spacer Palmclub logo spacer NIEUWSBRIEF MAART 2005  
spacer
 

Maak kennis met de Palmclub Nieuwsbrief nieuwe stijl! In deze vernieuwde nieuwsbrief brengen we nieuwtjes en ontwikkelingen rond pda's en smartphones met het PalmOS-besturingssysteem onder de aandacht. Deze nieuwsbrief vervangt ook de vroegere Palmclub Software Nieuwsbrief, want voortaan lees je in deze nieuwsbrief niet alleen nieuwe accessoires en handhelds, maar ook over nieuwe software en e-books.
Heb je zelf iets ondekt, dat in deze nieuwsbrief genoemd zou moeten worden, laat het ons weten.

 

 

TOPNIEUWS

 • Treo 650 in de winkel

 • Na lang wachten is eindelijk de Treo 650 ook in de Nederlandse winkels gesignaleerd. PalmOne zal de Treo 650 vooral als e-mailapparaat aan de man proberen te brengen. Een handige functie voor zakelijke gebruikers is de mogelijkheid om de agenda draadloos te synchroniseren met een Exchange-server. Maar ook als je niet de beschikking hebt over Exchange, is de Treo 650 dankzij het duimtoetsenbordje een uitstekend e-mailapparaat.
  Abonnees van XS4All kunnen via een speciale actie een gratis Treo 650 bemachtigen. Voorwaarde is wel, dat je tegelijk een 2-jarig FlexiBel-abonnement bij KPN afsluit met een GPRS-bundel (eerste 4 maanden gratis, daarna 30 euro per maand). Wie goed zoekt kan ook al wat aanbiedingen vinden: sommige webwinkels verkopen de Treo 650 zonder abonnement voor €550 of minder.

 
 

KORT NIEUWS

 • Sony stopt met productie van CLIE

 • Sony stopt vanaf 1 juli met de CLIÉ-modellen. In Europa moesten we vorig jaar al afscheid nemen van de Sony-pda's met PalmOS, maar er komen nu ook in Japan geen nieuwe modellen meer uit. In totaal heeft Sony tussen 2000 en 2005 maar liefst 26 CLIÉ-modellen uitgebracht. De Japanse PEG-VZ90 is daarvan de laatste.
  Lees verder

 • Nintendo neemt licentie op PalmOS

 • Als de geruchten kloppen heeft Nintendo een licentie genomen op het Palm-besturingssysteem. Het bedrijf wil het PalmOS mogelijk gebruiken in de Nintendo V-Pocket Suite, een verzameling organizertoepassingen voor de Nintendo DS. Deze zullen in het derde kwartaal van 2005 worden gelanceerd. Zou Nintendo de DS voortaan als pda gaan verkopen? In ieder geval denkt Nintendo dat de extra organizermogelijkheden en het touchscreen een voorsprong gaan opleveren ten opzichte van de grootste concurrent: de PSP van Sony
  Lees verder

 • Topman palmOne stapt op

 • palmOne zal het voortaan zonder topman Todd Bradley (46) moeten doen. De CEO van het bedrijf stapt na 3,5 jaar op omdat hij, volgens eigen zeggen "had bereikt wat hij van plan was". Zijn plaats wordt ingenomen door een oude bekende in de pda-wereld, Ed Colligan (43), die al vanaf het prille begin bij Palm Computing, Handspring en vervolgens bij palmOne een leidinggevende rol had.
  Lees verder

 • Nieuwe dienst bespaart op GPRS-dataverkeer

 • Met een geschikte pda of smartphone kun je via GPRS internetten. De meeste websites bevatten echter grote plaatjes die afgestemd zijn op computerschermen. Als je per kB betaalt, kun je op die plaatjes flink besparen. XS4ALL heeft namelijk een experimentele dienst opgezet die deze plaatjes optimaliseert voor mobiele apparaten. Hierdoor nemen deze minder ruimte in, waardoor je minder betaalt en de pagina bovendien sneller laadt. Enig minpunt: de dienst is alleen beschikbaar voor XS4ALL-abonnees.  

 
 

PALMCLUB-NIEUWS

 • Voorinschrijving meeting geopend

 • Op 16 april organiseert de Palmclub in samenwerking met de PocketPC-Club, Smartphone-Club en Symbian-Club een groots evenement in Nieuwegein. Natuurlijk wil je daar bij zijn! De voorinschrijving is inmiddels gestart, dus schrijf je snel in voordat het evenement is uitverkocht!. Heb je vragen, dan kun je ze natuurlijk altijd stellen op het Palmclub-forum.

 • Palmclub op de CeBIT

 • Zoals elk jaar zijn Jean-Paul Horn en Gonny van der Zwaag van de Palmclub ook dit jaar weer naar de CeBIT in Hannover geweest. