spacer Palmclub logo spacer NIEUWSBRIEF JUNI 2000  
spacer
Nieuwsbrief Nederlandse Palmclub Juni 2000

Beste lezer,

We zijn er klaar voor: dankzij Bartrek EK manager weten wij waar wij de 3-2 overwinning op Frankrijk moeten vieren. Ook weten wij dat we Joegoslavië zullen treffen aanstaande zondag. De Palmgebruiker blijft volledig op de hoogte. Zie ook: https://www.palmclub.nl/nieuws/ek.shtml Voor degenen die dit koud laat: er zijn 'niet-voetbal' channels toegevoegd aan de Channel Navigator zoals de Spits, het Algemeen Dagblad en diverse cartoons waaronder Fokke en Sukke.

De samenstelling van het bestuur is veranderd: Marco Rijkschroeff is verhuisd naar Frankrijk en moest ons helaas verlaten. Wij willen hem bedanken voor zijn inzet als penningmeester en zijn onmisbare inzet als organisator van de bijeenkomsten. We mogen drie nieuwe bestuursleden verwelkomen: Diana Schepman, Gonny van der Zwaag en Rob Vonk. Kijk voor meer details en de taakverdeling op: https://www.palmclub.nl/about.shtml#stichting

Minder goed nieuws is dat de Palmclub slachtoffer dreigt te worden van zijn eigen succes, zodat we helaas onze (gratis) provider moeten verlaten. Als een bedrijf bereid is als sponsoring de Palmclub-site te hosten, dan horen wij dat graag. Om beter opgewassen te zijn tegen onverwachte tegenvallers, zijn er plannen om een donatieprogramma op te zetten. Hierover later meer. En toch weer een goed nieuwtje: Palmclub-leden (geabonneerden op deze nieuwsbrief) mogen gratis naar de Mobile & Wireless beurs die komend najaar gehouden zal worden. Meer informatie: https://www.palmclub.nl/nieuws/mobilewireless.shtml

Wat kan de lezer verwachten in deze nieuwsbrief? Natuurlijk veel tips en ditmaal veel reviews. Van de GoVox en de Vaja-case. Lees hoe het Wilde Westen het kantoor binnendringt en waarom Microsoft Microsoft heet.

Veel leesplezier,

Susan & Fjodor

Inhoud:

  1. Van tegelzetter tot e-Cowboy: review eHolster
  2. Doc-editors en readers
  3. Review Vaja Palm V/Vx Flip Top Case
  4. Review GoVox voor Palm V(x)
  5. MicroSOFT goes the HARD way

    Palm Tips: ...

1. Van tegelzetter tot e-Cowboy: review eHolster
Door Susan Krieger (susan@krieger.net)

In een artikel had ik gelezen dat "alleen tegelzetters en loodgieters" de mobiele telefoon aan een broekriem dragen. Ik, die stad en land had afgezocht op zoek naar een clip voor mijn gsm, droeg kennelijk niet de elegantste oplossing voor het probleem van de mobiele kantooryup.

Waar laat je dan de zo essentiële mobiele telefoon en natuurlijk de Palm zonder een loodgieter te lijken? In datzelfde artikel werd mij de oplossing gepresenteerd. Personal Electronics Concealmant (PEC), een Amerikaans bedrijf, heeft het probleem ook gesignaleerd en lijkt de moderne kantoormedewerkers te willen transformeren naar eCowboys. PEC verkoopt de e-Holster: een PDA-case die niet in de zak past of aan de riem klipt. De e-Holster moet over de schouder geworpen, net als zoals het holster van een politieman dat de pistolen draagt.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/eHolster/

2. Doc-editors en readers
Door Diana Schepman (mg.schepman@hccnet.nl)

Memopad is de enige standaard-applicatie van de Palm waarin tekst bewerkt kan worden. De beperking hierbij is dat er slechts 4096 karakters, dus inclusief spaties en andere leestekens, per memo kunnen worden gemaakt: de beruchte 4K-limiet. Bovendien als je via de desktop de tekst wilt bewerken, moet je eerst via de palmdesktop (of bijvoorbeeld via MS Outlook) de tekst van het memopad kopiëren en vervolgens plakken in een tekstverwerkingsprogramma. Er zijn een paar programma’s zoals Memo Plus die deze 4k limiet weten te omzeilen. Maar er zijn slimmere manieren. Zo heeft Rick Bram al in 1997 het doc-formaat uitgevonden. Doc-files zijn in essentie gelinkte 4k-records, die tezamen een groot tekstbestand kunnen vormen. Daar Doc-files bovendien aparte databases (pdb-files) op de Palm zijn, kan men er net zoveel van op de Palm hebben als het geheugen toelaat. Bij Memoware kun je vele soorten docs downloaden. Er is voor iedereen wat wils. Van sport tot wetenschap en van carrière tot literatuur. Verder kunnen de bestanden gecomprimeerd worden, zodat ze in omvang tot tweemaal zo klein kunnen worden. Ook kunnen bookmarks aangegeven worden. In dit review heb ik mij bewust beperkt tot onderstaande programma’s die zich puur richten op eenvoudige tekstverwerking en bovendien gebruik maken van Rick Bram’s Doc-formaat. Ik heb hierbij de volgende onderverdeling gemaakt:

