spacer Palmclub logo spacer NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2000  
spacer
Lezers,

De Palm-verkopen zijn rond de kerst geëxplodeerd. Voeg daaraan toe dat we nogal in de belangstelling stonden van de Nederlandse radio, tijdschriften en websites; dit heeft ervoor gezorgd dat ook ons ledental explosief gestegen is. Voor de nieuwe abonnees: welkom aan boord! Deze nieuwsbrief geeft veel tips voor de nieuwe gebruikers onder ons. We hopen met deze nieuwsbrief de nieuwe gebruikers onder ons op weg te helpen. Zie ook het artikel 'gebruikers ervaringen'. Veel informatie valt natuurlijk ook rechtstreeks op de website (https://www.palmclub.nl) te vinden. Ervaringen uitwisselen is mogelijk op het prikbord.

Minder prettig nieuws: Palmcorner is failliet. Zie ook https://www.palmclub.nl/tips/palmcorner.html

Geruchten en nieuwsberichten over de te verwachten nieuwe Palm-modellen, waaronder minstens één met kleurenscherm hebben we voor jullie verzameld: https://www.palmclub.nl/nieuws/palmiiic.shtml

Steeds meer mensen gebruiken de Palm in combinatie met een mobiele telefoon. Lees hierom vooral het 'GSMtool'-review van onze nieuwe correspondent Wilbert Scheer.

De nieuwsbrief is vanaf deze uitgave ook in HTML-vorm op onze website te lezen. Veel leesplezier toegewenst!

Susan & Fjodor

Inhoud:

  1. Status Palm V 8Mb upgrade service
  2. Review throttle pen/stylus combinaties van ttools
  3. Review GSMtool
  4. Wappen met je Palm
  5. Gebruikers ervaringen
  6. Column: Wie is de eerste Palm-gebruiker in Nederland?
Palm Tips: ...

1. Status Palm V 8Mb upgrade service

De upgrade-service aangekondigd in eerdere nieuwsbrieven en op de site, kan voorlopig niet doorgaan. Wetend dat de belangstelling overweldigend was, vinden we dit zeer spijtig. Financieel en organisatorisch was alles rond. Nu zijn echter de chips niet meer te krijgen. Mocht iemand een manier weten om toch aan deze chips te komen, dan horen we dat uiteraard graag. De type-nummers worden hieronder vermeld. We verontschuldigen ons voor de ten onrechte gewekte verwachtingen.

De chips:
KM416V4104[ABC]S-L6 - Samsung
UPD42S65165G5-A60 - NEC
Waren te koop via oa. http://www.netbuy.com/

Alternatieven voor upgraden en informatie over diverse upgrade-services in het buitenland:

https://www.palmclub.nl/tips/upgrade.html

2. Review throttle pen/stylus combinaties van ttools

Vindingrijk zijn ze, de mensen achter Ttools incorporated. Zo vindingrijk, dat 3Com het nodig vond een van het vlaggenschip van Ttools, de Throttle, na te maken. Maar ze zijn niet gek daar in Providence, USA. Ttools heeft een rechtszaak aangespannen tegen 3Com en deze gewonnen ook. Daar zijn ze vast gelukkig mee, daar in Providence. Het maakte mij nieuwsgierig naar de throttle. Ttools was zo vriendelijk om mij alle versies van de trottle - een stylus/pen combinatie- te sturen: de 'gewone' Throttle, de 'executive' versie en de Slimline versie. Zowel de Slimline als de Trottle zijn originele ontwerpen. De executive is echter veel te zwaar en ongebalanceerd. De gewone trottle is het proberen waard evenals de Slimline. De slimline is een goed stylus/pen combinatie die in de silo's van de diverse modellen past. Pas echter wel op dat je het rubberen dopje niet verliest! Lees verder op:

https://www.palmclub.nl/reviews/throttle/

3. Review GSMtool

Door Wilbert Scheer (wascheer@dds.nl)

Eigenaars van een GSM én een PalmPilot zijn zeer te benijden. Want zeg nou zelf: wie wil er nu niet een webbrowser, faxapparaat, e-mailbox en GPS-ontvanger in zakformaat of een WAP-compatible oplossing? De combinatie van een GSM/Palm blijkt zeer succesvol getuige het toenemend aantal applicaties en de nieuwe versies daarvan die aan de lopende band verschijnen. Er is één programma, of liever utility, dat nauw samenwerkt met een GSM, waarmee je niet online kunt en hoeft, maar dat in niemands collectie mag ontbreken: GSMtool.

