Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Sony Clie PEG NZ90

Door Gert Jan Hartog Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 08 mei 2003


Foto genomen met de NZ90

Verhouding tussen de Palm V en de NZ90

Verhouding qua dikte

Schermverschillen, links de NZ90, rechts de NX70

Verschil in dikte tussen de NX70 en NZ90

De NZ90, compleet met accessoires

De cradle

De cradle met NZ90 geplaatst

Bovenop de connector, links de slots voor Memorystick en accu

Close up van de camera en flitser

Het scherm

Alle clichés ten spijt, de CLIÉ NZ90 is en blijft één van de grootste PalmOS pda's die ooit op de markt is gebracht. Al kan je Sony de grootte van dit apparaat niet echt kwalijk nemen, als je kijkt naar de indrukwekkende lijst specificaties. Toen het apparaat pas uit was, doken overal grappen en grollen op, vooral een thread op ClieSource springt eruit: daarin werd onder andere de indruk gewekt dat je een surfplank-tas nodig zou hebben om de NZ90 te kunnen vervoeren. De vraag blijft echter: is het de moeite waard om een dergelijk groot apparaat de hele dag bij je te hebben?

Dagelijks gebruik

Als je puur naar het uiterlijk kijkt, dan zou je zeggen dat deze pda te ver doorgeschoten is. Hij is groot, maar wat nog veel meer last kan veroorzaken: ook het gewicht is aan de hoge kant. Aan de andere kant: je praat wel over een organizer waar feitelijk niets meer aan toe te voegen valt. De digitale camera die in het apparaat is gebouwd heeft een resolutie van 2.0 megapixel, wat inhoudt dat er foto's 1600x1200 dpi mee te maken zijn. En dat betekent, dat je er prima foto's mee kan afdrukken op het voor Nederland gangbare formaat van 10 bij 15 centimeter. Daarnaast is ook de connectiviteit prima in orde, de CLIÉ is uiteraard voorzien van een infrarood poort. Maar ook Bluetooth is ingebouwd en, net als bij zijn (letterlijk) kleine broertje de NX70V, is ook een CompactFlash-connector aanwezig voor een optionele Wireless LAN module. Al met al mogelijkheden genoeg.

Uiteraard heeft Sony ook het oorspronkelijke idee achter een handheld niet tekort gedaan. Alles wat je mag verwachten om afspraken, memo's en adressen bij te houden is aanwezig. Ook andere software zoals een internetbrowser van NetFront en een Flashplayer van Macromedia zijn aanwezig. Een (softwarematige) afstandsbediening is ook te vinden in het door Sony zelf vormgegeven menu, al is deze door het gewijzigde ontwerp van de pda wat lastiger in gebruik. Omdat de infraroodpoort aan de zijkant zit, moet tijdens het wisselen tussen kanalen of het harder zetten van het volume de CLIÉ gedraaid vastgehouden worden. Als laatste is ook aan de veel reizende mens gedacht; een MP3-speler is ingebouwd en er wordt een hoofdtelefoon met afstandsbediening meegeleverd.

Techniek

Feitelijk kunnen de technische specificaties achterwege blijven. De basis van de NZ90 is namelijk exact hetzelfde als die van de CLIÉ NX70V. Daarom worden zaken als de voicerecorder, filmopname, Virtual Grafiti en het ingebouwde toetsenbord in deze review ook niet besproken, maar bespreek ik hier alleen aan de grootste veranderingen. Het grootste verschil met de NX70V is uiteraard de camera. In de NX70V zit nog een camera met een maximale resolutie van 310.000 pixels, terwijl de NZ90 een camera met een resolutie van 2 megapixel heeft. Ook is de NZ90 voorzien van een flitser, waardoor foto's maken in het donker of in de schemering geen problemen oplevert. Echter, door deze betere camera en ingebouwde flitser, heeft Sony wel het complete design van de handheld moeten aanpassen. Zo zitten de infraroodpoort, het MemoryStick-slot en de CompactFlash-sleuf niet meer aan de bovenkant zoals bij de NX70V, maar hebben elders een plek gekregen. De MemoryStick is verhuisd naar rechtsonder, de infraroodpoort is linksboven geplaatst en het CompactFlash-gedeelte is aan de onderkant van de pda ingebouwd. Vooral dat laatste komt de werkbaarheid niet ten goede: tijdens gebruik met de Wireless LAN-kaart zit deze redelijk irritant in de weg.
Het CompactFlash-slot wat Sony in deze NZ90, maar ook in de NX70V, gebruikt, is overigens niet te gebruiken voor de bekende CompactFlash geheugen kaarten. Begrijpelijk is het wel, want Sony zou zichzelf ermee in de vingers snijden. Want een CompactFlash kaart is nog altijd goedkoper dan een MemoryStick (Pro). Echter, op veler verzoek in de diverse forums, is er een bedrijf die nu een driver heeft ontwikkeld. Hiermee vallen in deze pda's nu wel de CompactFlash kaarten te gebruiken, alleen helemaal foutloos werkt het nog niet. Meer informatie is te verkrijgen op de website van de makers: EruWare

