Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Sony CLIE PEG SJ30

Door Gert Jan Hartog Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 22 september 2002


De voorkant

Achterzijde, met bijgeleverde stylus

Verhouding met een N770

Bovenkant, met MemoryStick slot en infrarood poort

Het complete pakket

Dat Sony de PalmOS-wereld pas een jaar geleden versteld liet staan door op de markt te komen met een handheld die meer kon dan alleen programma's draaien, lijkt inmiddels al weer veel langer geleden. In een tijdsbestek van 10 maanden heeft Sony in Nederland een veelvoud aan nieuwe modellen op de markt gezet. Via de N-serie, daarna de T-serie en het hoogtepunt op multimediaal gebied, de NR-serie, is Sony nu aanbeland bij de volgende serie, de S.

Wie aan Sony Clié denkt, denkt meteen aan MP3, film kijken met geluid en zelfs foto's nemen. Niets van dit alles echter bij deze handheld. De SJ30 is op dat gebied simpel gehouden. Het is wel mogelijk om van de MemoryStick gebruik te maken om MP3 te luisteren, er zal dan echter wel een MP3-accessoire gekocht moeten worden. Eigenlijk verdient deze Clié dan ook niet de naam 'Personal Entertainment Organizer', zoals Sony zijn handhelds noemt. Immers, de enige entertainment die deze Clié standaard biedt, is zijn hoge resolutie kleurenscherm.

Wordt de handheld echter vanuit het gebruiksperspectief bekeken, dan valt duidelijk op dat door de prijsstelling en de mogelijkheden, Sony deze als een directe concurrent van de Palm m515 in de markt heeft gezet. In niets doet hij voor de m515 onder, al had Sony er voor dit geld best een cradle bij mogen leveren.
Deze zal nu apart moeten worden aangeschaft, tenzij er genoegen wordt genomen met de bijgeleverde Hotsync-kabel.

Onder de motorkap


Deze SJ30 heeft ook nog broertje waar hij veel techniek mee deelt, namelijk de SL10. Beide modellen zijn voorzien van de Dragonball VZ-processor, en draaien allebei op 33 MHz. Ook hebben ze een hoog resolutie scherm van 320 x 320 pixels. Waarom dan € 170,- extra neerleggen voor de SJ30? Bijvoorbeeld vanwege het feit dat de SL10 geleverd wordt met 8 Mb RAM en een monochroom scherm, terwijl de SJ30 daar een 16 bits kleurenscherm, 16 Mb geheugen en een ingebouwde accu tegenover zet.

Compact


Wat bij het openen van de verpakking meteen al opvalt is de compactheid van deze handheld. Mooie afgeronde hoeken, geen uitstekende onderdelen en de buitenmaten zijn klein te noemen. Al is hij zeker niet de dunste op de markt - de dikte benadert die van de N770 - onpraktisch is het niet. Daarnaast valt ook op dat Sony aanpassingen heeft gedaan aan het scherm en aan de sneltoetsen. De schermgrootte is hetzelfde gebleven, echter het Graffiti-gedeelte is een halve centimeter verkleind. Iets wat bij het dagelijks gebruik niet als hinderlijk wordt ervaren. Het Graffiti-gedeelte is trouwens net zoals bij Palm weer vast, en niet virtueel, zoals bij de NR-70V. Ook de sneltoetsen zijn iets kleiner van formaat, en Sony heeft er voor gekozen om de scrollknop weer als normale knop vorm te geven. Niet zoals de door veel mensen onaangenaam ervaren 'flipper' van de T-serie. De SJ30 is uiteraard voorzien van een jogdial aan de linker zijkant. En ook al is deze dan wat kleiner geworden, hij is nog steeds goed te bedienen.

Ermee werken


Uiteraard kan een goede review niet zonder praktijktest. Dus heb ik de Clié de afgelopen paar dagen overal mee naar toe genomen. Hem op verschillende plekken gebruikt, bekeken en laten bekijken. Wat dan vooral opvalt aan de SJ30 is de lange levensduur van de accu, maar nog meer het scherm waarmee deze is uitgerust. Aan de scherpte, helderheid en kleurdiepte te zien is het scherm rechtstreeks uit de T-serie gehaald. Ook dit scherm is in alle lichtomstandigheden goed te bekijken. De blauwe zweem in de witte kleur is zelfs aanwezig. Of de zon er nu recht op schijnt, je 's nachts in bed nog een afspraak ligt in te voeren, het maakt de SJ allemaal niet uit. Hetgeen je wil zien is altijd goed te lezen.
Over het geluid van de SJ30 valt vrij weinig te melden. Behalve dan dat de alarmfunctie weinig voorstelt. Het geluid is zo zacht, dat zelfs als het in de Preferences op 'high' staat, het nog bijna niet opvalt. Een trilfunctie ontbreekt, het alarmlampje, wat tevens verraad of de Clié opgeladen is of niet, is vrij klein en valt dus makkelijk over het hoofd te zien.