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/docedit/

3. Review Vaja Palm V/Vx Flip Top Case
Door Fjodor van Slooten (fjodor@palmclub.nl)

Vaja is een producent van leer producten uit Argentinië. Het bedrijf maakt verschillende typen cases voor de Palm, zowel voor de III als de V series. Wij ontvingen van Vaja de Palm V/Vx Flip Top Case voor bevestiging aan de broekriem. De case is leverbaar in acht verschillende uitvoeringen, waarbij de kleur en leersoort varieert. Dat het hier om goede kwaliteit gaat is direct duidelijk: de case voelt solide aan, is zeer goed afgewerkt en oogt stijlvol.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/vaja/

4. Review Govox voor Palm V(x)
Door Mischa Coster (mcoster@casema.net)

Na twee weken wachten kreeg ik hem eindelijk binnen: De GoVox voor de Palm V van Landware. Online besteld en betaald, twee weken later thuisbezorgd. Er is ook een versie voor de Palm III. Na uitpakken en het lezen van de handleiding (welke erg kort, bondig maar toch duidelijk is) ging ik gelijk met de GoVox aan de slag. Ik klikte hem vast aan mijn Vx, op dezelfde manier zoals je de stylus in de palm opbergt. Wat meteen opviel is dat door een veermechanisme de GoVox goed tegen de Palm aangeklemd zit, en als je de GoVox omklapt blijft hij open.

De GoVox is van transparant, enigszins donker plastic gemaakt, waardoor de Palm een futuristisch uiterlijk krijgt. De Palm-knoppen blijven goed zichtbaar, waardoor het geheel er niet uitziet als een memorecorder. Rechtsboven op de GoVox (aan de voorkant, de kant die je ziet als hij 'dichtgeklapt' is) zie je een redelijk grote luidspreker zitten, met direct links daarvan een microfoontje. Meer naar beneden zitten de functietoetsen. Deze toetsen zijn plastic toetsen en ze steken iets uit.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/govox

5. MicroSOFT goes the HARD way
Door Diana Schepman (mg.schepman@hccnet.nl)

Windows CE, het besturingssysteem van Micosoft voor handhelds heeft een naamsverandering ondergaan: het heet nu PocketPC. Genoodzaakt door tegenvallende verkoopcijfers, probeert Microsoft z'n handheld-familie dichter bij Palm te positioneren." De handheld met Windows CE waren relatief groot en zwaar en het besturingssysteem liep regelmatig vast. Ook de PDA's zijn aangepast; ze lijken verdacht veel op de Palm-modellen. Microsoft wringt zich in alle bochten om het PalmOS zo moeilijk mogelijk te maken.
Op de PocketPC-site http://www.microsoft.com/mobile/pocketpc/compare.asp is een vergelijking te zien tussen de besturingssystemen van PocketPC en PalmOS. Zo is te lezen dat de huidige Palm-computers maximaal 8 Mb geheugen hebben en de handhelds met PocketPC 16-32 Mb. Ook een vergelijking van de processorsnelheid valt onvoordelig uit voor Palm-computers: die van Microsoft heeft een 'supersnelle' processor tot 206 MHz terwijl Palm het 'slechts' met 20 MHz moet doen.

Microsoft zwijgt wijselijk over het feit dat de programma's van (de opvolger) van Windows CE gemiddeld gemiddeld twee keer zo groot zijn. Bovendien zijn Windows CE programma's vaak inefficent geprogrammeerd, waardoor een zwaardere processor noodzakelijk is. Daarnaast wordt gesuggereerd dat het niet mogelijk is om te internetten of e-mails met attachtments op te halen op een Palm. Dat de Palm met gratis webbrowsers en emailprogramma's kan worden uitgebreid wordt niet genoemd. Verder kun je met de Palm prima via infrarood en een mobiele telefoon met modem internetten/wappen met bijv. AUS-wap. Ook pretenderen ze zo'n fantastisch multimediaal apparaat te hebben; maar dan moet je natuurlijk niet met standaardspelletjes als patience of minesweeper aankomen. Wat te denken van SimCity in kleur? Het valt wel mee met die "low-resolution, text only". Zoals gewoonlijk weet Microsoft ook nu weer aardige prijzen te vragen voor de PocketPC software. Natuurlijk is het niet leuk dat ontwikkelaars van Palmsoftware te kennen hebben gegeven dat ze geen applicaties voor PocketPC willen schrijven. Zie http://www.palmgear.com/news/shownews.cfm?resID=10640 Dat Microsoft geen concurrenten duldt, is eens en te meer duidelijk. Het vrijgeven van sources is een van de redenen dat Palm zo sterk staat in deze concurrerende markt. Ze zullen zich anders moeten opstellen. Oordeel verder zelf door naar http://www.microsoft.com/mobile/pocketpc/compare.asp te surfen en verbaas jezelf over de eenzijdigheid waarmee dit review is geschreven.

