Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Een waterdichte case voor je Palm: de Aquapac

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 10 juni 2001


Aquapack met Palm in de gootsteen

Aquapack Classic en Wallet, dichtgeklapt

Aquapack wallet, opengeklapt

Aquaclip, dicht

Zwemmen met je Palm

Ik geef toe: ik denk niet dat ik ga zwemmen met mijn Palm, laat staan snorkelen. Wel kan ik me voorstellen dat ik op een zeilboot al mijmerend allerlei ideetjes op mijn Palm uitwerk, of een e-boek lees. Het vervelende van zeilen is dat er wel eens water de boot in kan komen. Als ik een golf over me heen krijg, betekent dat voor mij afkoeling, maar voor mijn Palm kan het de nekslag betekenen. Hierbij kunnen de waterdichte cases van Aquapac van dienst zijn.

Aquapac

Aquapac, een bedrijf dat in Londen zetelt, maakt sinds 1985 waterdichte cases. Voor pakweg alles wat bescherming behoeft tegen water, maar ook tegen stof, zand of olie, hebben ze wel een case ontwikkeld. Denk aan fototoestellen, videocamera's, GPS-systemen, mobiele telefoons, maar ook 'gewone' tassen waarin je paspoort, sleutels en dergelijke kan opbergen. De site van Aquapac staat vol met Stoere Mannen die onder Extreme Omstandigheden baat hebben bij de Aquapac; vissers en boaters, kustwacht, brandweer enzovoorts.
Voor de Palmtop-bezitter onder Extreme Omstandigheden (zoals bijvoorbeeld op het strand) hebben ze twee cases ontwikkeld: de PDA Classic Case en de PDA Wallet, waterdichte cases die je met een koord om je nek kan hangen.
Het is overigens ook mogelijk om cases met bedrijfslogo te laten ontwikkelen door Aquapac.

Aquaclip

In essentie bestaan alle cases van Aquapac uit een zacht rubberachtig plastic zakje verzegeld met het Aquaclip. De Aquapac-verzegeling is het geheim van de case en niet voor niets gepatenteerd.
Het zachte plastic wordt hiermee hermetisch vergrendeld, dusdanig dat de case waterdicht is tot een diepte van vijf meter.

Je kan hier dus mee in feite veilig mee gaan zwemmen, snorkelen, of zeilen.

De clip sluit en opent door twee plastic knoppen naar beneden of boven te draaien. Door de hefboomwerking wordt het zachte plastic met grote kracht dichtgeperst. Leuk om te weten: de Aquaclip komt met levenslange garantie (de cases zelf hebben een garantie van twaalf maanden).

PDA Classic Case & PDA Wallet

De Classic case en Wallet verschillen in een paar details. De belangrijkste is dat de Wallet een extra flap heeft; die je over het zakje heen kan vouwen. Aan de achterkant is de Wallet voorzien van wat 'foam' vulling, zodat deze wat meer bescherming biedt tegen stoten. Beiden zijn voorzien van een vakje (buiten het waterdichte compartiment) voor de stylus. De Wallet heeft nog een extra vakje in de flap, waar je volgens de Aquapac-site heel handig je 'business cards' in kan zetten. Wat een stoere visser met natte visitekaartjes moet, is mij vooralsnog een raadsel. De Wallet is alleen verkrijgbaar in blauw, de Classic in ietwat doorzichtig grijs. De Classic en Wallet zijn even groot en kunnen alle huidige Palm-modellen bergen. In de clip zit een halskoord stevig bevestigd. De lengte van dit koord kan je niet makkelijk 'netjes' verstellen; maar je kan natuurlijk altijd een lus erin knopen. Optioneel is een riemclip verkrijgbaar.
De cases zijn te bestellen via de Aquapac-site. De prijzen zijn vermeld in Britse Ponden en zonder BTW. De Classic kost ongeveer 28 euro, en de Wallet is zo'n 50 euro.

