Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Prolink SDIO Radio

Door Gerrit Kramer Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 05 november 2003


De SDIO Radio

De Palm met SDIO Radio in een gesloten case

De Palm met SDIO Radio in een geopende case

M'n radiomateriaal, van links naar rechts: Nokia 6610, Sony SRF-S53, Palm m515 in Innopocket Metal DeLuxe case met Prolink SDIO Radio

De module van bovenaf gezien

De ietwat onrustige standaard-skin

De rustigere Custom1-skin

7:30 uur:


Ik vertrek voor m'n fietstocht naar school. Normaal luister ik tijdens deze fietstocht van circa een half uur naar een Sony SRF-S53 - een FM-stereo op aanstekerformaat. Maar aangezien ik de vorige dag m'n Prolink SDIO Radio bij het postkantoor op heb gehaald, gaat deze nu mee voor een testsessie. Grote vraag: gaat deze radio m'n trouwe metgezel vervangen, of gaat de SDIO-radio als leuk maar weinig functioneel gadget de kast in?

De SDIO-radio wordt geleverd in een kartonnen verpakking met daarin een plastic venster, zodat het product meteen zichtbaar is. Maken we de verpakking open, dan zien we dat deze naast de SDIO-radio nog een setje oordopjes, een cd-rom en een summiere handleiding bevat.
De radio gebruikskaar maken is 'a piece of cake': stop de cd-rom in je computer en je krijgt automatisch een scherm met de mogelijkheid de benodigde bestanden te installeren en de handleiding te bekijken. De handleiding bevat overigens dezelfde informatie als de papieren versie.

Als de bestanden eenmaal op je Palm zijn geïnstalleerd is de set gebruiksklaar: stop de module in je SD-slot en de rode lampjes op de voor- en achterkant gaan branden ten teken dat de module correct is aangesloten. Als je vervolgens de bijbehorende applicatie SDIO RADIO opent, krijg je geluid, ahum, gestoor: je moet namelijk eerst even de frequentiebereik op "Europe" zetten. Als dit eenmaal is gedaan kun je aan de slag.

De standaard-skin vond ik wat te druk, daarom heb ik de skin Custom1 - die standaard wordt geïnstalleerd - ingesteld. Deze is aanmerkelijk rustiger en geeft (mijns inziens) meer overzicht.
De bediening is kinderlijk eenvoudig, één ding heeft echter gewenning nodig: als de functie van een toets veranderd kan worden (mono-stereo, autoseek-handmatig zoeken) wordt aangegeven welke functie ingesteld staat, niet welke functie ingeschakeld wordt na een druk op de knop.

Het toewijzen van zenders aan een bepaalde voorkeuzetoets werkt volgens het autoradioprincipe: zoek de gewenste zender, houd de voorkeuzetoets ingedrukt (een seconde in dit geval) en de zender is onder die voorkeuzetoets opgeslagen. Enigszins jammer is dat aan de voorkeuzezenders geen naam valt te geven. Maar ach, de meeste mensen zullen van hun favoriete zender(s) de frequentie wel uit het hoofd kennen.

Helaas werkt soms de autoseek functie niet helemaal lekker, veel zenders worden dan niet gevonden. Jezelf een paar meter verplaatsen biedt over het algemeen de oplossing.

Het is aan te raden om oordopjes met volumeregeling te nemen. De volumeschuifbalk van de softwareapplicatie laat zich lopend of fietsend niet al te gemakkelijk bedienen, temeer ook omdat de Palm dan uit de jaszak gehaald moet worden

Batterijverbruik

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het batterijverbruik valt vies tegen. Na m'n gebruikelijke fietstocht van circa een half uur stond de batterijstatusmeter op zo'n 60%, terwijl het bij vertrek nog zo'n 100% was. Hierbij geef ik onmiddellijk toe dat mijn batterij niet helemaal goed meer is. Maar toch, het verbruik ligt gewoon te hoog. Een dag doorkomen lukt zo dan ook amper: op school is er immers geen mogelijkheid tot opladen, maar ik wil wel mijn agenda bijhouden, af en toe aantekeningen maken met mijn Palm Ultra Thin Keyboard en de nodige spellen spelen.
Helaas betekent het uitschakelen van de Palm dat ook de radio wordt uitgeschakeld. Een mogelijkheid om het scherm uit te zetten wordt helaas niet geboden. Dan maar de achtergrondverlichting uitzetten, er zit niets anders op.
Nog even ter vergelijking: trouwe metgezel Sony SRF-S53 doet volgens de fabrieksgegevens zo'n 20 uur met een AAA batterij, uit mijn ervaring blijkt dat dit aardig klopt.

Met enig fatsoen mee te nemen?


