spacer Palmclub logo spacer NIEUWSBRIEF APRIL 2001  
spacer
Nieuwsbrief Nederlandse Palmclub April 2001

Beste lezer,

Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn er maar liefst vier nieuwe 'Palm powered' handhelds gelanceerd: de Visor Edge, Palm 105 en de nieuwe Palm 50x series, voorlopig vertegenwoordigd door de m500 en m505. De Edge en de m105 liggen al in de winkels, op de m50x modellen moeten we helaas nog wachten. Deze komen pas eind mei/begin juni beschikbaar in Nederland. Alle nieuwe modellen hebben we uiteraard al aan de tand gevoeld. Ook Sony heeft een nieuw 'Palm-powered' model uitgebracht: de Clie PEG-N700C.Deze is voorlopig alleen in Japan te koop. Interessant aan deze Sony is de verhoogde resolutie van 320x320 pixels. Dat wekt verwachtingen voor toekomstig Palm-modellen! In de tips-sectie staan wat links naar websites met informatie over de nieuwe Clie.

Fjodor & Susan

Inhoud:

 1. Review Sony Clié S-300
 2. Map Viewer, Route Planner en Magellan GPS-ontvanger
 3. Handspring Matching Case
 4. Word en Excel op je Palm met QuickOffice
 5. Beveiligingsprogramma's: PDABomb, TealLock en Commander Lite
 6. TimeCompanion
 7. Arkon PDA houder
 8. GameFace voor de Visor
 9. Tijd stelen; een review van het spel Space Trader
Palm Tips: ...

----------------------- ingezonden mededeling -----------------------------
Als de ideale ICT-partner nou eens naar u toe kwam?
Speurwerk in branchegidsen. Eindeloze belsessies. Daarom heeft
HowardsHome.com een gratis selectieprocedure ontwikkeld: op HowardsHome.com
komen geschikte ICT-partners namelijk naar u toe. Omschrijf uw ICT-wensen en
u ziet direct een selectie van geschikte leveranciers. Resultaat: u zit veel
sneller met de juiste mensen aan tafel. Probeer het zelf maar eens. Link:
http://www.howardshome.com/ads/pc.htm
----------------------------------------------------------------------------

Al eerder op de website verschenen:

18-04 Review Handspring Visor Edge
09-04 Review Seiko Smartpad; electronisch carbonpapier
04-04 Review m105: Gaat de papieren agenda verdwijnen?
20-03 De m505 en m500 in het echt; eerste gebruikerservaring
19-03 Palm introduceert m500 en m505 handhelds

Je kan deze lezen via https://www.palmclub.nl/

1. Review Sony Clié S-300

Darrell Chin On (dchinon@yahoo.com)

Zo'n anderhalf jaar geleden kocht ik mijn eerste Palm-computer, de Palm V. Deze beviel mij heel goed, maar helaas werd hij gestolen. Dat mijn Palm vervangen moest worden stond voor mij vast. Heel even had ik overwogen ter vervanging een kleuren-Palm te nemen, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor de Sony Clié de aparte vormgeving, de jogdial en de foto- en film- applicatie brachten mij tot deze keuze. Nu ben ik de trotse bezitter van een Sony Clié S-300 handcomputer; waarover ik graag meer wil vertellen.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/sony/clie/

2. Map Viewer, Route Planner en Magellan GPS-ontvanger

Eric van Dam (e.a.v.vandam@wolmail.nl)

Tot voor kort gebruikte ik een Psion. Ik merkte echter dat het formaat van de Psion maakte dat ik deze niet altijd bij mij droeg, wat soms tot onhandige situaties leidde. Hierom ben ik overgestapt op de Palm Vx. Tot volle tevredenheid. Deze heb ik altijd bij me, overdag op zak, ‘s avonds naast het bed. Het enige wat ik echt mis uit mijn ‘Psion-periode’, is een echte ‘stratenplanner’ vergelijkbaar met de StreetPlanner van Palmtop (nu TomTom). Navraag bij TomTom leerde mij dat over enkele maanden StreetPlanner voor de Palm uitgebracht zal worden. Veel geduld hebben, zo leek het motto.

