkere folie geen gevolgen voor de mate waarin het scherm reageert.
Het is niet zo, dat de screenprotector zoveel licht geeft dat je er 's nachts het sleutelgat van je auto mee kunt vinden. Daarvoor voldoet de backlight van je Palm toch iets beter. Wat er wel gebeurt, is dat de graffiti-area gaat gloeien, waardoor je beter kunt zien waar je moet schrijven.

Kleefkracht

Alleen het graffiti-deel van de Lumitector is zelfklevend, de rest van de folie bevat een kleefmiddel dat makkelijk weer loslaat. Dat klinkt alsof je screenprotector bij het minste of geringste kan verschuiven, maar het blijft verbazend goed op z'n plaats zitten. Je verwijdert de screenprotector met je nagel of door er een stukje plakband tegenaan te houden. De folie laat dan vanzelf los van het scherm.
Bij de meeste screenprotectors verschijnt er een waas over het scherm: je ziet meteen dat er iets op het scherm is geplakt. De Lumitector is verbazingwekkend helder. Je zou juist het tegenovergestelde verwachten bij zo'n dikkere folie. De dikte heeft nog een bijkomend voordeel: er kunnen geen luchtbellen ontstaan.

PDA Flash Stylus

Een stylus met ingebouwd lampje? Zo'n produkt moet wel uit een Aziatisch land komen. Op het eerste gezicht is de PDA Flash Stylus een normale stylus met een transparante tip, maar in een handomdraai wordt de stylus een miniatuur zaklantaarn. Dat zal vooral bezitters van een Zire aanspreken: als je geen backlight hebt, dan koop je toch gewoon een lichtgevende stylus?

Lampje

De stylus is gemaakt van zilverkleurig metaal, met een zwart plastic bovenkant en aan de onderzijde een transparante stylustip. De vormgeving is vrijwel hetzelfde als de standaard-stylus. Schrijven gaat probleemloos en zonder krassen. Tot zover niets nieuws. Maar als je de bovenkant een kwartslag draait, gaat er een helder lampje branden in de stylustip. In dit geval is de verlichting wél fel genoeg om de autodeur te verlichten als je 's nachts op pad bent. Ook onder de dekens een e-book lezen is mogelijk, waarbij je de stylus als zaklantaarn gebruikt. Op de foto's lijkt het misschien dat het lampje oogverblindend is, maar dat valt mee. Eventueel kun je de stylus ook iets verder vanaf het scherm houden, zodat het licht zich meer verspreidt.

Batterij

De meegeleverde batterij gaat 15 uur mee. Volgens de leverancier, Xaxashop wordt er een reservebatterij meegeleverd, maar die troffen wij bij ons review-exemplaar niet aan. Het gaat om een 3 volts batterij, waarvan ik me afvraag of ze in Nederland goed verkrijgbaar zijn (hier vind je een foto van de batterij). Deze batterijen worden onder andere gemaakt door Panasonic (type B435), maar ik heb ze eerlijk gezegd nog nooit eerder gezien.
De batterij is eenvoudig te verwisselen door de stylus open te schroeven. Het lampje kan, voorzover ik heb kunnen nagaan, niet verwisseld worden. Ook is er geen resetpin aanwezig.

Conclusie

De Lumitector is een prima screenprotector, ook als je geen behoefte hebt aan de lichtgevende eigenschappen. De screenprotector schrijft lekker en er komen geen luchtbellen op het scherm (wel eerst goed schoonmaken, om stofjes en haartjes onder de folie te voorkomen!). Het graffiti-deel slijt ook na intensief gebruik niet. Het is jammer dat het scherm zelf niet verlicht wordt, maar dat was vanwege de transparantie van de folie waarschijnlijk onmogelijk.
De PDA Flash Stylus is op zich ook al een mooie vervanger van de standaard stylus. De transparante tip maakt 'm net even anders dan anders. Het lampje is misschien niet iets wat je dagelijks gebruikt, maar is altijd handig om bij de hand te hebben.

Verbeterbaar

 • Lumitector: verlichting van het gehele scherm zou voor Zire-bezitters een uitkomst zijn.
 • PDA Flash Stylus: geen resetpin.

Pluspunten

 • Lumitector: als screenprotector een verbetering ten opzichte van de meeste screenprotectors, de verlichting van de graffiti-area is een leuk extraatje.
 • PDA Flash Stylus: leuke stylus voor een redelijke prijs; het ingebouwde lampje komt altijd wel van pas.

Gegevens over de Lumitector

 • Producent: Lumitector
 • Product: Lumitector screenprotector
 • Verkrijgbaar bij: Lumitector
 • Prijs: $9 per twee stuks, geen verzendkosten bij bestelling van vier stuks of meer
 • Geschikt voor: Palm V/Vx, Palm m500/m505/m515, Palm m100/m105/m125/m130, Palm IIIc, Handspring Visor (inclusief Visor Edge), Sony T-serie, Sony N-serie.

Gegevens over de PDA Flash Stylus

 • Producent: Senton
 • Product: PDA Flash Stylus
 • Verkrijgbaar bij: Xaxashop
 • Prijs: 16 euro
 • Geschikt voor: Palm m500/505/515, Palm V/Vx, Palm m100/m105/m125, Palm i705, Palm Zire, IBM Work Pad C3/C500, Palm IIIx, TRG, Handspring Visor (behalve Visor Edge), Acer S10, Sony Clié N-serie/T-serie/S-serie
 • Opmerking: er zijn ook nog een aantal andere modellen, onder andere met gekleurde verlichting en met een balpen in plaats van een lampje. Deze zijn niet allemaal bij Xaxashop verkrijgbaar.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android