Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: MegaLauncher 4.2.0

Door Gert Jan Hartog Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 26 april 2003


Een tab, door mij ingesteld met kleine iconen

Klik op een button bovenaan en stel hier in welke informatie er getoond moet worden

Het instellingenscherm

De favorietenlijst

Het About scherm

Het instellingenscherm, maar dan per applicatie

Een andere skin, het geheel ziet er totaal anders uit

De afgelopen maanden zijn op deze site veel reviews verschenen van launchers. Uiteraard hoort daar ook een review bij van Megalauncher, al sinds jaren ťťn van de meest gebruikte launchers op het Palm-platform. Recentelijk is deze helemaal aangepast aan de wensen van deze tijd, dus met ondersteuning voor OS5, hoge resolutie schermen (tot 320x480) en een aangepaste layout. Eens kijken of een tijdslimiet van 14 dagen voldoende is om alle mogelijkheden te testen...

Het installeren

Na het downloaden van een ZIP-bestand van 1,3 MB kan je aan de slag. Het bestand bevat alles om te beginnen, je kiest eerst de versie voor jouw Palm, Handera of Sony en installeert dit bestand op je PDA. De grootte op je handheld varieert tussen de 285 en 397 Kb, afhankelijk van de OS-versie en het merk PDA.
Na het Hotsyncen is de launcher meteen klaar voor gebruik, al worden de categorieŽn, zoals ingesteld in de standaardlauncher, niet overgenomen. MegaLauncher stelt zichzelf daarna in als standaard, dus na het inschakelen van je Palm is meteen het mooie(re) uiterlijk te bewonderen.

In de praktijk

Zoals bij praktisch elke launcher momenteel het geval is, is het ook bij MegaLauncher mogelijk om het uiterlijk helemaal aan je eigen wensen aan te passen. Het scherm bevat altijd een top bar (bovenste balk), met daarin informatie over tijd, datum, vrij geheugen en batterijstatus. Deze info is echter geheel naar eigen wens aan te passen in verschillende formaten. Voor mensen zoals ik, die heel veel verschillende programma's op hun Palm hebben staan in verschillende categorieŽn, is het heel gemakkelijk dat er met ťťn druk op de knop een favorietenlijst tevoorschijn te halen is. In deze favorietenlijst staan de tien meestgebruikte programma's.
Via de bottom bar (onderste balk) kunnen knoppen zo worden geprogrammeerd dat deze meteen de Preferences, Hotsync-knop of softreset-knop weergeeft. Al deze kleine doordachtheden maken het werken een stuk plezieriger. Ook het verzenden van een applicatie of database is erg eenvoudig. Uiteraard kan dit via infrarood, maar indien je Palm of ClI… de beschikking heeft over Bluetooth, dan geeft MegaLauncher dit aan en kunnen ze ook via dat protocol worden verstuurd.

Om het programma naar je eigen wensen aan te passen, is het maken van categorieŽn een eerste vereiste. Deze categorieŽn kunnen als lijst in het scherm worden weergegeven, maar ook als tabbladen. Ook hoeven ze van MegaLauncher niet op alfabetische volgorde te staan; een eigen voorkeur is geen probleem. Een applicatie vervolgens in de juiste categorie plaatsen werkt ook heel simpel; klik met de stylus een programma aan en blijf op het icoon drukken. Er verschijnt dan het Application Operation menu waar het een en ander in te stellen valt: de juiste categorie, het versturen van het programma, of het verwijderen ervan en nog andere opties.
Indien je MegaLauncher gebruikt om een programma te verwijderen, is er een keuze tussen alleen het programma verwijderen, of het programma inclusief gerelateerde databases verwijderen.

Verder valt uiteraard ook het uiterlijk aan te passen, maar daarover later meer. Over de snelheid van de launcher is ook nog het een en ander op te merken. Zo is deze op mijn CLI… N770C; met 33 MHz-processor en PalmOS 4.1 niet bijzonder snel te noemen. Het opbouwen van het scherm vergt enige tijd en ook het opstarten van applicaties neemt nťt even wat meer tijd dan wenselijk zou zijn. Dit heeft veel te maken met de processor: een Palm OS5-machine met 200 Mhz is aanmerkelijk sneller met beeldopbouw of opstarten. In dit opzicht doet MegaLauncher mij veel aan Silverscreen denken.

Views

Bij MegaLauncher heb je de keuze uit drie verschillende views. Dat begint al bij de bovenkant van het scherm, waar je kunt kiezen tussen een tabweergave of het simpelweg weergeven van een pulldown-menu. Uiteraard is dit puur persoonlijk: ikzelf gebruik de tabweergave, waarmee je eenvoudig en snel door verschillende categorieŽn kunt bladeren.
Maar het belangrijkste is natuurlijk het scherm zelf. Op het scherm vallen de verschillende programma's weer te geven als losse iconen op het scherm, met daaronder de naam van het programma. Is de naam langer dan het icoon, dan zal het laatste deel hiervan wegvallen. Daar is dan de tweede weergavemogelijkheid weer handiger voor: hier worden alle applicaties onder elkaar geplaatst en staat de volledige naam ernaast. Nadeel is dan natuurlijk wel het beperkte aantal programma's dat in ť&eaucte;n keer wordt weergegeven op het scherm. De derde en tevens laatste mogelijkheid is het weergeven van de programma's met allerlei extra informatie, zoals de grootte van het programma of de versie-info. Deze lijst kan gesorteerd worden op naam, maar ook op versie of op grootte.