Wat schetste mijn verbazing toen ik in Parijs liep en een heuse ‘stratenplanner’ voor de Palm zag: Mapviewer. Deze had ook een kleurenversie voor de Palm IIIc! Nader onderzoek wees uit dat Astron software in België kaarten van de Benelux kon leveren bij Mapviewer. Bovendien verkopen zij ook een GPS-ontvanger in combinatie met Palmtop Route Europe. Uitproberen dus!

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/gps/magellan/

3. Handspring Matching Case

Cees van 't Wout (cvw@megatropic.com)

De standaard beschermingshoes van de Visor is niet erg praktisch en ziet er niet echt mooi uit. Om je Visor te gebruiken moet je hem eerst uit de hoes halen, de kunststof klep er afhalen en die achter de Visor plaatsen. Dit zijn drie handelingen, twee handelingen teveel naar mijn mening.

Gelukkig kan je bij Handspring lederen hoesjes bestellen, die wel handig zijn. Bijvoorbeeld de matching case van Handspring. Dit is een case die je alleen maar hoeft open te klappen om te kunnen werken met de Visor. Een handeling dus! Je kan de case bovendien in de kleur van je Visor kopen en dat voor maar $24.95

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/visor/matchingcase/

--------------------------------  oproep  --------------------------
Test je wel eens software? Heb je verstand van de Palm, het PalmOS of
van een van de klonen? Vlotte pen? Meld je dan aan als reviewer van de
Palmclub! Wij zoeken ter versterking van ons correspondententeam
enthousiaste Palmliefhebbers die af en toe een bijdrage aan de
nieuwsbrief en de website willen leveren!
Als je interesse hebt, neem dan contact op met susan@palmclub.nl
----------------------------------------------------------------------

4. Word en Excel op je Palm met QuickOffice

Jeroen Linssen (J.J.Linssen@hetnet.nl)

Werken op de computer, betekent vaak werken met MS Word en Excel-documenten. Vaak neem je niet de moeite om de documenten uit te printen en lees je de gegevens van het scherm. In een vergadering daarentegen sleep je vaak pakken papier mee die je eventueel wil kunnen inzien. Een laptop is op zo'n moment dan erg onhandig. Dat moet toch makkelijker kunnen, zeker als je een Palm hebt. Gelukkig kan dat inderdaad. Cutting Edge Software heeft sinds kort QuickOffice 5.0. Met QuickOffice kan je Word en Excel documenten bekijken en aanpassen op je Palm.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/software/quickoffice/

5. Beveiligingsprogramma's: PDABomb, TealLock en Commander Lite

Sander Derksen (ATD@Chello.nl)

Wachtwoordprogramma's zijn al eerder onder de loep genomen (zie het review 'Wachtwoorden veilig in je Palm'), maar hoe zit het met de beveiliging van de Palm zelf? Goede beveiliging zou immers wachtwoordprogramma's zoals Lockbox of Palmpassword overbodig maken. Zoals op diverse plaatsen op het internet te lezen is, is de standaardbeveiliging van de Palm onvoldoende. Op relatief eenvoudige wijze is het wachtwoord te achterhalen via een van de communicatiepoorten van de Palm (hotsync- of infrarood-poort) of via de Palm Debugger. Hoe eenvoudig dit is, is bij the register te lezen. Een goede beveiliging van je Palm betekent dus dat je op zoek moet naar aanvullende software. In dit review zal ik de programma's PDABomb (1.1), TealLock (3.21) en Commander Lite (1.46) bespreken.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/software/beveiliging/

6. TimeCompanion

Jeroen Linssen (J.J.Linssen@hetnet.nl)

Een groot deel van werkend Nederland heeft te maken met tijdsregistratie; iedere week eindigt vaak met het invullen van de weekstaten. Er zijn heel veel manieren waarop je de uren kan registreren, bijvoorbeeld met spreadsheets (Excel) of -geavanceerder- met databases of met gewone losse papiertjes. Probleem met deze oplossingen is vaak dat je ze niet altijd bij je hebt als je aan het werk bent, of ze raken zoek. Aan het einde van de week is het hierom vaak weer bedenken waar je eigenlijk zo druk mee was.

