Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: TealMovie

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 15 december 2002


De TealMovie desktop-player

Voorbeeld: een opname met een webcam, gemaakt tijdens een PalmSource conferentie. Het was niet mogelijk om screenshots te maken zonder het filmpje te pauzeren, daardoor staat er een balk onderin beeld. Tijdens het afspelen is de balk niet zichtbaar e

De bestandenlijst, met een ge´ntegreerde filemanager. Hiermee kun je filmpjes starten, maar ook verwijderen, kopiŰren, verplaatsen, hernoemen en beamen

Voorbeeld: Psycho, een animatiefilmpje als parodie op de bekende Hitchcock-film

Menu-opties van TealMovie

Voorbeeld: 71 kisses, een compilatie van 71 klassieke filmzoenen

Voorbeeld: Eiffel, een filmpje over de geschiedenis van de Eiffeltoren

Het instellingenscherm

Tealmovie Desktop: het converteren van een AVI bestand

De audio instellingen op de desktop applicatie

het cropping-scherm. Hiermee kan het beeld smaller worden gemaakt door een zwarte balk boven- en onderin het scherm te tonen. Op de voorbeelden is ook cropping toegepast

De algemene instelmogelijkheden van de Tealmovie desktop applicatie

Dit review maakt deel uit van een vergelijkend overzicht van video-applicaties voor het PalmOS. Eerder verschenen reviews over FireViewer en gMovie. Later volgt nog Kinoma.

In het derde deel van de vergelijking van video-applicaties voor de Palm kijken we naar TealMovie. Hiermee kun je met elke Palm vanaf OS 3.0 videofilmpjes en animaties bekijken en WAV-bestanden beluisteren. De website van de ontwikkelaar, TealPoint, bevat een lijst met filmpjes in verschillende categorieën maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Met de meegeleverde Movie Encoder kun je AVI- en QuickTime-bestanden omzetten naar TealMovie-formaat. Mac-bezitters kunnen het programma TME Batch Encoder downloaden, waarmee ze QuickTime- en MPEG-bestanden kunnen converteren. Geluid kan worden toegevoegd in de vorm van een WAV-bestand. TME Batch Encoder is ook verkrijgbaar voor Windows, maar de meeste Windows-gebruikers zullen voldoende hebben aan de standaard meegeleverde desktoptool.

Installatie

TealMovie kost $20. Op de productpagina kun je een volledig functionerende 30-dagen probeerversie downloaden. De zipfile bevat vier programma's:
 • Installatie-programma
 • TealMovie-player voor de Palm
 • TealMovie-player voor de desktopcomputer (alleen Windows)
 • TealMovie-encoder (om bestanden naar TealMovie-formaat te convereten)
Daarnaast wordt documentatie in HTML-, PDF- en PalmDOC-formaat en een voorbeeldfilmpje over astronauten meegeleverd. In eerste instantie hoef je alleen de Palm-applicatie (247kb) en het voorbeeldfilmpje (472kb, 15 seconden, 15 frames per seconde) op je Palm te installeren. Dit gaat op de gebruikelijke manier via HotSync. TealMovie bevat een geïntegreerde filemanager, waarmee je de filmpjes makkelijk naar je geheugenkaartje kunt kopiëren. Wil je grotere videobestanden overzetten, dan gaat het sneller als je ze meteen met een externe cardreader naar je geheugenkaartje kopieert. Een 30 seconden durende TV-commercial van Palm in hi-res is 2MB groot, een modeshow van 57 minuten in normale resolutie neemt ook 2MB in beslag.

Afspelen

Op het hoofdscherm van TealMovie zie je de aanwezige filmpjes. Heb je een Palm met externe geheugenkaart, dan zie je links bovenin het scherm twee pictogrammen, waarmee je de TealMovie-bestanden in het interne geheugen en op het geheugenkaartje kunt zien. Onderin het scherm staan een aantal knoppen: Play, Loop, Info, Del, Ren, Mov en Beam. Je selecteert eerst de gewenste actie (in dit geval Play) en tikt dan op de bestandsnaam. Wil je het filmpje continu laten draaien, dan kies je uiteraard Loop. Tijdens het afspelen kun je op het scherm tikken om de video te pauzeren. Er verschijnt dan een werkbalk onderin beeld, waarmee je onder andere kunt terugspoelen, de film beeld voor beeld bekijken, verder spelen of stoppen.
De videobestanden in het interne geheugen kun je indelen in categorieën. De bestanden op het geheugenkaartje kun je niet indelen in categorieën, maar je kunt ze wel in verschillende mappen opslaan. Standaard plaatst TealMovie de bestanden in de root-directory van je geheugenkaartje. Je kunt ze echter naar elke willekeurige subdirectory verplaatsen en vanaf daar ook afspelen.

