Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Sony Bluetooth Memory Stick

Door Gert Jan Hartog Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 31 januari 2003


Instelscherm op de Clié

Instelscherm op de Clié

Bovenaanzicht van de Bluetooth Memory Stick met kenmerkend blauw lampje

Uitstekende Bluetooth Memory Stick

De Clié N-770 met Bluetooth

De verpakking

De inhoud

Vergelijking met normale Memory Stick

Verreweg één van de duurste accessoires momenteel verkrijgbaar voor de Sony Clié-serie is de hier besproken Bluetooth Memory Stick. Bij de SonyStyle website is deze te koop voor het aanzienlijke bedrag van maar liefst € 229,-. Ja, dat lees je goed, voor de prijs van deze Bluetooth module kun je ook een Clié SL-10 kopen. Is deze Memory Stick zijn geld waard? Je leest het in dit review…

Teleurstelling

Het eerste wat opviel toen het pakket afgeleverd werd, was de zeer karige verpakking. Voor zo'n bedrag verwacht je toch wel een iets luxueuzere uitstraling. Een groene blisterverpakking, met daarin een (Engelse) gebruiksaanwijzing, een plastic opbergdoosje, de installatie CD-ROM en uiteraard de Memory Stick zelf. Veel meer zit er niet in.
De gebruiksaanwijzing is voornamelijk gevuld met waarschuwingen wat je er vooral niet mee moet doen. Zo leer je dat deze Memory Stick bijvoorbeeld alleen geschikt is voor de Clié's. De module in een Sony Vaio laptop of Sony digitale camera steken kan permanente schade aan beide apparaten veroorzaken. Naast deze talrijke waarschuwingen valt er verder weinig te leren en te lezen. De installatie spreekt voor zich, en ook het gebruik vergt weinig leerwerk. Wel is er in de gebruiksaanwijzing een uitgebreid hoofdstuk geweid aan de instellingen voor het uitvoeren van een Hotsync over Bluetooth.

Installatie & communicatie

Aangezien Bluetooth een communicatiemedium is, zal het een wezenlijk onderdeel moeten worden van het besturingssysteem zelf. Na installatie van de benodigde drivers is er in de Preferences-applicatie een onderdeel 'Bluetooth' bijgekomen. Veel valt er hier niet in te stellen. Je kunt hier aangeven of de Bluetooth-module aan danwel uit moet staan, je kunt de naam die je aan je module wilt geven instellen en er is een optie of de Bluetooth Memory Stick waarneembaar moet zijn voor andere Bluetooth-apparaten.

Waar kan deze Bluetooth MemoryStick nu zoal voor gebruikt worden? Ten eerste natuurlijk voor een draadloze Hotsync met de PC, mits deze voorzien is van Bluetooth. De instellingen hiervoor staan in de gebruiksaanwijzing, en zijn zo ingevoerd. De Bluetooth-Hotsync vergt wel meer tijd dan via de cradle, maar valt goed te doen, zeker als het alleen het synchroniseren van de agenda en adressen betreft. Hiernaast kan ook met behulp van wat extra software draadloos gebruik worden gemaakt van internet, kan e-mail worden opgehaald en zelfs het overnemen van een PC behoort dan tot de mogelijkheden. Uiteraard zal dit zelf ingesteld moeten worden, maar op het Palmclub forum is daar al veel over gesproken. Bluetooth is daarnaast natuurlijk uitstekend geschikt voor een draadloze verbinding met een mobiele telefoon, overal en altijd internet wordt zo wel heel makkelijk, de GSM kan tijdens het ophalen van e-mail, of het surfen over het web gewoon in de binnenzak blijven zitten. Voor iemand die al jaren gewend is aan het uitlijnen van de twee apparaten voor een infrarood verbinding is dit dan ook een hele verademing.

Software? Welke Software?

