spacer Palmclub logo spacer NIEUWSBRIEF JANUARI 2001  
spacer
Nieuwsbrief Nederlandse Palmclub Januari 2001

Beste lezer,

Welgemeende, beste wensen voor het nieuwe jaar! Een dubbeldikke nieuwsbrief dit keer, de Palmclub is al begonnen met het uitvoeren van de goede voornemens. Wij hopen ook dat de nieuwsbrieflezer goede voornemens heeft: zie de oproep hieronder. Naar verwachting zal dit jaar allerlei nieuwe uitbreidingen en modellen brengen voor de Palm en het PalmOS: de ontwikkelingen gaan razendsnel. Voorts een huishoudelijke mededeling: Rob Vonk heeft helaas besloten het bestuur van de Palmclub stichting te verlaten. Wij willen hem hartelijk bedanken voor zijn bewezen diensten. Veel leesplezier!

Fjodor & Susan

Inhoud:

 1. PocketMirror Pro 3.0
 2. WordSmith
 3. Twee nieuwe browsers: BrowseIt en Blazer
 4. PDA-magazine PalmtopPro
 5. Palm Progect: To-do organizer
 6. Splendid case voor de Palm m100 en Palm V/Vx
 7. Personality Pack: express yourself
 8. Palm V Emergency Charger
 9. Vrally: scheuren op je Palm

  Palm Tips: ...

--------------------------------  oproep  --------------------------
Test je wel eens software? Heb je verstand van de Palm, het PalmOS of
van een van de klonen? Vlotte pen? Meld je dan aan als reviewer van de
Palmclub! Wij zoeken ter versterking van ons correspondententeam
enthousiaste Palmliefhebbers die af en toe een bijdrage aan de
nieuwsbrief en de website willen leveren!

Als je interesse hebt, neem dan contact op met susan@palmclub.nl ----------------------------------------------------------------------

1. PocketMirror Pro 3.0

Door Jean-Paul Horn (jeanpaul@palmclub.nl)

In een eerdere uitgave van de nieuwsbrief (september 2000) is het pakket Intellisync van Pumatech voor synchronisatie met de desktop al besproken. Deze keer kijken we naar de bekende concurrent: PocketMirror Pro van Chapura. PocketMirror is bij de meeste Palm-bezitters al bekend omdat PocketMirror 2.0 met de Palm wordt meegeleverd behalve bij aanschaf van de Palm IIIe. Versie 3.0 Pro (releasedatum 12 oktober 2000) is een behoorlijke verbetering ten opzichte van versie 2.0. Niet alleen is er nu de mogelijkheid om ook subfolders te synchroniseren, ook is er een verbeterde conflictoplossing en behoort het synchroniseren met Microsoft Exchange-server nu ook tot een van de mogelijkheden.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/pocketmirror/

2. WordSmith

Door Susan Krieger (susan@palmclub.nl)

BlueNomad heeft recent WordSmith uitgebracht. Het bedrijf BlueNomad is van de befaamde Alexander Hinds, de maker van een van de noodzakelijke programma's van het eerste uur: BackupBuddy. Dat schept hoge verwachtingen voor WordSmith. WordSmith is een programma dat het mogelijk maakt Microsoft Word documenten te bekijken en te wijzigen op de Palm. Er zijn meer programma's die dit kunnen (zie bijvoorbeeld Desktop Pro), maar de mogelijkheden van WordSmith hebben indruk op mij gemaakt. WordSmith bestaat uit een palm-applicatie in combinatie met een desktop- programma. WordSmith is er voor Windows, MacOS en zelfs voor het Linux-platform. De integratie met MS Word geldt natuurlijk alleen voor de Windows-versie. Voor de overige platforms wordt een doc-converter bijgeleverd. Dit review betreft de Windows-versie.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/wordsmith/

3. Twee nieuwe browsers: BrowseIt en Blazer

Door Fjodor van Slooten (fjodor@palmclub.nl)

De afgelopen weken hebben twee nieuwe webbrowsers voor de Palm het licht gezien: BrowseIt en Blazer. Blazer is een verassend compacte en snelle web-, WAP- en i-mode browser ineen. Reden voor ons om deze browser aan een nader onderzoek te onderwerpen. BrowseIt is niet helemaal nieuw, maar opvolger van ProxiWeb. Uiteraard vergelijken we beide browsers met het bestaande aanbod: beide worden waar mogelijk vergeleken met AvantGo, en met een aantal andere WAP-browsers. Zowel Blazer als BrowseIt zijn gratis.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/browseit_blazer/

