Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Innopocket Metal Deluxe Case voor Sony CLIE PEG SJ20 22 30

Door Karel Tsang Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 15 mei 2003


De case in geopende toestand

De extra opening voor de Memory Stick is prettig in gebruik

Boven- en onderaanzicht van de case. Het resetgaatje is goed te bereiken

Op dit plaatje zijn de openingen van de case goed te zien

Veel mensen beschermen hun dure Palm met een apart aangeschafte case. Een van de keuzes die je dan moet maken is of je een case van leer of metaal wilt. Voor de mensen die pure bescherming voor hun Palm als hoogste prioriteit hebben, is de keuze voor een metalen hardcase snel gemaakt. In dit review bespreek ik de voor- en nadelen van de Innopocket Flip-Top Metal Case voor de Sony CLIÉ PEG-SJ20/22/30.

Uitvoering

De case wordt geleverd in een doorzichtige plastic verpakking. Eenmaal uit de verpakking valt op hoe strak de case is vormgegeven. De buitenkant is geheel gemaakt van "anodized aircraft grade aluminium". Behalve dat het geheel erg licht is (circa zestig gram), is het ook bestand tegen vette vingers door de matte afwerking van het aluminium. Daarnaast heb ik nog geen een kras weten te ontdekken, ondanks 4 weken intensief gebruik.

De binnenkant wordt geheel beschermd door een 2-3 mm dikke laag zwart neopreen, een soort schuimrubber dat bekend staat als sterk, maar toch vervormbaar. Het neopreen aan de onderkant van de case volgt de contouren van de CLIÉ goed, zodat het in zijn geheel ondersteund blijft. Er is daarnaast aan de onderkant heel handig een opening in het neopreen gemaakt waarin je een reserve Memory Stick kunt bewaren.

Bevestiging

De CLIÉ wordt in de case vastgehouden door eenzelfde mechanisme als die van de standaard bijgeleverde beschermflap. Twee beweegbare plastic uitsteeksels worden in de twee gaten aan de achterkant van de CLIÉ gedrukt, waarna een schuifbeweging de plastic uitsteeksels aan de CLIÉ vasthaakt. Ik heb gemengde gevoelens over dit systeem. De eerste paar keren was het bijna onmogelijk om de CLIÉ op deze manier vast te maken, maar na een paar pogingen, toen de uitsteeksels wat gesleten waren, werkte het systeem goed. Echter, na een paar weken gebruik, waarbij ik de CLIÉ regelmatig uit de case heb gehaald, blijkt het effect van dit mechanisme nihil. Zelfs in de gelockte toestand kun je de CLIÉ, zij het met wat moeite, uit de doos schudden. Het is geen grote ramp, omdat de CLIÉ toch nog vrij vastgeklemd in het neopreen zit, maar het is zeker een minpunt. Mijns inziens had de case ook aan de onderkant, naast de ingang voor de adapter, bevestigingspunten moeten hebben.

Gebruik

De case ligt geopend redelijk goed in de hand. Het gewicht valt mee, en wordt niet als onprettig ervaren. Omdat alles zo strak om de CLIÉ heen zit, past het geheel goed in mijn (wat kleinere) hand. Een minpuntje vind ik, dat het metaal redelijk glad is, maar dat hoort nu eenmaal bij metaal. De deksel kun je helaas niet 360 graden doorklappen. Zo'n 200 graden is wel het maximum. Persoonlijk vind ik dit niet zo prettig. Ten eerste wordt het zwaartepunt daardoor wat naar de voorkant verschoven, en dat maakt het vasthouden iets moeilijker. Ten tweede kun je niet beamen in deze geopende toestand. Je zult dus een extra vinger moeten uitsteken om de infraroodpoort vrij te houden. Echter, het zijn beide maar kleine minpunten. Zelf had ik het liefst gezien dat de case 360 graden doorklapt naar achteren, maar hiervoor zou een constructie met twee scharnieren nodig geweest zijn, wat weer extra productiekosten en zwakke plekken voor de case zelf met zich meebrengt.

