Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: WorldMate

Door Jan Willem van Aalst Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 01 augustus 2001


De tijdzones tab

de landkaart

De omrekentabel voor kleding

De geldkoers omrekenaar

Iedere wereldburger of vakantieganger zou eens een blik op WorldMate moeten werpen, Jan-Willem vertelt hier waarom...

Let op! Hier is de uitslag van de verloting van de WorldMate licenties (met dank aan MobiMate). Tot 18 augustus kon je kans maken op één van de 5 gratis licenties, door een mailtje te sturen naar worldmate@palmclub.nl
Dit zijn de winnaars: Hans den Ouden, Marjolein van Zalen, Gert-Jan Hartog, Olivier Debonne en Roberto Vos.

WorldMate

Producent MobiMate positioneert zijn product WorldMate als een 'maatje' voor de internationale reiziger. Maar ook iemand die het niet zo ver van huis zoekt, kan dit een interessant product vinden. Worldmate is shareware, ik heb het uitvoerig uitgeprobeerd, voordat ik tot aanschaf overging. WorldMate versie 7.1 draait nu op (de externe kaart van) mijn Palm m505. Naderbeschouwd is WorldMate eigenlijk een zestal applicaties ineen. De prijs van ongeveer vijftig piek ($19.95) voor dit pakket is dan te beschouwen als minder dan een tientje per applicatie. Is dat waar voor je geld?

Wereldklokken

Je kunt naast je thuisklok, voor mij Amsterdam dus, zien hoe laat het is in vier andere tijdzones. Ik heb gekozen voor klokken met de tijd van Los Angeles, New York, Singapore en Sydney. De tijdzone instellen doe je door steeds te kiezen uit een lijst van steden. De geregistreerde versie telt zo'n tweehonderd steden: tot en met oriëntaalse klinkende steden als Urumqi en Yakutsk zitten hierbij. Heb je niet geregistreerd, dan kun je slechts kiezen uit zestien steden. Naast iedere klok is een informatiesymbooltje zichtbaar. Klik je hierop, dan krijg je details van de geselecteerde stad bijvoorbeeld de tijdzone, de lengte- en breedtegraad coördinaten of de  zomertijdinstellingen. Ook kan je een alarm instellen, hoewel ik niet zo'n behoefte heb aan nòg een applicatie met de mogelijkheid om een alarm in te stellen.

Wereldkaart

Het wereldkaartje hangt nauw met de wereldklokken samen. Klik op een plek op de wereld en je krijgt de dichtstbijzijnde grote plaats te zien uit hierboven genoemde lijst van steden. Klik in de buurt van Amsterdam, en je krijgt de tijd van Amsterdam te zien. Ook verschijnt het informatiesymbooltje weer in het scherm dat details van de stad onthult bij het erop klikken. De wereldkaart beslaat pakweg de bovenste helft van het Palm-scherm; het gebiedje dat Europa moet voorstellen is nauwelijks groter dan mijn vingernagel. Je kan je voorstellen dat het moeilijk is om dan precies op Amsterdam en niet bijvoorbeeld op Berlijn te klikken.  Worldmate ondersteunt kleur, het wereldkaartje geeft de vegetatiesoorten van de werelddelen zien, waardoor bijvoorbeeld de Sahara of de ijskappen op de polen, op mijn Palm m505 erg fraai zijn weergegeven.

Internationale kledingmaten

Nu wordt het pas echt interessant: hoe vaak sta je niet in een kledingzaak te zoeken naar de juiste maat omdat in het label alleen een buitenlandse maat vermeld staat? Met de omrekentabellen van WorldMate heb je zo je juiste maat te pakken. Ze hebben aparte tabellen voor jurken, shirts of sweaters, schoenen, herenpakken en zelfs voor bh's. Je krijgt dan keurig de equivalenten van de Europese maten met die van de Verenigde Staten of van het Verenigd Koninkrijk. Dit maakt het nog niet compleet, immers ook de Italiaanse maten kunnen verschillen van die van de Nederlandse, maar je komt een heel eind. Bovendien kan je bijvoorbeeld in de 'Shirts & Sweater'-categorie kiezen voor herenmaten, vrouwenmaten en kindermaten. 

