Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: TomTom Citymaps 2002

Door Jan Willem van Aalst Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 29 oktober 2003


De verpakking

Een overzichtskaart

Overzichtskaart met meer detail

Ingezoomd op straatniveau

Het keuzemenu
Twee jaar geleden bracht het Nederlandse bedrijf TomTom een routenavigatiepakket voor de Palm uit, Citymaps Europe. Eindelijk was het mogelijk om op een apparaat ter grootte van je hand àlle straten van Europa te hebben, inclusief de straatnamen, steegjes, (winkel)promenades en aanduidingen voor éénrichtingverkeer. De naamgeving "Europe" was enigszins overdreven want het ging vooral om West-Europa. Groot-Brittannië ontbrak, Portugal, Spanje en Italië waren beperkt ingevuld. Tegelijkertijd bracht TomTom ook een Citymaps UK uit. Wilde je ook in Groot Brittannië kunnen navigeren, dan moest deze apart worden gekocht.

In de versie van 2001 werden geen geheugenkaartjes ondersteund; kaarten konden alleen in het interne geheugen worden geplaatst. Als je geluk had, had je een nieuwe Palm met 8MB intern geheugen (de m515 bestond nog niet). Zo niet, dan had had je slechts 2MB geheugen tot je beschikking. Een kaart besloeg tussen de 200 en 1000 Kb. Met de vier Nederlandse grote steden op de Palm was je al 3MB verder. Maar dan had je wel een zeer laagdrempelige en nauwkeurige routeplanner tot je beschikking. Die ofwel regel voor regel, ofwel met een kaart met een lijn precies de route voor je uitstippelde. Ook hierin keuze te over: de snelste route, de kortste route of te voet. Inzoomen, uitzoomen en de kaart verslepen was makkelijk en zelfs van "grote hoogte" kon je nog alle detail van het gebied laten tonen. Citymaps werd in 2001 dan ook met veel lof ontvangen.

Citymaps Europe 2002

In het najaar van 2002 heeft TomTom de Citymaps Europe New Edition uitgebracht. Deze versie is zeker een verbetering ten opzichte van 2001. Groot Brittannië is gelukkig toegevoegd, Spanje en Italië zijn uitgebreid. Hierdoor past Citymaps echter niet meer op één cd-rom. Ter illustratie: Duitsland, het grootste Europese land, neemt op de CD 255MB in beslag, uitgepakt op de Palm 224MB. Dat klinkt vreemd, een gecomprimeerde kaart die uitgepakt kléiner is. Dit komt doordat TomTom op deze cd meteen vier platforms ondersteunt: naast Palm OS, Pocket PC, en het EPOC besturingssyteem kunnen de kaarten ook op de Nokia Communicator worden geladen. OS5 en Hi-res kleurenschermen worden echter niet ondersteund door de Palm-editie van Citymaps. Een nadeel waar je wel rekening mee moet houden als je dit pakket overweegt aan te schaffen!

Gebruik van kaarten


Bij mijn Palm heb ik een 64MB memory card, die ik wil gebruiken voor de Citymaps kaarten. In deze nieuwe versie herkent Citymaps de geïnstalleerde kaarten direct. Echter, direct lezen vanaf een memorycard wordt nog steeds niet ondersteund. Wil je Citymaps dus gebruiken, zorg er dan wel voor dat er in het interne geheugen voldoende vrij is, zodat je met een applicatie als bijvoorbeeld McFile de kaart daar kan plaatsen. De kaarten zijn, behalve recenter (oktober 2002), ook anders ingedeeld. Waren er bij Citymaps 2001 nog meer dan 150 kaarten voor nodig om Nederland te dekken, bij Citymaps 2002 is dit teruggebracht tot 40. Deze zijn logischerwijs wel groter. Alle kaarten zijn qua grootte gelijkgetrokken op ongeveer 1MB. Voor de grootste steden zijn grotere kaarten (Londen 5MB, Parijs 3,7MB) beschikbaar, en zelfs daarvoor zijn aparte centrumkaarten van 1MB te installeren. Voordeel van deze nieuwe kaartindeling is dat je minder snel het eind van de kaart bereikt; het nadeel is dat er minder kaarten te installeren zijn op de Palm. Wil je héél Nederland op je Palm hebben, dan ben je 30,8 MB verder.