Gelukkig zijn er ook elegantere oplossingen, zoals bijvoorbeeld de applicatie TimeCompanion. Met deze applicatie op je Palm kan je altijd en overal je uren bijhouden. Voor de rapportage is er een desktop-applicatie bijgevoegd. Tijdens synchroniseren wisselen Palm-applicatie en desktop alle gegevens uit. Het pakketje is freeware, gratis dus, en is gemaakt Inmotion Software Solutions HB. Meer informatie is te vinden op hun site: www.timecompanion.com

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/software/timecompanion/

7. Arkon PDA houder

Sjoerd Koers (skoers@chello.nl)

Het bedrijf Arkon (www.arkon.com) brengt een aantal PDA houders op de markt die het gebruik van een willekeurige PDA in de auto vergemakkelijken. Routeplanners of notities lezen gaat makkelijker en ook veiliger omdat je je PDA niet meer vast hoeft te houden terwijl je rijdt. Je PDA moet wel tussen de 10-14 cm lang of breed zijn. De huidige Palm-modellen passen dus prima. Het geteste exemplaar is een zwart, hard plastic model die je bevestigt in de bekerhouder van je auto. Met een veersysteem klem je je Palm stevig in de houder, waar hij goed blijft zitten. De houder kan 180 graden gedraaid worden, je scherm is zodoende optimaal leesbaar. Via een traploos systeem kan je twee brede pootjes naar buiten draaien om de PDAhouder in een uitsparing (zoals een bekerhouder) vast te zetten. Mocht je geen bekerhouder hebben of uitsparing van minimaal 6 x 5 x 3 cm en maximaal 8 cm breed of lang, heb je niets aan deze gadget. Hij is dan niet te bevestigen. Wel verkoopt de producent systemen die met zuignappen aan bijvoorbeeld de voorruit te bevestigen zijn.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/accessoires/pdahouder/

8. GameFace voor de Visor

Cees van 't Wout (vantwout@hotmail.com)

Natuurlijk gebruiken we onze Palm alleen voor serieuze zaken, voor het beter organiseren van ons werk en persoonlijk leven. Maar als je dan toch zo'n apparaat hebt kan je hem natuurlijk ook altijd voor leuke dingen gebruiken zodat je een goede balans vindt tussen het serieuze en het pleziertje.

Handsprings GameFace voor de Visor is er voor het plezier: het is voor spelletjes op de Visor bedoeld. Het is een kunststof overzetstuk; het scherm wordt vrijgehouden, en de standaardknoppen worden omgetoverd tot een joystick met twee buttons. De aan-en-uit knop wordt vrijgehouden. Met de GameFace op je Visor, wordt de Visor een ware spelcomputer. Er zijn twee verschillende uitvoeringen beschikbaar: één voor de modellen Visor, Visor Deluxe, Visor Platinum en één voor de Visor Prism. De joystick zelf is afschroefbaar zodat deze niet kan afbreken als je de Visor in je jaszak of tas ergens naar toe meeneemt. Bij aanschaf van de GameFace krijg je het spel Zap!2000 van Astraware kado.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/visor/gameface/

9. Tijd stelen; een review van het spel Space Trader

Rutger Boot (rjboot@hotmail.com)

Space trader kreeg ik een paar weken geleden van mijn broertje overgebeamed. "Ik ga je tijd stelen", zei hij erbij. Wat hij bedoelde met 'tijd stelen' begreep ik toen niet. Ik ben namelijk niet zo'n spelletjesdier en het leek me dat ik na een paar uur spelen het wel voor gezien zou houden. De realiteit bleek echter anders te zijn. Space trader is een verslavend leuk spel. Niet alleen om in de verloren uurtjes in de trein te spelen of wachtend voor de kassa, maar ook om de vrijdagavondafspraak voor af te zeggen. Het spel liet me niet meer los. Space Trader is na Pac man - dat ik voor het laatst in 1989 speelde - het eerste spel dat mij weer weet te boeien.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/software/spacetrader/