De reeds genoemde camera van deze NZ90 is voorzien van een 2,8 focus lens, wat overeenkomt met een 35 mm film. De ingebouwde flitser heeft een bereik van maximaal 1,5 meter, ruwweg hetzelfde als wat er momenteel ook in de gemiddelde digitale camera geleverd wordt. Ook de instellingen zijn goed te vergelijken met die van een digitale camera: de witbalans valt te regelen, er kan een effect aan de foto's worden toegevoegd (denk aan sepia, bruintinten) en de flitser kan ingesteld worden op: automatisch, altijd aan of altijd uit. Ook een rode-ogen-reductie behoort tot de mogelijkheden, net als een zelfontspanner van tien seconden. Al met al een volwaardige camera. De foto's kunnen worden opgeslagen op de pc en zijn met de bijgeleverde kabel rechtstreeks op de tv te bewonderen. Ze kunnen ook rechtstreeks worden uitgeprint naar een fotoprinter, op drie verschillende manieren: allereerst via de bijgeleverde USB-printerkabel, maar (als de printer dit ondersteunt) ook via Bluetooth of infrarood.

Bluetooth is tevens het tweede verschil met de NX70V. Moest bij de NX70V nog een aparte MemoryStick met Bluetooth-functionaliteit aangeschaft worden, bij de NZ90 is dit ingebouwd. De functionaliteit is precies hetzelfde als met de MemoryStick, dus draadloos synchroniseren of internetten behoort tot de mogelijkheden, net als het verbinden met een Bluetooth telefoon. De antenne is niet zichtbaar, dus buiten het cameragedeelte zitten er verder geen vervelende uitsteeksels aan de CLIÉ. Ook al is deze dan weggewerkt, de Bluetooth-functie doet wel goed zijn werk. In vergelijking met de Bluetooth MemoryStick is de ontvangst zeker niet slechter te noemen en kan ik rustig op mijn balkon gaan zitten internetten. Dat is toch een afstand van zo'n 8 meter vanaf de pc, met zelfs nog een aantal betonnen muren ertussen.

Ook het scherm verdient toch ook nog wat aandacht. Na een eerste blik ziet het er niet anders uit dan het scherm van de NR- of NX70V. Leg echter de NX70V en de NZ90 naast elkaar, en het is meteen duidelijk dat dit scherm weer doorontwikkeld is. Ondanks de (nu weer aanwezige) blauwachtige 'waas', is het scherm scherper, contrastvoller en kleurrijker. Bekijk het scherm van een NX70V en het verschil zal niet opvallen, maar leg de beide apparaten naast elkaar, en het verschil is overduidelijk. Echter, in vergelijking met de NX70 is wel de kijkhoek kleiner geworden. Elk voordeel heeft dus ook een nadeel...

Ongemerkt wordt zo het onderwerp Techniek weer één van de langere stukken in dit review. Niet in de laatste plaats door de ingebouwde camera. Wat er bij een digitale camera ook meespeelt, is het helaas nog steeds hoge stroomverbruik. Sony geeft zelf in het instructieboekje aan dat met een volle accu er één uur (!) continu foto's of video's mee kunnen worden gemaakt en dat daarna de accu weer moet worden opgeladen. Dat is niet veel, zeker als de CLIÉ de rest van de dag ook nog gebruikt moet worden als 'zakagenda'. Sony heeft zich dit ook gerealiseerd en deze pda voorzien van een verwisselbare 1200 mAh accu. Een zeer handige vondst. Na het plaatsen van een optionele accu (à 95 euro) kan er weer rustig worden doorgewerkt. Wat wel een nadeel kan zijn, is dat de accu alleen ín de NZ90 kan worden opgeladen. Ondertussen de accu op de cradle opladen en tegelijkertijd verder werken is er dus niet bij.

De cradle

Door de gewijzigde plaats van de HotSync-connector heeft Sony ook een nieuwe cradle moeten ontwerpen. In tegenstelling tot de NZ90 zelf is deze cradle zeer compact gehouden en zelfs opvouwbaar gemaakt. Dit is natuurlijk niet zonder reden gedaan: de cradle bevat namelijk naast een USB- en stroomconnector ook een video-out, zodat je je gemaakte foto's rechtstreeks op de tv kunt bekijken. En aangezien je die ook wel eens bij vrienden of familie wilt laten zien, is een opvouwbare cradle wel zo gemakkelijk om mee te nemen. Ondanks het nogal fragiel uitziende geheel blijkt deze zeer stabiel te zijn. Hij is voorzien van rubber nopjes, waardoor wegglijden niet snel zal gebeuren. De CLIÉ hoeft ook niet vastgedrukt te worden in de connector. Door het gewicht zakt deze vanzelf op zijn plaats en is er na gebruik ook weer gemakkelijk uit te halen.

