Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Sony CLIE PEG NX73V

Door Gert Jan Hartog Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 09 november 2003


Boven aanzicht van de CLIE

De NX73V in half geopende toestand

De achterzijde

Het CompactFlash slot geopend

De verpakking en bijgeleverde accessoires

Het scherm

Ook gepubliceerd in winmagazine

Dit artikel verscheen ook in een verkorte versie in winmagazine 5/2003. winmagazine 5/2003 ligt vanaf 7 november 2003 in de winkels en is na te bestellen via deze link

 

Met de komst van de NX73V heeft Sony wederom laten zien wat het in zijn mars heeft op handheld gebied. Op het eerste gezicht niet veel meer dan een 'facelift' van de NX70V, maar wie verder kijkt, ziet dat deze op belangrijke punten duidelijk verbeterd is.

Behuizing


Kijk bijvoorbeeld naar de behuizing, deze is in tegenstelling tot de NX70V niet meer zilverkleurig, maar nu uitgerust in een chiquer uitziend metallic donkergrijs. Ook valt meteen op dat de behuizing compacter is geworden, en nu qua grootte bijna niet meer onder doet voor Sony's eerste kleurenhandheld: De N770. Dit werd mogelijk omdat sony het CompactFlash slot nu inklapbaar heeft gemaakt. Als deze niet in gebruik is, dan is deze keurig verstopt in de behuizing zelf, wat qua dikte toch al gauw een halve centimeter scheelt.

Veel vragen en kritiek zijn ook naar Sony gegaan vanwege het draai- en kantelmechanisme van deze zogenaamde clamshell PDA's. Uit diverse testen en gebruikerservaringen is naar voren gekomen dat het draaisysteem toch nog veel gebreken vertoonde. Sony heeft zich deze kritiek nu ter harte genomen; het openen en draaien voelt veel meer solide aan dan voorheen, door een gewijzigd ophangmechanisme. En als laatste wat opvalt is de ingebouwde en draaibare camera. Doordat het draaiend gedeelte nu groter is geworden, kan de camera gemakkelijker in de juiste positie worden gezet zonder dat je meteen met je vingers op de lens zelf drukt.

Eerste gebruik


Het leuke van een nieuwe handheld kopen is natuurlijk altijd het openen van de doos, en dan kijken naar wat er tevoorschijn komt. Hier geen verrassingen; een cradle, adapter en hoofd telefoon met (draad-)afstandsbediening zijn aanwezig. Net als ook een CD-rom, ook deze keer afgeladen met software. Veel volledige versies zijn er op deze CD te vinden, als ook enkele trial edities met een beperkte houdbaarheid. Lastig is wel dat via het opstartmenu van de CD er maar één programma per keer geinstalleerd kan worden. Het maken van een selectie met de door jou gewenste software, en die in één keer Hotsyncen, is er dus helaas niet bij.

Uiteraard zal de pda eerst volledig opgeladen moeten worden alvorens deze in gebruik kan worden genomen; eenmaal opgeladen kan je er meteen mee aan de slag. Alle belangrijke software is voorgeinstalleerd in het vaste geheugen van de NX73V, wat inhoudt dat deze ook na een harde reset gewoon beschikbaar blijven. Het inmiddels bekende Sony menu en een documentlezer genaamd Picselviewer, die ondersteuning biedt voor de bekende Microsoft Office documenten, HTML en PDF, en uiteraard ook de meest gebruikte foto extensies als JPG kunnen direct vanaf een geheugen kaart worden weergegeven. Ook een internetbrowser (NetFront) en e-mail programma (CliéMail) zijn aanwezig. Daarnaast zijn uiteraard de alom bekende agenda-, adres- en memo programma's al geinstalleerd. Nieuw in deze NX73V is echter handschrift herkenning van Decuma, wat naast Graffiti2 geinstalleerd is. Hierover in het kader meer.

Upgrade of toch niet?


