Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Sony CLIÉ PEG NX70V

Door Gert Jan Hartog Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 15 februari 2003


De NX70 met bijgeleverde accessoires

De bovenkant, zichtbaar zijn het infrarood oog, MemoryStick slot, de camera en Sony Expansion Slot

De linker zijkant, voorzien van hoofdtelefoonuitgang en Jog Dial

De NX70v in geopende toestand

12

Nadat Palm de Tungsten|T met PalmOS 5 had uitgebracht, kwam Sony al vrij snel met de NX-serie op de markt. Deze handheld, op basis van de NR70V, is leverbaar in twee uitvoeringen, de NX60 en NX70V. Het verschil tussen deze twee handhelds is ook precies hetzelfde als bij de NR-serie: de NX60 wordt geleverd zonder, en de NX70 wordt geleverd met een ingebouwde camera. Ook de beschikbaarheid is wederom hetzelfde, de NX60 is niet leverbaar in Nederland.

Software

Sony heeft een naam hoog te houden, waar het extra software betreft. Steevast wordt elke Clié voorzien van een behoorlijke hoeveelheid programmatuur, om de mogelijkheden van je PDA zo optimaal mogelijk te benutten. Bij deze NX is er, in vergelijking met vorige modellen, wel een onderscheid gemaakt door Sony. Er is nu een keuze uit de applicaties die je altijd bij je wilt hebben en de applicaties die niet per se geïnstalleerd hoeven te worden. Dat is te merken bij het voor de eerste keer aanzetten van de handheld. Programma's als een Movie Player, een verbeterde launcher, een speler voor Flash-filmpjes (.SWF-formaat) en audiospeler zijn al aanwezig. Ook een voicerecorder, back-up programma naar Memory Stick en foto-editor zijn al te vinden op deze Clié. Deze applicaties zijn in het interne geheugen vastgezet, wat dus betekent dat ze ook na een hardreset blijven terugkomen.
Van de cd-rom kan dan nog een keuze gemaakt worden uit een reeks andere programma's. Voorbeelden hiervan zijn DocumentsToGo of de zeer mooie internet browser, Netfront. Op de PC zelf hoef je je niet te vervelen: conversieprogramma's voor eigengemaakte films of foto's worden bijgeleverd, alsmede een programma om MP3's op de MemoryStick te kunnen plaatsen. Intellisync Lite is Sony ook bij deze handheld niet vergeten, dus gegevens im- en exporteren naar Outlook blijft mogelijk.
Wie goed zoekt op de cd-rom, komt ook nog een directory tegen met demo-software. Probeerversies van Agendus, Breakout, BumpAttack en Taktik zijn daar te vinden. Tevens zijn ook enkele demofilmpjes meegeleverd, om te laten zien waartoe de Movie Player en Flash-speler toe in staat zijn.

