Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Bijgeleverde software van de Sony Clie N 770

Door Gert Jan Hartog Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 21 februari 2002


De Audioplayer

Cardinfo

GMovie

MSautorun

MSBackup

MSGate

MSImport

PGPocket

Nadat ik de review van de Sony Clié 770 had afgerond en het geheel online was geplaatst, kreeg ik van verschillende kanten te horen, dat wat tekst en uitleg over de bijgeleverde software ook meer dan welkom zou zijn. Vandaar deze aanvulling op het review.

De CD-ROM met software die bij de Clié geleverd wordt is zeer uitgebreid. Alle meegeleverde applicaties zullen in dit review besproken worden. Sony heeft haar best gedaan om een zo compleet mogelijke oplossing te kunnen leveren en is daarbij ook de synchronisate met de (thuis)PC niet uit het oog verloren. Zo wordt er naast de Palm Desktop ook een versie geleverd van Intellisync, die het mogelijk maakt om de Clié behalve met Palm Desktop, ook met Lotus Notes of met Microsoft Outlook te synchroniseren. Verder is AvantGo meegeleverd voor het offline bekijken van websites op de Clié. De multimedia mogelijkheden van de Clié worden ondersteund door de fotoviewer PictureGear en de mediaspeler OpenMG jukebox. Wat de mogelijkheden zijn? Lees verder!

De Desktop Software

Sony Clié Palm Desktop

De Palm Desktop van Sony lijkt op het eerste gezicht hetzelfde als Palm Desktop 4.0.1 van Palm Inc. Dat blijkt ook het geval. De uiterlijke verschillen zijn beperkt gebleven tot het wijzigen van een naam: rechtsonder staat nu Clié Home in plaats van Palm. En in het Help-menu wordt rechtstreeks doorgelinkt nar de Europese Clié-website. Verder zijn er geen verschillen. Als je in het verleden al gebruik hebt gemaakt van de Palm Desktop kun je zonder problemen overstappen: het kopiëren van je oude backup-directory naar de Clié-versie van de Palm Desktop is voldoende.

Pumatech Intellisync Lite

Intellisync is een bekend synchronisatieproduct dat wordt geleverd in verschillende varianten en voor diverse soorten PDA's. Intellisync zorgt voor synchronisatie van afspraken, adressen, memo's en dergelijke tussen desktop computer en PDA. De standaardversie ondersteunt een groot aantal producten. Denk hierbij aan Novell Groupwise, Lotus Notes en Lotus Organizer, Microsoft Outlook, Exchange en het minder bekende Scheduler, software van ACT! en uiteraard Palm Desktop.

De Sony Clié wordt echter geleverd met de Lite versie van Intellisync. Dit houdt in (de naam zegt het al) dat er een beperking is in het aantal programma's waarmee gesynchroniseerd kan worden. Er is een keuze uit drie mogelijkheden: Microsoft Outlook, Lotus Organizer en Palm Desktop. Tijdens de installatie van de Clié-software wrodt Intellisync meteen meegeïnstalleerd en moet je aangeven met welke desktop applicatie je wilt synchroniseren. Verder functioneert het pakket zoals de standaardversie, ook met betrekking tot de opties bij het synchroniseren.

Sony OpenMG Jukebox

OpenMG Jukebox is een door Sony zelf ontwikkelde mediaspeler die je kunt gebruiken om geluidsbestanden op de PC af te spelen, variërend van WAV-files tot MP3 of ASF-formaat. De speler is zeer gebruiksvriendelijk en kan ook worden gebruikt voor het kopiëren van muziek van de PC of CD naar de Memory Stick.
"OpenMG" is de merknaam die we ook tegenkomen op de witte "Magic Gate" Memory Sticks die Sony verkoopt. Deze speciale Memory Sticks hebben een ingebouwde kopieerbeveiliging. Plaats je een standaard Memory Stick in de Clié, dan zal de OpenMG software met een foutmelding komen waarin wordt vermeld dat deze stick niet beveiligd is en je er derhalve geen muziek op kunt wegschrijven!