Lees verder op:

https://www.palmclub.nl/reviews/GSMtool/

4. Wappen met je Palm

Onlangs introduceerde KPN de dienst M-info, waarmee je allerlei internet- achtige informatiediensten kan gebruiken. Deze dienst is gebaseerd op WAP (Wireless Application Protocol), versie 1.1. Er zijn nog niet veel GSM toestellen die de juiste WAP 1.1 compatible browser ingebouwd hebben, maar dat aantal zal waarschijnlijk stijgen. De Nokia 7110 is op dit moment de enige met de juiste WAP-browser. Wij Palm-gebruikers boffen, want er zijn al twee WAP browsers voor de Palm. Enig nadeel is dat de meeste Nederlandse diensten via M-info lopen, maar deze dienst is helaas niet publiekelijk toegankelijk.

In de rest van het artikel worden twee WAP-browsers voor de Palm besproken. Ook beschrijft het artikel 3Com's webclipping technologie die is toegepast in de Palm VII, en hoe je deze ook via een gewone internetverbinding op een Palm IIIx of V gebruiken kan.

Lees verder op:

https://www.palmclub.nl/tips/wap.shtml

5. Gebruikers ervaringen

Door Remco Bruijne (rmb@xs4all.nl)

Als je dit leest heb je waarschijnlijk (gelukkig!) voor een Palm PDA (personal digital assistant - red) gekozen. Goede keus! Je leest in dit artikel:

Ik ben niet aansprakelijk voor gevolgen van het opvolgen van mijn suggesties ;-) Je zou mij veel plezier doen als je mij (rmb@xs4all.nl) een reactie stuurt op dit artikel. Dat motiveert mij om dit soort teksten vaker uit te brengen.

Lees verder op:

https://www.palmclub.nl/tips/gebruikers/remco_bruijne.shtml

6. Column: Wie is de eerste Palm-gebruiker in Nederland?

In de nieuwsbrief van September was ik van start gegaan met de speurtocht naar de eerste Palm-gebruiker (Pilot-) in Nederland. Direct na de nieuwsbrief heb ik twee reacties mogen ontvangen, een van IJme Woensdregt (zomer 96) en een van Jos Strijbosch (eind 95). Dat Jos Strijbosch uiteindelijk aan het langste eind trekt is niet zo vreemd: als vertegenwoordiger van USRobotics importeerde hij de Pilots naar Nederland. Zo iemand is moeilijk te verslaan!

Ik geef Jos het woord: "Vlak nadat ik als Sales en Marketing Manager van USRobotics Benelux gestart was, eind 1995, werd de Pilot 1000 gelanceerd in de Verenigde Staten. Deze werd aan alle medewerkers van het bedrijf verstrekt. Ongeveer in april van 1996 werd de opvolger geintroduceerd: de Pilot 5000. Ik was verantwoordelijk voor de lancering van de Pilot 5000 in de Benelux. De Pilot was geen organizer alleen: het apparaatje bood met het PalmOS-concept heel wat mogelijkheden. Het was lastig om de Pilot alhier in grote hoeveelheden aan te kunnen bieden. De voorraden waren altijd te beperkt."

Vervolgens geeft Jos ons een blik op zaken doen:

"Desalniettemin bracht ik een Pilot 5000 mee voor Willem de Haan, toenmalig General Manager A-Line (red: een Nederlandse distributeur van computerprodukten). De deal om de eerste 5000 Pilot 5000 exclusief te leveren aan A-Line, werd gesloten tijdens een theater-voorstelling in een casino in Portugal. Nadien zijn er andere distributeurs bijgekomen."

"De Pilot/Palm heeft zich ontwikkeld als een geweldig product al was het nog steeds moeilijk korte levertijden te garanderen. Vooral accessoires gaven in die beginjaren problemen."

"In 1997 werd Palm Computing een aparte unit binnen USRobotics en hebben andere mensen de activiteiten voort gezet. Ik ben toen verdergegaan met de verkoop van de modems. Direct na de afsplitsing werd het samengaan van USRobotics met 3Com aangekondigd. De consumer aanpak van 3Com kwam niet overeen met mijn visie op consumer sales & marketing en hierom heb ik toen 3com verlaten. Je moet soms keuzes maken in je leven. Ik ben momenteel zeer actief in de E-Business ontwikkelingen in Europa en voel me daar gigantisch in thuis.

Wat vind je van de huidige Palm-modellen? De Palm V en de Palm VII?
"Perfect! Ik ben nog steeds een grote fan van dit product, jammer vind ik het wel dat ondanks het grote marktaandeel in Europa, de R&D-activeiten zich nog steeds richten op de markt van de Verenigde Staten. Er wordt soms geen rekening gehouden met communicatiestandaarden die verschillend kunnen zijn tussen Europa en de Verenigde Staten. De Palm VII bijvoorbeeld, is in de Verenigde Staten al weer enkele maanden uit, maar kan niet gebruikt worden in Europa. Pas nu zijn ze bezig om de PalmV11-communicatie via GSM-netwerken te realiseren. Voor dit operationeel is zijn we een jaar verder."

