Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Stowaway Infrared Wireless Keyboard

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 20 januari 2004


(1) Open het lipje aan de bovenkant

2) Klap het toetsenbord open, waarbij het eerder genoemde lipje als steun dient om achteroverklappen te voorkomen

Draai het IR-arm in de juiste stand

De Stowaway wordt geleverd in een kartonnen doosje. De versie van palmOne schijnt in blisterverpakking te worden geleverd

Het lipje dient tevens als steun om achterover vallen van het toetsenbord te voorkomen

De toetsen zijn exact gelijk aan die van het Ultrathin-toetsenbord. Speciale functies voor de Pocket PC zijn schuingedrukt, die voor de Palm zijn vetgedrukt

Het toetsenbord, half opengeklapt

In gebruik, portretformaatToetsenbord in opberghoesje. Trek het lipje met het Think Outside-logo omhoog om het toetsenbord te openen

In verhouding met de Tungsten|T3 is het Stowaway-toetsenbord toch wel fors groter

Rubber strips voorkomen het wegglijden van het toetsenbord. Op de plastic richel waarop de pda rust ontbreekt zo'n strip echter

Het toetsenbord wordt gevoed met twee AAA-batterijen, die ongeveer een halfjaar meegaan

Authentiek Chinees soldeerwerk

De Tungsten T3 is hier opengeschoven in landschapsformaat, waardoor er maar een millimeter speling meer is tussen de infraroodpoorten. Ook dan werkt het toetsenbord zonder haperingen

Zoals de meeste gebruikers van Palm-toetsenborden inmiddels wel weten, maakt palmOne zelf helemaal geen toetsenborden. Dat wordt uitbesteed aan Think Outside, die de bedenkers zijn van het alom bekende Palm Portable Keyboard (PPK) en het Palm Ultrathin Keyboard (PUK?). Het is misschien wat verwarrend dat de Sony- en Pocket PC-toetsenborden onder de merknaam Stowaway worden verkocht, terwijl dezelfde toetsenborden maar met andere connector door palmOne onder eigen naam worden aangeboden.

Gelukkig heeft Think Outside nu een universeel infraroodtoetsenbord uitgebracht, dat met bijna alle pda's en smartphones overweg kan zolang er maar een infraroodpoort aanwezig is. Er zijn drivers beschikbaar voor PalmOS, PocketPC en Symbian. Het nieuwe Nederlandse bedrijf PDA-Point stuurde ons een exemplaar van dit toetsenbord. Om te testen of het toetsenbord werkelijk universeel is, probeerden we het met een Tungsten T3, een iPaq 4150 en een Nokia 6600 aan de praat te krijgen.

Uiterlijk

Het infraroodtoetsenbord is anderhalf keer zo dik als het Ultrathin-toetsenbord en is in zilverkleurig kunststof uitgevoerd. Op de verpakking staat dat het toetsenbord is bedoeld voor de Pocket PC, maar zoals gezegd zijn er ook Palm-drivers en Symbian-drivers (betaversie) verkrijgbaar. De Palm-driver die op de website van palmOne staat, is zowel geschikt voor de toetsenborden met connector als voor de infraroodvariant. Als je de driver voor de eerste keer opstart geef je aan welke driver je wilt activeren.
In de doos vind je verder nog een opberghoesje, een Quick Start Guide en een cd-rom waarop drivers en een handleiding in pdf-formaat aanwezig zijn. Omdat de cd-rom voor Pocket PC-bezitters is bedoeld, levert dat een foutmelding op wanneer ik de cd in mijn computer stop om de handleiding te lezen. De cd wil meteen de driver gaan installeren maar kan ActiveSync (de synchronisatiesoftware voor de Pocket PC) niet vinden. Geen paniek, ik breek de installatie af en open de handleiding handmatig.

Het toetsenbord werkt op twee AAA-batterijen (meegeleverd), die volgens de opgave van de fabrikant voldoende zijn voor zes maanden gebruik. Uitklappen gaat als volgt:

Vervolgens plaats je de Palm op de richel, rechtop of in landschapsformaat bij pda's die dat ondersteunen zoals de Tungsten|T3.

Toetsen

De toetsen van het Wireless toetsenbord zijn exact gelijk aan die van het Ultrathin toetsenbord. De afstand tussen het middelpunt de toetsen (key space: 18 mm) en de mate waarin je de toetsen kunt indrukken (key travel: 3 mm) zijn vergelijkbaar met die van de meeste laptoptoetsenborden, waardoor je ook met tien vingers probleemloos blind kunt typen. Het is wel even wennen als je cijfers en speciale tekens wilt tikken, want die bereik je alleen in combinatie met de blauwe of groene functieknop. Ook andere functies zijn via functie- en commandoknoppen te bereiken, bijvoorbeeld het opstarten van bepaalde applicaties. Omdat het toetsenbord zowel voor Palm als PocketPC geschikt is, hebben sommige knoppen een dubbelfunctie: zo zorgt de L in combinatie met de blauwe functietoets ervoor dat Excel op de Pocket PC en Calc op de Palm wordt opgestart. Om de verschillende functies van elkaar te kunnen onderscheiden zijn de PocketPC-functies schuingedrukt en de Palm-functies vetgedrukt. Tijdens het gebruik heb ik me hier nog niet in vergist. Symbian-gebruikers moeten zich behelpen met een toetsenbordplattegrond in pdf-formaat, waarin de toewijzing van deze speciale toetsen voor het Symbian-platform is aangegeven.
Een ander positief punt is de responstijd: zelfs als je gewend bent om heel snel te typen treedt er geen vertraging op. Dat was bij eerdere toetsenborden wel eens anders, maar is door nieuwe drivers inmiddels opgelost.

