Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm Portable Keyboard

Door Fjodor van Slooten Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 12 mei 2002Update 27-12-2002: Er zijn ook Stowaway/PPK-toetsenborden verschenen voor andere Palm-modellen, waaronder een PPK met Universal Connector en PPK's voor de Handspring Visor en Sony Clié. Deze toetsenborden komen overeen met het hieronder getoonde model. Het nieuwste model is het Ultra Thin Keyboard (Stowaway XT) voor modellen met Universal Connector. Deze beschikt over een iets afwijkend vouwmechanisme. De Stowaway/PPK-toetsenborden worden op de markt gebracht door Palm, ThinkOutside en Targus.

Als Palm-gebruiker ben je voor het invoeren van tekst aangewezen op Graffiti of het kleine on-screen toetsenbordje. Hoe slim Graffiti ook in elkaar steekt, de invoersnelheid die je ermee kunt halen valt in het niet bij de snelheid die je met een normaal toetsenbord kunt halen. Dus was de Palm-gebruiker tot voor kort aangewezen op invoeren van tekst op de PC, gevolgd door het hotsyncen van de ingevoerde gegevens naar de Palm.

Tot voor kort, want Palm levert nu voor alle pda's het Palm Portable Keyboard (afgekort "PPK", ook bekend als "StowAway"). Dit oorspronkelijk door Thinkoutside gemaakte opvouwbare toetsenbord zit zeer ingenieus in elkaar. Het vouwt namelijk in vier delen op, tot een pakket wat iets groter is dan een Palm III. Uitgevouwen is het een full-size toetsenbord, qua grootte vergelijkbaar met een toetsenbord van een notebook. Een demonstratie van het uit- en opvouwen kan je zien op de website van Thinkoutside.
Verder zijn er leuke details waaruit blijkt dat de ontwerpers zelf ook Palm-gebruikers zijn, zoals de mogelijkheid om je stylus in een kleine uitsparing (linksboven of rechtsboven) te zetten, zodat je die meteen kunt pakken als het nodig is. Het PPK wordt geleverd met een neopreen beschermhoes en een CD-rom met de driver. Die driver kun je trouwens beter niet gebruiken, maar daarover later meer.

Het gebruik


Voor gebruik op je schoot of een andere niet-vlakke ondergrond is het minder geschikt, omdat het toetsenbord in het midden kan 'knikken'. Toch lukt het wel enigszins om met het toetsenbord op je schoot te werken. Het toetsenbord wordt gemaakt in twee varianten, een voor de Palm III-series, en een voor de Palm V-series. Voordat je het toetsenbord kunt gebruiken, moet je een driver (25k) installeren op de Palm.

Update 27-12-2002: Er zijn inmiddels uitvoeringen beschikbaar voor Palm m500/m505//m515, Tungsten-T, m125/m130/i705, m100/m105, III-serie, V/Vx, VII, Handspring Visor, Visor Deluxe, Visor Prism, Visor Platinum, Visor Pro en Visor Neo, Sony Clié PEG-300, PEG-320, PEG-360, PEG-N610C, PEG-N710C en PEG-N760, Sony Clié Sony Clie T415, T615, NR70, NR70v, PEG-SL10, PEG-SJ20 en PEG-SJ30.

Het toetsenbord beschikt over vier functietoetsen waarmee de standaard-applicaties gestart kunnen worden. De cijfertoetsen 1-9 kunnen gebruikt worden om in combinatie met de functietoets (Fn) negen, zelf in te stellen applicaties te starten. Ook zijn er een flink aantal ingebouwde speciale toetscombinaties voor het navigeren binnen documenten en het bedienen van de Palm met het toetsenbord. Met een beetje oefening is de Palm met alleen het toetsenbord te bedienen. Toetsenbord-instellingen zoals Key Repeat Rate, Delay Until Repeat en Key Clicks kan de gebruiker op eenvoudige wijze instellen.

Antwoorden op mogelijke vragen

"Typt het lekker op het PPK?"

Ja! Als je het toetsenbord uitgevouwen hebt en je Palm in de steun hebt gezet, kun je meteen beginnen met typen. In ieder veld waar je normaliter via Graffiti tekst in kan voeren, kun je met het PPK ook tekst invoeren. De layout van de toetsen is goed. Als je gewend bent om blind te typen, lukt dat ook zondermeer op de PPK.

"Zijn de toetsen vergelijkbaar met die op een PC toetsenbord?"

