Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Seiko InkLink digitaal notitieblok

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 15 oktober 2002


Papiergrootte instellen

Startscherm

Functies instellen in notitiescherm

Detailfoto pen

Opbergdoos met pen, clip en detector

Inklink met notitieblok en Palm

Lijst view

Schermafdruk PocketPC

Functies instellen in lijstoverzicht

Al eerder, meer dan een jaar terug, heb ik een review geschreven over de Seiko Instruments SmartPad. De InkLink van Seiko Instruments is de opvolger van de SmartPad, en zorgt net als z'n voorganger voor het overzetten van handgeschreven notities en tekeningen op papier naar de PDA of laptop: het fungeert als elektronisch carbonpapier.
De InkLink bestaat uit drie onderdelen:

 • elektronische pen
 • data-clip
 • en een infrarood data-detector Dit alles wordt vergezeld van een doorzichtig plastic doosje, waarin alles makkelijk meegenomen kan worden.
  Er wordt de nodige software meegeleverd om de (aan)tekeningen makkelijk over te zetten naar de Palm. Er is ook software beschikbaar voor de PocketPC. Bij de InkLink wordt een USB-kabel meegeleverd waarmee de InkLink data-clip in combinatie met PC of laptop gebruikt kan worden. Dit was niet mogelijk met de SmartPad. Hiermee wordt het een erg compleet pakket. Bovendien is een aparte cdrom bijgeleverd met hierop de 110 pagina's tellende (!), Nederlandstalige handleiding. Ten opzichte van de SmartPad is er nog een belangrijk verschil: bij de SmartPad was er een geheel tablet dat het signaal van de elektronische pen oppikte. Nu, met de InkLink, is er slechts een clip. De clip lijkt als het ware een virtueel veld uit te stralen, waarin een eventueel signaal opgepikt zal worden. Dit heeft als groot voordeel dat in tegenstelling tot de SmartPad verschillende formaten papier gebruikt kunnen worden. Het bijstellen van de grootte van het detectie-veld gebeurt nu software-matig. Maar nu loop ik op de feiten vooruit.

  Installatie


  Het pakket bevat een cdrom met de nodige software. Hierop staat InkNoteManager voor desktop, Palm en PocketPC. De *.prc files die je op de Palm-computer moet installeren, zijn niet echt zuinig met geheugenruimte en nemen maar liefst 216 kB in beslag.

  Wanneer je de Palm-applicatie voor het eerst opstart, wordt gevraagd of je deze software met de SmartPad of met de InkLink wilt gebruiken. We kiezen hier voor InkLink en tikken 'OK' aan. Nu verschijnt een lijstoverzicht met een lijst van gemaakte InkNotes. Bij een eerste gebruik is deze natuurlijk leeg.

  Werking

  De data-clip is het apparaat dat de daadwerkelijke signalen ontvangt van de elektronische pen. Deze data-clip moet vast worden gemaakt aan de bovenkant van een notitieblok. Op de foto zie je de dataclip bevestigd boven een A5-ruitjes notitieblok. Zodra alles is aangesloten, de applicatie op de Palm is gestart, en je gaat schrijven, wordt er meteen een notitie aangemaakt in de Palm-applicatie. Je kunt je eigen schrijfbewegingen volgen, net zoals ik eerder bij de SmartPad beschreef. Iedere notitie kan meerdere pagina's bevatten. Was dit bij de SmartPad beperkt tot een maximum van 15, bij de InkLink heb ik meer dan 20 pagina's aan een notitie kunnen koppelen, of er een maximum is, is mij niet bekend.

  Wanneer de pen op papier wordt gedrukt, zendt de elektronische pen constant signalen, die door de data-clip gedecteerd kunnen worden. De elektronische pen wordt gevoed door drie 1,5 Volt SR41 mini-batterijen. Deze worden bij aanschaf meegeleverd. De InkLink infrarood detector wordt gevoed door een AAA batterij. De data-clip hoeft niet aangezet te worden, het apparaat schakelt zichzelf automatisch aan en uit. Als de data-clip aan is en signalen kan ontvangen, zie je subtiel een rood lampje knipperen. Vangt deze ook nog signalen op van de pen, dan gaat het lampje sneller knipperen. Er kan op de Palm makkelijk ingezoomd worden tot 400%. Het werkt allemaal prima, en ik ben toch nieuwsgierig of er ooit een bluetooth versie gaat komen, dat lijkt me pas makkelijk!

