spacer Palmclub logo spacer NIEUWSBRIEF APRIL 2005  
spacer
 

Maak kennis met de Palmclub Nieuwsbrief nieuwe stijl! In deze vernieuwde nieuwsbrief brengen we nieuwtjes en ontwikkelingen rond pda's en smartphones met het PalmOS-besturingssysteem onder de aandacht. Deze nieuwsbrief vervangt ook de vroegere Palmclub Software Nieuwsbrief, want voortaan lees je in deze nieuwsbrief niet alleen nieuwe accessoires en handhelds, maar ook over nieuwe software en e-books.
Heb je zelf iets ondekt, dat in deze nieuwsbrief genoemd zou moeten worden, laat het ons weten.

 

 

TOPNIEUWS

 • Mobility Event 2005 groot succes

 • Voor het eerst organiseerden we een gezamenlijke clubdag met de PocketPC-club. Tussen de 500 en 600 bezoekers kwamen op 16 april naar Nieuwegein om presentaties van palmOne, HP, Microsoft, Vincent Everts en PDAshop bij te wonen, om spullen te kopen en ervaringen met andere gebruikers uit te wisselen. Foto's en reacties vind je in het forum.

 
 

KORT NIEUWS

 • Infinifile maakt van je Palm een draadloos mediacenter

 • InfiniFile is een nieuw programma voor het PalmOS. Het geeft je via WiFi of Bluetooth vrijwel onbeperkte toegang tot audio- en videobestanden, Palm-programma's en andere gegevens die op een desktop-pc zijn opgeslagen. Op de pda of smartphone lijkt het alsof er gewoon een extra geheugenkaartje aanwezig is. Er zijn nu al duizenden PalmOS-programma's die geschikt zijn voor InfiniFile, omdat ze ondersteuning bieden voor extern geheugen. Meer informatie is te vinden op de website van Onverge.
  Lees reacties

 • Geruchten over nieuw palmOne-apparaat

 • Naast de geruchten over een Treo met Windows Mobile (zie hieronder) draait de geruchtenmachine ook op volle toeren over een nieuw en mysterieus device van palmOne. Volgens de berichten zou het model eerst de naam palmOne Live Drive krijgen, maar de definitieve naam lijkt Tungsten|X te gaan worden. Met features als een 320x480 scherm, Wi-Fi en Bluetooth en boven alles een ingebouwde 4GB harde schijf is de warme belangstelling van velen gewekt. Niet alleen websites als Engadget, Palminfocenter en Brighthand besteden aandacht aan deze power-pda, ook ons eigen forum staat bol van de speculaties. De eerste ontwerpschetsen zijn - als ze correct zijn - in ieder geval om te watertanden.
  Lees reacties

 • Nieuw simulatiespel: Village Sim

 • Er is een nieuw simulatiespel voor het PalmOS. In Village Sim moet je zorgen voor een groep eilandbewoners. Het is jouw opdracht dat de bevolking groeit tot een groot en welvarend volk, waarbij je rekening moet houden met voldoende voedsel en huisvesting en moet voorkomen dat ziektes uitbreken. De ontwikkelaars van dit spel zijn al bekend van andere simulatiespellen, zoals Plant Tycoon.
  Lees reacties

 • Treo met Windows-besturingssysteem

 • Het lijkt nu toch te gaan gebeuren; een palmOne-handheld met het Windows Mobile-besturingssysteem. Volgens MS Mobiles liet een hooggeplaatste medewerker van Orange een Treo zien aan geïnteresseerden, waarop een nieuwe versie van Windows Mobile (Magneto, oftewel Windows Mobile 2005) draaide.
  Lees reacties

 
 

PALMCLUB-NIEUWS

 • Dagelijks nieuws

 • Het is je vast al opgevallen: op de homepage van de Palmclub staan voortaan dagelijks verse nieuwtjes. Een extra reden om regelmatig even op de Palmclub-site te komen kijken! Iedereen kan in het forum Nieuws aanleveren een nieuwtje toevoegen. De moderators zorgen er dan voor, dat jouw nieuwtje op de homepage verschijnt.