Wanneer je de deksel sluit, wordt deze op zijn plek gehouden door twee kleine ijzeren uitsteeksels. Van echt vastzitten is geen sprake, de gesloten deksel is vrij makkelijk tussen duim en wijsvinger te openen. Wanneer je de case vaak in je broekzak draagt, waardoor er krachten aan blootgesteld worden, kan de case vervormen bij het gedeelte van de case waar de scharnier aan vastzit. Dit zorgt ervoor, dat de case niet goed meer sluit. Je moet het geheel, met name de twee ijzeren uitsteeksels, dan zelf een klein beetje terugbuigen. Een beetje jammer, maar dit soort plastische vervorming hoort bij aluminium.

Er zijn een aantal openingen in de case gereserveerd voor plekken waar de gebruiker vaak bij moet. De openingen zijn netjes afgewerkt en niet zo scherp dat je je eraan zou kunnen snijden. De opening aan de onderkant voor de HotSync/laadkabel is groot genoeg. Ook mijn Brando WorkShop Retractable SyncCharger Cable past er goed in. De opening aan de zijkant voor de Jog Dial en back-knop is in principe groot genoeg voor mijzelf, al denk ik dat mensen met grote handen het wat te klein zullen vinden. Aan de bovenkant zijn de infraroodpoort, het Memory Stick-slot, de powerknop en de stylus blootgesteld. Het enige waar je zonder nagels absoluut niet bij komt, is de powerknop. Ik betrap me er vaak op dat ik de CLIÉ aanzet middels de back button aan de zijkant. Soms maak ik me ook een beetje zorgen om het blootgestelde Memory Stick-slot. De meeste mensen hebben hun Memory Stick er 100% van de tijd inzitten en bij een ongelukje zou deze er zomaar uit kunnen springen. Tenslotte is er aan de achterkant nog gedacht aan een resetgat, waar je makkelijk bij kunt.

Prijs en verzending

Deze case wordt op verschillende websites aangeboden. Ik raad aan om deze case bij de Brando Workshop te bestellen voor 25,50 USD + 3 USD verzendkosten. Ten eerste is dit een van de goedkoopste methoden bij een betrouwbaar bedrijf en daarnaast heb je bij pakketten uit Hong Kong minder kans dat de douane er BTW over gaat heffen. Dit kan een aardige duit schelen. Uiteraard is de case ook direct bij Innopocket te bestellen.

Conclusie

Hoewel deze case zeker niet zonder fouten is, zou ik toch iedereen die een flip-top hardcase wil hebben, van harte aanraden deze Innopocket een kans te geven. Het gebruikte materiaal, op het locking mechanisme na, is zeer degelijk en mooi. Daarnaast vind je in Nederland voor dit geld geen andere flip-top hardcase voor de Sony CLIÉ SJ-serie, aangezien het enige andere alternatief de DSI-case bij Xaxashop is.

Verbeterbaar

 • Locking mechanisme is onzeker
 • Deksel blijft in een ongelukkige gradenhoek open staan
 • Powerknop moeilijk bereikbaar

Pluspunten

 • Licht gewicht
 • Mooi uiterlijk
 • Goede bescherming van de CLIÉ in je broekzak of tegen vallen
 • Prijs

Gegevens over de Innopocket Metal Deluxe Case voor Sony CLIÉ PEG-SJ20/22/30

 • Fabrikant: Innopocket
 • Geschikt voor: Sony CLIÉ PEG-SJ20, SJ-22 en SJ-30
 • Gewicht: 60 gram
 • Afmeting: 110 x 84.5 x 23 mm
 • Prijs: $32,90 op de officiële Innopocket website
 • Ook verkrijgbaar bij: Brando Workshop ($25,50 + $3 verzendkosten)

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Voldoende
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android