4. PDA-magazine PalmtopPro

Door Susan Krieger (susan@palmclub.nl)

Voor wie Duits geen probleem is, biedt het blad PalmtopPro het laatste PDA-nieuws. Ik zeg hier PDA-nieuws, want ze bieden niet alleen nieuws voor de onze favoriete Palm of andere Palm-adepten. Ook Psion-, WindowsCE- en PocketPC-nieuws wordt geboden. Dit vind ik een vreemde combinatie daar een Palmgebruiker niet van de ins en outs hoeft te weten van bijvoorbeeld het PGP-programmaatje voor het Symbian-platform (operating system van een Psion). Desondanks valt er voor een Palm-gebruiker veel te beleven. Het biedt korte nieuwtjes, van hardware en software en kent uitgebreide reviews en ook 'workshops'. Zo een 'workshop'-artikel gaat diep in op een specifiek programma om zo de lezer de kans te bieden de mogelijkheden van dat programma ten volle te benutten. De laatste workshops gingen respectievelijk in op het favoriete Datebk4 en het programmeren van Basic voor het Palm-platform. Ook worden er vaak wedstrijden uitgeschreven bijvoorbeeld om het beste of leukste webclipping-programma te maken. Het formaat van het blad is A5, op de kaft na is het een zwart/wit blad. Het wordt al twee jaar uitgegeven en iedere editie is voorzien van een handige index van de voorgaande uitgaven. Een aardig blad voor wie het Duits goed beheerst, en die aan PalmUser magazine (zie nieuwsbrief maart 2000) niet genoeg heeft. Voor de liefhebber die zowel interesse heeft voor PocketPC's als Palm-adepten. Zie voor meer informatie: http://www.palmtop-pro.com/

5. Palm Progect: To-do organizer

Door Susan Krieger (susan@palmclub.nl)

Dat het Palm-platform een volwassen ontwikkelplatform wordt, blijkt misschien wel uit het feit dat er nu ook opensource software is voor de Palm. Voor hen die de term opensource niet kennen: opensource software is software die ontwikkeld wordt door eenieder die daar een bijdrage aan wil leveren. De code van de software moet publiekelijk beschikbaar worden gesteld om zo een open samenwerking te garanderen. Vaak levert dit kwalitatief goede software op. Voordeel voor de gebruiker is dat deze programma's gratis zijn. Welnu, een van die opensource-projecten vind ik zeker het noemen waard en dat is het programmaatje Palm Progect. Progect stelt de gebruiker in staat om je todo's hierarchisch te organiseren.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/progect/

6. Splendid case voor de Palm m100 en Palm V/Vx

Door Gonny van der Zwaag (gonny@palmclub.nl)

Voor wie op zoek is naar een case met een natuurlijke uitstraling, brengt InnoPocket de Splendid case op de markt, gemaakt van canvas (100% katoen) en afgezet met riempjes van onbewerkt leer. Het sluitmechanisme is hetzelfde als bij de meeste lederen cases: een riempje wordt door een lusje gestoken en blijft dankzij voldoende wrijving op zijn plaats. De case is alleen verkrijgbaar in een zandkleur. Door de lichte kleur en de absorberende eigenschappen van het materiaal, ben ik bang dat je nogal snel last krijgt van vlekken, die bovendien moeilijk te verwijderen zijn. Om de case meer stevigheid te geven, is gebruik gemaakt van een stuk karton tussen buiten- en binnenbekleding. De binnenkant van de case is bekleed met glimmend bruin nylon. Twee kleine en twee grote vakken bieden ruimte aan creditcards, geld e.d. De case is niet geschikt voor linkshandige gebruikers en kan niet geheel afgesloten worden, waardoor het geen volledige bescherming rondom biedt. Er worden twee modellen op de markt gebracht: een voor de Palm m100 en een voor de Palm V/Vx.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/innopocket/splendid/

7. Personality Pack: express yourself

Door Susan Krieger (susan@palmclub.nl)

Ik heb heel veel beschermingshoesjes en cases uitgeprobeerd tot rariteiten als de eHolster en de Peel It toe. Vaak is het uitproberen voor een week, en daarna gaat het de kast in. Tot nu toe bleef ik trouw aan mijn Slipper van E&B Cases. Totdat ik in het bezit kwam van Personality Pack. Na juichende reviews op The Gadgeteer en PalmGuru, besloot ik dat ik Personality Pack maar eens moest bekijken. Mijn eerste indruk was absoluut geen goede: het is immers van plastic? De Personality Pack is alleen geschikt voor de Palm V/Vx en andere vergelijkbare modellen (qua vormfactor).

