Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: TDK systems Blue5 Bluetooth module

Door Gert Jan Hartog Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 11 december 2001


De Palm met module in de cradle

De dongle met de Blue5 module

Het complete pakket

Achteraanzicht

Zijaanzicht van de Blue5

De TDK Bluetooth dongle aan de PC

Bluetooth informatie op de Palm

Gevonden apparaten

TDK systems heeft sinds kort een Bluetooth uitbreidingsmodule voor de Palm uitgebracht. Maakt Bluetooth de beloften van een draadloze toekomst waar?

Blåtand

Zo rond de tiende eeuw van onze jaartelling heeft Vikingkoning Blåtand (blauwtand) vrede gebracht voor de volkeren van Denemarken en Noorwegen en zo eindelijk een einde gemaakt aan de vele kleine stammenoorlogen. Tien eeuwen later eert het telecommunicatiebedrijf Ericsson Blåtand door een uiterst moderne technologie te noemen naar deze goede man. De analogie mag duidelijk zijn: Bluetooth moet vrede brengen tussen alle diverse elektronische apparaten die ons leven beheersen. Deze technologie stelt ze in staat om met elkaar te communiceren.
TDK systems brengt deze vrede met de Blue5-module naar de Palm-computer. Reden voor Palmclub om hier een review aan te wijden. We hebben de Blue5 getest met de Bluetooth USB adapter (ook van TDK systems).

Uiterlijk

De Blue5 module wordt geleverd in een kleine doos, waarin de module, CD-ROM met de benodigde software en de handleiding zit. De Blue 5 module kost zo’n 550 gulden.
Het apparaatje zelf ziet er compact uit. De Bluetooth-module klikt onder de Palm V in de seriële poort. Doordat onder de module een kopie van de seriële poort is, kan je de Palm met module zonder enige problemen in de Hotsync cradle opladen of synchroniseren. Of, zo je wilt, in de Palm Portable Keyboard. Hier is goed over nagedacht. De module valt met een palletje precies in het bevestiggaatje aan de achterkant van de Palm, waardoor deze goed stevig zit.
Palm zal in de loop van 2002 zelf ook een Bluetooth-module op de markt brengen die in de SD-sleuf past.

Installatie


Communicatie tussen PC en Palm met Bluetooth vereist twee componenten, namelijk die op de desktop-computer, en die op de Palm zelf. We beperken ons in dit review tot het bespreken van de Blue5 adapter. Ook zonder de USB-adapter voor de PC is het immers mogelijk van Bluetooth communicatie gebruik te maken: bijvoorbeeld met een Bluetooth-printer of Bluetooth-telefoon.
De installatie van de software op de Palm spreekt voor zichzelf. Er worden een aantal ‘readme’ files op je PC geïnstalleerd, en de Palm-driver voor de module wordt in de install directory geplaatst. Eenmaal synchroniseren, je Palm herstarten en de installatie is gedaan.

Werking


Na installiatie is er een extra optie in je Preferences-menu bij: Bluetooth. In dit scherm kun je zien welke Bluetooth-apparaten zich in het bereik van je Blue5 module bevinden. Tevens valt hier te zien, met welke van deze apparaten de Palm zich ook al heeft ‘voorgesteld’ en de beveiligingsprocedure heeft doorlopen. Het Bluetooth-protocol schrijft voor dat zodra er een verbinding tot stand is gekomen - en beveiliging staat aan - dat het ene apparaat het andere apparaat om een authenticatiesleutel vraagt. Dit houdt in, dat jij als gebruiker deze sleutel moet weten van het andere apparaat. Dit voorkomt dat iedereen zomaar een verbinding kan leggen zonder jouw toestemming.

Voorbeeld: Mijn PC heeft als sleutel de code 12345. Zodra mijn Palm aangezet wordt en op zoek gaat naar andere Bluetooth apparaten, zal deze op een gegeven moment de desktop computer vinden. Zodra deze verbinding tot stand is gekomen, wat vrij snel gaat, verschijnt op het scherm van de Palm het verzoek om de authenticatiecode in te vullen. Voer ik hier ‘12345’ in, dan wordt dit geverifieerd en is de verbinding ‘live’. Voer ik een foutieve code in, dan wordt de verbinding verbroken.

Gebruik


Wil je gebruik maken van de Bluetooth, dan bevestig je de module aan je Palm en vervolgens zet je de Palm aan. Ik probeerde eerst via Bluetooth te synchroniseren. Zodra ik verbinding met de desktop had, ging ik naar het Hotsync-menu op de Palm, en daar kies je vervolgens methode Bluetooth Hotsync. Tik de button aan en er wordt gesynchroniseerd! Het knipperen van het blauwe lampje geeft aan dat er data uitgewisseld wordt over de Bluetooth-verbinding.

De verbindingssnelheid is daarbij niet snel, naar mijn gevoel ook vele malen lager dan die via een seriële of USB verbinding. Dit in tegenstelling tot de beloften die het Bluetooth-consortium zelf heeft gemaakt hieromtrent.

