Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Sony CLIE S 300

Door Darrell Chin On Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 20 april 2001


De connector van de S-300

de aan/uit knop

De achterzijde

Voorkant van de CLIE

De JogDial in gebruik

Close up van de JogDial

de sneltoetsen

MSAutostart programma

MSGate programma

MSMedia programma

MSPocket programma

MSPocket programma

de bijgeleverde stylus

Diverse Memorystick applicaties

De standaard applicaties

Zo'n anderhalf jaar geleden kocht ik mijn eerste Palm-computer, de Palm V. Deze beviel mij heel goed, maar helaas werd hij gestolen. Dat mijn Palm vervangen moest worden stond voor mij vast. Heel even had ik overwogen ter vervanging een kleuren-Palm te nemen, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor de Sony Clié de aparte vormgeving, de jogdial en de foto- en film-applicatie brachten mij tot deze keuze. Nu ben ik de trotse bezitter van een Sony Clié S-300 handcomputer; waarover ik graag meer wil vertellen.

Sony Style


De Clié is sinds de tweede helft van maart 2001 leverbaar in Nederland. Er bestaat zowel een kleuren- als monochroom versie, maar de kleurenversie is helaas alleen te verkrijgen in Japan. Dit apparaat is het eerste product van Sony, dat is uitgerust met het Palm-besturingssysteem. De Clié komt met veel accessoires, n.l.: de PDA, een USB cradle, een voedingsadapter, één 8mb memorystick, lederen hoesje, de handleiding en een cd met daarop de palm desktop versie 3.1 en picturegear 4.2 lite. De afkorting Clié staat voor Communication Link Information Entertainment.

Voor hen die dit interesseert, de technische gegevens:

Processor EZ Dragonball 20Mhz Besturing systeem Palm OS 3.5.2 Geheugen 8MB RAM / 2MB FLASH / 8MB Removable Memory Stick Display 160x160 pixels, 16 grijstinten LCD Voedingsbron Interne Lithium-ion accu Communicatiepoorten USB en Infrarood poort Afmetingen 7.30 x 1.59 x 10.85cm Gewicht 121 gr

De Clié ligt prettig in de hand, en de stylus die er bijgeleverd wordt is één van de betere. Wat mij opvalt is dat er geen speciale knop aanwezig is voor het afstellen van het contrast, zoals dit wel het geval is op de PalmV. Voor het afstellen van het contrast, is er een 'soft-icoontje' op het scherm geplaatst, in een andere hoek dan die van het virtuele toetsenbordje. De standaardknoppen (agenda, adreslijst, etc) zijn iets gewijzigd ten opzichte van zijn Palm tegenhangers. Een pluspunt van de Clié is de achtergrondverlichting. In tegenstelling tot die van de Palm V is de achtergrond verlichting niet in inverse; de achtergrond licht op in plaats van de iconen. Met achtergrondverlichting is het scherm onder alle omstandigheden goed leesbaar is.

Een handige feature die toegevoegd is aan het standaard adresboek is de mogelijkheid om een foto toe te voegen bij de adresgegevens van iemand.

De Clié kan opgeladen worden in de USB-cradle, maar het apparaat is ook rechtstreeks aan te sluiten op de voedingsadapter. Dit heeft als voordeel dat er geen aparte reis lader gekocht hoeft te worden. De seriële poort van de Clié is geheel anders dan die van de Palm. Hierdoor past de Clié niet op een cradle van een Palm.

Het lederen hoesje dat in het pakket zit van de Clié is goed vormgegeven en is netjes afgewerkt. Een minpunt van dit hoesje is dat er geen extra vakje is voor bijvoorbeeld een creditcard.

JogDial


De Sony Clié is voorzien van een draaischijf in de linker bovenhoek, genaamd de jogdail. Deze vervult de functie van het naar boven en beneden scrollen in bijvoorbeeld de agenda. In het hoofdmenu, kan men door de jogdial te draaien versneld, met een hand, een applicatie selecteren en deze vervolgens opstarten door de jogdial in te drukken. Ikzelf gebruik de jogdial heel weinig. Binnen een applicatie kan de jogdial ook gebruikt worden, maar dan moet deze applicatie 'm wel ondersteunen. De standaard-applicaties ondersteunen de jogdial, er zijn echter weinig andedere applicaties, waarbinnen je de dial kan gebruiken. Dus de agenda ondersteunt de jogdial, maar bijvoorbeeld datebook4 weer niet.

Linkshandige mensen zullen moeite hebben om de jogdial te gebruiken, vanwege de plaatsing van deze functie.

MemoryStick


Het geheugen van de Clié kan uitgebreid worden met behulp memorysticks. Deze zijn te verkrijgen vanaf 4mb tot en met 64mb. Een groot nadeel van de deze uitbreiding is, dat je geen applicaties vanuit de memorystick op kan starten. Je kunt er wel foto's en korte filmpjes erop bewaren. Hopelijk komt er binnenkort een mogelijkheid om ook applicaties vanaf de memorystick te starten. Leuk is dat men op de Clié memorysticks van Sony camera's kan uitlezen, waardoor men makkelijk foto's kan bekijken.

MemoryStick Gate
MS Gate, zoals deze wordt genoemd in de handleiding, is een applicatie die het mogelijk maakt om programma's, foto's, databases, enzovoorts te kopiëren naar het interne geheugen van de Clié.

MemoryStick Media
Met MS Media is het mogelijk om filmpjes af te spelen. De applicatie ondersteunt het AVI- en MPG-formaat.

MemoryStick Pocket
Met MS Pocket is het mogelijk om foto's te bekijken. De applicatie ondersteunt het JPG-formaat. Een leuke feature van deze applicatie is de mogelijkheid om een slideshow te maken van de foto's die aanwezig zijn op de memorystick.

MemoryStick Autorun
Met MS Autorun is het mogelijk om automatisch een applicatie op te starten bij het invoeren van een memorystick. De Clié kopieert dan de applicatie van de MS, en start deze vervolgens. Met deze applicatie wordt er aangegeven welke applicatie op te starten als er een memorystick wordt ingevoerd.

Mijn oordeel over de Clié


Ik ben heel tevreden over de Sony Clié. De Clié bevat leuke features zoals een jogdial en de mogelijkheid om foto's en films af te spelen. Hiernaast vind ik 'm mooi vormgegeven en is de Clié standaard voorzien van een mooie case en stylus. Ik heb er geen spijt van dat ik voor de Clié heb gekozen en niet voor (weer) een Palm V!

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android