Zoals al eerder vermeld, de bijgeleverde extra's zijn erg karig. Leuke of functionele software staat niet op de cd-rom. Behalve de drivers voor de Bluetooth module is er op de CD alleen nog een Bluetooth-versie van Reversi te vinden. Reversi is erg beperkt, het kan alleen gespeeld worden tegen andere Clié's met Bluetooth ingebouwd of de hier besproken Bluetooth Memory Stick. Installatie op een Tungsten|T resulteert in een softreset voor de Tungsten|T. Een snel spelletje tegen een computertegenstander is ook al niet mogelijk. Dit verklaart tevens het ontbreken van screenshots bij deze review. Een duidelijk minpunt voor Sony! Voor dit geld had er best wat meer software bij mogen zitten.
De Bluetooth-componenten intregreren maar voor een deel in het OS. Het communiceren met een PC of telefoon is na installatie geen enkel probleem, maar deze integratie gaat niet zover dat nu het 'beamen' van applicaties, visitekaartjes of databases ook via Bluetooth kan geschieden. Dit is overigens geen gebrek van de Bluetooth Memory Stick, maar een algehele tekortkoming in Sony's versie van het PalmOS. Ontvangen via Bluetooth is trouwens geen probleem. Overigens, de Bluetooth-software die standaard bij de Tungsten|T en de Palm Bluetooth SD Card geleverd wordt, Blueboard en Bluechat, valt ook te installeren op een Clié met PalmOS 4.1, en werkt daarna prima.

Dagelijks gebruik

Een lastig punt, maar daar hebben meer accessoires die gebruik maken van het Memory Stick-slot (of bij Palm het SD-slot) last van, is dat applicaties en gegevens op de geheugen Memorystick niet meer beschikbaar zijn. Extra lastig, omdat meestal juist de internetapplicaties zo groot zijn
Daarnaast steekt de Bluetooth Memory Stick enigzins (ongeveer een centimeter) uit de Clié, dus de meeste cases gaan niet meer dicht met de Bluetooth stick in de handheld. Bij dagelijks gebruik komt dit er over het algemeen op neer dat de BlueTooth Stick in het reservevakje van de case blijft zitten. Pas als er een draadloze verbinding vereist is, is het tijd om de BlueTooth Stick te plaatsen. Dat is simpelweg een kwestie van Clié uitzetten, MemorySticks verwisselen, en opnieuw aanzetten. Vanwege de initialisatie van Bluetooth, moet de Clié uitstaan bij verwisselen, voor andere MemorySticks hoeft dit niet.

Twee andere punten die natuurlijk ook van belang zijn in het gebruik: Hoe ver van de andere Bluetooth-module of PC kan ik verwijderd zijn, en hoe staat het met het batterijverbruik?
Volgens de gebruiksaanwijzing valt deze Memory Stick in Bluetooth Class 2, wat betekend dat het een maximaal bereik heeft van 10 meter. In de praktijktest die ik uitvoerde, met aan de PC-zijde een MSI Bluetooth dongle Class 1 (bereik maximaal 100 meter), komt dit neer op een straal van ongeveer acht meter, waarbij het Bluetooth signaal ofwel door twee binnenmuren heen moest, of door een (dikkere) buitenmuur. Liep ik verder weg, dan was het signaal verdwenen.
Het batterijverbruik is volgens de handleiding tijdens communicatie 330mW. Veel zegt een dergelijk getal niet, maar zelf heb ik niet gemerkt dat de accu nu veel sneller leeg was.

Conclusie

Een conclusie is erg lastig. Het Memory Stick formaat is niet de goedkoopste standaard op de markt. Dit zorgt er voor dat deze module stevig aan de prijs is. Het prijsverschil met het SD-broertje van Palm/Toshiba is maar liefst 70 euro (in het voordeel van de SD-module) en dit is nergens door te rechtvaardigen. De techniek is goed, de installatie en de bediening simpel. Software wordt er echter niet bijgeleverd. De prijs/kwaliteits verhouding is dus (nog?) niet in verhouding. Misschien als Sony besluit de prijs te laten zakken, dat de animo groter wordt. Aan de kwaliteit ligt het in ieder geval niet, die is zoals we van Sony gewend zijn: goed voor elkaar! Al met al een handige accessoire voor de mobiele gebruikers onder ons.

Verbeterbaar

 • weinig meegeleverde software
 • meegeleverde Reversi erg beperkt in Bluetooth-versie
 • prijs (!!)

Pluspunten

 • kwaliteit
 • makkelijke installatie van de Bluetooth Memory Stick

Gegevens van de Sony Bluetooth Memory Stick

 • Producent: Sony
 • Product: PEGA-MSB1 Bluetooth Memory Stick
 • Geschikt voor: Sony Clié N-, NR-, NX-, S- en T-serie
 • Bluetooth specificatie: Class 2 ( straal van 10 meter zenden en ontvangen)
 • Batterijverbruik: 330mW
 • Gewicht: 4 gram
 • Afmetingen: 55 x 22 x 3 mm (hxbxd)
 • Prijs: € 229,- exclusief verzending
 • Verkrijgbaar bij: SonyStyle

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Matig
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android