spacer Palmclub logo spacer NIEUWSBRIEF MAART 2000  
spacer
Nieuwsbrief Nederlandse Palmclub Maart 2000

Beste lezers,

Kleur; 3Com is ingegaan op een van de meest gewenste uitbreidingen van de Palm-gebruikers. Er is nu een Palm III beschikbaar met kleur! Hierover is eerder op de site een artikel verschenen. Zoals het er nu naar uitziet zullen andere modellen snel volgen. We wachten op een Palm VII met kleur die werkt met GSM... Op diverse sites zijn de Palm's de best verkopende producten. Zie bijvoorbeeld http://www.nokdown.nl en http://www.deja.com. Behalve best verkopend product is de Palm V ook als de beste handcomputer gekozen door de degelijke consumentenbond. Zie ook een van de url's onderaan deze nieuwsbrief. Een andere PalmOS-adept, de Visor, staat op het punt de Palm V van de troon te stoten. Handspring heeft aangekondigd de voorraad op orde te hebben, zodat de bestellingen vast zullen toenemen. In deze nieuwsbrief veel reviews alsmede een aanbieding. Geabonneerden op deze digitale nieuwsbrief, kunnen zich abonneren op aardige PalmUser magazine, voor 24 Engelse ponden per jaar, ipv de gebruikelijke 27. Meer hierover hieronder. Deze nieuwsbrief is vanaf deze week ook met AvantGo te lezen. Meer informatie: https://www.palmclub.nl/nieuwsbrief/

Veel leesplezier,

Susan & Fjodor

Inhoud:

  1. Review Palm Navigator
  2. Webclipping en PQA's op gewone Palm modellen
  3. Palm OS 3.5 upgrade
  4. Oplossingen voor slimme tekstinvoer
  5. AlbumToGo: een fotoalbum op je Palm
  6. PalmUser magazine
Palm Tips: ...


ingezonden mededeling

Display gebroken?
Kijk op https://www.palmclub.nl/tips/palmrepair.shtml

1. Review Palm Navigator

Door Wilbert Scheer (wascheer@dds.nl)

Iedereen die bij de padvinders heeft gezeten of in militaire zal er een in handen hebben gehad: een kompas. Gewapend met (staf)kaart en kompas ben je dan snel in staat de weg te vinden. Tijden zijn veranderd. Als Defensie niet zodanig zou zijn ontmanteld, zou de foerier anno nu zeker een Palm ter beschikking kunnen stellen. Een Palm voorzien van een Palm Navigator. De Palm Navigator is een elektronisch kompas dat heel eenvoudig onder aan een Palm (oud model) en Palm III kan worden geklikt.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/navigator/

2. Webclipping en PQA's op gewone Palm modellen

Door Fjodor van Slooten (fjodor@palmclub.nl) De Palm VII komt naar Europa. Reden voor ons om onze neus in de achterliggende technologie te steken. We werden hierbij geholpen door enkele inventieve amerikanen, die ontdekten dat de benodigde software een toevoeging was op het PalmOS van de VII, die makkelijk was 'los te weken'. De aldus verkregen software kan zonder bezwaar op een 'gewone' Palm geïnstalleerd worden.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/pqa/

3. Palm OS 3.5 upgrade

Door Fjodor van Slooten (fjodor@palmclub.nl)

Onlangs kreeg ik een pre-release van de OS3.5 update voor alle Palm modellen. Ik kon de verleiding niet weerstaan, en heb deze op m'n Palm V geinstalleerd. Het werkt naar volle tevredenheid. De update is een 'kale' ROM-file zonder upgrade utility zoals bij de 3.3 update. Met de Palm OS 3.3 upgrade utility kan je een ROM-file op je Palm installeren. Als je in het eerste scherm van de upgrade-utility op de "Advanced" knop drukt, kom je in een alternatieve wizard, waarmee je ROM-files op je Palm kan installeren.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/iiic/os35.shtml

4. Oplossingen voor slimme tekstinvoer

Door Wilbert Scheer (wascheer@dds.nl)