Hardware


Het hart van deze Clié wordt gevormd door een 200 MHz Intel Xscale ARM-processor, die samenwerkt met 16 Mb intern geheugen. Van deze 16 Mb is echter maar 11 Mb beschikbaar, de overige 5 worden gebruikt door alle extra applicaties die Sony standaard bij de Clié levert. Verder beschikt de NX70 over een WLAN CompactFlash-slot, een MemoryStick-slot, infrarood poort, toetsenbord en uiteraard de al eerder genoemde digitale camera, met een resolutie van 0,3 megapixels.
Over deze hardware valt uiteraard genoeg te vertellen. Door de krachtige processor merk je meteen hoe snel programma's opstarten, foto's worden geladen en hoe soepel videofilms afgespeeld worden. En dat allemaal op een scherm dat qua scherpte, helderheid en kleur zijn weerga niet kent. De grootte van de handheld, ondanks het geïntegreerde CF-slot, valt trouwens erg mee: mensen die gewend zijn aan een NR70V zullen weinig verschil merken. Het is overigens niet alleen maar zonneschijn. Zo is de stylus ook bij deze handheld weer aan de zeer dunne en korte kant, iets dat het werken toch een stuk minder aangenaam maakt. Ondanks de onhandige afmetingen is hij wel voorzien van een resetpin.
Daarnaast heeft het CompactFlash-slot een duidelijk minpunt. Sony heeft (expres?) geen drivers in het PalmOS geïntegreerd voor het uitlezen van CompactFlash geheugenkaarten, maar alleen voor Sony's eigen CompactFlash Wireless LAN kaart. Feitelijk is dit slot dus waardeloos, tenzij er € 190,- wordt uitgegeven voor deze WLAN kaart. Overigens valt deze prijs op zich mee, voor een vergelijkbare Pretec CF WLAN-module dient ook zo'n € 170,- te worden neergeteld. Onduidelijk blijft of de Sony WLAN-CF kaart ook in andere apparatuur als een laptop is te gebruiken.
De NX is voorzien van Flash-ROM. De vraag is echter of een eventuele upgrade naar PalmOS6 mogelijk is. Sony heeft namelijk nog niet bevestigd of zo'n upgrade daadwerkelijk kan worden uitgevoerd. Ook van de kant van de makers van JackFlash of FlashPro is er nog geen duidelijkheid of het flashgeheugen van de NX70V gebruikt kan worden voor extra opslagruimte.

In de praktijk


Dat de Sony NX70V een hoog 'gadget' gehalte heeft, is wel duidelijk. Zoveel mogelijkheden in zo'n klein doosje, je kan er uren mee zoet zijn. Totdat je de eerste waarschuwing krijgt over het energieniveau. Al de extra's in de vorm van video, foto en geluid zijn daar debet aan. Sony zelf geeft aan dat je met een acculading ongeveer 10 dagen moet kunnen doen, op basis van een half uur afspraken invoeren en bekijken per dag, en met het backlight uitgeschakeld. In de praktijk ziet het er echter heel anders uit. Elke dag bijladen is geen overbodige luxe, zeker als er regelmatig video's opgenomen worden of foto's worden bewerkt. Daarnaast zal de backlight over het algemeen altijd ingeschakeld zijn. Zonder backlight is het scherm zowel overdag als 's avonds zeer slecht af te lezen.
Ook het grote scherm zorgt natuurlijk voor een verhoogd batterijverbruik, al is dat iets waar ik hem graag dagelijks voor in de cradle zet. Afbeeldingen zijn duidelijker te zien, documenten makkelijker te lezen, en in de launcher is meer schermruimte voor een overzicht van alle programma's.
Wie echter graag gebruik maakt van alle mogelijkheden, adviseer ik wel om zo snel mogelijk een (grote) MemoryStick te gaan kopen. Sowieso omdat filmpjes, Flash-animaties en backups alleen op de MemoryStick kunnen staan, maar ook omdat er maar 11 Mb vrij is aan geheugen. Niet veel, als je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van het internet met de bijgeleverde browser (zie kader), die hier nog eens 2 mb van afsnoept.
Het klapontwerp van de Clié bood Sony de mogelijkheid om, net zoals bij de NR-70V, een toetsenbord te integreren. Omdat ook de buitenafmetingen van de NX70V hetzelfde zijn als die van de NR70V, is ook het toetsenbord net zo groot. Het werkt eenvoudig en de toetsen zijn snel in te drukken, maar tienvinger-blindtypen is en blijft lastig op de kleinere toetsen. Voor gebruikers die 'ruzie' hebben met Graffiti is het een uitkomst: zelf merkte ik dat ik afspraken en notities eigenlijk alleen maar invoerde met het toetsenbord. Verder bleef de Clié bij mij vrijwel altijd met het beeldscherm naar boven in mijn zak. De kans op schermbeschadigingen is dan wel groter, maar een goede case kan hier bescherming aan bieden. Het even opzoeken van een afspraak of adres is op die manier wel sneller dan dat je eerst de PDA moet openen.