De Bubbeltest

De instructies die worden geleverd bij de Aquapac zijn betrekkelijk recht-toe-recht-aan en beslaan niet meer dan een A4-tje. Een van de belangrijkste instructies is dat je de case test bij gebruik voor de eerste keer. Heel toepasselijk noemen ze dit de 'bubbeltest'. Dompel het met iets waardeloos onder water. "If a stream of bubbles escapes when you squeeze it, there may be a problem". De boodschap is duidelijk: behoed je net aangeschafte m505 voor bubbelende cases.

En er bestaat ook iets als gezond verstand: de case moet intact zijn om bescherming te kunnen bieden. Het plastic, hoe stevig en flexibel ook, kan natuurlijk doorboord worden door een puntig voorwerp zoals bijvoorbeeld een duikersmes. Het is waterdicht, maar niet onverwoestbaar. Als het veel in contact komt met chloorwater of zonnebrandcrème, is het verstandig om het regelmatig af te spoelen. En een heel belangrijke tip: ga niet rustig je e-boek lezen in de sauna, want temperaturen boven de 40 graden Celsius, zijn niet goed voor het plastic. En ook als het harder vriest dan 25 graden, is het plastic niet in optimale conditie.

De gootsteen

De bubbeltest werd door mij uitgevoerd in de meest extreme plek die ik kon bedenken in mijn huis: de gootsteen. Ik liet de gootsteen vollopen, deed de afgesloten case leeg in het water. Geen bubbels. Hierna de case met mijn goedkoopste Palm erin het water ingeduwd. Geen bubbels. Het leuke is dat de case drijft op het water met de Palm erin. De stylus kan je in een compartimentje buiten het waterdichte compartiment bewaren. Daar zit de stylus stevig, maar ben benieuwd of de stylus onder Extreme Omstandigheden ook keurig op z'n plek blijft zitten. Bedienen van de Palm gaat zonder enig probleem, graag had ik dit ook een aantal meters onder water uit willen proberen. Hoe gedraagt de Palm zich onder druk van een aantal meters water? Ik zal jullie op de hoogte houden wanneer ik een duik ga maken...

Met een Palm onder water gedompeld, vroeg ik mezelf af: kan ik beamen onder water? Theoretisch zag ik geen enkele belemmering. Testen dus. Een Palm onder water in de Aquapac-case, andere boven het wateroppervlak, en visitekaartje overzenden. Het experiment bevestigde de theorie; de visitekaartjes kwamen over en weer aan. Nieuwsgierigheid bevredigd.

Mijn eindoordeel

Ik ben zeer tevreden over de kwaliteit van de Aquapac cases. In het forum van deze site heb ik gelezen over iemand die per ongeluk zijn Palm had meegewassen in de wasmachine. Had de Palm van deze persoon in een Aquapac case gezeten, dan ben ik ervan overtuigd dat de Palm de wasbeurt had overleefd. De Wallet en de Classic Case van Aquapac zijn bij uitstek geschikt om de Palm te beschermen in en tegen water of andere extreme omstandigheden. Nu nog mijn zeilvakantie boeken...

Pluspunten

 • echt waterdicht
 • beschermt ook tegen olie, stof en zand
 • Palm bruikbaar onder water
 • infrarood is gewoon nog bruikbaar onder water

Verbeterbaar

 • halskoord niet verstelbaar
 • one size fits all; hierdoor wat groot uitgevallen voor bijvoorbeeld de m505 of PalmV

Feiten:

 • Getest produkt: PDA classic case & de PDA Wallet
 • Bijzonderheid: waterdicht tot vijf meter diep. 
 • Fabrikant: Aquapac
 • Te bestellen bij: Robemat VOF (+31-055-5426938)
 • Prijs: ca 28 euro (Classic), ca 50 euro (Wallet)
 • Geschikt voor: alle Palm-modellen

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android