Gebruik

Ik heb de software getest op een Palm m505 met MMC-kaartje. Elke pda met PalmOS 3.0 of hoger is echter geschikt, zelfs als je geen kleurenscherm hebt. Synchroon geluid is mogelijk vanaf de Palm III. Mocht het geluid toch niet helemaal synchroon lopen met de beelden, dan kun je dat tijdens het afspelen bijstellen.
TealMovie speelt de filmpjes rechtstreeks vanaf je geheugenkaartje, de bestanden worden niet eerst in RAM geladen. SD/MMC, Memory Stick, Compact Flash en MemPlug Springboard-modules worden ondersteund. Je kunt de filmpjes zelfs vanuit Flash-ROM afspelen.

Instellingen

Via de menu-optie Settings bereik je het instellingenscherm. Hier kun je de bestanden sorteren, zorgen dat de laatst gebruikte categorie wordt onthouden, de CPU-snelheid aangeven, het geluid harder of zachter zetten of de synchronisatie tussen beeld en geluid beter afstellen.
Handig is de marathon mode, waarmee je alle aanwezige filmpjes achterelkaar kunt afspelen. Zo kun je bijvoorbeeld continu een aantal demo's laten zien, of een lange film over meerdere bestanden verdelen, waarbij je toch de hele film ononderbroken kunt bekijken.

Desktop-software

Met de meegeleverde TealMovie-player voor Windows kun je de video-bestanden ook op je desktop pc bekijken. Dit werkt zoals verwacht: je opent een bestand en klikt op de Play-knop. De enige opties die je verder hebt zijn terugspoelen en het beeld stilzetten. Looping of volume wijzigen zijn er niet bij.
Voor het converteren van video naar TealMovie-formaat heb je - zoals al aan het begin van dit review werd aangegeven - de beschikking over TME Batch Encoder of de standaard meegeleverde TealMovie Movie Encoder. Van de laatste zie je hierboven en hieronder een aantal screenshots. Het principe is eenvoudig: je geeft aan welk AVI- of MOV-bestand je wilt converteren, kiest eventueel een bijbehorende WAV-geluidsbestand, geeft de film een naam en drukt op de knop Start.
Eventueel kun je de audio-, encoding- en cropping-instellingen aanpassen. Cropping zorgt voor de zwarte balk onder- en bovenin het beeld. De beeldkwaliteit en het aantal frames per seconde kunnen uiteraard ook worden aangepast. TealMovie kan tot 60 frames per seconde afspelen, bij de meeste filmpjes wordt echter 15 fps toegepast.
Een AVI-bestand van 196kb levert bij 1600 bytes per frame (hoge kwaliteit), 15 fps en standaard-resolutie (160 x 160 pixels) een TealMovie-bestand van 107kb op.

Conclusie

TealMovie is een rechttoe-rechtaan programma om video op je Palm te bekijken. De instellingsmogelijkheden zijn uitgebreid. Vooral de mogelijkheid om beeld en geluid te synchroniseren en de marathon mode springen eruit als handige extra's. In vergelijking met andere videosoftware ontbreekt de mogelijkheid om foto's mee te nemen, zodat je daarvoor weer een apart fotoprogramma moet installeren. Op de website van TealPoint zijn veel voorbeeldfilmpjes te vinden, waarvan de kwaliteit wisselend is. Sommige animaties en demo's zijn leuk, terwijl vooral de homevideo-filmpjes uitblinken in oubolligheid: rommelmarkten, huisdieren, kinderen... eigenlijk zijn ze alleen interessant voor degene die het filmpje gemaakt heeft. Gelukkig wordt verwezen naar een aantal partnersites waar je meer materiaal kunt vinden.
De meegeleverde Movie Encoder biedt veel instellingsmogelijkheden en zorgt voor goede compressie. Wil je zelf filmpjes maken, dan ben je met TealMovie goedkoper uit dan met gMovie, Kinoma of Fireviewer. Wil je daarentegen alleen filmpjes kijken, dan is TealMovie een minder goede keuze: gMovie en Kinoma zijn namelijk gratis en doen in kwaliteit niet onder voor TealMovie.

Verbeterbaar

 • Relatief grote Palm-applicatie (247kb) in vergelijking met bijv. gMovie (66kb).
 • Relatief duur als je alleen filmpjes wilt afspelen
 • Geen foto-album.

Pluspunten

 • Duidelijke handleiding
 • Werkt probleemloos met geheugenkaartjes of vanuit Flash-ROM
 • Ook geschikt voor Mac-gebruikers

Gegevens over TealMovie

 • Producent: TealPoint
 • Product: TealMovie
 • Geschikt voor: Palm OS 3.0 en hoger
 • Prijs: $19,95
 • Benodigde desktopcomputer: Windows of Mac (conversiesoftware voor Mac moet apart worden gedownload)
 • Ook te downloaden op: PalmGear

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Voldoende

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android