Niet helemaal, daarvoor hebben ze een te kleine slag. Ze zijn wel vergelijkbaar met de toetsen zoals je die op een laptop aantreft. Volgens de specificaties van Palm zouden ze een slag van 3 mm hebben. De toetsen voelen wel stukken beter aan dan bijvoorbeeld de toetsen van een Psion Revo of 5mx.

"Heb je de stylus nog nodig"

Eigenlijk niet. Aan de rechterkant zitten vier toetsen die overeenkomen met de vier ronde toetsen op je Palm. Door de "fn" toets in te drukken, fungeren deze toetsen eveneens als de vier schermtoetsen op je Palm (apps, menu, calc, find). Los hiervan kun je in de keyboard driver negen door je zelf gekozen programma's onder de nummer toetsen definiëren. Voor het selecteren van knoppen op het scherm zijn de meest voorkomende knoppen (OK, done, details, new) selecteerbaar door bepaalde fn-toets combinaties te gebruiken.

"Kun je het toetsenbord overal gebruiken?"

Overal waar je de beschikking hebt over een plat vlak van minimaal 35 bij 25 cm. Het keyboard blijft in twee delen opvouwbaar ook in de "gelockte" positie. Een vlakke tafel is toch wel noodzakelijk. Met het PPK op je schoot typen is niet echt makkelijk.

Conclusie


Een aanrader voor mensen die veel tekst moeten invoeren op hun Palm. Goedkoop is 'ie niet (adviesprijs f299,-, op internet te vinden rond de f250,-), maar het Palm Portable Keyboard geeft je eindelijk de mogelijkheid om je Palm te gebruiken zonder beperkingen. Nu het mobiel gebruik van de Palm door middel van GSM in het laatste jaar gemeengoed is geworden, is met het PPK de laatste barrière tekstinvoer, weggenomen. Een super toevoeging voor de Palm organizers! Het comfort is duidelijk beter als van het GoType toetsenbord. Of het robuust genoeg is voor zeer intensief gebruik moet de tijd nog leren.

Verbeterbaar

 • geen seriële connector (dus bijv. niet bijladen terwijl je het toetsenbord gebruikt)
 • minder robust als GoType
 • tafel of andere vlakke ondergrond noodzakelijk

Pluspunten

 • compact
 • grote toetsen (even groot als laptop toetsenbord)
 • zeer comfortabel typen
 • geen baterijen nodig

Enkele bekende problemen

 • Enkele seconden vertraging na typen
  De driver (v1.0) op de meegeleverde CDROM gaf behoorlijke problemen zoals traagheid van de complete Palm als de driver aanstond. Ook Graffiti haperde na iedere ingevoerde letter. Bovendien checkte de Palm iedere drie seconden of het toetsenbord aan de hotsync poort aanwezig was, waardoor ie iedere drie seconden even stil stond. Dit is allemaal opgelost met de nieuwste versie van de driver. Deze driver was tijdens het testen nog in beta release, maar we hebben er helemaal geen problemen mee gehad. Het is absoluut de moeite waard om de nieuwe driver te downloaden voor je begint.
 • De tab-toets werkt alleen in combinatie met Fn-toets
 • Gebruik van internet en PPK
  Als je gebruik maakt van een infrarood verbinding via je GSM, kun je NIET met je Palm op internet terwijl je Palm in het toetsenbord staat. De communicatiepoort in je Palm is dan bezet door het toetsenbord. Dat is dus lastig als je wilt IRCen. Dat gaat dus niet met het toetsenbord aangesloten.
 • Verkrijgbaarheid
  Veel mensen hebben lang moeten wachten op aflevering van het PPK en gezien de meldingen op het prikbord zijn er wel meer mensen die er nog steeds wachten of geen winkel kunnen vinden. Maar er zijn de laatste dagen op het prikbord weer meldingen te zien waaruit je op kunt maken dat er weer een lading verse PPKs zijn binnengekomen. Check dus even het prikbord voor de laatste tips en info over de verkrijgbaarheid en de prijzen.
Tot slot nog even voor de PalmPilot gebruikers: Op het prikbord stonden laatst wat vragen van PalmPilot bezitters of het keyboard ook met hun PalmPilots zou werken. In de documentatie van het toetsenbord staat dat er binnenkort een driver uitkomt voor de PalmPilot Professional en Personal modellen. Dus alleen de driver is anders, verder kan gewoon het PPK van de Palm III serie gebruikt worden. Die driver is ook op te halen op het genoemde web-adres.

Meer informatie

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android