- P a l m t i p s -

~ Alles wat je wilt weten over Pimlico's Datebk3 of Datebk4
http://www.math.uni-hamburg.de/home/engelke/palm/datebk-cookbook.html

~ infoSync nu ook met AvantGo channel
http://www.infosync.no/en/system/pda/

~ SkipWire maakt het mogelijk om via een (draadloze) internet verbinding Palm files (.prc/.pdb) te up/downloaden naar je Palm
http://www.skipwire.com/

~ Vernieuwd overzicht van alle handhelds (Palm platform)
https://www.palmclub.nl/tips/modellen.shtml

~ Nederlandse gebruikersgroep voor medische handheld toepassingen
http://www.um2c.nl/

~ Kaarten en stadsplattegronden meenemen op je Palm
http://www.mappy.com/direct/mappy/accueil?country=NLD

~ Fjodor's impressie van Cebit
https://www.palmclub.nl/forums/showthread.php?threadid=1482

~ De zoekformulieren op oa. onze homepagina en de forums zijn verbeterd: je kan er behalve in onze site ook in een groot aantal Palmsites zoeken, oa. de Palm support Knowledge Finder, Palm gerelateerde nieuwsgroepen, PalmGear
https://www.palmclub.nl/

~ Details over Sony's nieuwe handheld, de Clie PEG-N700C
http://www.palminfocenter.com/view_Story.asp?ID=1701

~ Smaller.com analyseert de gevolgen van de hogere resolutie van de nieuwe Sony Clie. Hoe werken (oude) PalmOS applicaties op 320x320?
http://smaller.com/article.cfm?id=2271

~ Leuk artikel over de historie van de Palm handheld, vergelijking met PocketPC platform met commentaar van oa. Palm's CEO Carl Yanowski
http://business2.com/content/magazine/indepth/2001/03/26/28475

~ Schoolsoftware van Nize is inmiddels bij PDAshop te bestellen, plus links naar meer programma's voor schoolzaken
https://www.palmclub.nl/forums/showthread.php?threadid=1420

~ Palmpix camera van Kodak is inmiddels ook te krijgen voor de m10x en binnenkort ook m50x series
https://www.palmclub.nl/reviews/palmpix/

[software updates]
~ Palm Desktop 4.01, en een nieuwe HotSync fix LET OP: Deze updates werken niet met Visor handhels, zie 2e link
http://palm.com/support/downloads/
https://www.palmclub.nl/forums/showthread.php?threadid=1700

~ Blazer 1.1: nu met ondersteuning kleur (16 bits) en SSL Let op: Blazer 1.0 gebruikers moeten voor 15 mei upgraden!
http://blazer.handspring.com/

~ AvantGo 4.0: ondersteuning kleur nu 16 bits, copy-paste pagina's, verbeterde synchronisatie Windows 2000, (iets?) sneller
http://avantgo.com/

~ Acrobat komt nu ook met een PDF reader voor de Palm
http://www.adobe.com/products/acrobat/readerforpalm.html

++++

(c) 2001 De Nederlandse Palmclub Stichting. Alle rechten voorbehouden. Deze nieuwsbrief is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer 6x per jaar.

Mocht je de nieuwsbrief en het werk van de Nederlandse Palmclub Stichting waarderen, misschien dat je dan zou willen overwegen een donatie te doen of naar ons te verwijzen: https://www.palmclub.nl/helpen.shtml

email: nieuwsbrief@palmclub.nl Redactie: Susan Krieger, Fjodor van Slooten Volgende verschijningsdatum: 8 juni 2001 (deadline artikelen 6 juni) Archief: https://www.palmclub.nl/nieuwsbrief/ Oplage: 3217

Abonneren op de nieuwsbrief kan ook per e-mail. Stuur een e-mail naar LISTSERV@NIC.SURFNET.NL met "SUBSCRIBE NPC Anonymous" als boodschap (zonder de quotes!). In plaats van 'Anonymous' ben je ook welkom om je naam in te vullen.