Zoals al genoemd in de introductie, lijkt deze Clié slechts een aanpassing van de NX70V. En wie naar de technische specificaties kijkt, zal zo 1-2-3 geen verschillen ontdekken. Ook deze PDA is namelijk gebaseerd op PalmOS 5.0, heeft een 200 MHz Intel StrongArm processor, haalt de informatie uit slechts 16 Mb geheugen, heeft een 0,3 megapixel camera en geeft alles weer op een 320x480 kleurenscherm.

Wat er dan veranderd is? Buiten de eerder genoemde behuizing heeft deze Clié een ingebouwde Bluetooth module en ondersteuning voor, zij het niet alle, Compact Flashkaartjes! Er zit tevens een voicememo recorder in, maar die kwam ook al voor in de NX70v. Was bij de NX70V en NZ90 nog een driver nodig van een derde partij, Sony heeft bij deze PDA de mogelijkheid ingebouwd. In vrijwel alle programma's is deze CompactFlash mogelijkheid bruikbaar. Helaas alleen niet met de Audioplayer. Dit zal waarschijnlijk te maken hebben met het feit dat Sony anders zich in zijn vingers snijdt wat betreft zijn beveiligde, en speciaal voor dit doel gemaakte, (Magicgate) MemorySticks. Wil je dus MP3's af kunnen spelen, dan is een MemoryStick onontbeerlijk. Ook de stylus heeft wederom een verandering ondergaan. Nog steeds erg dun, maar nu volgens het Tungsten concept inschuifbaar gemaakt. Waarschijnlijk is dit gedaan zodat deze nu aan de bovenkant van de Clié in de behuizing geplaatst kan worden, mijns inziens een veel logischer plaats.

Ook heeft deze Clié nu een oranje verlicht toetsenbord, wat het prettig en makkelijk maakt om in het donker of in slecht verlichte ruimtes aantekeningen te kunnen maken. Helaas is de soepelheid van het NX70V toetsenbord niet mee verhuisd naar deze nieuwe telg, knoppen moeten nu harder ingedrukt worden dan voorheen en zijn gladder. Niet bevordelijk voor de tekstinvoer dus. De NX73V heeft een rijtje 'hardbuttons' recht onder het scherm. Daardoor is ook in de zogenaamde tablet-mode direct toegang te verkrijgen tot de agenda, of een andere applicatie die onder één van de vier hardbuttons te plaatsen is.

Wat er echter niet veranderd is, is de hoeveelheid beschikbaar geheugen. Ook bij deze allernieuwste Clié is slechts 16 Mb geheugen ingebouwd, en daarvan ook nog eens maar 11 Mb bruikbaar. Dit terwijl de nieuwste versie van PalmOS5, versie 5.2, ondersteuning biedt voor meer dan 16 Mb geheugen en de directe concurrent Palm nu wel begint met het leveren van handhelds met meer capaciteit. Sony heeft daar ook zeker de mogelijkheden voor, gezien de in Amerika te leveren NX80V mét 32 Mb geheugen.

Connectiviteit


Uiteraard is deze Clié voorzien van een infrarood poort waarmee een Hotsync kan worden gedaan, maar waar ook met de ingebouwde Remote Commander software je tv kan worden bediend. Gelukkig is deze weer aan de bovenkant geplaatst, dus hoeft de PDA, in tegenstelling tot de NZ90, niet gedraaid te worden om hiervan gebruik te kunnen maken. Ook de standaard Sony connector is gebleven, het gebruiken van NX70 accessoires kan dus zonder problemen. Als Bluetooth ingeschakeld is wordt dat zeer duidelijk kenbaar gemaakt. Aan de bovenkant van de NX73V zit namelijk naast de camera een wit plastic gedeelte. Toen de eerste geruchten van deze handheld het internet oversnelden, werd al snel gedacht dat dit voor een ingebouwde flitser zou zijn. Niets van dit al; zet Bluetooth aan, en het wordt fel blauw verlicht.

Decuma handschrift herkenning


Zoals al eerder in deze review gemeld, wordt bij de NX73V naast Graffiti2 ook nog handschrift herkennings-software van de firma Decuma geleverd.