Gebruik

Bij zowel de Palm als de PocketPC kun je het toetsenbord binnen een paar minuten gebruiken: driver installeren, soft reset uitvoeren en tikken maar! Omdat de pda niet is vastgeklikt op een connector, is dit toetsenbord minder geschikt om op schoot te gebruiken. Bij een wilde rit in de bus of achterop de fiets (waarom niet?) is de kans aanwezig dat je pda omvalt, vooral als je een pda of smartphone gebruikt waarvan de onderzijde is afgerond zoals bij de Tungsten C, de iPaq 1900- en 4100-serie of de Nokia 6600 het geval is. De pda rust op een gladde plastic richel en wordt alleen door een metalen beugeltje tegengehouden. Er is geen rubber strip aangebracht om zijwaarts schuiven te voorkomen.
Het Wireless toetsenbord knikt in het midden ook iets makkelijker door dan het Ultrathin toetsenbord. Kortom: zoek een vlakke, niet bewegende ondergrond als je dit toetsenbord onderweg wilt gebruiken.
Omdat dit toetsenbord werkt via infrarood, is het een uitkomst wanneer je meerdere apparaten gebruikt of wanneer je vaak van pda wisselt. In april komt er ook een Bluetooth-versie van het Stowaway-toetsenbord uit, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de infraroodversie omdat elke pda en smartphone daarover beschikken. Het Wireless toetsenbord is bovendien een uitkomst voor telefoonbezitters die maar niet aan T9 kunnen wennen.

Alternatieven

De nieuwe Stowaway moet de concurrentie aangaan met twee andere infraroodtoetsenborden van Pocketop en Targus. De laatste is echter groter, dikker en weegt volgens de website van Targus 12,3 oz, oftewel 383 gram! Dat is twee keer zo zwaar als het Stowaway-toetsenbord. De infraroodarm kan wel verder ronddraaien: 210 graden in plaats van 90 graden, maar ik vraag me af wanneer dat nuttig zou kunnen zijn. Voorzover ik weet zijn er geen pda's die de infraroodpoort aan de rechter zijkant hebben. En zelfs als dat zo is, kun je met schermrotatiesoftware ook uit de voeten.
De Pocketop is wel een heel verleidelijk alternatief, maar is met een prijs van €119 veel duurder. Bovendien zijn er nog steeds geen drivers voor PalmOS 5, waardoor het toetsenbord voor Palm-gebruikers gedateerd is. Bij Pocketop staat de pda los van het toetsenbord en wordt de infraroodbundel via een spiegeltje gereflecteerd.

Conclusie

Wat mij betreft is het Stowaway infraroodtoetsenbord een goede investering, omdat het met vrijwel elke pda en smartphone werkt. Het zal nog lang duren voordat Bluetooth zo ingeburgerd is dat fabrikanten geen infraroodpoort meer in hun apparaten bouwen. Installatie verliep bij alle geteste apparaten zonder noemenswaardige problemen: ik kon na installatie van de driver en een soft reset van het apparaat meteen gaan typen. Enig minpunt is dat het toetsenbord groter is dan de Ultrathin en daardoor net het "broekzakformaat" overstijgt.

Verbeterbaar

 • minder geschikt voor gebruik op schoot
 • dikker dan de meeste andere toetsenborden (dikte wordt deels veroorzaakt omdat er ruimte moest zijn voor de AAA-batterijen)

Pluspunten

 • echt universeel, werkt met alle gangbare Palms, Pocket PC's en Symbian-smartphones
 • degelijke constructie, met rubber voetjes om wegglijden te voorkomen
 • bijna full-size toetsen, geen gepruts met te kleine knopjes
 • snelle responstijd, geen vertraging zoals bij Ultrathin-keyboard
 • opberghoesje meegeleverd

Gegevens over het Think Outside Infrared Wireless Keyboard

 • Fabrikant:
 • Product: Stowaway Infrared Wireless Keyboard for Pocket PC and Palm (drivers voor PalmOS en Symbian los verkrijgbaar)
 • Afmeting gesloten: 139 mm x 97 mm x 17 mm
 • Afmeting open: 251 mm x 148 mm x 13 mm
 • Gewicht: 179 gram
 • Toetsenbordlayout: QWERTY (naar keuze ook Frans of Duits in te stellen)
 • Key space: 18mm (horizontaal en verticaal)
 • Key travel: 3mm (vergelijkbaar met laptoptoetsenbord)
 • Adviesprijs: €69,95 exclusief BTW, €83,24 inclusief BTW
 • Geschikt voor: palmOne Tungsten C, E, T, T2, T3 en W; palmOne Zire, Zire 21 en Zire 71; Palm m125, m130 en m500-serie
 • Ook geschikt voor: HP iPAQ 1900-, 2200-, 3600-, 3700-, 3800-, 3900-, 4100-, 4300-, 5100-, 5400- en 5500-serie; Dell Axim X5; Toshiba e330, e350/355, e740, e750/755; Microsoft smartphones; Symbian smartphones zoals de SonyEricsson P800/P900, Nokia 7650/3650/6600, Siemens SX1 en Sendo X.
 • Verkrijgbaar bij: Pocketz (€85), Parts Supply (€82,50) en GEG-computers (€85, België).

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android