 • Vernieuwd forum

 • Een nieuwe lente, een nieuw forum! Bram en Jean-Paul hebben een flinke forum-upgrade uitgevoerd. Naast een veranderde layout, zijn er ook nieuwe onderdelen toegevoegd en bepaalde onderdelen vervangen. Zo heeft het 'Nieuws en wist-je-dat'-forum plaatsgemaakt voor een nieuws-forum dat gekoppeld is aan de homepage en GPS is van 'specifieke toepassingen' naar 'algemeen' verplaatst.

 • Geef bugs en suggesties door!

 • Zoals je ziet wordt er voortdurend gesleuteld aan de Palmclub-site en het forum. Een nieuwe functie is de mogelijkheid om bugs en suggesties door te geven. Kom je een hardnekkige fout tegen of denk je dat een bepaald onderdeel van de website beter kan, laat het weten in onze nieuwe bugsrapportage. We kunnen niet beloven dat we elk idee zullen realiseren en elk probleem kunnen oplossen, maar we doen ons best.

 
spacer

Rob van den Broecke
Palmgebruiker spacer
spacer

Drie vragen aan Rob van den Broeck (forumnaam RobB):

1. Wie ben je?
Ik ben Rob Van den Broeck en werk al jaren met diverse pda's. Eerst alleen als eenvoudige gebruiker maar in de loop der jaren steeds intensiever en uiteindelijk ben ik zelf programma's gaan schrijven.

2. Hoe is het zo gekomen?
Ik kwam bij een klant iemand met een Palm Pilot tegen. Ik had wel eens gespeeld met een Apple Newton , maar dat was toch een beetje groot en zwaar. Zo'n Palm was het wel. Helaas was de Palm Pilot niet meer verkrijgbaar en was ik aangewezen op een opvolger, de Palm III. Toen kwam Sony in de ring met allerlei zeer interessante modellen, voor mij viel de keuze toen op de Clie PEG-N770. De top: met hi-res kleurenscherm, mp3-speler, te gek! Je kon er zelfs filmpjes op afspelen! Ondertussen ging ook Microsoft zich er mee bemoeien. Ook hieraan geproefd en inderdaad: dit was niks. Momenteel gebruik ik mijn Tungsten|C zeer intensief en zo af en toe een Tungsten|W en HP iPAQ. Ik zit eigenlijk met smart te wachten tot de Motorola MPx uitkomt. Alleen jammer van het OS: Microsoft Windows Mobile.
3. Waarom schrijf je zelf software?
Ik ben al jarenlang software engineer en wil altijd wel iets nieuws leren/doen. Ik gebruikte mijn Palm III destijds wel als agenda en installeerde programma's, maar ik had behoefte aan iets waarmee ik eenvoudig mijn verletdagen kon bijhouden. Ik heb de ontwikkelomgeving bij palmOne gedownload en gewoon eens iets gemaakt. Zo ontstond het eerste programma: Holidays, later hernoemd tot Sabbatum. Het wordt nog steeds gebruikt en niet alleen door mijzelf maar ook door duizenden anderen. Ik kreeg de smaak te pakken en vele programma's volgden (nu zo'n 50). Toen ik opdrachten voor speciale software kreeg is FroggySoft ontstaan. Ik schrijf ondertussen ook voor de Pocket PC veel software.

En wie is de volgende keer aan de beurt?
Arie (forumnaam Boudewijn).

spacer
spacer

Tungsten E2
Hardware-nieuws spacer
spacer

Nieuwe Tungsten|E2 van palmOne
PalmOne heeft de Tungsten|E2 aangekondigd. De belangrijkste vernieuwingen ten opzichte van de Tungsten|E zijn een snellere processor, een mooier scherm, ingebouwde Bluetooth en non-volatile geheugen.
In het kort de specificaties: 320x320 kleurenscherm, PalmOS 5.4 (Garnet), Intel XScale 200MHz processor, 32MB intern geheugen (waarvan 26MB bruikbaar), Bluetooth, 114 x 79 x 15mm groot en 133 gram licht. De adviesprijs is €249.
Lees reacties

