Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: AXIS 5810 Bluetooth Print Plug

Door Jean-Paul Horn Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 14 oktober 2002


Achterzijde van de printplug

de module

Printboy

Printboy

Printboy

Printboy

totaaloverzicht

Bluetooth begint steeds meer aan te slaan. Door de lage kosten en het kleine formaat van de chips is het voor veel fabrikanten steeds aantrekkelijker om apparaten standaard van Bluetooth te voorzien. We kennen al een aantal Nokia’s en (Sony) Ericssons met ingebouwde Bluetooth, Compaq rust zijn nieuwere iPAQ's standaard uit met Bluetooth en het – nog steeds onbevestigde – gerucht gaat dat in de nieuwe Tungsten-T van Palm ook Bluetooth aanwezig is. Voor degenen die deze functionaliteit moeten missen heeft Palm voor de modellen met SDIO-geheugenslot al langer de Toshiba Bluetooth SD module beschikbaar. Ook TDK heeft voor de Palm, ook de oudere Palm V(x) modellen, Bluetooth-oplossingen beschikbaar. Sony blijft met de – wat moeilijker verkrijgbare – Bluetooth Memory Stick ook niet achter. Voor de Handspring Visor is er de Red-M Bluetooth Springport module.

Bluetooth printers

Bluetooth is met name geschikt om op korte afstand draadloos contact te leggen met andere apparaten. Voor een uitgebreider uitleg over wat Bluetooth kan verwijs ik naar het review van Gert-Jan over de TDK Blue5 module.

Naast de inmiddels bijna vanzelfsprekende aanwezigheid van Bluetooth in mobiele telefoons en pda’s zijn fabrikanten bezig om ook andere apparatuur van Bluetooth te voorzien. Hewlett-Packard levert bijvoorbeeld sinds een aantal maanden een Deskjet printer met Bluetooth, de HP 995c.
Aangezien Bluetooth printers, net als printers die ondersteuning hebben voor infrarood, nog erg dun gezaaid zijn, is het goed nieuws dat er steeds meer Bluetooth printeradapters op de markt worden gebracht. Daarmee tover je een doorsnee printer om in een draadloos printwonder.

Een van deze printeradapters is de AXIS 5810 Bluetooth Print Plug. De 5810 is een klein blauw kastje met een standaard Centronics-36 connector. Deze plug je op een printer, sluit eventueel de meegeleverde voeding aan en vanaf dan is je printer uitgerust met Bluetooth functionaliteit. Makkelijker kan het bijna niet. Een voorbehoud moet wel gemaakt worden dat de AXIS 5810 niet op elke printer werkt. AXIS ondersteunt elke PCL-printer (Laser printers) en een groot aantal inkjetprinters. Wil je voor aanschaf zeker weten of de AXIS 5810 Bluetooth Print Plug ook met jouw printer werkt, dan is het zaak om daar eerst even navraag naar te doen.

Wat zit er in de doos?

De AXIS 5810 Bluetooth Print Plug wordt geleverd in een grote doos, met naast de printeradapter een stroomadapter, een Engelstalige Quick Start Guide handleiding en een cd met drivers, software en uitgebreide handleidingen. De stroomadapter is nodig voor elke printer die geen voeding kan leveren via de parallele printerpoort. In mijn testopstelling was dat het geval met zowel mijn HP Deskjet 710c (waarover later meer) en mijn HP LaserJet 5P. Een groene led op de AXIS 5810 geeft aan of de adapter stroom krijgt.
De meegeleverde stroomadapter zul je dus wel altijd mee moeten nemen, en dat belemmert het gebruiksgemak. De Bachmann Infraready adapter, een adapter om elke printer infrarood te maken, werkt op batterijen, en kent dit ongemak dus niet.
Naast een groene led en de stroomadapteringang zit er ook een testgaatje op de printadapter. Dit gaatje heeft ongeveer de grootte van de resetingang op een Palm, en de resetpin van de stylus past er dus prima in. Na het indrukken van de ‘testknop’ wordt er een pagina geprint met daarop informatie over de AXIS 5810 Print Plug en over de aangesloten printer.

Net als de eerder bij de Palmclub besproken Infraready Printadapter heeft ook de AXIS 5810 geen passthrough mogelijkheid. Het is dus niet mogelijk om zowel de Bluetooth printadapter in de printer te hebben en de gewone printerkabel. Hierdoor is de 5810 minder geschikt voor permanent gebruik. Voor degenen die dat wensen heeft AXIS overigens een Bluetooth Printer Server in het assortiment, de AXIS 5800+ Mobile.

Werking

De AXIS 5810 werkt eigenlijk out-of-the-box met de Palm, mits je over een printerprogramma beschikt dat printen via het Bluetooth protocol ondersteunt. Op dit moment is dat alleen het meer dan uitstekende Printboy Anywhere van Bachmann Software.
Voor de test van de AXIS 5810 gebruik ik de volgende componenten: de AXIS 5810 Bluetooth Print Plug, een Palm m515, de Palm Bluetooth SD module en Printboy Anywhere.