Review van de volgende hacks

De toepassingen van een Palm zijn vele. Waar de één het apparaat als organizer gebruikt, ligt bij de ander de nadruk op internettoepassingen. Een veel gebruikte toepassing is de invoer van tekst. In de standaard memopad kunnen kleine, korte teksten worden ingevoerd. Voor grotere teksten, zoals dit review, biedt SmartDoc een oplossing in combinatie met een extern toetsenbord, zoals GoType! Niet iedereen wil echter op stap met zo'n extra accessoire en kan toch wel wat invoergemak gebruiken. Wie gegevens op de Palm invoert via Graffiti zal ongetwijfeld wel eens zijn/haar toevlucht hebben gezocht bij het virtuele hulptoetsenbord. De layout hiervan is gelijk aan de gebruikelijke QWERTY-layout en veel gebruikers kunnen hier goed mee uit de voeten. En toch is invoer via dit toetsenbordje vanwege de kleine toetsjes erg lastig. Voor andere, meer geavanceerde tekstinvoer zijn er gelukkig allerlei programmaatjes uitgebracht.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/keyboardhacks/

5. AlbumToGo: een fotoalbum op je Palm

Door Fjodor van Slooten (fjodor@palmclub.nl)

Dit bij de Palm IIIc standaard meegeleverde pakket voor het presenteren van foto's is ook beschikbaar voor de overige Palm modellen. Reden genoeg om deze nieuwe software eens aan de tand voelen. AlbumToGo is onderdeel van het initiatief van ClubPhoto om foto collecties te delen via het web. Met AlbumToGo kan je nu je foto's ook meenemen in je Palm. Met het pakket LivingAlbum kan je op de PC een fotocollectie maken en deze op de website van ClubPhoto publiceren. Vervolgens kan met hulp van de AlbumToGo desktop software het album naar de Palm overgezet worden. We gaan het pakket uiteraard vergelijken met de inmiddels bijna tot standaard verheven ImageViewer.

Lees verder: https://www.palmclub.nl/reviews/albumtogo/

6. PalmUser magazine

Door Susan Krieger.

De groeiende populariteit van de Palm, maakt het natuurlijk ook aantrekkelijk om allerlei publicaties uit te geven gericht op de Palm- computers. PalmUser magazine is bij mijn weten de eerste. De eerste editie van het (hardcopy) blad 'PalmUser' kwam in januari van dit jaar uit. PalmUser wordt uitgegeven door PalmTop Publications. Palmtop Publications is ook uitgever van Palmtop Magazine, het vier jaar oude blad gewijd aan alles rondom de Psion-computers. PalmUser is een engelstalig, A5-formaat tijdschrift, glossy, met behoorlijk veel informatie: zo een tachtig pagina's. Kort nieuws, diepte-artikelen, vergelijkende artikelen en reviews, zeer uitgebreide tips, e-books, vraag-en-antwoord, 'the game zone', ontwikkelingen die we kunnen verwachten: zo is de formule samen te vatten. De edities zijn goed verzorgd en ik ben onder de indruk van de kwaliteit van de artikelen. Ik ben zelf jarenlang Palm-gebruiker en sommige tips waren nieuw voor mij. Ik vermoed dat heel veel Palm-gebruikers hier goede informatie uit kunnen halen. De informatie is natuurlijk ook uit diverse bronnen op het internet te halen (zoals palmclub), maar het is comfortabel om alles compact in PalmUser te lezen. Eindelijk een echt blad voor de Palm-mensen die moe zijn van de vele e-zines.

Ook zijn er primeurs te lezen. In het nummer van februari is aandacht besteed aan het nog uit te komen Datebk4 van Pimlico software, de opvolger van Het populaire Datebk3. (Om een tipje van de sluier te lichten: Datebk4 integreert nu alle standaard-applicaties: memo, address, todo en datebk. Zo kan een afspraak nu gekoppeld worden aan een memo-item en een adres- item. Ook is er aandacht besteed aan de mogelijkheid om je eigen agenda, maar ook die van je vrouw/man in te zien...Hierover later meer.)