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/personality_pack/

8. Palm V Emergency Charger

Door Gonny van der Zwaag (gonny@palmclub.nl)

Bezitters van een Palm V/Vx kennen de luxe dat je nooit naar de winkel hoeft voor een nieuw setje batterijen. Je zet de Palm een paar minuten in de cradle en bent voor minstens een week weer voorzien van voldoende spanning. Maar wat te doen als je een wereldreis gaat maken of regelmatig verblijft in landen waar de stroomvoorziening minder goed is geregeld dan je gewend bent? Extra batterijen zijn makkelijk mee te nemen, maar een stopcontact of de juiste adapter zijn soms moeilijker te vinden. De Palm V Emergency Charger biedt dan uitkomst: met een 9-volt batterij en de emergency charger die nauwelijks groter is dan die batterij, kun je zorgeloos de huisdeur achter je dichttrekken.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/emergencycharger/

9. Vrally: scheuren op je Palm

Door Gonny van der Zwaag (gonny@palmclub.nl)

Voor liefhebbers van racespelletjes was het tot voor kort behelpen: spelletjes zoals Rally 1000, TopRace en E-Race bieden nauwelijks meer dan een bovenaanzicht van een circuit, waarbij je weinig meer hoeft te doen dan de auto op het juiste moment de bocht in te sturen. Eind vorig jaar werden twee racespelletjes op de markt gebracht die veel meer te bieden hebben: Race Fever en V-Rally. Race Fever richt zich op Formule 1, terwijl V-Rally -het product dat in dit review zal worden besproken- is gewijd aan races in "normale" sportauto's.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/vrally/

- P a l m t i p s -

[hardware]
~ NorthStar Mobile MemorySafe; mobiele backup voor de Palm
http://store.palm.com/Catalog/productdetails.asp?productnr=MSM02

[software]
~ Z-catalog is een handige 'file manager' waarmee je ook 'gelockte' databases kan beamen
http://www.palmgear.com/software/showsoftware.cfm?prodID=1640

~ Indeling Palm-toetsenbord aanpassen met de Keyboard Localizer
http://www.palmgear.com/software/showsoftware.cfm?prodID=10119

~ Virus-scanners voor de Palm
http://www.mcafee.com/wireless/
http://www.ca.com/products/inoculateit/palm.htm
http://www.palmgear.com/software/showsoftware.cfm?prodID=8805 (VirusGuard)

~ Overzicht van virussen voor de Palm
http://vil.mcafee.com/alphar.asp?SearchType=2&char=palm

~ Een uitgebreid overzicht hoe je een Linux-computer met een Palm kan laten synchroniseren
http://www.showmelinux.com/112000/feature2.html

~ Linux-gebruikers kunnen met de AvantGo-server synchroniseren met MalSync
http://www.tomw.org/malsync/

~ Standalone Inc. maakt intressante software, waaronder een kruiswoord puzzel programma
http://www.standalone.com/

~ PDF-viewer voor de Palm: Primer
http://www.ansyr.com/

[web]
~ Vragen en antwoorden van mede Palm-gebruikers over kilometerregistratie
https://www.palmclub.nl/cgi/palmzoek.cgi?in=forums&keywords=kilometer

++++

(c) 2000 De Nederlandse Palmclub Stichting. Alle rechten voorbehouden. Deze nieuwsbrief is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer 6x per jaar.

Mocht je de nieuwsbrief en het werk van de Nederlandse Palmclub Stichting waarderen, misschien dat je dan zou willen overwegen een donatie te doen: https://www.palmclub.nl/docs/div/donaties.shtml

email: nieuwsbrief@palmclub.nl Redactie: Susan Krieger, Fjodor van Slooten Volgende verschijningsdatum: 2 maart 2001 Archief: https://www.palmclub.nl/nieuwsbrief/ Oplage: 2660

Abonneren op de nieuwsbrief kan ook per e-mail. Stuur een e-mail naar LISTSERV@NIC.SURFNET.NL met "SUBSCRIBE NPC Anonymous" als boodschap (zonder de quotes!). In plaats van 'Anonymous' ben je ook welkom om je naam in te vullen.