Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: GMovie

Door Gert Jan Hartog Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 24 november 2002


de filelist, hier kan je kiezen welk filmpje je wilt zien

Het openingsscherm

Film kijken!

De Preferences

Het Menu

PictureGear Lite; de desktop software

PictureGear Lite; converteren

Dit review maakt deel uit van een vergelijkend overzicht van video-applicaties voor het PalmOS. Er verschenen ook reviews over FireViewer en TealMovie. Later volgt nog Kinoma.

Het tweede deel van het vergelijkende onderzoek voor video-applicaties op de Palm / Clié gaat over GMovie. Een review van deze door Sony standaard bijgeleverde software mag natuurlijk niet ontbreken. Deze applicatie werkt aan de pc-kant samen met de applicatie PictureGear Lite. Ook dit wordt natuurlijk gratis bij een Clié bijgeleverd. Althans, bij de multimediale modellen. Dit is meteen al een van de voordelen ten opzichte van de overige gereviewde applicaties: deze is gratis!

Installatie

De installatie van deze software vergt weinig handelingen. Tijdens de eerste installatie van de Clié-software zet de procedure namelijk zelf al de applicatie en twee demofilmpjes klaar voor de eerstvolgende Hotsync. Via hetzelfde installatiemenu op de Clié-CD kan dan ook de applicatie PictureGear Lite op de PC geïnstalleerd worden. Alles is dan aanwezig om video te kijken. Overigens hoef je je om de applicatie op je Clié zelf niet druk te maken, hij vraagt slechts 66 kb vrije ruimte.

Mogelijkheden

De Clié's van Sony worden geleverd met twee verschillende applicaties voor op de handheld, één om foto's mee te kijken en één om video's mee te bekijken. Aangezien het hier om de videomogelijkheid gaat, zal alleen GMovie worden besproken. Foto's kunnen bekeken worden met PGPocket. Een kleine samenvatting van deze applicatie is hier te vinden. In het intiële scherm wordt de mogelijkheid geboden om middels een aantal knoppen diverse soorten informatie te verkrijgen. Zo is bijvoorbeeld te zien hoe lang het filmpje duurt, in welke resolutie deze is opgenomen en ook wat de omvang van het bestand is. Instellingen heeft het menu verder niet, tijdens het afspelen van het filmpje is er in te stellen of het oneindig herhaald moet worden en of het maximale volume gelimiteerd moet worden.

Ik heb de software getest op mijn Clié N-770. Deze is nog niet voorzien van het enhanced sound system van de nieuwere Clié's, wat betekent dat de geluiden bij het filmpje alleen met een hoofdtelefoon af te luisteren zijn. Op een NR70V kan gekozen worden tussen de speaker of de hoofdtelefoon. Het grootste voordeel van deze applicatie is dat hij goed overweg kan met het rechtstreeks afspelen van video's vanaf de MemoryStick. De filmpjes worden niet eerst in het (RAM-)geheugen geladen. Een film van 18 Mb op de MemoryStick gaf dan ook geen enkel probleem tijdens het afspelen. Let er echter wel op dat er op de handheld geen andere applicaties geladen zijn, zoals bijvoorbeeld Jot. Deze Grafitivervanger zorgde er in combinatie met GMovie voor dat mijn Clié spontaan crashte. Een softreset was daarna voldoende, maar is toch vervelend.

De pc-software

Op de pc staat de applicatie PictureGear Lite. Hiermee kunnen de video's en foto's naar een voor de Clié verstaanbaar formaat worden geconverteerd. Deze conversie werkt uitermate eenvoudig: klik het gewenste bestand aan en via het filemenu kan vervolgens worden aangegeven waar de geconverteerde versie moet komen te staan. Indien via MSImport (op de handheld) de MemoryStick rechtstreeks benaderbaar is vanaf de pc, dan wordt het bestand tijdens de conversie meteen op de MemoryStick in de juiste (GMedia) directory geplaatst. Voordat deze conversie begint, kan de kwaliteit van het filmpje nog worden ingesteld, van laag naar hoog, en kan er ook worden gekozen om wel, geen of goed geluid tijdens de conversie mee te nemen van het originele bestand. Uiteraard hebben deze keuzes invloed op de grootte van het uiteindelijke bestand. Zoals ook gemeld is in de review van de bijgeleverde software van de Clié N-770:

 "Als voorbeeld heb ik een AVI-bestand genomen met een grootte van 1,88MB. Als ik nu aan PictureGear vraag deze te converteren naar mijn Palm, in zwart/wit zonder geluid en met de laagste resolutie (80x60 pixels), dan kost het filmpje nog maar 155kB aan opslagruimte. Kies je echter voor alle opties (kleur, resolutie 160x120 pixels en hoge geluidskwaliteit) dan neemt het bestand 2,15MB in beslag. Al met al is dit best acceptabel. Houd echter wel rekening met de benodigde processorkracht van de desktop computer om het filmpje te converteren. Mijn Athlon 900 Mhz had ruim 20 minuten nodig om een 42MB groot bestand te converteren naar een Palm-video van 14MB op gemiddelde kwaliteit!" 

De applicatie kan overweg met de meest gangbare formaten, zo is een AVI- of MPEG-bestand geen enkel probleem. Let er echter wel op dat deze niet met de DivX codec gecomprimeerd zijn, dit wordt niet geconverteerd.

Gebruik

Het gebruik van de applicatie is simpel te noemen. Na opstarten geeft GMovie aan welke filmbestanden er gevonden zijn en is een simpele klik hierop voldoende om het gewenste filmpje te starten. Tijdens het afspelen verschijnt onderin beeld een verloopindicator, waarmee het filmpje vooruitgespoeld, of teruggespoeld kan worden, en uiteraard ook de afspeel- en pauzeknop. Bovenin het beeld staan de naam van het filmpje en een tweetal pijlen om snel naar een ander filmpje door te gaan.

Conclusie

Een kleine, zeer eenvoudige videospeler. Zo kan GMovie het best omschreven worden. Handig door zijn beperkte omvang en het eenvoudige afspelen van films vanaf de MemoryStick. Nadeel aan de software is de gevoeligheid met sommige andere applicaties. Daarnaast is het uiteraard een groot voordeel dat het niets kost, al moet daar dus wel de kanttekening bij geplaatst worden dat alleen Sony Clié bezitters daar profijt van hebben.

Verbeterbaar

  • Samenwerking met andere software; Jot geactiveerd en dan GMovie openen resulteert in een crash
  • Alleen beschikbaar voor Sony Clié bezitters

Pluspunten

  • Zeer kleine en gebruiksvriendelijke applicatie
  • Eenvoudige uitwisseling met de PC software
  • Soepele werking met MemoryStick; bestanden zijn zo af te spelen

Gegevens over GMovie

  • Producent: GenericMedia
  • Standaard geleverd met onder andere de Sony Clié N-770C/E en de Clié NR-70V
  • Geschikt voor: Windows en Mac
  • Ook te downloaden op: PalmGear

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android