Daarnaast valt de fluweelachtige beschermflap op die er standaard bijgeleverd wordt. Bevindt het draaipunt zich bij de N-770 nog boven het infrarood oog en het MemoryStick slot, bij de SJ-serie is dit draaipunt verhuisd naar de achterkant, net als bij de T-serie. Hierdoor kan er bij gebruik dus naar hartelust gebeamed worden. De bescherming voelt goed aan, het fluweelachtige materiaal is een bekleding om een harde (plastic?) plaat die de broodnodige bescherming aan scherm en knoppen levert. Echter, deze fluweellaag kent ook een nadeel. Sony levert namelijk net als Palm twee Graffiti-stickers bij, die je dan eventueel op de flap of Clié kan plakken, zodat je altijd de juiste Graffiti-streep weet voor het alfabet. Plak deze sticker alleen niet op de beschermflap. Deze zal in no-time weer loslaten en zo te zien de mooie beschermlaag ruïneren. Op de SJ30 zelf plakken is ook geen optie, er is geen ruimte voor. Leuk gebaar dus, maar wil je het altijd bij je hebben, dan zal er een andere plek voor verzonnen moeten worden.

Luxe instapper


De titel van deze alinea zegt het eigenlijk al. De SJ30 moet beschouwd worden als luxe instapmodel van de Clié serie. Niet de echte instapper, dat is de SL10 met monochroom scherm en batterijen, maar ook niet het topmodel. Dit is bijvoorbeeld te merken aan het ontbreken van de MP3-mogelijkheid, de niet bijgeleverde cradle en de tragere processor. Desalniettemin zeker een mooi apparaat, dat ongetwijfeld heel veel mensen zal gaan aanspreken. Al was het alleen maar vanwege het feit dat zij MP3 nooit gebruiken, maar wel graag een gebruiksvriendelijke kleuren handheld willen hebben.

Sony heeft goed begrepen wat de consument wil. De SJ-serie is uitgerust met dezelfde connector als de T-serie, wat dus betekent dat de eventueel bijgekochte accesoires nog steeds te gebruiken zijn met deze nieuwe(re) serie. Zou dit misschien betekenen dat Sony nu ook een soort van 'Universal Connector' ala Palm heeft ontwikkeld...? De tijd zal het leren...

Software


Over de software valt weinig nieuws te melden, Bij de SJ30 wordt ruwweg hetzelfde geleverd als bij de andere Sony modellen. Zo valt het adresboek, agenda en memopad te synchroniseren met Microsoft Outlook of Lotus Organizer via Intellisync Lite. Ook kunnen de Microsoft Word en Excel documenten meegenomen en bewerkt worden met het bijgeleverde DocumentsToGo 4.0 Standard Edition. Indien echter alle mogelijkheden van DocumentsToGo gewenst zijn, dan kan er voor $30 een upgrade worden aangeschaft naar de nieuwste en uitgebreide versie, DocumentsToGo 5.0 Premier Edition. De Clié zelf draait op Palm OS 4.1, en is hiermee dus gelijk aan de concurrentie. Uiteraard is deze ook voorzien van FlashROM, zodat er op een later tijdstip dit OS vervangen kan worden door een nieuwere versie. Denk hierbij echter niet aan OS5, de hardware is daar simpelweg niet geschikt voor.

Conclusie


Een compacte no-nonsense handheld. Zo valt deze Sony Clié SJ30 het best te omschrijven. Geen multimediale specialiteiten, gewoon een goede organizer die in het dagelijks gebruik zeer positief ontvangen wordt. Het batterijverbruik is goed, het apparaat ligt lekker in de hand. Alleen vind ik dat het apparaat een groot nadeel heeft. Sony levert de Hotsync-cradle niet standaard bij de SJ30. De losse bundel draden die er nu bij zit ziet er nu eenmaal niet verzorgd uit. Aan de andere kant is het voor de zakelijke gebruiker wel prettig, alleen een kabel van thuis naar de zaak meenemen is makkelijker en sneller gedaan dan een complete cradle. Kortom, op zoek naar een handheld met een werkelijk schitterend kleurenscherm en verder niks bijzonders, dan is deze het overwegen meer dan waard!

Pluspunten


 • Het 320 x 320 HighRes kleurenscherm
 • Zeer compact
 • Beschermflap-bevestiging
 • No-nonsense PalmOS PDA

Verbeterbaar


 • Cradle niet standaard bijgeleverd
 • Geen plek voor Graffiti-sticker
 • Alarmgeluiden zijn zeer zacht

Gegevens Sony Clié PEG-SJ30


 • Producent: Sony
 • Gewicht: 139 gram
 • Processor: Dragonball VZ 33mhz
 • Afmetingen: 104 x 74 x 18 mm (h x b x d)
 • Scherm: 320 x 320 hoge resolutie, 16 bits kleur
 • Geheugen: 4 Mb Flash, 16 Mb RAM, uitbreidbaar met MemorySticks
 • Wordt standaard geleverd met:
  • Stylus
  • USB kabel
  • Acculader
  • CD-rom met software
 • Prijs: circa € 369,-
 • Waar te koop? PDAshop, Sony Style Webshop of via de Shop-pagina

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android