Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Piel Frama case voor m500 m505

Door Hendrik Poll Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 06 februari 2002

Op zoek naar een zachte case voor mijn net nieuw gekochte Palm-computer kwam ik heel wat producten tegen. Naast de toch wat zakelijk ogende zwarte leren hoesjes van Palm Inc. is er genoeg keus. Van eenvoudiger cases zoals de E&B Slipper tot zeer exclusieve cases van Louis Vutton, Mulberry en Orbino. Surfend op het net ontdekte ik de Spaanse firma Piel Frama (www.pielframa.com): een fabrikant van lederen accessoires die naast GSM-hoesjes ook PDA-cases vervaardigt. Bestellen à raison van 60 € kan via fax en e-mail, en binnen twee werkdagen krijg je een pakketje thuisbezorgd. Case en broekclip zitten in een keurig doosje verpakt.

Kwaliteit

Bij het uitpakken weet ik waarom mijn voorkeur naar lederen cases uitgaat, ook al bieden sommige hard cases meer bescherming: er gaat niets boven stevig en soepel leer, bovendien ruikt leer zo lekker. Oordeel cases hierom met handen, neus en ogen. De case is van uitstekend, stevig en toch soepel leer, en het ruikt zoals leer hoort te ruiken. Aan de voor- en achterzijde is de klep licht gevuld, wat goed aanvoelt. Het handwerk komt tot uiting in de stiksels en de algehele afwerking: alle openingen en randen zijn prima verzorgd, ook op de lastige plaatsen rond de uitsparingen. Het uiterlijk is modern en redelijk strak. Lichtbruin met een zwarte klep, afgewerkt met licht stiksel. Geen apart design zoals bij de Vaja of Piquadro, maar wel fraaier dan de in mijn ogen wat saaie, leren slim case of etuis met een rits. Het enige nadeel van cases met een klep is wel dat het fraaie uiterlijk van de Palm m50x minder goed tot zijn recht komt.

Gebruiksgemak

Mijn Palm m500 schuift zonder moeite in de case. De pasvorm is prima, het venster wordt aan alle zijden mooi omsloten en er zijn uitsparingen voor de aan/uitknop, de stylus, de programmaknoppen en de connector. Er is geen uitsparing voor de herstartknop, maar dat lijkt mij eerder een voordeel (stof, viezigheid) dan een nadeel. De case wordt met een klep naar boven geopend, en kan hierom door zowel links- als rechtshandigen gebruikt worden.
De klep wordt met een lipje afgesloten dat met een drukknop aan de achterkant wordt bevestigd. Dit systeem werkt ontegenzeggelijk minder makkelijk dan een magneetsluiting, maar de connectoropening aan de onderkant van de Palm wordt bij het dragen of vervoer in tas of jas wél afgeschermd. In gebruik is het zeker makkelijker dan de cases met een rits.

Waar ik aan moest wennen is het feit dat de stylus en de aan/uitknop iets moeilijker te bereiken zijn. De standaardstift vereist van zichzelf al wat gepeuter en in een case is het alleen maar lastiger. Ik heb dit opgelost door de stylus niet steeds helemaal in de Palm te schuiven: dan krijg ik 'm er ook makkelijker uit. Omdat de klep over de stylus heen sluit is er geen gevaar dat je de stylus kwijtraakt. In de praktijk ondervind ik weinig hinder van het niet makkelijk kunnen bereiken van de aan/uitknop, omdat ik de Palm-computer vaak opstart via een van de onderste programmaknoppen.

Belangrijk minpunt is dat de Palm met de case erom niet meer in de HotSync-slede past. Daartegenover staat dat de Palm vrij eenvoudig in- en uit de case geschoven kan worden. Dit komt doordat de binnenkant -slim detail- is afgewerkt met textiel in plaats van stroef leer.

Je kunt de case met een broekclip aan de broekband bevestigen. Het bevestigingspunt is een kleine ronde, plastic knop aan de achterkant van de case, deze glijdt makkelijk in de broekclip en wordt meteen vergrendeld. De clip is klein, zit niet in de weg en kan zelfs over een broekriem schuiven zonder dat je de kans loopt om hem te verliezen. Door het bevestigingspunt kan de case makkelijk opzij, handig als je bijvoorbeeld even wilt gaan zitten. Om de case uit de clip te krijgen moet je tegelijk de case eruit schuiven en een knop bovenop de clip indrukken, hetgeen met één hand gedaan kan worden. Met de case aan de broekclip is het wel lastig om het trilalarm te voelen.

Ondanks de bevestigingsknop past de case zonder broekclip makkelijk in een zijvak van een tas of een binnenzak; de bevestigingsknop blijft nergens haken. Met de klep open ligt de Palm-computer goed in je hand, en kunnen de programmaknoppen goed worden bediend. Met de klep eronder gevouwen ligt de Palm goed stabiel op tafel of bureau.

De klep

De klep beschermt het scherm meer dan voldoende. Door zijn binnenvoering en afwerking van de zijkanten biedt deze case voldoende bescherming tegen een val vanaf stoel of bureau. De bescherming is natuurlijk niet te vergelijken met sommige hardcases zoals Rhinoskin, maar voor normaal op kantoor en thuis meer dan voldoende. In de klep zitten twee vakken voor plastic cards (credit cards, bedrijfskaarten, pinpassen) en visitekaartjes. Er is geen ruimte voor extra SD-kaartjes, rijbewijs en andere spullen. Persoonlijk heb ik voor mijn werk genoeg aan een betaal/creditcard, mijn bedrijfstoegangspas en een visitekaartje. En: m'n SD-kaart (ik heb er maar één) zit in de Palm geschoven.

Conclusie

Ben je op zoek naar een betaalbare, goed afgewerkte lederen case met klepsluiting dan is de Piel Frama een prima keuze. De riemclip voldoet prima, je kan credit card en visitekaartjes kwijt. De bescherming is voldoende voor thuis en op kantoor. Enig minpunt is dat het niet mogelijk is te synchroniseren met de Palm in de Piel Frama case.

Pluspunten

  • degelijk en echt handwerk van leer
  • ruimte voor credit cards en visitekaartjes
  • geschikt voor links- en rechtshandige gebruikers
  • bevestiging voor broekband of riem

Verbeterpunten

  • Palm past met de case niet in de HotSync-slede

Gegevens

  • Producent: Piel Frama (Spanje)
  • Geschikt voor Palm m500/m505. Er zijn ook modellen voor de Sony Clié (noot redactie: de PalmV en Palm Vx passen ook in de case, maar de scroll-knop naar-boven is dan slecht bereikbaar). 
  • Prijs: ca € 60,- (inclusief verzendkosten)
  • Verkrijgbaar: PDA shop of in de PhoneHouse winkels.
  • Kleur: lichtbruin/zwart, geheel zwart of geheel lichtbruin (naturel)

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android