Aangezien er op mijn werk een printer aanwezig is met Bluetooth, had ik ook de mogelijkheid om te printen via de Bluetooth verbinding. Ook dit werkt zeer eenvoudig. Zelf gebruik ik het programma TealPrint, wat de mogelijkheid biedt om opdrachten serieël of via infrarood te versturen. Hier kies je voor de seriële verbinding, aangezien de Blue5-module via de seriële connector van de Palm verbonden is. Werkt perfect!

Om het testen vervolgens compleet te maken, heb ik ook nog de mogelijkheid getest om een applicatie te installeren over de Bluetooth-verbinding. Installatie van een applicatie van 285 kb groot, nam bij het synchroniseren onder Windows XP met de seriële cradle ruim dertig seconden in beslag. Met een afstand tussen de Palm en de USB Bluetooth-adapter van ongeveer één meter, duurde installatie over Bluetooth ruim twee minuten… Weet dus waar je aan begint. Het synchroniseren ging goed als ik de Palm binnen een straal van ongeveer vijf meter afstand tot de USB-Bluetooth adapter hield. Dit is minder dan de tien meter die de specificatie belooft. Overigens kan het ook nog erger, probeer dezelfde applicatie via infrarood te synchroniseren, en je bent ruim 6 minuten verder!

Conclusie


Het veelbelovende Bluetooth is nu ook beschikbaar voor PDA’s. De Blue5-module is zeer degelijk en makkelijk aan of van de Palm te koppelen. Ook in het gebruik ervan zijn er weinig moeilijkheden die overwonnen moeten worden. Al met al een leuke uitbreiding in het assortiment aan accessoires, in dit geval voor de Palm V(x) serie.
Echter, doordat de gehele techniek nog in de kinderschoenen staat, en nog niet veel toegepast wordt, is het nut van deze toch redelijk dure module op dit moment nog niet erg groot: maar dat is het bekende kip-of-ei-probleem. Pas als meer verschillende typen apparaten standaard worden uitgerust met Bluetooth, zal aanschaf van een dergelijke module zijn voordelen afwerpen.

Wat is Bluetooth precies
en wat kan ik ermee?


Bluetooth is uitgevonden door een werknemer van Ericsson, een Nederlander, en is genoemd naar een Viking koning uit de tiende eeuw. Bluetooth is een techniek die het mogelijk maakt apparaten binnen een straal van tien meter met elkaar te laten communiceren. Enigszins vergelijkbaar dus met Wireless LAN (zie het eerder verschenen Palmclub-review. Wireless LAN is bedoeld om computers - en dus ook zakcomputers - met elkaar te laten communiceren, denk aan het ophalen van e-mail, internetten, of je bestanden op de locale server te bekijken en te bewerken.

Bluetooth gaat in deze verder. Zo moet het mogelijk zijn om over een aantal jaar bijvoorbeeld de verlichting in je tuin aan te zetten, of zal je koelkast kunnen ‘praten’ met de thermostaat in het huis, om zo het minst energie te verstoken en toch alles in de koelkast koud te houden. Op dit moment worden alleen nog maar bepaalde GSM telefoons, sommige PDA’s en een enkele laptop geleverd met Bluetooth. Zo kun je bijvoorbeeld met je Palm mobiel internetten, zonder dat je eerst een kabel tussen je GSM en Palm moet knopen, of de boel stil moet laten liggen vanwege de infrarood verbinding. Of synchroniseren met de laptop.

Om het maar met de woorden van het Bluetooth consortium te spreken: “..het zal gebruikers in staat stellen een groot aantal verschillende computer- en communicatieapparaten met elkaar te verbinden op een simpele en eenvoudige wijze. Het geeft de mogelijkheid snelle ad-hoc verbindingen op te zetten, ook automatisch en onopgemerkt, tussen verschillende apparaten waarbij de noodzaak voor extra hardware zoals kabels niet meer aanwezig is.”

Verbeterbaar

 • Weinig apparatuur nog beschikbaar voor Bluetooth communicatie.
 • Prijs is aan de hoge kant.
 • Door de omvang van de module past hij in geen enkele (door mij getest) hoesje, en dient zodoende voor iedere actie extra aangekoppeld te worden.
 • Zeer trage datacommunicatie

Pluspunten

 • Compacte, robuuste module.
 • Extra knop op de module bied de mogelijkheid om een veelgebruikte applicatie met een druk op te roepen.
 • Laag energie verbruik.
 • Ook te gebruiken in combinatie met de Hotsync cradle en een Portable Keyboard.

Gegevens van de Blue5

 • Naam product: TDK Blue5
 • Producent: TDK Systems
 • Geschikt voor: Palm V(x) en IBM Workpad C3
 • Gewicht: 26 gr. (zelf gewogen: 40 gr.)
 • Afmeting: 88.4 x 49.3 x 11.8 mm (L x B x H)
 • Stroomverbruik: aangekoppeld in ‘standby’: 0.5 mA, bij dataoverdracht: 35 mA
 • Reikwijdte, binnenshuis: max. 5 m.
 • Prijs: fl. 549,- / € 249,12 (BlueM: idem)
 • Waar te koop? Zie de lijst van TDK Systems, en hier.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android