Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Scribble Chameleon m5 en m1 hardcase

Door Fjodor van Slooten en Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 10 september 2001


Detail van het SD opbergvakje

Detail van de sluiting

Voorkant van de geopende case

de Case naast de Palm

Infrarood opening in de M1

opening voor de klok

gesloten

de M1

de M1 geopend

Stylus opbergen in de M1

geopend

sluiting van de M1

Scribble heeft twee nieuwe cases uitgebracht voor de m100- en m500-serie; we waren blij verrast.

Na mijn overstap van Palm V naar de m505 kwam dit als geroepen. De Chameleon V van Scribble was na het review dat ik een jaar geleden schreef mijn permanente beschermengel voor mijn V geworden en ik was enigszins teleurgesteld dat de Chameleon V niet om de m505 paste. Op dat moment was ik ook overtuigd geraakt van de noodzaak van adequate bescherming voor mijn m505. Ik had de m505 nog geen twee weken in mijn bezit, toen deze onfortuinelijk uit mijn handen viel toen ik met iets te veel in mijn handen de trap op liep. De m505 viel van ongeveer anderhalve meter hoogte naar beneden, en kletterde de trap af. Ik kon mij niet herinneren zo erg geschrokken te zijn. (Oh ja, toch wel: toen mijn zoontje een aantal jaar geleden met een zelfde vaart de trap af stuiterde...) Ik vreesde het ergste, maar wonder boven wonder was de m505 vrijwel ongedeerd. Hij (is een Palm een hij?) heeft er alleen een nauwelijks zichtbare deuk in het smalle stuk naast het scherm aan over gehouden.

Je snapt waarom ik zo blij ben met cases zoals die van Scribble, bescherming van je kostbare Palm is noodzaak. Misschien denk je nu: maar ik laat mijn Palm nooit vallen. Inderdaad. Dat dacht ik ook. En in de vier jaar dat ik met Palm's rondloop, was dit ook de enige serieuze valpartij.

Sluiting Voorkant open Binnenkant met SD/MMC gleuf Met SD/MMC kaartje

m5


De Chameleon m5 voor de m500 en m505 is vrijwel hetzelfde als de Chameleon V: de pen is aangepast aan de smallere linker sleuf van de m50x series en de case is 1 mm dikker om de m505 te kunnen herbergen. De Chameleon m5 heeft bovendien een sleufje aan de binnenkant voor het opbergen van een SD/MMC kaartje. Verder wordt de nieuwe m5 case geleverd in een andere kleur: metallic-grijs met een paars frontje. Net als bij de Chameleon V, zijn de frontjes verwisselbaar en (optioneel) in meerdere kleuren verkrijgbaar.

m1


De m100 past precies in de m1, zij het dat de flap wel eerst verwijderd moet zijn. In tegenstelling tot de Scribble-modellen voor de V en de m500, zit de m100 niet vast in de Scribble; dit kan ook niet anders, daar de m100 geen extra gleuf heeft die verankering mogelijk maakt. Het materiaal van de case glanst net wat meer dan de oudere modellen van dit type case. Wil je weten hoe laat het is (clock), dan druk je op het logo aan de voorkant. Zoals de meeste cases voor de m100 is er een transparant display die het mogelijk maakt de de tijd te zien met de m100 in de case.

Infrarood gebruiken is alleen mogelijk met de case open. Ook de seriële poort komt vrij bij het openen van de case. Dit laatste lijkt mij niet echt noodzaak omdat de m100 toch los in de m1 zit. Handig is dat aan de achterkant van de case een extra stylussilo is aangebracht. Scribble levert hier bovendien een stylus bij. Vreemd genoeg is deze kleiner dan de standaard m100 stylus, zodat je de 'gewone' stylus niet hier kwijt kan. Je hoeft niet bang te zijn dat je de stylus aan de achterkant kwijtraakt: de scribble-stylus zit stevig genoeg in de extra silo.

De scharnier is stevig genoeg om de case half open te laten staan... Druk op het Scribble-logo aan de voorkant van de case en de tijd verschijnt door het display Door het schuifje over de sluiting te halen, is de case stevig dicht Met de case open wordt de IR-poort vrijgelaten Aan de achterkant: een extra stylus (iets uitgeschoven voor de foto...)

Omdat de cases verder hetzelfde zijn, verwijzen we voor meer informatie naar het eerdere review.

Conclusie


De Chameleon cases van Scribble beschermen je Palm uitstekend. Wel moet je daar een klein beetje gebruiksgemak voor inleveren: de cases zijn nogal groot. De ABS-plastic buitenzijde is goed afgewerkt en mooi gevormd. Het plastic is van goede kwaliteit, maar je begrijpt dat zo'n Sribble een hele andere uitstraling heeft dan een lederen case. De binnenkant van de Chameleons zijn bekleed met zacht velours dat helaas enigszins stof aantrekt. Voor de m5 geldt dat het uit de case moeten halen om te kunnen synchroniseren als een nadeel, iets waar de m1 geen last van heeft. De infrarood-poort is bruikbaar met de Palm in de geopende case. Voor ieder die prioriteit geeft aan bescherming van zijn of haar handheld is deze case zeker aan te bevelen.

In het eerdere review constateerden we dat het uit de case halen van de Palm nogal zwaar ging. Dit is bij deze cases niet het geval. Ook drukte de deksel van de Chameleon V case tegen de scroll-knop van de Palm V, iets wat bij deze versies gelukkig niet kan, door de nieuwe verzonken knoppen van de Palm m50x.

Gegevens van de Scribble m1 & m5


Producent: Sribble
Prijs: € 33.95 voor de m5, € 26.95 voor de m1. Voor een broek-clip betaal je bij aanschaf € 3 meer. (Los € 6.95)
Te koop via: de website van Scribble (www.scribblepda.com)

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android