Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: SnapNType toetsenbord

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 10 februari 2002


De Snap 'N Type voor de m500/m505

De achterkant is transparantDe Snap 'N Type voor de Visor

Het eerste wat ik gedaan heb toen ik jaren geleden mijn eerste Palm aanschafte, was het aanleren van Graffiti, het speciale Palm-handschrift. Graffiti is dan ook mijn tweede natuur geworden. Toch zijn er veel Palm-gebruikers die dit handschrift moeilijk vinden om aan te leren. Hiervoor zijn allerlei oplossingen te bedenken zoals Jot (CIC) of Tealscript (TealPoint), maar ook zijn er oplossingen als SilkyBoard (zie ook deze forum-thread voor meer). Natuurlijk bieden ook de echte toetsenborden uitkomst. Zelfs ik gebruik het PPK toetsenbord omdat mijn tiksnelheid nu eenmaal groter is dan mijn schrijfsnelheid. Een nadeel van dit uitstekende toetsenbord is dat je op een vlakke ondergrond moet werken. Voor hen die onderweg snel wat in willen tikken, heeft TT-Tech nu een oplossing op de markt gebracht: het Snap 'N Type toetsenbord.

Uiterlijk van de Snap 'N Type


Het Snap 'N Type toetsenbordje schuif je onder op de Palm-computer. Er is ook een Visor-versie uitgebracht die in dit review ook zal worden besproken. Het toetsenbordje meet ruwweg de helft van je handheld, het schuift volledig over het Graffiti schrijfdeel, en is zo'n 2.5 cm dik. Door dit laatste feit kan de handheld in geen enkele case worden opgeborgen met de Snap 'N Type bevestigd. Het is gemaakt van stevig plastic. Behalve de letters van het alfabet, kun je ook cijfers en letters met accenten ingeven.

Bevestiging

-Visor
Model T101 van de Snap 'N Type is geschikt voor de Handspring Visor. De voorkant van dit model is grijskleurig, de achterkant is wit transparant. De Snap 'N Type T101 klik je op de Visor en nadat je de driver hebt geinstalleerd, kun je tikken. De layout van de toetsen wijkt op een punt af van de layout van het m500/m505 model: doordat bij de Visor behalve de hardware-toetsen (agenda, adressenboek, etcetera), ook de aan/uit-knop wordt bedekt, is op dit model een aan/uit knop te vinden. Dit heeft als gevolg dat de functie- en de faceboard-toets (zie verderop in dit review) op een andere plaats zitten dan bij de m500/m505-versie.

-Palm m505
Het elegante mechanisme waarmee het Palm m500/m505 model T111 zich vastklikt is anders dan die voor de Visor-versie. 
1. Je drukt eerst de twee knoppen aan de zijkant in van het toetsenbord in, hiermee deblokkeer je de achterkant van het toetsenbordje.
2. Je kunt nu de achterkant naar achteren klappen.
3. Nu schuif je de Palm-computer in de connector.
4. Hierna klap je het toetsenbordje dicht.
Het toetsenbordje zit nu stevig vast en kan niet makkelijk loskomen. Om het eraf te halen, zul je weer de knoppen aan de zijkant moeten indrukken om de achterkant naar achter te kunnen klappen. Vervolgens moet je de Palm iets naar voren klappen om deze uit de connector te kunnen tillen, net zoals je de Palm uit de HotSync-slede verwijdert.

De bevestiging van het toetsenbordje zit zeer solide in elkaar.  

Alle toetsen nader bekeken

De layout van het toetsenbord volgt die van het qwerty-toetsenbord. Je zult hierom moeiteloos de toetsen vinden. Je kan dit toetsenbordje natuurlijk op allerlei manieren bedienen, maar het is duidelijk ontworpen om met beide duimen te tikken. Je houdt de Palm of Visor dan met beide handen vast. Zie ook de foto bovenin deze pagina. De toetsen en ook bijgeleverde besturingssoftware werken feilloos. Het kan noodzakelijk zijn om andere drivers (in mijn geval die van PPK) eerst te moeten de-activeren. Wat ik erg lastig vind is dat ik de toetsen vrij hard moet indrukken; er treedt al heel snel vermoeidheid op. Mijn vermoeden is dat de Snap 'N Type zeker geen ergonomisch toetsenbord is, dus voor mensen die last hebben van rsi is aanschaf van dit toetsenbord af te raden.