Het tijdschrift komt zes keer per jaar uit. Normaliter kost een jaarabonnement 27 UK pounds (op tijd van schrijven, fl 95,-), maar lezers van deze nieuwsbrief krijgen een speciale aanbieding: 24 UK pounds (fl 84,-). Dit is _inclusief_ verzendkosten. Inschrijven kan je doen door middel van het formulier http://www.palmtop.co.uk/palmuser/index.htm op internet, en in de commentaar-box de code 'PPUG8604' in te geven.

- P a l m t i p s -

[hardware]
~ Palm V komt als beste uit test consumentenbond
http://www.consumentenbond.nl/asp/tests/artikel.asp?Action=TestMaand

~ De diverse Palm modellen vergeleken
https://www.palmclub.nl/tips/modellen.shtml

~ Tips van René Soetens over een spanningsomvormer voor amerikaanse uitvoering van de Palm Vx en bescherming glas Palm handhelds
https://www.palmclub.nl/tips/gebruikers/rene_soetens.shtml

~ Nieuw: Flashplug, een externe 8Mb geheugen uitbreiding voor de Palm Verkrijgbaar bij oa. www.palmconsult.de voor DM 249
http://www.flashplug.de/

~ Sony's Palm device met multimedia, video camera en draadloos internet
http://www.zdnet.co.jp/news/9912/03/sony.html

~ Midi op de Palm
http://www.swivelsystems.com/
http://www.5thwall.com/minimusic/

~ Review van het opvouwbare toetsenbord voor de Palm (voormalig Stowaway keyboard)
http://www.pdantic.com/kybdrevu.htm

[software]
~ IrSync maakt het mogelijk om met een oudere PalmOS versie (pre 3.3) toch via Infrarood te synchroniseren. Bijvoorbeeld met een Palm IIIe.
https://www.palmclub.nl/palmsoft/IR/

~ Windows contextmenu waarmee meerdere PRC's en PDB's geinstalleerd kunnen worden. Ook voor meerdere gebruikers.
http://www.rob.cybercomm.nl/palm

~ Update van de Palm Routeplanner voor Palm OS 3.3 en 3.5. Ondersteunt nu ook het gebruik van meerdere kaarten.
http://www.palmtop.nl/palm/support.html

~ GlobalPulse versie 1.2 is geschikt voor PalmOS 3.3 en 3.5
http://www.tdksys.com/Support/tdkgppalm.html

~ De Palm emulator 3.0a5 ondersteunt nu alle nieuwe modellen en de Visor
http://www.palm.com/devzone/pose/seed.html

~ Informatie over compatibiliteit van de Palm Desktop Software met Windows 2000
http://www.palm.com/support/helpnotes/win2k.html

[web]
~ Het archief met Palm cartoons is weer uitgebreid
https://www.palmclub.nl/docs/cartoons/

~ Win een Palm IIIc bij Dixons
http://www.dixons.nl/

~ Stephen King's nieuwste boek "Riding the Bullet" exclusief op Palm. Voor de prijs kan je het niet laten: $2.50
http://www.peanutpress.com/

~ UT start proefproject met 'wireless' verbindingen voor Palm computers
http://wwwutnws.utwente.nl/utnieuws/data/35/10/WIRELESS.html

++++

(c) 2000 De Nederlandse Palmclub Stichting. Alle rechten voorbehouden. Deze nieuwsbrief is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer 6x per jaar.

email: nieuwsbrief@palmclub.nl
Redactie: Susan Krieger, Fjodor van Slooten
Correspondenten: Wilbert Scheer
Volgende verschijningsdatum: 17 maart
Archief: https://www.palmclub.nl/nieuwsbrief/
Oplage: email: 1222, hits web-editie(s): gem. 26x per dag

Abonneren op de nieuwsbrief kan ook per e-mail. Stuur een e-mail naar LISTSERV@NIC.SURFNET.NL met "SUBSCRIBE NPC Anonymous" als boodschap (zonder de quotes!). I.p.v. Anonymous mag je ook je naam invullen.