Allereerst sluit ik de printadapter aan op mijn HP LaserJet 5P. Deze geeft geen voeding aan de printadapter, dus ook de meegeleverde stroomadapter moet aangesloten worden. Om te kijken of de printadapter en de LaserJet met elkaar overweg kunnen maak ik een testprint. Dit werkt gelukkig meteen.
Vervolgens stop ik de Palm Bluetooth SD Card in mijn Palm m515. Via de Bluetooth Discovery worden er twee Bluetooth appararen gevonden, mijn Nokia 6310i en de AXIS5C62B1, oftewel de printadapter. Dat gaat allemaal erg voorspoedig!
Tijd voor het echte werk: het printen vanuit Printboy Anywhere. Hiervoor moet ik eerst instellen dat er via Bluetooth geprint gaat worden. Een Memo selecteren, PRINT en PrintBoy Anywhere zoekt naar Bluetooth apparaten in de nabije omgeving. Na het selecteren van de AXIS 5810 komt er binnen no-time een print uit de Laserjet rollen.

De afstand tussen mijn Palm en de AXIS 5810 aan de LaserJet is vanaf mijn bureau ongeveer drie meter. De maximale afstand tussen mijn printer in de werkkamer en de huiskamer is ongeveer 15 meter. Zelfs vanaf deze afstand kan ik nog zonder moeite printen, en dat dwars door twee betonnen tussenmuren heen ! Of dit aan de kwaliteit van de Palm Bluetooth SD card ligt of aan de AXIS 5810 durf ik helaas niet zeggen.

De volgende test is printen op mijn HP Deskjet 710c printer. Na dezelfde procedure te hebben doorlopen duurt het wachten op een printje echter wel erg lang. Dit is dan ook een combinatie die niet blijkt te werken. Ook de testprint lukt niet. Dezelfde printer lag overigens ook al dwars in het review van de Bachmann Infraready adapter.

Niet alleen voor de Palm!

Uiteraard is de AXIS 5810 Bluetooth Print Plug niet alleen bedoeld om vanaf je Palm te kunnen printen. Op de door AXIS meegeleverde CD’s is een Wireless Printing Utility voor Windows te vinden en een Wireless Upgrade utility. Deze laatste is bedoeld om de in de printplug aanwezige firmware te kunnen upgraden.
De Wireless Printing Utility maakt een standaard PCL 3 printer aan, de AXIS Wireless Printer. Deze AXIS Wireless Printer kun je dan gebruiker vanuit elke Windows-applicatie. Omdat ik verder geen Bluetooth-enabled laptop of PC met een extra Bluetooth-adapter heb kan ik dit helaas niet testen. Ik ga er echter vanuit dat het net zo makkelijk werkt als hierboven beschreven voor de Palm.

De AXIS 5810 is niet eenkennig. Ook onder MacOS of Linux zal er met de printadapter gewerkt kunnen worden. De AXIS 5810 ondersteunt namelijk alle Bluetooth printerprofielen: HCRP (Hard Copy Replacement Profile), OPP (Object Push Profile), SPP (Serial Port Profile) en APP (AXIS Print Profile). De laatste is een eigen formaat van AXIS zelf. De AXIS 5810 is verder nog Bluetooth 1.1 compliant.
Printen is ook mogelijk vanaf elke Bluetooth Ericsson mobiele telefoon. Mijn Nokia 6310i heeft helaas geen mogelijkheden om via Bluetooth te kunnen printen.

Conclusie

Een draadloze wereld lijkt steeds meer realiteit te worden. De AXIS 5810 Bluetooth Print Plug is een klein kastje dat zijn werk gewoon zeer goed doet. Elke PCL laserprinter met een parallele poort is binnen enkele seconden een Bluetooth-printer.
Helaas heeft - net als de Infraready adapter - ook de AXIS 5810 niet de beschikking over een passthrough mogelijkheid. Hierdoor is de printadapter alleen geschikt voor ad-hoc Bluetooth gebruik. Gebruikers die hun printer permanent met Bluetooth willen uitrusten zullen moeten overgaan tot de aanschaf van een HP DeskJet 995C of de AXIS 5800+ Mobile Print Server.
Mobiele professionals zullen ook steeds de meegeleverde stroomadapter moeten meeslepen. Jammer is dat de AXIS 5810, in tegenstelling tot de Infraready adapter, niet op batterijen werkt.
Een absolute plus is de afstand die overbrugt kan worden met de combinatie van een Palm SD Bluetooth module en de AXIS 5810. Zonder problemen lukte het mij om vanaf 15 meter via Bluetooth te kunnen printen, dwars door twee betonnen tussenmuren heen!

Verbeterbaar

  • Werkt alleen met meegeleverde stroomadapter
  • Geen passthrough mogelijkheid

Pluspunten

  • Uitgebreide (Engelstalige) handleiding en software
  • Ondersteunt alle Bluetooth printerprofielen (!)
  • Makkelijk aan te sluiten, echte Plug and Play

Gegevens van de AXIS 5810 Bluetooth Print Plug

  • Producent: AXIS Communications
  • Geschikt voor: alle parallele printers, uitgezonderd GDI-printers
  • Prijs: € 199,- (exclusief BTW en verzendkosten)
  • Verkrijgbaar bij: Mobileware
  • Afmeting: 70 x 55 x 18 mm

Omdat Mobileware uitgeroepen is tot AXIS Reseller van de maand oktober, zijn de AXIS producten in prijs verlaagd. De AXIS 5810 kost deze maand dan ook geen € 199,- ex BTW, maar
€ 184,- ex BTW. Kijk op de site van Mobileware voor meer aanbiedingen.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android