PictureGear Lite

PictureGear Lite is een programma waarmee het mogelijk is foto's en video's te bewerken, te vergoten of te verkleinen en de kleur aan te passen. Kortom, een programma waarin alle basisbenodigdheden van een fotobewerkingspakket zijn opgenomen. Verder is ook dit programma gemaakt door Sony, echter in samenwerking met Fujifilm, MGI en Hewlett Packard. Het leuke van deze software is uiteraard de mogelijkheid om je eigen foto's en video's te converteren naar een voor de Clié leesbaar formaat.
Iets dat overigens heel simpel werkt: Stel je wilt een video graag op je Palm bewaren, voor later kijkplezier. Selecteer in PictureGear het filmpje, ga naar het File menu en kies Output to Clié Device. In het menu dat verschijnt heb je ook nog de mogelijkheid om je filmpje tijdens de eerstvolgende HotSync te versturen, of om het rechtstreeks op de Memory Stick te plaatsen. Verder biedt hetzelfde menu ook de mogelijkheid om de kwaliteit van het filmpje in te stellen, dat je op je Palm wilt plaatsen. Als voorbeeld heb ik een AVI-bestand genomen met een grootte van 1,88MB. Als ik nu aan PictureGear vraag deze te converteren naar mijn Palm, in zwart/wit zonder geluid en met de laagste resolutie (80x60 pixels), dan kost het filmpje nog maar 155kB aan opslagruimte. Kies je echter voor alle opties (kleur, resolutie 160x120 pixels en hoge geluidskwaliteit) dan neemt het bestand 2,15MB in beslag. Al met al is dit best acceptabel. Houd echter wel rekening met de benodigde processorkracht van de desktop computer om het filmpje te converteren. Mijn Athlon 900 Mhz had ruim 20 minuten nodig om een 42MB groot bestand te converteren naar een Palm-video van 14MB op gemiddelde kwaliteit!

Voor foto's geldt eigenlijk precies hetzelfde, een JPEG-bestand van 98kB neemt in het kleinste formaat (resolutie 160x160 pixels, 8-bits kleur en compressed) 21,8kB in beslag. Wil ik hetzelfde bestand nu opslaan op de Palm in het grootste formaat (640x640 pixels, 16-bits kleur, niet compressed) dan is het bestand opeens 803kB groot! En voor alle duidelijkheid: het betrof hier een plaatje met 16-bits kleur en een resolutie van 800x600 pixels.
PictureGear kan daarnaast natuurlijk ook gebruikt worden om je foto's en filmpjes te bekijken.

De Palmtop software

MSBackup

Met dit programma kan een complete backup van de Clié naar de Memory Stick worden gemaakt. Het programma werkt heel eenvoudig: start de applicatie, druk op de Backup-knop en binnen enkele seconden is de backup naar de Memory Stick geschreven. Het programma kan, mits er voldoende ruimte op de Memory Stick is, meerdere backups wegschrijven. Het overzicht van de gemaakte backups geeft datum en omvang van de backup-bestanden aan. Een hersteloperatie, bijvoorbeeld na een harde reset, is al even eenvoudig: selecteer de gewenste backup en druk op de Restore-knop. Het programma is in het ROM geheugen opgenomen, en zal dus ook na een harde reset beschikbaar blijven.
 

MSImport

MSImport maakt het mogelijk de Memory Stick rechtstreeks vanaf de PC te benaderen. Zodra je de Clié in de cradle zet en het programma MSImport opstart zal de Memory Stick van de Clié als extra drive-letter in de Windows Verkenner op je PC verschijnen.
Je kunt rechtstreeks vanuit Windows bestanden op de Memory Stick lezen en schrijven. Dit programma bestaat uit twee delen: een deel draait op de Clié en een deel op de PC. Je moet wel rekening houden met de plaats van de bestanden. Programma's (prc- en pdb-bestanden) kunnen het beste in de hoofdmap geplaatst worden, terwijl bijvoorbeeld MP3-bestanden alleen in de map PROGRAMSMSAUDIO geplaatst kunnen worden. Zet je deze ergens anders neer, dan zal de Audioplayer ze niet vinden en dus ook niet afspelen.

Audioplayer

De ingebouwde MP3-speler van de Clié is erg gebruiksvriendelijk en heeft alle functies die je mag verwachten. Ook is hij voorzien van AVLS (Automatic Volume Limiter System), een door Sony ontwikkelde techniek die ervoor zorgt dat je bij het aanzetten van de Clié geen gehoorbeschadiging kan oplopen door te harde muziek. Audioplayer speelt zowel onbeveiligde MP3-bestanden op een standaard Memory Stick, als beveiligde bestanden op het Magic Gate-systeem. Verder zijn er bij speler zelf ook nog allerlei opties in te stellen. Het uiterlijk kan bijvoorbeeld veranderd worden: op de CD-ROM worden een aantal skins meegeleverd en op het internet zijn de eerste skins ook al te vinden. Je kunt ook gebruik maken van de standaard afspeelfuncties terwijl je Clié uitgeschakeld is. Als je de Clié op hold zet, kun je de Audioplayer bedienen met de bijgeleverde afstandsbediening.