  Pen-functies

  Handig is dat de software zogenaamde pen-functies ondersteunt. In het lijstoverzicht kun je er vijf instellen en de penfunctie roep je op door de pen ongeveer 1 tel ingedrukt te houden in een van de gaatjes in de data-clip. Van links naar rechts roep je hiermee penfunctie 1 t/m 5 op. De mogelijke functies die gekoppeld kunnen worden zijn in het lijstoverzicht beperkt tot 10, en variëren van het oproepen tot 'preferences' via de 'view thumbnails' naar het oproepen van de hulp-functie en het testen van de pen.

  Waar ik pas later achterkwam is dat de functies die je in het lijstoverzicht definieert onafhankelijk zijn van de functies die je in het notitie-scherm kunt definieren. In het notitie-scherm kun je maar liefst meer dan dertig verschillende functies koppelen aan de vijf penfuncties. Volgende pagina, vorige pagina, lijndikte veranderen; zowat alle mogelijke functies kunnen gekoppeld aan de penfuncties. Erg handig, maar je moet goed onthouden welke functie aan welke penfunctie gekoppeld is.

  Volgende bladzijde

  Merkwaardig is het volgende: is er een velletje volgeschreven, dan wil je de pagina omslaan en een nieuwe pagina toevoegen. Sla je dat blaadje om over de clip, dan blokkeer je de data-clip enigszins, en kun je de penfuncties niet bereiken. Na twee pagina's geeft de clip erg vreemde resultaten. En ook met een naar links slaand notititeblok is het onhandig: de pagina's worden immers vastgeklemd onder de data-clip. Het lijkt erop dat je de clip van het notitieblok moet afhalen, pagina moet omslaan en vervolgens de clip weer moet bevestigen voor een optimaal resultaat. Niet erg handig, op dit punt was de SmartPad makkelijker in gebruik.

  Uitwisselen

  Na synchronisatie zijn de inkt notities te vinden in de Palm user subfolder 'Seiko Ink Notes'. Wanneer de desktop applicatie wordt geopend, zijn de gesynchroniseerde notities meteen zichtbaar. De notities kunnen bijgewerkt/gemarkeerd worden, met de diverse functies van de desktop-versie. De notities kunnen ook makkelijk overgezonden worden via infrarood (zelfs van Palm naar PocketPC), of per email als attachment worden verstuurd. Op de PocketPC en op de desktop is er ook de mogelijkheid om de notities om te zetten naar *.jpg of *.png. Jammer genoeg ontbreekt deze optie in de Palm-versie (waarom?). Een andere feature die wel beschikbaar is op de desktop-versie en die van de PocketPC, maar niet op de Palm is het kunnen tonen van papierregellijnen (zie schermafdruk PocketPC).

  Afsluitend

  Aantekeningen, notulen, tekeningen en andere notities kunnen hiermee snel en simpel gedigitaliseerd worden en zonodig gearchiveerd. De data kan worden verstuurd door de infrarode poort of per email. Of na synchronisatie op de desktop verder bewerkt worden. De clip heeft als voordeel dat de detectiematrix flexibel ingesteld kan worden en zodoende met ieder notitieblok gebruikt, maar het omslaan van de pagina's is met de clip wat onhandig. Doordat de InkLink zowel voor desktop, PocketPC en Palm gebruikt kan worden is het een compleet pakket.

  Gegevens van de Seiko InkLink

  • Producent: Seiko Instruments
  • Geschikt voor: alle Palm-modellen met minimaal Palm OS 3.1 (en ook voor PocketPC of PC/laptop).
  • Prijs: € 169 onder andere bij PDAshop

  Verbeterbaar

  • bevestiging dataclip is onhandig in gebruik met notitieblok
  • applicatie neemt veel ruimte in op Palm

  Pluspunten

  • geschikt voor en Palm en desktop en PocketPC
  • makkelijk aantekeningen digitaliseren
  • handige pen-functies
  • compact pakketje met meeneemdoos
  • elektronische pen heeft ook een stylus-functie
 • Relevante links

  Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

  Vragen, opmerkingen of discussie?

  Via deze thread in het forum

  Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

  © Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

  iCulture | Alles over Google Android