Routes plannen


Op de actieve kaart een route plannen gaat als volgt: je zoekt het vertrekpunt op door middel van aanklikken of door de straatnaam in te typen, en selecteert deze als "vertrek". Op deze wijze kan ook een locatie als favoriet op worden genomen. Handig voor bijvoorbeeld treinstations, de parkeergarage of de VVV. Op dezelfde wijze wordt ook de bestemming geselecteerd. Via de optie "plan" kan dan de snelste, korste, of wandelroute worden berekend. Tevens is het mogelijk om in of uit te zoomen, of de kaart te verslepen. Voor het zoeken naar straatnamen is een "similar" optie beschikbaar, erg handig voor als je niet meer weet of het nu "Hoogendorpweg" of "Hogendorpweg" is.

Indrukken

Zoals reeds vermeld is deze Citymaps CD geschikt voor de 4 belangrijkste handheld besturingssystemen, voor deze review ben ik echter uitgegaan van de Palmversie. De gebruikersinterface van de Palm is nauwelijks veranderd ten opzichte van de 2001-versie. Alleen worden spoorwegen nu eerder getoond, en gebeurt het opbouwen van een kaart iets anders, maar dat zijn details. De vermelde toevoeging van extra GPS herkenning lijkt me nauwelijks voldoende reden om dit versie 2.0 te noemen. Vreemd blijft wel dat Citymaps de kaarten op de geheugenkaart direct herkent, maar ze voor gebruik eerst in het interne geheugen van de PDA plaatst. Die ruimte moet dus altijd vrijgehouden worden. Wellicht heeft dit te maken met de snelheid van kaarten inlezen. Een andere misser vind ik het ontbreken van POI's (Points Of Interest). Tankstations, restaurants, ziekenhuizen, etc. zijn niet te vinden. Een toevoeging die mijns inziens handig zou zijn, en weinig extra geheugen in beslag neemt. Bij de Pocket PC versie zijn deze overigens wel beschikbaar. Tomtom vermeldt op hun site wel dat er extra POI overlays zijn, het is echter niet duidelijk hoe die dan te installeren en te gebruiken zijn.

Praktijktest

Om te kijken of dit pakket de vertelde mogelijkheden waarmaakt, heb ik Citymaps getest in een voor mij onbekende stad. Omdat ik nog geen Palm-houder voor in de auto heb, bewees Citymaps 2002 vooral zijn nut al wandelend in het centrum. Die specialistische winkel in de Rozenstraat was nu toch wel erg gemakkelijk gevonden! De kaarten zijn vrij recent, ook nieuwbouwwijken zijn op de kaarten meestal aanwezig. Citymaps blijkt flexibel met inzoomen en slepen van kaarten. Kortom, tijdens deze test deed Citymaps precies wat er van verwacht werd. En dan te bedenken dat dit nu mogelijk is in practisch heel west-Europa! Dat geeft toch wel een erg prettig en veilig gevoel. Voor mij een must-have dus. Nu nog op reis. Edinburgh of zo.

GPS

Citymaps ondersteunt verscheidene GPS notatieformaten. Zelf ben ik echter niet in het bezit van GPS ontvanger, deze functionaliteit heb ik dus niet kunnen testen. Tomtom wist mij echter wel te melden dat vrijwel alle GPS ontvangers ondersteund worden, en dat dit geen problemen zou mogen opleveren.

Concurrentie

Tomtom Citymaps heeft recent concurrentie gekregen van Hekosoft Digi-Map, en van MapViewer die voor de Palm wèl volledige kleurenkaarten biedt, en niet zoals Citymaps op de Palm alleen een wegennet weergeeft. Ook biedt Dgimap automatisch aansluitende kaarten. Hekosoft biedt net als TomTom ook een versie inclusief GPS ontvanger, een geduchte concurrent dus!

Conclusie


Concluderend vind ik Citymaps Europe 2002 op vele fronten een vooruitgang op versie 2001, en ik raad iedere Citymaps 2001 bezitter aan om deze update aan te schaffen. De completere dekking, de recentere en grotere kaarten, en de eenvoudige installatieprocedure zijn beslist een vooruitgang. De echte winst zit 'm echter in het gebruik. Door de andere, snellere opbouw van de kaarten weet je zeker dat je - met of zonder GPS - je met Citymaps nooit zult verdwalen.

Verbeterbaar

  • het lezen van kaarten van de geheugenkaart
  • geen optie om POI's weer te geven
  • geen PalmOS5 ondersteuning
  • geen Hi-res ondersteuning

Pluspunten

  • één pakket voor vier handheld besturingssystemen
  • vrij compacte kaarten
  • makkelijk in gebruik

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Voldoende
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android