GMovie player

De GMovie videospeler is wat mij betreft veruit de leukste applicatie die bij de Clié geleverd wordt. Via PictureGear kun je filmpjes naar je Memory Stick schrijven en vervolgens afspelen op de Clié. De bediening van deze applicatie is eenvoudig. In het opstartscherm zie je de films die beschikbaar zijn. Je kan van de diverse bestanden details opvragen, zoals bijvoorbeeld de grootte, resolutie, de duur van het filmpje en of het zowel audio als video bevat. Verder kan GMovie alleen afspelen. Via het Preferencesmenu kun je aangeven of het filmpje continu moet blijven spelen en of je geluid wilt horen. Daarnaast heb je nog de mogelijkheid om een film via infrarood naar een ander apparaat te sturen. Eerlijk gezegd zou ik dat niet doen: een beetje film is al gauw een paar MB groot en via infrarood ben je dan wel een tijdje bezig. 

MSAutorun

Met behulp van deze applicatie kun je instellen dat telkens wanneer je een Memory Stick in de Clié doet, deze wordt herkend en een programma automatisch opstart. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je een Memory Stick hebt die alleen muziek bevat. Zodra je die Stick in de Clié stopt, start automatisch de audioplayer. Eerlijk gezegd vind ik deze applicatie niet echt nuttig, maar dit is mijn persoonlijke mening.

MSGate

MSGate is een bestandsbeheerprogramma met vergelijkbare mogelijkheden als de welbekende Windows Verkenner. Het programma start met een bestandsoverzicht waarin je kunt zien wat er geïnstalleerd is. Het overzicht is verdeeld in twee tabbladen: een voor het interne geheugen van de Clié en een voor de Memory Stick. MSGate laat ook de grootte van de bestanden zien en de hoeveel ruimte er op beide media nog vrij is. Met MSGate kun je bestanden kopiëren, wijzigen, verplaatsen en verwijderen. Maar je kunt ook op de Memory Stick nieuwe mappen aanmaken, om het geheel wat overzichtelijker te houden. Verder kan MSGate van pas komen bij het terugvinden van bestanden. Zo had ik via MSImport een aantal MP3-bestanden op de Memory Stick gezet, maar Audioplayer kon deze niet vinden. Door met MSGate op de Memory Stick te zoeken kwam ik erachter dat MP3-bestanden geplaatst moeten worden in de directory PALMPROGRAMSMSAUDIO. Toen ik met MSGate de geluidsbestanden naar deze directory had verplaatst, werkte het wél.

Maar zoals met bijna alle meegeleverde software: als je geen Memory Stick hebt kun je dit programma niet gebruiken.

PGPocket

Met PGPocket is het mogelijk om foto's te bekijken. De applicatie ondersteunt het JPEG-formaat. Een leuke eigenschap van deze applicatie is de mogelijkheid om een diashow te maken van de foto's die aanwezig zijn op de Memory Stick. Deze applicatie kan echter niet gebruikt worden in combinatie met Jot: bij het wijzigen of aanmaken van teksten bij foto's laat PGPocket de Clié crashen en is een (soft)reset noodzakelijk.

Conclusie

Een conclusie geven over 'gratis' bijgeleverde software geven is altijd een beetje lastig. Aangeven of de aanschaf de moeite waard is, is hier niet aan de orde. Het enige wat mij echt tegenvalt is het feit dat voor vrijwel alle Clié-applicaties er een Memory Stick aanwezig moet zijn, terwijl deze standaard niet meegeleverd is. Mijns inziens had Sony er beter voor kunnen kiezen een 4 of 8MB Stick bij het apparaat te leveren, zodat er ook meteen ten volle van alle mogelijkheden van de Clié kan worden genoten. Verder wel mijn complimenten aan Sony; het totaalpakket ziet er zeer goed uit!

Voor de laatste details en updates

Volg deze link

Geinteresseerd in de bijbehorende hardware?

Het review van de Clié N770C/E

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android