Het menu


De launcher waarmee deze Clié geleverd wordt is er één van een bijzonder soort en is een totale breuk met de standaard launchers zoals we die gewend zijn van PalmOS. De indeling is ontzettend eenvoudig en dat maakt het werken met de PDA een stuk simpeler. Ruwweg gezegd bestaat het Clié menu, oftewel de launcher, uit drie delen: een categoriemenu, een lijst met alle geïnstalleerde programma's, en een mogelijkheid om je favoriete, of meest gebruikte programma's, met één klik te bereiken. De launcher is helemaal te bedienen met de aanwezige Jog Dial. Door aan het wieltje te draaien kun je snel door de programma's bladeren en het starten van een programma's gebeurt door de Jog Dial één keer in te drukken. Met de Back-knop kun je weer snel terug naar de launcher zelf.
Sony heeft goed gekeken naar wat er zoal leeft bij de PalmOS-gebruikers. De launcher is over het algemeen een van de programma's die als eerste aan de specifieke wensen van een gebruikers aangepast wordt, getuige de vele threads in het forum over YiShow, ZLauncher, MegaLauncher, Zlauncher of een van de vele andere launchers die beschikbaar zijn voor het PalmOS. Voor degenen die desondanks de voorkeur geven aan de standaard launcher: deze is ook nog steeds te gebruiken.
Verder is de positie van zelf toegevoegde applicaties makkelijk te wijzigen. Zodra een MemoryStick met applicaties in de Clié wordt geplaatst herkent de launcher de programma's automatisch en plaatst deze in de menustructuur.
Mits je geen eigen achtergrond of zelfgekozen theme wilt hebben om de launcher op te fleuren, is er geen reden om te kiezen voor een andere launcher. Al helemaal niet omdat de launcher niet van het systeem te verwijderen is, en zodoende dus altijd de geheugenruimte in beslag blijft nemen.

Foto en Video


Wil je alle mogelijkheden van de Clié benutten, dan behoort daar natuurlijk ook het opnemen van video's bij. Voordat dit mogelijk is, zal er dan wel eerst een MemoryStick aangeschaft moeten worden. De video's kunnen namelijk niet opgeslagen worden in het interne geheugen.
Video's zijn altijd voorzien van geluid, en worden opgenomen in een formaat van 160 x 112 pixels. Geen formaat om leuke opnames van de vakantie mee te maken, maar wel zeer goed geschikt voor publicatie op het web. Een foto kan wél worden opgeslagen in het interne geheugen, maar ook hierbij is de resolutie beperkt, maximaal 640x480. Leuk voor een internetsite, maar ook niet meer dan dat. Persoonlijk denk ik dan ook dat Sony daar deze handheld niet voor bedoeld heeft. Gebruikers die een goede kwaliteit foto's verlangen van hun handheld kunnen beter wachten op het topmodel (ook in grootte) dat Sony binnen enkele maanden gaat uitbrengen, de NZ90. Deze is voorzien van een ingebouwde flitser en 2 megapixel camera.
Het gebruik van de camera is eenvoudig. Aan de linkerkant van de NX70 zit een capture button, waarmee automatisch de opnamesoftware wordt gestart. In deze applicatie kan door één druk op de knop heel snel worden gewisseld tussen foto en video. Uiteraard dient het scherm als zoeker voor de opnames.

De bijgeleverde NetFront browser

Bij deze NX70 wordt ook een internet browser geleverd, NetFront van ACCESS Systems America.