spacer
spacer

Xplore G18
Hardware-review spacer
spacer

Xplore G18
De Xplore G18 is alweer een tijdje op de markt, maar tot op heden niet echt beschikbaar geweest in Nederland. De Duitse drogisterijketen Foto Quelle had niet lang geleden een actie met deze PalmOS-smartphone, waarbij het model als Quelle Universum voor €199 zonder abonnement kon worden aangeschaft. Forumlid Fransbr kon de verleiding niet weerstaan, kocht de smartphone en schreef er een review over.
Lees het volledige review op de Palmclub-site

spacer
spacer

Hacker's Diet
Ebook-review spacer
spacer

Hacker's Diet door John Walker
John Walker is oprichter van AutoDesk, dat vooral bekend is van het ontwerpprogramma AutoCAD. Walker vroeg zich af waarom programmeurs de meest slimme dingen kunnen maken, maar tegelijk geen controle hebben over iets simpels als hun lichaamsgewicht. Hij schreef daarom een dieetboek, dat vooral ICT-ers moet aanspreken. De toename en afname van gewicht wordt uitgelegd aan de hand van input/output en feedbacksystemen zoals een thermostaat. Persoonlijk vind ik dat Walker daarin soms wat te ver doorslaat: je moet immers nogal een freak zijn als je regressieanalyses en andere ingewikkelde wiskundige technieken gaat toepassen om je voortgang te meten. Walker's advies: bereken elke dag een trendlijn en zolang die trendlijn een neerwaartse beweging maakt, ben je goed bezig.
Bij dit ebook hoort het Palm-programma EatWatch waarmee je de resultaten van je afvalpoging kunt registreren. Je kunt de tekst van dit boek gratis downloaden van John Walker's website (je moet er zelf een Palm-ebook van maken)

spacer
spacer

Poll
Poll spacer
spacer

Er staat weer een nieuwe poll op de homepage. Deze keer zijn we benieuwd wat voor jou het belangrijkste bij een Palm is: gaat het om het scherm, het design, de batterijduur, de hoeveelheid geheugen, de snelheid of misschien om de communicatiemogelijkheden? Ga naar de homepage van de Palmclub en stem mee!
De resultaten van de vorige poll over de nieuwe indeling van de homepage kun je in het archief teruglezen.

spacer

spacer
Advertentie:
spacer
spacer

Software
Software-nieuws spacer
spacer

Een selectie van de nieuwe en vernieuwde software van afgelopen maand:

spacer

€ 14,05  
Red Mercury  
spacer
spacer
  Games  
spacer
  Red Mercury  
spacer
  Engels  
spacer
  PalmOS 3,5 | Ja  
spacer
  Nee  
spacer
  Grijs, kleur | Ja  
spacer
  495 kB  
spacer
  Commercieel  
spacer
spacer
Goed  
spacer Software-review
spacer
spacer

Als je van kaartspelletjes houdt, dan ken je vast AcidFreecell en AcidSolitaire. Van dezelfde makers komt het nieuwe spel AcidSpider. Spider is een variant op Solitaire, dat je met 104 kaarten speelt en waarbij je wat meer moet nadenken dan bij de gangbare versie van Solitaire. Gelukkig bevat dit spel een interactieve uitleg, waarmee je gaandeweg de regels leert kennen.
De graphics van het spel zien er mooi uit en de verwisselbare achtergrondafbeeldingen en geluidseffecten voegen net even wat extra's toe. Blijkbaar is Red Mercury er vanuit gegaan dat dit spel behoorlijk verslavend is, want tijdens het spelen kun je een tijdklok en de batterijstatus in beeld zien. Kom je er niet uit, dan geeft een twinkelend sterretje aan welke kaart je kunt spelen. Ook handig: je kunt het spel zowel met de stylus als met de navigatieknop spelen.
Tip: binnenkort verschijnt er op de Palmclub-website een uitgebreider review, waarmee je een licentiecode voor dit spel kunt winnen.

spacer Screenshot

     
spacer