Klokview

MegaLauncher is standaard ook voorzien van een klokview. Dit houdt in dat er op het scherm een tweetal klokken op het scherm geplaatst kunnen worden. Hierdoor kan er zichtbaar gemaakt worden hoe laat het bijvoorbeeld bij je kennis in New York is. Leuk, maar niet echt noodzakelijk voor een launcher. Heb je dit nodig, dan is een speciaal programma daarvoor, zoals Worldmate, of MegaClock van Megasoft2000 zelf, een veel betere keuze.

Programma's op geheugenkaartjes?

Programma's die op geheugenkaartjes staan worden door MegaLauncher meteen gezien en automatisch toegevoegd aan de categorie unfiled, mits ze in de 'PALM/Launcher'-map op het kaartje staan, Het automatisch indelen in de categorie unfiled is slechts eenmalig. Nadat de programma's op het geheugenkaartje zijn toegewezen aan een categorie worden ze daarna automatisch in de goede categorie getoond. Dit wordt door MegaLauncher per geheugenkaartje bijgehouden. Wie dus veel wisselt tussen kaartjes hoeft de programma's per kaart maar ťťn keer toe te wijzen aan de juiste categorie.
Het verplaatsen van programma's van of naar de geheugenkaart werkt eenvoudig. In het Application Operation menu zit een mogelijkheid om het programma te verplaatsen. Minpuntje hierbij is wel dat de applicatie daarna automatisch weer in de unfiled categorie komt te staan.
Om in het menu duidelijk te maken welke applicaties in het interne geheugen en op het geheugenkaartje staan, plaatst MegaLauncher voor elke applicatie op de geheugenkaart een punt. Ook herkent MegaLauncher het al dan niet aanwezig zijn van een geheugenkaart. Als er geheugenkaart uit de Palm wordt gehaald, zal MegaLauncher onmiddellijk de lijst met programma's aanpassen.

Skinnable

Zoals al eerder vermeld: ook deze launcher heeft de mogelijkheid om andere skins te gebruiken. Na een standaardinstallatie ziet MegaLauncher 4.2 er door de afgeronden vormen en gebruikte kleuren behoorlijk Windows XP-achtig uit. Dit is verder geheel naar eigen wens aan te passen. Megasoft2000 levert zelf al een aantal extra skins en achtergronden die op een speciale pagina beschikbaar worden gesteld. Ook een andere achtergrond is mogelijk, waardoor het geheel er een stuk aangenamer uit komt te zien. Het kan door gebruik van een achtergrond ook onduidelijker worden, door bijvoorbeeld een te donker plaatje te kiezen. Op het screenshot is nu bijvoorbeeld te zien dat de bovenste regel met systeem informatie niet meer leesbaar is.
Ook de grootte van deze leuke extra's kan een probleem opleveren. De door mij geÔnstalleerde skin (NXstyle) en achtergrond (16-bits kleur, 320 x 320 resolutie) zorgden ervoor dat er 450 kb extra geheugen gebruikt werd.

Voor de mensen die graag zelf hun eigen skins maken of een persoonlijke foto als achtergrond willen gebruiken: ook dat kan. Hiervoor heeft Megasoft een pagina met instructies gemaakt. Bedenk echter wel dat het maken van skins of achtergronden een tijdrovende bezigheid is. De handleiding is niet duidelijk en de verschillende stappen die gedaan moeten worden zijn niet altijd even overzichtelijk.

Beveiliging

Beveiliging is in MegaLauncher aanwezig, maar zeer beperkt. Zo valt er alleen per categorie te beveiligen, met een wachtwoord dat op de instellingenscherm kan worden ingegeven. Na het invoeren van het juiste wachtwoord worden de beveiligde categorieŽn zichtbaar en gemarkeerd met een apart plaatje, om ook hier weer onderscheid te kunnen maken met de overige tabs. De unfiled categorie is niet te beveiligen, evenmin is het mogelijk een enkel programma te beveiligen.

Conclusie

Een duidelijke, goed overzichtelijke en uitgebreide launcher. Zo kan MegaLauncher 4.2 het best omschreven worden. Ten opzichte van de vorige versie, 3.2, is er echter weinig veranderd. Het scherm ziet er nog vrijwel hetzelfde uit, al zijn de hoeken van knoppen nu afgerond en is er ondersteuning voor OS5 en Bluetooth bijgekomen.
Dagelijks ermee 'werken' is zeer plezierig, al had het op de wat oudere machines sneller mogen zijn. En als laatste nog een negatief punt over het zelf maken van skins: dit is te bewerkelijk. Voor de rest een prima keuze, die de concurrentie met andere launchers prima aankan!

Verbeterbaar

  • snelheid op 'oudere' PDA's
  • zelf maken van skins is te bewerkelijk

Pluspunten

  • het volledig toepasbaar maken op je eigen wensen
  • het werken met programma's op geheugenkaartjes
  • alle palms worden ondersteunt, kleur of zwart/wit, highres of highres plus ook OS5 is geen probleem

Gegevens over MegaLauncher 4.2.0

  • Fabrikant: Megasoft2000
  • Product: MegaLauncher 4.2.0
  • Geteste versie: 4.2 (4.3 is inmiddels te downloaden)
  • Prijs: $ 19,95
  • Verkrijgbaar bij: PalmGear, Handango en de website van PDAssi

Discussie/vragen

Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Meer reviews

Meer lezen?

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Voldoende
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android