In de meeste gevallen wel, zeker ook in mijn situatie: een Palm m515 omhuld door een Innopocket Metal DeLuxe hardcase. Zoals bekend is de m515 een tamelijk slanke en niet al te lange handheld. Dit zorgt ervoor dat de m515 ook met radiomodule met goed fatsoen in een jaszak past.
Nu vraag je je vast af: een Palm met hardcase en radiomodule, gaat dat samen? Ja, want ik had de mazzel dat de SDIO-radio door de SD-slot-uitsparing in de case evenzogoed nog in de m515 'te prikken' valt. De radiomodule kan, als de Palm van z'n case is ontdaan, nog een klein stukje verder in de Palm geduwd worden. Maar ook met de case eromheen is het contact gewoon goed.

Het formaat valt met 4 x 3 x 1 cm (lxbxh, zonder SD-gedeelte) zeker niet tegen. Bij Palm-modellen met het SD-slot aan de zijkant (Palm m130, Tungsten|W, e.d.) heb je wel een probleem: je hebt dan immers last van een 'blokje' dat aan de zijkant uitsteekt. Iets dat natuurlijk aanmerkelijk lastiger is dan een aan de bovenkant uitstekend blokje.

De Prolink SDIO-kaart steekt ietwat uit de Palm en kan dus hierom makkelijk afbreken als hier teveel gewicht op drukt. Het is hierom aan te raden de Prolink uit de Palm te halen voordat je de Palm in broekzak of handtas steekt.

IJkingsmateriaal

En dan nu het misschien wel belangrijkste onderdeel: de geluidskwaliteit, wat direkt samenhangt met de ontvangst. Wat dit onderdeel betreft ben ik in het voordeel omdat ik in het bezit ben van enig ijkingsmateriaal: de eerder genoemde (trouwe metgezel) Sony SRF-S53 en een Nokia 6610, die een ingebouwde FM-stereo heeft. Bij deze dan ook een vergelijking tussen de Prolink en bovengenoemde apparaten:

In vergelijking met de Sony SRF-S53:
De Sony heeft duidelijk een betere geluidskwaliteit: het geluid klinkt voller en is voorzien van meer treble. In vergelijking met de Sony klinkt de Prolink tamelijk dof. Voordeel ten opzichte van de Sony is dat de Prolink een autoseek-functie heeft en dat er voorkeuzezenders opgeslagen kunnen worden.
Bij beiden is het zo dat tijdens m'n fietstocht het geluid nog al eens kortstondig wil haperen. Bij de Prolink is het haperen erger dan bij de Sony. De Sony kwam nieuw, zo'n 3 jaar geleden, uit op een prijs van circa €40. De Prolink zit daar heden ten dage €15 boven.

In vergelijking met de Nokia 6610:
Over de ingebouwde radio van de Nokia ben ik eigenlijk nooit lyrisch geweest: de radio daarin heb ik altijd nadrukkelijk als gadget beschouwd. Toen ik de Nokia aanschafte had ik de Sony al.
In vergelijking met de Nokia klinkt de Prolink ook tamelijk dof. Echter, de Nokia hapert tijdens m'n fietstocht tamelijk veel, meer nog dan de Prolink en de Sony. En dan vind ik het storen hinderlijker dan een ietwat dof geluid. Qua functies komen ze aardig overeen: bij de Nokia kun je echter wel een naam geven aan de voorkeuzezenders.

Voor de Sony, Nokia en Prolink geldt dat ze het beste te gebruiken zijn in de wat meer open gebieden. In binnensteden of winkelcentra zal amper ontvangst zijn. Ook in een bus of trein is de ontvangst slecht. Binnenshuis is de ontvangst over het algemeen redelijk tot goed.

Conclusie


En, zul je je afvragen, krijgt deze grappige uitbreidingsmodule de status van niet functioneel genoeg gadget mee? Of krijgt het een hogere waardering?
Om eerlijk te zien viel het me alles mee, de ontvangst verdient gewoon een voldoende. En de module zelf is compact genoeg om fatsoenlijk in een jaszak mee te nemen. Voorwaarde voor een goede meeneembaarheid is echter wel een aan de bovenzijde geplaatst SD-slot. Het enige dat een minnetje krijgt is het geluid: dat is te dof.
Tot slot heb je nog mijn antwoord op de grote vraag uit de inleiding te goed: Nee, de SDIO-radio zal de Sony niet vervangen. De Sony is gewoon beter door zijn minder doffe geluid en lagere batterijconsumptie.

Verbeterbaar

 • Hoog gadgetgehalte (als je hier geen behoefte aan hebt)
 • Prijs
 • Batterijverbruik

Pluspunten

 • Hoog gadgetgehalte (als dit je aanspreekt)
 • Tamelijk goede ontvangst
 • Duidelijke software

Specificaties

 • Product: Prolink SDIO Radio
 • Verkrijgbaar bij: PDAshop
 • Geschikt voor: Palm OS pda's met SDIO-slot en tenminste OS 4.1 (ook geschikt voor OS 5)
 • Prijs: circa € 55
 • Producent: Prolink

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Voldoende
Prijs Beoordeling Palmclub: Matig
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Voldoende

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Voldoende

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android