Vergeleken met Graffiti2 is er nog al wat verschil. Zo hoeft een letter nu niet meer persé uit één vloeiende beweging te bestaan, maar kan het ook in twee, of drie. Een letter "t" bijvoorbeeld kan nu eerst op het scherm als boogje worden geschreven, en daarna pas het horizontale streepje er doorheen. Ook maakt het systeem automatisch onderscheid tussen hoofdletters en kleine letters, afhankelijk van de manier van schrijven. Na enige tijd oefenen kwam ik er achter dat als er met het 'schoolschrift' geschreven wordt, Decuma dit het beste herkend en ook dan heel goed het onderscheid weet te maken tussen hoofd- en kleine letters.

Wie Grafiti(2) dus altijd al een crime gevonden heeft om tekst mee in te voeren, en het toetsenbordje ook geen uitkomst biedt, daar kan dit de oplossing voor zijn. Ik schreef er in ieder geval zonder oefening zo mee 'weg'. Voor een screenshot hoe Decuma er nu uitziet tijdens het werken, kan hier geklikt worden.

Batterijverbruik


Aan de accu is op het eerste gezicht weinig veranderd: hij is nog steeds via een klepje aan de zijkant te verwijderen en ook de gebruiksduur via het programma BatteryBench geeft geen grote verschillen aan ten opzichte van de NX70V. Sony zelf heeft echter wel verschil gemeten: bij normaal gebruik (maximaal een half uur per dag, zonder backlight) heeft de NX73V een batterijduur van 14 dagen, terwijl de NX70V maar 10 dagen zou halen: een verschil van 40%!
Met een MemoryStick gevuld met MP3 en ondertussen ook werkend op de NX73V, backlight aan, was het na iets minder dan 4 uur gedaan met de pret en verscheen een waarschuwing in beeld dat de PDA nodig opgeladen moest worden. Alle energievretende mogelijkheden werden uitgeschakeld. Vanaf dat moment is er nog wel even te werken, maar backlight staat uit, Bluetooth en camera werken niet meer. Al met al een zeer nette score dus, een dag intensief werken met deze Clié moet dus geen problemen opleveren.

Conclusie


Sony heeft wederom een zeer mooie handheld gepresenteerd. Vooral de geringere dikte van het apparaat, mede dankzij het inklapbare CompactFlash slot, spreekt mij zeer aan. Tel daar bij de ingebouwde Bluetooth en de Decuma handschriftherkenning, en het oordeel kan niet anders zijn dan zeer positief. Dit wel met een paar minpuntjes in acht genomen, bijvoorbeeld de nog steeds veel te kleine stylus, en zeker ook de slechts 11 Mb beschikbare hoeveelheid geheugen. Waarom Sony bij het ontwerp van dit apparaat niet meteen voor de nieuwste PalmOS5 versie (5.2) met 32 Mb geheugen gekozen heeft, is voor mij een raadsel.

Pluspunten

 • compacte behuizing
 • ingebouwde Bluetooth
 • inklapbaar CompactFlash slot
 • ondersteuning voor Compact Flash geheugenkaarten

Verbeterbaar


 • relatief weinig geheugen
 • van de 16 Mb beschikbaar slechts 11 Mb bruikbaar geheugen
 • toetsen van toetsenbord zeer moeilijk in te drukken

Gegevens Sony Clié PEG-NX73V


 • Naam product: Sony Clié PEG-NX73V
 • Producent: Sony
 • Gewicht: 230 gram, inclusief stylus
 • Processor: Intel PXA 200 MHz
 • Voorzien van PalmOS 5.0 en 320x480 Highres+ beeldscherm
 • Afmetingen: 72 x 132 x 21,9 mm (b x h x d)
 • Scherm: 320 x 480 hoge resolutie, 16 bits kleur
 • Geheugen: 32 MB Flash, 16 MB RAM (waarvan 11 MB beschikbaar). Uitbreidbaar met Memory Stick (Pro) en CompactFlash kaarten
 • Ingebouwde digitale camera (resolutie: 0.3 Megapixels), ook geschikt voor video-opname
 • Wordt standaard geleverd met: Cradle, CD-ROM met software, stylus en voeding
 • Prijs: circa € 550,-

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Voldoende
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android