Geldkoers-omrekenaar

Zo'n vijftig geldkoersen kun je vergelijken en naar elkaar omrekenen. Zit de door jou gewenste muntsoort er niet bij, geen nood: geregistreerde gebruikers kunnen deze toevoegen. De Euro zit er uiteraard al bij evenals de Nederlandse gulden of de Belgische Frank. Je kunt heel eenvoudig drie munteenheden selecteren en een bepaald bedrag laten omrekenen. Er is ook een currency conduit: iedere keer als je synchroniseert, worden de geldkoersen vanaf het web opgehaald! Voorwaarde is dan wel dat de PC waarmee je synchroniseert op dat moment verbonden is aan het internet.  Geen conduit voor Mac-gebruikers, helaas. Maar: heb je een modem voor je Palm, dan kan je ook mobiel de laatste koersen ophalen. Hiernaast is nog een mogelijkheid om de laatste geldkoersen in je Palm te laden; via de site van Mobimate kan je deze in de vorm van een Palm-database (pdb-bestand); deze wordt dagelijks ververst. Deze kan je langs gebruikelijke weg installeren op je Palm.

Ikzelf kon jammer genoeg niet gebruik maken van de conduit daar ik op mijn bedrijfsnetwerk achter een firewall zit. Het is niet mogelijk om een proxy-server op te geven in de applicatie. 

'Van-alles-en-nog-wat' omrekenaar

Lengtes, afstanden, gebieden, temperatuur, snelheden, volumes en gewichten; je kan het zo gek niet bedenken of WorldMate rekent het om. In een handomdraai reken je mijlen om naar kilometers, centimeters naar inches, Celsius naar Fahrenheit, kilo's naar ponden, en liters naar pints! 

Internationale telefoonnummers van landen

Internationaal bellen betekent dat je op de hoogte moet zijn van de landennummers. In het onderdeel 'International' van Worldmate heb je de beschikking over een lijst van alle landennummers, met ernaast vermeld ook nog eens de tijdzone(s). Heeft een land slechts een netnummer, dan staat deze er ook bij. Ooit geweten dat je +672 moet draaien om iemand in Antarctica te bereiken? Of +1242 voor iemand op de Bahama's? Behalve de landennamen, kan je ook sorteren op tijdzone of landennummer. Netnummers van alle staten in de Verenigde staten of provincies van Canada zijn ook nog eens opgenomen. Er is verder geen informatie opgenomen over de landen in de lijst.

En?

Ja, Worldmate is het geld meer dan waard. Je zult niet alles wat je hier krijgt dagelijks nodig hebben, maar met name het omrekenen van kledingmaten, valuta en andere eenheden is erg handig. De interface zit heel aardig in elkaar en de applicatie reageert vlot. Met name het bijwerken van de laatste geldkoersen voegt waarde toe aan WorldMate. Ikzelf heb nog geen enkele spijt gehad van de aanschaf. Voor die vijftig piek heb je een aardige toepassing die precies toevoegt wat je standaard al op een Palm zou verwachten. Eigenlijk zou Worldmate een standaard-applicatie moeten zijn op de Palm! 

Pluspunten

  • Verschillende handige functies gebundeld in één pakket
  • Verschillende mogelijkheden om laatste geldkoersen op te halen

Verbeterbaar:

  • Geen hotsync-conduit voor Mac-gebruikers
  • Hotsync-conduit werkt niet met een proxy

WorldMate versie 7.1: de feiten

 
  • Producent: MobiMate
  • Shareware; niet-geregistreerde gebruikers kunnen geen steden of koersen toevoegen. Ook kent de geldkoers-converter dan enige beperkingen
  • Prijs: ca nfl. 50,- (19.95 US dollar)
  • Grootte: 174 Kb
  • Geschikt voor: alle gangbare Palm-modellen

Discussie of vragen via het forum


Discussie of vragen over dit review via de Palmclub-forums

Relevante links


Als je dit een leuk review vond, dan ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android