Wat verwacht je in de nabije toekomst voor de Palm-computers? "Sinds 1 januari 2000 is Palm Computing is een echt apart bedrijf. Ik heb gehoord dat ze naar de beurs zullen gaan binnenkort. Hopelijk gaan ze dan ook paralel ontwikkelen voor de Verenigde Staten en Europa zodat we eerder mee kunnen doen in de nieuwe ontwikkelingen. Ik denk dat Palm met zijn OS een duidelijke klap heeft uitgedeeld aan het hele WindowsCE-gedoe."

"In mijn ogen is het hogere marktaandeel van de Palm ook terecht, met het Palm OS heb je meer mogelijkheden. Bovendien vraagt het PalmOS minder capaciteit en heeft het een hogere performance. Laten we hopen dat we op onze PDA's niet met Microsoft te maken krijgen. Van alle computerapparatuur die ik gebruik, is mijn Palm V het meest te vertrouwen wat performance en beschikbaarheid aan gegevens betreft.

Hoe denk je dat het PalmOS zich gaan ontwikkelen ten opzichte WindowsCE computers?
"CE is in mijn ogen zo goed als dood, had eigenlijk al een actie van Microsoft verwacht om een bod te doen op het Palm OS. Ik volg de ontwikkelingen niet meer dagelijks omdat ik erg druk ben met de e-business ontwikkelingen in Europa maar ik ben ervan overtuigd dat ondanks de macht van Bill het Palm OS voorop zal blijven lopen."

- P a l m t i p s -

~ Een aantal tips hebben we al bij onze nieuwjaarswens weggegeven:
https://www.palmclub.nl/nieuws/20000103.shtml

~ GlobalPulse werkt niet goed in combinatie met MultiMail: informatie en een 'workaround'
https://www.palmclub.nl/reviews/globalpulse.shtml

~ Daysoff stopt Nederlandse feestdagen in je agenda; één nadeel: het is Engelstalig (Koniginnedag = Queen's Birthday); wie gaat er vertalen?
http://jfgillot.free.fr/

~ Last van dubbele items in een van de standaard Palm-applicaties? UnDupe lost het op!
http://www.stevenscreek.com/

~ Er is een nieuwe versie van de Palm email conduit
http://www.palm.com/custsupp/downloads/emailupd.html

~ HandBase v2.0: Databases voor in je Palm. Je kan hiermee allerlei informatie in je Palm plaatsen en aanvullen met extra velden naar keuze. Compatible met oa. Access en Excel via .csv file formaat.
http://www.ddhsoftware.com/

~ OmniSky is het nieuwe draadloze netwerk voor de PalmV (alleen beschikbaar in VS)
http://www.the-gadgeteer.com/omnisky-review.html

~ Silverscreen: Weer een alternatieve applicatie-launcher, ditmaal met een mooie grayscale interface
http://www.pocketsensei.com

~ Datebk4 beta beschikbaar; Datebk4 zal geen vervanging worden van Datebk3, maar is meer een nieuw product in de Datebk-lijn
http://www.gorilla-haven.org/pimlico/datebk3.htm

~ PliNk! Een verzameling links voor gebruik met een browser op je Palm (net als Palmclub Mobiel: https://www.palmclub.nl/mobiel/info.html)
http://plink.cjb.net/

~ Telefoons en pda's om je pols, leuk artikel over de nabije toekomst
http://www.nytimes.com/library/tech/00/01/circuits/articles/20watc.html

~ The Parachute voorziet je Palm (III/IIIx) van een clip-on PC-Card (PCMCIA) slot, bijvoorbeeld voor een wireless modem card of een (Flash) RAM card
http://www.unilinear.com/

++++

(c) 2000 De Nederlandse Palmclub Stichting. Alle rechten voorbehouden. Deze nieuwsbrief is een gratis uitgave en louter bedoeld voor persoonlijk gebruik. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer 6x per jaar.

email: nieuwsbrief@palmclub.nl
Redactie: Susan Krieger, Fjodor van Slooten
Correspondenten: Wilbert Scheer
Volgende verschijningsdatum: 17 maart
Archief: https://www.palmclub.nl/nieuwsbrief/
Oplage: email: 946, hits web-editie(s): gem. 26x per dag

Abonneren op de nieuwsbrief kan ook per e-mail. Stuur een e-mail naar LISTSERV@NIC.SURFNET.NL met "SUBSCRIBE NPC Anonymous" als boodschap (zonder de quotes!). I.p.v. Anonymous mag je ook je naam invullen.