Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Piquadro case: mamma mia, che bella!

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 13 september 1999


De Piquadro case

Op deze manier wordt de case afgeleverd: verpakt in een kartonnen doosje en met een genummerd certificaat waarop een paraaf staat van degene die de case gemaakt heeft

De Piquadro case ligt tijdens het gebruik lekker in de hand

De case is redelijk plat

De drukknopen waarmee de case wordt gesloten

De achterkant van de case, met het vingerlusje. Achterop staat ook het serienummer (in mijn geval 01487) en de tekst "Made in Italy" ingegraveerd
Voor liefhebbers van exclusieve Palm-cases is er inmiddels heel wat keus: de Orbino bijvoorbeeld, of de cases van Louis Vuitton of Mulberry, die overigens allemaal een prijskaartje hebben van rond de 150 euro.
Een tijdje geleden zag ik op een website de lederen Piquadro case, iets goedkoper dan de eerder genoemde cases, maar met hetzelfde accent op handwerk en stijl. De Piquadro case heeft net als de Orbino een magnetische klepsluiting. Omdat zo'n klepsluiting me handig leek om snel iets op te zoeken of te noteren, heb ik de portapalmare meegenomen naar zijn thuisland Italië en het daar tijdens de vakantie uitgeprobeerd.

Uiterlijk


Met een prijs van 108 euro is ook de Piquadro niet echt een koopje. Gelukkig straalt het doosje waarin de case wordt thuisbezorgd, al uit dat het om een bijzonder product gaat. De case zelf is in een zachte doek gewikkeld en wordt geleverd met een genummerd en gesigneerd certificaat.
Het eerste dat opvalt is de glimmende zilverkleurige sluiting en de handgemaakte stiksels langs de randen. Qua ontwerp is de Piquadro werkelijk een prachtige case. Het enige dat een beetje tegenvalt is de kwaliteit van het leer: vergeleken met het fijne, zachte kalfsleer van de Orbino case ziet het leer van de Piquadro er nogal gewoontjes uit. Het lijkt op het leer waarvan de standaard Palm V Slim Leather Case is gemaakt.

De Palm wordt van bovenaf in de case geschoven. Dat gaat met moeite: de case zit in het begin nogal strak. De case sluit met twee grote drukknoppen bovenop de Palm. Magneetjes zorgen ervoor dat de klep vervolgens stevig dichtklapt.
Zo'n magnetische klep is ideaal: geen ritsen of riempjes die losgemaakt moeten worden, je klapt de case razensnel open en weer dicht. De klep is verstevigd en gevuld met zacht materiaal.

Op diverse plaatsen zitten uitsparingen: bij de aan/uitknop, de programmaknoppen, bij de stylus, aan de achterkant bij de seriële connector en zelfs bij de twee bobbeltjes naast de connector. Een reset-gaatje ontbreekt, helaas. Dankzij een speciaal digitaal snijproces zitten de openingen precies op de juiste plaats en zijn de randen strak afgewerkt. Niet rafelig, zoals bij leer (vooral suede) wel eens het geval is.

Vingerlusje


Een nieuwe vinding van Piquadro is het vingerlusje. Ik heb me lange tijd afgevraagd waar dit elastische lusje, voor diende. Voor een riem is het in ieder geval niet geschikt, omdat het te schuin zit. Sinds kort staat er echter een foto op de Piquadro-website, die aan alle twijfel een eind maakt: je kunt je vingers door het lusje steken, zodat de Palm minder snel uit je hand glipt! Leuk bedacht, maar of mensen daar op zitten te wachten...? Het zit niet comfortabel en voor linkshandige gebruikers is het niet geschikt. Een ander nadeel is dat de case door het vingerlusje een millimeter of drie dikker wordt. Na herhaaldelijk gebruik steekt het lusje steeds verder uit, waardoor het strakke uiterlijk van de case enigszins teniet wordt gedaan. Wat mij betreft had het lusje achterwege kunnen blijven.