Stylus

Ook deze keer heeft Sony voor een CLIÉ een nieuwe stylus ontworpen. Dat moest ook wel, want in de behuizing zelf is geen plaats meer. In plaats daarvan zit de stylus nu aan de zijkant van het beeldscherm weggewerkt. Een doordachte plaats. Helaas valt dat echter niet te zeggen van de manier waarop hij eruit te pakken is. Net als bij de NR- en NX70V is de stylus weer uitermate dun, en in dit geval slechts voorzien van drie iets dikkere 'puntjes' om hem uit de houder te schuiven. Mensen met korte nagels zullen dan ook niet blij zijn met de constructie; voor hen is de stylus er amper uit te halen. Ook het terugzetten vereist enige aandacht, achteloos in de opening laten glijden is er niet bij. Je moet de stylus met beleid in de uitsparing plaatsen en vervolgens naar binnen schuiven. Ondanks de geringe dikte is de stylus nog wel voorzien van een resetpin.

Bescherming

Deze CLIÉ wordt, net als de meeste andere pda's van Sony, geleverd zonder een beschermhoesje. Hoe kan het apparaat, en dan specifiek de cameralens en het scherm, dan beschermd worden? Het scherm is geen probleem, omdat het dezelfde draaimogelijkheid heeft als de NR- en NX70V. Omdraaien, dichtklappen en het scherm is veilig. De cameralens daarentegen is niet hetzelfde als bij de andere CLIÉ's. De camera en flitser zitten namelijk als één geheel in het draaipunt van het scherm verwerkt. Het voordeel hiervan is wel dat het geheel meer solide aanvoelt dan bij de andere CLIÉ's, het nadeel is dat de lens altijd naar buiten steekt als het scherm over het toetsenbord zit gevouwen. Om de lens tegen krassen te beschermen is daarom een klep aangebracht. Deze is via een knop naast de lens te openen en te sluiten. Dit gebeurt niet elektronisch, het is dus wel zaak erop te letten dat deze na gebruik gesloten wordt.
Verder voelt de gecombineerde plastic/metaal behuizing degelijk aan, en ligt de NZ90 prettig in de hand. Jammer is wel dat de zwarte verflaag niet erg krasvast blijkt te zijn. Dit demo-exemplaar, wat ik ter review heb gekregen van Sony, had al de nodige krassen en slijtplekken in de laklaag.

Conclusie

Een conclusie. Altijd weer één van de lastigste gedeelten in een review. Deze NZ90 is in ieder geval geen allemansvriend. Door zijn gewicht, grootte en last-but-not-least de prijs zal deze voor veel mensen afvallen. Voor wie is deze handheld dan wel geschikt? Wel, toen ik enkele maanden geleden de review maakte van de NR-70V, zei ik dat die een ideale machine zou zijn voor makelaars die meteen foto's konden maken van de objecten. Ik denk dat deze groep in de NZ90 een waardige opvolger zou kunnen vinden. Maar hetzelfde geldt natuurlijk voor iedereen die op zoek is naar meerdere mogelijkheden in één 'doosje'. De functionaliteit is uitstekend, de kwaliteit van de camera is prima en de bediening eenvoudig. Nadelen zijn er uiteraard ook: zo is het batterijverbruik aan de hoge kant en is prijs niet misselijk.
En om op de vraag uit de inleiding terug te komen: ja, het kan zeker de moeite waard zijn om deze NZ90 de hele dag bij je te hebben. Zeker voor de man of vrouw die vaak een digitale camera gebruikt en daarnaast ook een pda onmisbaar vindt. Heb je een dergelijk 'zware' camera niet nodig, dan voldoet ook een NX70V uitstekend. Qua techniek praktisch hetzelfde, maar wel een stuk compacter en lichter.

Verbeterpunten

  • stylus
  • accu kan alleen in de NZ90 zelf worden opgeladen
  • plaats van het CompactFlash gedeelte

Pluspunten

  • het zeer scherpe en contrastrijke scher
  • camera en pda in één; geen gesleep met twee apparaten
  • kwaliteit van de foto's
  • verschillende manieren om foto's te printen, naar pc of rechtstreeks naar de printer
  • veel bijgeleverde software en mogelijkheden

Gegevens van de Sony CLIÉ PEG-NZ90

  • Naam product: Sony Clié PEG-NZ90
  • Producent: Sony
  • Gewicht: 293 gram, inclusief stylus
  • Processor: Intel PXA 200 MHz
  • Voorzien van PalmOS 5.0, Virtual Grafiti en 320x480 Highres+ beeldscherm
  • Afmetingen: 75 x 141 x 22,2 mm (b x h x d)
  • Scherm: 320 x 480 hoge resolutie, 16 bits kleur
  • Geheugen: 16 MB Flash, 16 MB RAM (waarvan 11 MB beschikbaar). Uitbreidbaar met Memory Stick (Pro)
  • Ingebouwde digitale camera (resolutie: 2 Megapixels), ook geschikt voor video-opname
  • Sony CompactFlash Expansion Slot, alleen geschikt voor Sony WLAN kaart (PEGA-WL100)
  • Wordt standaard geleverd met: Cradle, Videokabel, USB-kabel, USB-Printerkabel, CD-ROM met software, stylus en voeding
  • Prijs: circa € 900,-
  • Onder andere te koop bij PDAshop en SonyStyle

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Voldoende
Prijs Beoordeling Palmclub: Voldoende
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android