Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Pocketop infrarood toetsenbord

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 11 maart 2003


De inhoud van de doos

De Pocketop, naast een Palm m515

Pocketop met een Palm m515 in de standaard

Pocketop met Palm m515

Pocketop met Handspring Treo

Pocketop met Palm V

De standaard, opgevouwen op een Palm V

De meegeleverde verbindingsstaafjes

Je kunt de Pocketop ook op deze manier gebruiken, waarbij de Palm op z'n kop ligt. Je moet dan wel het scherm roteren

En met deze meegeleverde staafjes...

... kun je de Palm ook op deze manier plaatsen

Screenshot van de software


Ik heb al heel wat toetsenborden onder handen gehad, inclusief de Dana, een Palm OS typemachine. Een van mijn favoriete toetsenborden was de Palm Portable Keyboard (PKK). Dit toetsenbord was makkelijk mee te nemen en tikt comfortabel. Enig minpunt vond ik de wat instabiele koppeling van de Palm op het toetsenbord; graag wil ik de Palm wat verder kunnen plaatsen om beter zicht te hebben op wat ik typ. En wat ik jammer vond is dat ik de PPK niet met mijn Pocket PC kon gebruiken.
Sinds ik dagelijks rondloop met een Handspring Treo 270 was de PPK, die niet onder de Treo past, stof aan het happen. Ik had al wat gelezen over het infrarood Pocketop toetsenbord en was benieuwd of dit toetsenbord fijn zou werken. Ik was dan ook verrast dat er een Pocketop in het Vraag-&-Aanbod-forum van de Palmclub werd aangeboden. Dat hielp me over de drempel en ik ben meteen tot aanschaf overgegaan.

De Pocketop zat nog in de originele verpakking en ik was verrast over de meegeleverde accessoires. Naast een korte Engelstalige handleiding, cd-rom met aansturingssoftware en het toetsenbord waren er maar liefst zes verschillende onderdelen meegeleverd. Waar zouden deze allemaal voor dienen?

Het toetsenbord

Het toetsenbord zelf is licht en compact. Dichtgeklapt meet het 11,7 x 5,0 x 1,2 cm. Opengeklapt meet het toetsenbord 23,4 bij 5,0 cm. Dit is kleiner dan een normaal toetsenbord en kleiner dan de PPK. Het toetsenbord wordt gevoed door een AAA-batterij. Op de buitenkant van het toetsenbord zijn rubberen puntjes aangebracht, zodat het stevig en stabiel ligt op een glad oppervlak, zoals een buroblad.

De toetsen zijn verdeeld over drie rijen, waarbij de toetsen van de bovenste rij en onderste rij net iets korter zijn en bovendien een wat overhellend vlak hebben. Hierdoor kun je goed voelen waar je aan het tikken bent. De letters 'J' en 'F' zijn gemarkeerd, handig voor de blindtypisten. Het indrukken van de toetsen voelt prettig aan. Blindtypen is goed mogelijk op wat eigenaardigheden na: sommige leestekentoetsen zijn verplaatst, zodat ik bijvoorbeeld moest zoeken hoe ik het vraagteken moest invoeren. De toetsen voor veelgebruikte interpunctie als .,";:' zijn gelukkig wel op de 'normale' plek te vinden. Het schrijven van een é  werkt intuïtief: je tikt eerst de 'e' en vervolgens de toetsencombinatie Ctrl - '.

Normaliter zijn de cijfers op de vierde rij knoppen van het toetsenbord geplaatst. In het Pocketop-toetsenbord zijn de cijfers geïntegreerd in zowel de derde rij als in het rechterdeel van het toetsenbord. De positionering in het rechterdeel is vergelijkbaar met een numeriek toetsenbord zoals je die ook op grotere toetsenborden vindt. De cijfers komen pas beschikbaar als je de 'Num' functietoets indrukt. Andere functietoetsen dienen voor het invoeren van leestekens en het indrukken van veelvoorkomende Palm-knoppen ('New', 'Done', 'OK' enzovoorts). Er is een 'Cmd'-toets zodat de menu-shortcuts benaderd kunnen worden (veelal /B voor Beam, etc). En er zijn vier toetsen rechtsbovenin het toetsenbord waarmee de hardwareknoppen benaderd worden. Let wel: heb je bijvoorbeeld de Email-toepassing gekoppeld aan de derde knop, dan wordt met de knop 'To Do' de e-mailapplicatie opgestart en niet de takenlijst. Overigens kunt je dit aanpassen aan je eigen voorkeuren.