Naar mijn mening één van de beste browsers momenteel leverbaar voor de Palm, met als voornaamste nadelen dat de browser (vooralsnog) alleen werkt op Sony Clié's voorzien van PalmOS 5 en ruim 2 Mb aan geheugen inneemt.
NetFront ondersteunt bijna alle gangbare technieken zoals die momenteel gebruikt worden op websites: XHTML, WML 2.0, animated GIFs, PNG-bestanden en Javascript. Een groot voordeel is verder dat er geen gebruikt wordt gemaakt van een proxy, zoals wel gebeurt bij de WebPro-browser op de Tungsten|T of andere bekende browsers als Blazer en Xiino (voorheen PalmScape). Voor gebruikers die met hun PDA regelmatig het internet opgaan een uitkomst, de site die je bezoekt ziet er dan ook uit zoals de maker het bedoeld heeft.
Qua weergave is de NetFront-browser in te stellen naar persoonlijke voorkeur. Er kan gekozen worden uit drie mogelijkheden. Stel je hem in als volledig, dan past de breedte van de website geheel op het scherm, en hoeft er alleen naar beneden gescrolled te worden. Deze modus komt de leesbaarheid niet echt ten goede. Daarnaast zijn er nog twee zoominstellingen, waarbij er afhankelijk van de gekozen instelling veel of weinig naar links en naar rechts gescrolled moet worden. In gebruik lastiger, maar in de praktijk wel prettiger leesbaar.

Zeker in combinatie met de Wireless LAN CF-card en WiFi-toegang is het een zeer fijne manier van 'even snel' iets opzoeken op het internet. Voor een screenshot van de gemiddelde zoomgrootte, kan hier geklikt worden

Conclusie

Zoals ook al genoemd in het review van de NR70V, de aanwezige camera is voor mij teveel van het goede. Wat mij betreft had Sony Nederland de NX60 opgenomen in het assortiment, want al na een paar dagen was ik de camera 'vergeten'. Ik gebruik hem niet, voor mooie foto's heb ik dan liever een digitale camera voorzien van een hoge resolutie, en dan is het toch zonde van de extra euro's die je uitgeeft voor een ongewenste optie. Maar toch: de Clié werkt fantastisch, soepel en snel, en ik heb er veel plezier aan beleefd. Een zeer snelle machine, die prettig in de hand ligt, en voorzien is van een berg software die wordt weergegeven op een fenomenaal scherm. Momenteel is het de duurste PalmOS gebaseerde handheld in het land, maar door de vele mogelijkheden zijn geld absoluut waard. Zelfs veel PocketPC's kunnen niet tippen aan de ongekende multimediale mogelijkheden, en al helemaal niet voor deze prijs.

Verbeterbaar


 • stylus
 • batterijverbruik
 • CompactFlash-slot niet geschikt voor CF-geheugenkaarten
 • van de 16 Mb geheugen is maar 11 Mb beschikbaar

Pluspunten

 • de enorme hoeveelheid bijgeleverde software
 • de nieuwe launcher (het menusysteem)
 • snelheid van het apparaat
 • diversiteit aan mogelijkheden, van basis-pda tot multimedia-monster

Gegevens van de Sony Clié PEG-NX70V

 • Naam product: Sony NX70V
 • Producent: Sony
 • Gewicht: 220 gram, inclusief stylus
 • Processor: Intel XScale 200 Mhz
 • Afmetingen: 72 x 137 x 24 mm (b x h x d)
 • Scherm: 320 x 480 hoge resolutie, 16 bits kleur
 • Geheugen: 8 Mb Flash, 16 Mb RAM (waarvan 11 Mb beschikbaar). Uitbreidbaar met Memory Sticks
 • Ingebouwde digitale camera (resolutie: 310.000 pixels), ook geschikt voor video-opname
 • Sony CompactFlash Expansion Slot, alleen geschikt voor Sony WLAN kaart (PEGA-WL100)
 • Wordt standaard geleverd met: stylus, USB cradle, acculader, 'Fontopia' oordopjes, afstandsbediening voor audio- en AV-apparatuur en een cd-rom met veel software.
 • Prijs: circa € 659,-
 • Onder andere te koop bij PDAshop en SonyStyle

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Voldoende
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android