- P a l m t i p s -

[hardware] ~ Koppel je Palm aan een kabelmodem
http://www.deltakabel.nl/faq/palmos.html

~ Tips voor bescherming van je Palm
http://users.pandora.be/lieven.blancke/palm/protect_your_palm_nl.html

~ Tips voor het schoon en kras-vrij houden van je scherm
https://www.palmclub.nl/prikbord/messages/4076.html

~ Er is een MP3 speler voor de Palm in ontwikkeling
http://www.pocketpyro.com/

~ Komt ook binnenkort?: PalmV "clip-on" GSM modem waarmee je ook kan telefoneren
http://it.asia1.com.sg/newsdaily/news001_20000612.html

~ Er is een grote hoeveelheid nieuwe Springboard modulues voor de Visor uitgekomen; plus een review van de GoVox voice recorder voor de Palm V
https://www.palmclub.nl/docs/tapweekly/38.pdf

~ Toetsenborden voor de Visor: zowel GoType als Stowaway keyboards zijn nu beschikbaar voor de Visor
http://hs.palmgear.com/products/accessories.cfm

~ Koppel je PC toetsenbord aan je Palm. Benodigdheden: PC, cradle en het (gratis) programma KeyZ
http://www.geocities.com/daveinfopage/palmpilot_keyz.html

[software] ~ Beam receive aanzetten. Om beam receive aan te zetten via Prefs/General is vaak onhandig. Gelukkig is er een sneller manier: vanuit iedere applicatie die beamen ondersteunt, beam een item en druk metten op 'cancel'. Je krijgt dan een dialoog: 'Your option to receive beamed data is turned off. Do you want to turn it on now?'. Kies hier 'yes' en je beam receive is aan! (Uit PalmUser, issue 3)

~ Internet uitproberen? Mocha W32 PPP verbindt je Palm via cradle en PC met internet
http://www.palmgear.com/software/showsoftware.cfm?prodID=6631

~ PalmOS 3.5 bevat een vervelend geheugen-lek; na elke reset wordt er 2k niet vrijgegeven. Victor is hiervoor de oplossing
http://www.djw.org/product/palm/victor/

~ De PdQ-suite wordt vervangen door de gratis Eudora Internet suite (bevat email programma incl. conduit en webbrowser)
http://www.eudora.com/internetsuite/

~ De laatste beveiligings update voor Outlook heeft invloed op de synchronisatie met de Palm
https://www.palmclub.nl/prikbord/messages/4193.html
http://www.palmstation.com/view_article.asp?article=2272&flat_mode=1flat_mode=1

~ OSflash; programma voor het installeren een bijv. ander PalmOS, of een update
http://www.ibr.cs.tu-bs.de/~harbaum/pilot/osflash.html

~ Stock Manager ondersteund de AEX nu (weer) volledig
http://tinystocks.com

~ Datebk4b verhelpt een aantal fouten uit de eerste versie
http://www.gorilla-haven.org/pimlico/datebk4.htm

~ Er is ook een DateBk nieuwsgroep bij Egroups
http://www.egroups.com/group/pimlicodatebk.

[web] ~ Alle gegevens uit je Palm beschikbaar via het web
http://www.ipalmdesktop.com/

~ Eén (virtueel) directory voor files op je PC, het web en op je Palm via AvantGo (helaas ondersteund AvantGo nog geen viewers zoals bijv. DocumentsToGo voor Word/Excel bestanden of installatie van .prc/.pdb files)
http://www.mydocsonline.com/

~ Onze vakantie-special van vorig jaar heeft een update ondergaan en kan ook dit jaar weer mee:
https://www.palmclub.nl/tips/vakantie/

~ Lees alles over het nieuwste Palm model: de Palm IX
http://www.fool.com/folly/2000/folly000620.htm

~ Weer een nieuwe aanbieder van E-books
http://www.mobipocket.com/

++++

(c) 2000 De Nederlandse Palmclub Stichting. Alle rechten voorbehouden. Deze nieuwsbrief is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer 6x per jaar.

email: nieuwsbrief@palmclub.nl
Redactie: Susan Krieger, Fjodor van Slooten, Diana Schepman
Volgende verschijningsdatum: 29 September (tussentijdse updates via website)
Archief: https://www.palmclub.nl/nieuwsbrief/
Oplage: 1712

Abonneren op de nieuwsbrief kan ook per e-mail. Stuur een e-mail naar LISTSERV@NIC.SURFNET.NL met "SUBSCRIBE NPC Anonymous" als boodschap (zonder de quotes!). I.p.v. Anonymous mag je ook je naam invullen.