Typen op een Pocketop-toetsenbord ging mij comfortabel af: ik kan hele verhalen blind invoeren. Maar ik moet hierbij aantekenen dat ik kleine handen heb en een voorkeur heb voor kleinere toetsenborden. Ik kan me voorstellen dat het voor grotere handen dit toetsenbord niet genoeg comfort biedt. Dit was overigens ook precies de reden waarom de eerste koper dit toetsenbord weer van de hand deed. Ik heb mijn man ook het toetsenbord laten uitproberen; hij vindt de toetsen weliswaar klein maar de aanslag prima en kan goed werken met de Pocketop. Uitproberen is dus het devies. Het is daarom jammer dat het toetsenbord niet in een winkel in België of Nederland te koop is. Uitproberen via een webwinkel is nu eenmaal lastig.

Positionering van de Palm-computer

De koppeling tussen toetsenbord en Palm-computer gaat via de infrarode poort. De poorten moeten elkaar kunnen 'zien'. Omdat deze bij de meeste pda's bovenop zit, is de meegeleverde stuursoftware (driver) in staat om het scherm te kantelen. Deze software werkt niet met alle Sony Clié's, die immers een aangepast Palm OS hebben. Controleer of het toetsenbord goed samenwerkt met jouw type Sony Clié op de compatibileitslijst. Daarnaast is de software (nog) niet geschikt voor Palm OS 5, dus niet voor de Palm Tungsten|T en de Sony NZ90, zie ook de volledige lijst.

Er zijn drie mogelijkheden om de Palm-computer te positioneren ten opzichte van het toetsenbord (zie ook de foto's):

 • Plat liggend tegenover het toetsenbord. Dit is makkelijk op te zetten voor alle Palms, maar het scherm is dan niet altijd even goed zichtbaar.
 • Rechtop in de standaard, met een spiegel bovenop die het infrarode signaal reflecteert. Vooral makkelijk bij de Palm V en Palm m500-serie omdat de meegeleverde onderdelen zorgen dat de standaard gekoppeld kan worden aan de silo van deze modellen.
 • Zijdelings gekoppeld aan het toetsenbord. De Palm wordt overeind gehouden met behulp van de meegeleverde stift die uit elkaar te halen is. Ook hier zijn de benodigde onderdelen toegespitst op de Palm V of Palm m500-modellen.

De standaard is ook voor andere Palm-modellen te gebruiken. Met mijn Treo 270 deed ik het volgende: ik draaide de standaard om, schoof de spiegel wat uit en plaatste de Treo in een plastic houder (van Handspring). Nu kon ik de Treo stabiel op de standaard plaatsen, waarbij de antenne steunt op het uitgetrokken spiegeldeel (zie foto's). In deze positie kan ik makkelijk tikken op het toetsenbord en het scherm goed zien. Deze opstelling is natuurlijk niet zo stabiel als die voor de Palm V of voor de Palm m500 serie, maar zeker werkbaar.

De software

De nieuwste aansturingssoftware die je kunt ophalen op de site van Pocketop is op dit moment v1.6r8. Deze versie is gebruikt voor deze test. Zoals eerder gezegd, werkt de huidige software niet met Palm OS 5 en niet met sommige Clié's.

Het installeren van de software gaat zoals iedere andere toepassing. De software heb ik uitgeprobeerd op een Palm m515 en een Handspring Treo 270. Op beide apparaten werkt de software op zich goed; het roteren en het 'aanzetten' gaf geen problemen. Als de driver is ingeschakeld is het niet mogelijk om via infrarood gegevens te verzenden of ontvangen of om te synchroniseren. Als de driver na een bepaalde periode zich vanzelf deactiveert wordt gevraagd of je deze weer wilt inschakelen. Handig is dat linksonder in het scherm een knipperend puntje zichtbaar is, om aan te geven dat de toetsenbordsoftware actief is.

