Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm m100 m105 color set

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 20 juni 2001


De set

De achterkant

Dichtschroeven

Nieuwe knoppen

Operatie geslaagd!

operatie-geslaagd.jpg

De nieuwe behuizing

De m100 uit elkaar

De zwarte m100 alleen met de faceplate

De zwarte m100 met flap

De achterkant, met torx schroevendraaier

De Torx

Kadootje


Dat ik de Palm m100 en m105 zeer capabele apparaatjes vind heb je kunnen lezen in mijn review. De zwarte plastic behuizing van deze modellen echter is behoorlijk saai... Palm Inc. probeert hier wat aan te doen door het aanbieden van de face plate covers, die de voorkant van een ander kleurtje voorzien. Deze face plates veranderen echter niets aan de zwarte behuizing en zwarte klep. Dat het anders kan, zag ik toen ik via-via op de site van van Brando (shop.brando.com.hk) belandde: zeer verrast was ik toen ik de mooie, transparante, heldere kleuren behuizingen zag die hier aangeboden worden voor 25 Amerikaanse dollars. Ik besloot een vriendin -net jarig geweest- te verassen.

De feiten

  • Product: Palm m100/m105 color set
  • Gezien bij: Brando
  • Geschikt voor: Palm m100 en Palm m105
  • Verkrijgbaar in acht transparante kleuren (zwart, roze, oranje, licht blauw, groen, licht groen, paars, en wit)
  • Prijs: 25 USD + 3 USD verzendkosten
  • Te bestellen via website Brando

Pakketje

Het pakketje uit Hong Kong kwam al spoedig aan. Het is een licht pakketje, want er zit immers alleen een plastic behuizing in. De kleur: transparant paars. De verzendkosten vallen hierom reuze mee: slecht 3 US dollar. Alles zit erin, een paarse face plate, een paarse klep, behuizing en knopjes. Het enige waarvoor geen vervanging wordt geleverd - en dus zwart blijft - is de stylus. De behuizing en knopjes zijn helder, transparant paars, face plate en klep zijn wat minder transparant -een beetje 'melkig'- maar net zo paars. De knopjes bevatten ook de iconen voor agenda, taken, enzovoorts. Doordat de knoppen transparant zijn de icoontjes niet echt makkelijk te lezen.

De transformatie

Op een avond kwam de vriendin even langs, en liet haar Palm een nachtje logeren bij mij: het transformatie-feest kon beginnen! De eerste stap begon met een teleurstelling. De schroefjes die bij de kleurenbehuizing wordt geleverd, zijn kleine kruiskopschroefjes. Maar de schroefjes van de m100 zijn torx-schroefjes, dat was ik vergeten. En een torx-schroevedraaiertje behoort nog niet tot mijn standaarduitrusting. Dit betekende dat ik de dag erop een torx-schroevedraaiertje moest aanschaffen, deze avond kon ik alleen de face plate en klep vervangen. Dit alleen had geen mooi effect: transparant paars komt niet echt tot zijn recht op zwart.

Torx-schroevedraaiertje aangeschaft

De volgende ochtend fris en vrolijk naar de ijzerhandel getogen en een klein torx-schroevedraaiertje (ca 11 nlg) aangeschaft. Hierna snel weer teruggekeerd naar de 'operatietafel'. Om niet te zeggen dat ik al enthousiast bezig was de behuizing los te schroeven. Even terzijde: het is erg fijn dat er weer schroefjes in de nieuwe Palm-modellen zitten, het 'losföhnen' van de lijm van de PalmV-behuizing was toch wel erg lastig. Terwijl ik enthousiast de torx-schroefjes aan het losdraaien was, bedacht ik dat met de behuizing eraf ook de batterijen eruit zouden gaan. De Palm zou dan een tijdje geen stroom zou krijgen, dit heeft hetzelfde effect als een harde reset. Ik moest dus nog een backup maken! Weer moest ik de operatie onderbreken en via de infrarode poort van mijn laptop heb ik de Palm gesynchroniseerd. De vriendin gebruikte alleen standaardapplicaties (hoe is dat mogelijk), dus synchroniseren was afdoende om alle gegevens op mijn laptop op te slaan.

Dan nu: de operatie

Na deze tweede onderbreking, dan nu de echte ombouw-operatie. Het losschroeven van de behuizing, het eruit halen van de batterijen, het gaf allemaal geen enkel probleem. Het spreekt voor zich dat je het kale Palm-scherm en Palm-kaartje niet met vette of anderszins vieze handen moet aanraken. Het in elkaar zetten in paarse behuizing ging ook redelijk moeiteloos.; alles valt op zijn plaats. Het enige dat wat gepriegel vergt: de metalen onderdeeltjes die de batterijspanning doorgeven moeten uit de oorspronkelijke, zwarte behuizing worden gehaald (met een tangetje gedaan) en in de paarse behuizing worden geplaatst. Ook is er een ander metalen stukje, dat aan de zijkant van de behuizing zit. Deze moet ook overgeplaatst worden; dit metalen stukje zorgt ervoor dat de stylus in zijn silo 'klikt'. Het losmaken van deze metalen onderdeeltjes kostte wat kracht, en brengt het risico met zich mee dat deze beschadigd raken. Het was makkelijker geweest als deze metalen onderdeeltjes (vijf in totaal) ook al in de paarse behuizing hadden gezeten. Dat Brando dit niet gedaan heeft is misschien omdat dit de color case te duur zou hebben gemaakt. Na dit gepriegel is alles kinderspel; Palm-scherm & kaart in de behuizing, knopjes op de juiste plek leggen. Afsluiten met kruiskopschroefjes. Face plate en flap er weer overheen. Batterijen terugplaatsen, stylus in de silo. Het moment supréme is natuurlijk dat je de paarse knop indrukt om de Palm weer aan te schakelen. Ik doe dit en tot mijn opluchting (en vast ook die van mijn onwetende vriendin) werkt de Palm naar behoren. En: ik ben uitermate tevreden met het eindresultaat! Na het synchroniseren zijn de gegevens weer terug in de Palm, en kan ik mijn vriendin verassen met een uitermate aparte, paarse Palm.

Het oordeel

Mijn oordeel over de color set? Ik vind het zelf ombouwen van de Palm redelijk makkelijk gaan (ter referentie: ik vind mezelf niet superhandig), en het effect dat het heeft op het uiterlijk van de m100 of m105 is uitermate groot. Het is waanzinnig leuk om alle interne delen van de Palm te kunnen aanschouwen. Het ombouwen gaat makkelijk  het is echter niet geheel zonder risico: ik vermoed dat mocht je Palm pardoes deze operatie niet overleven, je niet kan rekenen op enige garantie van Palm Inc.

Pluspunten

  • mooie, transparante behuizing
  • niet duur

Verbeterbaar

  • metalen onderdeeltjes overzetten kost enige moeite
  • garantie Palm vervalt naar alle waarschijnlijkheid

Met bewondering voor Karens vertrouwen...

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android