Alle bedekte hardware-knoppen (schuifknoppen, agenda, adressenlijst, taken en memo's) kunnen benaderd worden via de Snap 'N Type. Bij de Visor komt daar nog de aan/uit-knop bij. Ook de knoppen naast het Graffiti-gebied kennen een vervanger op het toetsenbord. Deze worden benaderd door in combinatie met een functietoets (zie foto's; de oranje toets). Via deze functietoets kunnen de meestgebruikte leestekens gebruikt worden. Ook spatie, tab, return en de commando-toets voor het snel benaderen van menu's zijn op de Snap aanwezig. Je kunt met het toetsenbord dus een heel eind komen. Natuurlijk zul je met de stylus of vinger nog wel de knoppen in de applicatieschermen zelf moeten bedienen. Maar dat levert verder geen enkel probleem op.

Een geavanceerde Palm-gebruiker die ook gebruik wil maken van shortcuts, zal dit niet met dit toetsenbordje kunnen doen. Hetzelfde geldt voor invoer van bijzondere karakters als de euro, dollarteken, accenten (die niet op het toetsenbord staan) en andere bijzondere tekens. Dat is een gemis. Er is overigens ook een Duitse versie op de markt, waarmee veelgebruikte Duitse letters als bijvoorbeeld ü, ä en ö wel makkelijk ingetikt kunnen worden. Dit betekent natuurlijk opoffering van andere karakters die wel met de internationale versie kunnen worden gemaakt; de '+', '-' en het dollarteken missen op de Duitse versie.

FaceBoard

Het lijkt erop dat het toetsenbord ook met het oog op sms-en is ontworpen. Een speciale toets roept het FaceBoard-scherm op. Behalve dat hier makkelijk andere leestekens kunnen worden gemaakt, zijn er in dit scherm ook knoppen te vinden voor veelgebruikte emoticons of smileys. Deze emoticons worden veelgebruikt in sms, maar ook in e-mail. Zo kan je makkelijk laten weten dat je iets grappig vindt of cynisch bedoelt. Dit is een leuk detail, maar liever had ik hier gezien dat alle niet te benaderen karakters, zoals bijvoorbeeld het shortcut-symbool, in te tikken was.

Tot slot

TT-tech heeft een origineel product op de markt gebracht dat zeker voor gebruikers die moeite hebben met Graffiti uitkomst kan bieden. Het toetsenbordje is makkelijk te bevestigen en compact, dus kan makkelijk worden meegenomen. Jammer is dat TT-Tech niet een speciale case meelevert waarin de hele combinatie netjes kan worden opgeborgen. Door het ontwerp is het makkelijk om dit toetsenbordje staand te gebruiken, met wat inspanning kan het ook met één hand bediend worden. Niet alle speciale karakters zijn op te roepen met de Snap 'N Type, maar voor regulier gebruik hoeft dit geen belemmering te zijn. Het geheel zit solide in elkaar, maar de toetsen moeten ferm worden ingedrukt, wat snel vermoeidheid kan veroorzaken; het is zeker niet de bedoeling dat je lange teksten gaat schrijven met dit toetsenbord.

Pluspunten

 • makkelijk te plaatsen toetsenbord
 • kleine, elegante oplossing
 • staand prima te hanteren
 • ook extended karakterset (zoals trema's) bereikbaar
 • snel en makkelijk smiley's invoegen

Verbeterbaar

 • toetsen zijn stug en moeten hard ingedrukt, hierom niet ergonomisch
 • past niet meer in een case
 • niet alle karakters kunnen worden ingevoerd; zo mis ik de het shortcut-symbool

Gegevens Snap 'N Type toetsenbord

 • Producent: TT-Tech
 • Geschikt voor Palm m500/m505 (T111) en Visor handhelds (T101).
 • Prijs: ca € 40,- [10 februari 2002]
 • Verkrijgbaar: on-line bij Widget (UK ponden 25,52) en Palmgear ($39,95).

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android