Gebruiksgemak


Omdat de case met een klep naar boven wordt geopend, is hij geschikt voor zowel links- als rechtshandige gebruikers. Ook blijven aan weerszijden de stylus-openingen vrij. Uitsparingen zorgen ervoor dat je de stylus gemakkelijk kunt pakken, zelfs als de case gesloten is. Ook niet-standaard styli zullen over het algemeen passen.
Om de beam- en reset-functie te kunnen gebruiken, moeten de drukknopen los. Dat is geen probleem: er is geen kans dat de Palm uit z'n jasje glijdt. Als de drukknopen los zijn, is het ook mogelijk om de klep helemaal naar achteren te klappen.

Ernstig minpunt is het feit dat de Palm niet meer in de cradle past. Alleen als je de Palm stevig aandrukt, lukt het om contact te maken. Gebruik van accessoires zoals een oplaadsnoer of toetsenbord is evenmin mogelijk als de Palm in de case zit.

Opbergmogelijkheden


De case heeft een opbergvakje aan de binnenkant van de klep. Door de stugheid van de klep is er eigenlijk alleen ruimte voor één plastic card of visitekaartje. Vanwege de magneten is het niet verstandig om je pinpas in dit vakje te bewaren.
Er is geen ruimte voor het opbergen van geheugenkaartjes.

Duurzaamheid


De case ziet eruit alsof hij lang meegaat. Na een maand gebruik tijdens de vakantie (niet de meest gunstige omstandigheden) heeft de case zijn vorm goed behouden en ziet het leer er nog als nieuw uit. Ook op de zilverkleurige sluitclip zijn geen krasjes te bekennen.
Mijn enige punt van zorg is het feit dat de case nogal krap zit. Vanwege de iets naar buiten uitwaaierende onderkant van de Palm, moet er wat kracht worden toegepast om de Palm uit de case te verwijderen. Dat zal regelmatig moeten gebeuren om de Palm op te kunnen laden. Ik ben bang dat de stiksels daardoor na verloop van tijd slijten.

Bescherming


De Piquadro case is minder stootbestendig dan cases die zijn voorzien van een binnenvoering. Wel is de klep verstevigd en gevuld met zacht materiaal, waardoor het scherm in ieder geval goed wordt beschermd.
De magneten zijn sterk genoeg om te voorkomen dat de case vanzelf open gaat.

Ook voor de Palm m500/505?


De Piquadro case is bedoeld voor de Palm V-serie. De meeste lederen cases die geen bevestiging via de stylusrail hebben, zijn ook geschikt voor de m50x-serie. Een voorbeeld is de Orbino-case, die zo ruim is dat alle modellen uit de V- en m50x-serie erin passen. Bij de Piquadro-case is dat niet het geval: de case zit al redelijk krap om de Palm V/Vx, waardoor de m500 er wel in past, maar met zijn iets dikkere broertje - de m505 - is het behelpen. Het leer valt niet meer mooi vlak rond het scherm. Het voordeel van leer is dat het zich na verloop van tijd aanpast aan het gebruik, dus misschien dat het leer gaandeweg iets uitrekt waardoor het probleem zich vanzelf oplost.

Alternatieven


Wie op zoek is naar een case met klepsluiting in een iets lagere prijsklasse, zou eens kunnen kijken naar de Vaja cases 771 en 772 (ca. 51 en 76 EUR). Deze hebben een drukknoop in plaats van een magnetische sluiting. De Vaja 744 heeft wel een magneetsluiting, ziet er beter uit en kost EUR 80.
Zoek je een goedkoop no-nonsense model, dan is de Slipper case (EUR 30) van E&B cases voor de Palm V-serie misschien het overwegen waard. Een review met duidelijke foto's van de m50x-case, die vrijwel identiek is aan het model voor de Palm V-serie, vind je op de website van Brighthand. De Palm met case past in de cradle en wordt gesloten met klitteband.
Nog goedkoper, en volgens forum-bezoeker M. Cox een goede, basic no-nonsense case is StylusCentral's Own Palm V case (slechts 16 euro!), gemaakt van nappaleer en met magneetsluiting.
Tenslotte is er nog het dure alternatief, de eerder besproken Orbino case (EUR 165).

