Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: HATcker toetsenbord accessoire voor de Palm V serie

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 25 augustus 2001


De accessoires

Detail uit de handleiding

de HATcker module

De HATcker in de doos zoals deze wordt geleverd

De HATcker in actie

De achterzijde van de Palm met HATcker

Detail waar het toetsenbord wordt ingeplugd

Het configuratieprogramma

Vrijwel alle hardware-accessoires die voor de Palm V-serie op de markt zijn gebracht, zoals toetsenborden, camera's en modems, maken gebruik van de seriële poort van de Palm. Maar het kan ook anders: het Taiwanese bedrijf TapSpring is van plan een serie producten te ontwikkelen die als een hoedje bovenop de Palm worden geklemd. Ze communiceren met de Palm via de IR-poort. Uniek is dat de IR-poort wordt bedekt, maar dat de gebruiker gewoon kan blijven beamen, dwars door het apparaatje heen.

Toetsenbord


Het eerste product van Tapspring is de HATcker, een accessoire waarmee je een normaal toetsenbord op de Palm kunt aansluiten. Geen gesleep meer met opvouwbare of miniatuur-toetsenbordjes: overal waar je de beschikking hebt over een standaard (PS/2) toetsenbord kun je de HATcker inpluggen om comfortabel teksten in te voeren op je Palm.

TapSpring is van plan meerdere functies in één apparaatje te integreren. De HATcker zou ook als barcode-scanner, afstandsbediening voor de TV of video, of om de auto te vergrendelen. Let wel: zou, want de driver voor de barcode-scanner is nog in ontwikkeling en voor de twee afstandsbedieningen moet je als gebruiker nog aardig wat programmeerwerk doen.

Uiterlijk


De HATcker bestaat uit een zwart kunststof blokje, met aan de achterzijde een compartiment voor een AAA-batterij, aan de bovenzijde een IR-port en aan de zijkant twee staafjes. De staafjes steek je in de stylushouders van de Palm. Een ijzerdraad haakje wordt in de opening aan de achterzijde van de Palm gestoken, waardoor de HATcker stevig en stootvast op de Palm wordt geklemd. Nagelbijters zullen wat moeite hebben om het haakje weer los te peuteren.

Door de stylus-achtige staafjes die de HATcker op zijn plaats houden, is het gebruik van een case niet mogelijk en is er ook geen opbergruimte meer voor de stylus. Om dit ongemak te verlichten levert TapSpring een aantal extra's mee: twee extra korte kunststof styli die in het nog vrije gedeelte van de stylusrails van HATcker passen, waardoor je de Palm mét HATcker - heel hip - aan een halskoord kunt dragen. De standaard-stylus bouw je met het meegeleverde metaalstaafje om tot een ultrakort model, die vervolgens achterin de HATcker kan worden opgeborgen. Al deze extra's geven de indruk dat TapSpring zich goed in de behoeften van de gebruiker heeft verdiept. Het enige minpunt is dat de meegeleverde styli iets te dik zijn, waardoor je ze slechts met moeite weer uit de stylus-opening kunt verwijderen.

Duurzaamheid


De HATcker ziet er solide uit. Het is gemaakt van zwart kunststof, zonder overbodige uitstekende delen. Het meest kwetsbare onderdeel is het draadhaakje. Bij gebruik op het bureau is er weinig kans op schade, maar als je de HATcker achteloos in je tas gooit kan het ijzerdraadje onderweg losraken of verbuigen.

Gebruik


Om de HATcker te kunnen gebruiken moet je beschikken over een PS/2 toetsenbord met een verbruik van minder dan 20mA. De meeste toetsenborden voldoen hier wel aan. Ook maakt de indeling van de toetsen niet zoveel uit: er zijn drivers beschikbaar voor Amerikaans/Engelse, Duitse, Italiaanse, Spaanse, Russische, Franse (AZERTY), Chinese (Big-5 en Simplified) en Japanse toetsenborden.
Het enige wat je verder nog hoeft te doen is inpluggen van het toetsenbord, activeren van de toetsenbord-hack (10kB) en activeren van de toetsenbord-optie in het meegeleverde configuratie-programmaatje (12kB, zie afbeelding hiernaast). De enthousiaste boodschap "Now you can TYPE"! geeft aan dat het typen kan beginnen.
Nadeel is dat je vanwege de hack natuurlijk wel moet beschikken over een hack-programma zoals X-master, HackMaster of TealMaster. Niet iedereen heeft dat of wil dat.

De meegeleverde handleiding bestaat uit één gekopieerd A4-tje, die voldoende informatie biedt: een schema van de HATcker, een handleiding voor het gebruik, een overzicht van shortcut-toetsen en een lijst met veelgestelde vragen. Het Engelse taalgebruik is niet altijd even perfect, maar het is duidelijk wat er wordt bedoeld.