Je kunt kiezen om de driver alleen aan- en uit te schakelen via de toepassing Pocketop of door met de stift van links naar rechts in het Graffiti-gebied te bewegen. Andere instellingen betreffen de snelheid en herhalingsfrequentie van de aanslagen waaronder je optimaal kunt typen, alsook aan- of uitschakelen van het 'klikken' van de toetsen. Bovendien wordt je de mogelijkheid geboden om maximaal negen toepassingen te koppelen aan een Cmd+Num combinatie.

Jammer genoeg werkt Pocketop niet vlekkeloos met alle toepassingen. In de WordSmith-toepassing kreeg ik met het Finetype-font ingeschakeld (een instelling van WordSmith) helaas alleen vreemde tekens te zien in plaats van gewone letters. Het uitschakelen van Finetype verhelpt dit probleem. Ook blijkt niet elk programma opgewassen tegen screenrotatie; MegaLauncher crasht met screenrotatie aan op de Handspring Treo. Dit lijkt mij verder een kwestie van uitproberen. Alle standaardtoepassingen werken overigens prima met Pocketop.

Conclusie

Zelf ben ik erg gelukkig met dit toetsenbord. Heb je meerdere pda's dan kun je de Pocketop gebruiken met meerdere modellen, dat is ideaal. Behalve met Palm-computers is dit toetsenbord ook bruikbaar met Pocket PC's. De Palm V en Palm 500-modellen krijgen de beste opstellingsmogelijkheden om dit toetsenbord te gebruiken, maar de standaard is met enige aanpassingen ook goed bruikbaar met andere modellen pda's.
Het opzetten van de pda-toetsenbordcombinatie werkt vlekkeloos. De standaard hoef je niet pal op het toetsenbord te zetten, zodat je niet ver voorover hoeft om te zien wat je tikt. Voor mij persoonlijk zijn de kleinere toetsen niet vervelend, ik kan redelijk blind typen op de Pocketop, maar ik heb kleine handen. Mijn man vindt het al wat lastiger, maar toch tikt hij comfortabel op dit toetsenbord; uitproberen is dan het devies. Omdat er geen uitprobeermogelijkheden lijken te zijn, zal iedereen voor zichzelf moeten inschatten hoe tikken op de Pocketop voor hem of haar zal aanvoelen. 

Verbeterbaar

 • werkt niet vlekkeloos met alle software
 • toetsenbord is wat kleiner dan het standaardtoetsenbord
 • sommige leestekens vind je niet op de aangewezen plaats, je moet wennen aan de functietoetsen

Pluspunten

 • Palm kan op een afstand van het toetsenbord worden neergezet
 • makkelijk op te zetten
 • Palm V en Palm m500-modellen hebben meerdere mogelijkheden om de Palm ten opzichte van het toetsenbord te positioneren
 • geen fysieke verbinding nodig
 • bruikbaar met verschillende Palm-modellen en Pocket PC's
 • toetsen voelen fijn aan, toetsenbord ligt comfortabel op een buroblad

Gegevens over het Pocketop toetsenbord

 • Producent: Pocketop
 • Product: Pocketop Keyboard
 • Prijs: €119
 • Geschikt voor: alle Palm OS modellen, behalve sommige Sony Clié-modellen en (nog) niet geschikt voor Palm OS 5 (zie ook: compatibiliteitslijst)
 • Verkrijgbaar bij: www.widget.nl

Naschrift

In het PDA-buzz forum valt te lezen dat er inmiddels gewerkt wordt aan een Bluetooth-toetsenbord van Pocketop. Dit zou betekenen dat de infrarood poorten niet meer hoeven worden uitgelijnd. Vooralsnog zijn nog niet alle PDA's uitgerust met een Bluetooth-chip; bovendien is mijn verwachting dat heel wat andere partijen een BT-toetsenbord zullen uitbrengen.

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android