Conclusie


Als je het geld ervoor over hebt, is de Piquadro één van de mooiste cases die je kunt aanschaffen. De hoge prijs is vanwege het arbeidsintensieve productieproces wel te begrijpen, maar het is de vraag of prijs bij dit soort cases een rol speelt. Het is een hebbedingetje, waar je al dan niet verliefd op wordt. Ben je alleen geïnteresseerd in de functionaliteit, dan zijn er goedkopere alternatieven zoals de E&B Slipper case. Speelt geld geen rol en hou je van luxe, dan kun je kiezen uit een aantal smaakvolle modellen van verschillende leveranciers. Bij Piquadro krijg ik de indruk dat je niet betaalt voor een merknaam, zoals bij Louis Vuitton, maar voor de kwaliteit van het ontwerp en het handwerk. Als ik zou moeten kiezen, zou ik twijfelen tussen de Vaja 744 en de Piquadro. Beide zijn van goede kwaliteit, zien er mooi uit, maar zijn niet extreem overpriced zoals een aantal andere cases.
De keuze tussen een case met of zonder magnetisch klepmechanisme is niet zo moeilijk. De snelheid en het gemak waarmee je toegang tot het scherm krijgt, is onvergelijkbaar met andere cases. Bovendien zijn deze cases redelijk klein. Er zit wel één nadeel aan dit type case: de mooie behuizing van de Palm zelf wordt helemaal aan het oog onttrokken.

Verbeterbaar


 • Palm is moeilijk uit de case te halen
 • Palm in case past niet meer in de cradle en accessoires zijn niet bruikbaar
 • relatief duur

Pluspunten

 • echt handwerk
 • kwalitatief goed en duurzaam product
 • mooi strak ontwerp
 • ligt lekker in de hand
 • geschikt voor links- en rechtshandige gebruikers
 • gemakkelijk open- en dichtklappen, daardoor snel toegang tot je scherm
 • verkrijgbaar in verschillende kleuren en kleurcombinaties

Gegevens over de Piquadro case

 • Producent: Piquadro
 • Prijs: EUR 108 (NLG 238)
 • Beschikbare kleuren: zwart, bruin, blauw, groen, rood, zwart/wit, rood/wit en rood/zwart.
 • Geschikt voor: Palm V-serie (eventueel ook voor m50x-serie)
 • Te koop via: de website van Piquadro
 

Piquadro


Piquadro werd in 1987 opgericht door een Italiaan met de toepasselijke naam Marco Palmieri. Het bedrijf bevindt zich in Riola di Vergato, vlakbij Bologna, en is gespecialiseerd in luxe lederwaren. Er worden 400 artikelen in 7 verschillende productlijnen op de markt gebracht, variërend van reistassen en laptoptassen tot opbergmapjes voor casino-fiches. Zo'n 60% procent van de producten wordt geëxporteerd naar landen over de hele wereld.
Zelfs in Italië is de naamsbekendheid van het merk niet groot. Dat komt misschien omdat de producten slechts bij een beperkt aan tal exclusieve winkels verkocht worden via het shop-in-shop concept. In de VS is Piquadro o.a. te koop bij Saks Fifth Avenue, maar in Florence liepen wij toevallig tegen een shop aan, die er helemaal niet zo exclusief uitzag (zie foto's hiernaast). Een deel van de producten wordt ook verkocht via de website van Piquadro zelf.

Foto's achterkant case en drukknopen: met dank aan SPUG.org

NB: prijzen in euro's hebben als peildatum 8 oktober 2001

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android