Een pluspunt is dat de HATcker bovenop de Palm wordt bevestigd, waardoor de Palm iets naar voren gekanteld op tafel komt te liggen. Het scherm is daardoor veel beter leesbaar. Een ander voordel is dat je de HATcker kunt laten zitten wanneer je de Palm in de cradle wilt zetten. Ook synchroniseren is geen probleem, al moet je vantevoren wel even de toetsenbord-hack uitschakelen.

Voor speciale tekens, die niet op een normaal toetsenbord voorkomen (gulden, yen, bullets) zijn er shortcuts (ALT + letter). De bekende combinatie ALT + ASCII-code, die doorgaans wordt gebruikt voor het schrijven van speciale tekens, werkt bij de HATcker helaas niet. Wie geen zin heeft om de speciale HATcker-shortcuts uit z'n hoofd te leren, kan overigens nog steeds gebruik maken van graffitti en het on-screen toetsenbord.
Ik heb de HATcker uitgetest met een aantal programma's waar tekstinput moet worden geleverd; in alle gevallen geheel probleemloos.

Energieverbruik


De HATcker beschikt over een eigen AAA-batterij (NiMH of Alkaline), waarmee je zo'n dertig uur kunt werken. Dit is wel afhankelijk van het energieverbruik van je toetsenbord. Een pluspunt en tegelijkertijd een minpunt van de HATcker is dat het apparaatje na één minuut inactiviteit in slaapstand overschakelt. De HATcker verbruikt dan echter nog steeds wat energie: drie dagen later is je batterij leeg. Er is geen lampje dat je hierop attendeert. Alleen wanneer je de HATcker echt uitschakelt, raakt de batterij niet leeg.

Het batterij-compartiment maakt de HATcker wel een stuk dikker. Maar zoals gezegd, is dat juist een voordeel omdat het scherm van de Palm daardoor beter leesbaar is. Een ander voordeel is dat de HATcker de batterij van de Palm daardoor niet leeg maakt. Volgens de fabrikant heeft voortdurend gebruik van de IR-poort nauwelijks invloed op het energieverbruik van de Palm.

Infrarood


Een van de opmerkelijke dingen aan de HATcker is dat je gewoon kunt blijven beamen, terwijl de IR-poort is afgedekt door de HATcker. De HATcker beschikt namelijk over een pass-through IR-poort.
De IR-remote-functie is programmeerbaar en het gebruikte protocol is openbaar. TapSpring hoopt dat software-ontwikkelaars hun eigen toepassingen voor de HATcker gaan ontwikkelen. Op de site wordt ter illustratie alvast uitgelegd hoe je een afstandsbediening voor een Toshiba TV en een afstandsbediening voor een Honda Accord kunt maken. Echt simpel lijkt het allemaal niet, je moet over behoorlijk wat programmeer-ervaring beschikken.

Conclusie


De HATcker is een leuk, klein apparaatje. Het past goed op de Palm en ziet goed uit. Geen monsterlijke "puist" zoals bij sommige andere hardware-accessoires.
De HATcker kost 50 dollar, omgerekend zo'n 120 gulden. Voor een Palm Portable Keyboard betaal je nog steeds zo'n 250 gulden. De beste keuze is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden: werk je veel met een laptop, of wil je op vakantie een logboek bijhouden, dan heb je niet zoveel aan een hulpstuk voor PS/2-toetsenborden en is de PPK een betere keus. Maar als je vrijwel altijd over een desktop kunt beschikken, dan heb je met de HATcker een handig en handzaam apparaatje dat in de toekomst mogelijk voor nog meer toepassingen geschikt zal worden gemaakt. Het enige nadeel is dat je regelmatig onder je bureau zult moeten duiken om je toetsenbord in- of uit te pluggen.
Wat de toekomst betreft: een digitale camera, radio en thermometer zijn in ontwikkeling en later dit jaar is de HATcker 201 gepland, die een MMC/SD-gleuf zal bevatten. Dat zou betekenen dat de Palm V/Vx dezelfde uitbreidingsmogelijkheden zou kunnen krijgen als de Palm m500/m505. Het klinkt allemaal veelbelovend, maar jammer genoeg zijn de beloftes nog niet waargemaakt. Sinds het verschijnen van de eerste versie van de HATcker is er nog weinig nieuws verschenen. We wachten in spanning wat er gaat komen...

Verbeterbaar


  • Liever een echt driver-programma in plaats van een hack
  • Bevestigingshaakje is kwetsbaar
  • Statuslampje blijft niet branden als de HATcker in slaapstand is; kans op ongemerkt leeglopen van de batterij
  • Niet geschikt voor Mac-gebruikers

Pluspunten

  • Klein en licht
  • Eigen batterij
  • Multifunctioneel (in potentie)
  • Overal te gebruiken waar je de beschikking hebt over een normaal toetsenbord
  • Typen op normale full-size toetsen
  • Drivers beschikbaar voor vele soorten toetsenbord-indelingen (ook internationaal, AZERTY, enzovoorts)
  • De IR-poort blijft functioneren (wel even de toetsenbord-driver uitschakelen)
  • Werkt probleemloos met de meeste software

Gegevens van de HATcker

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android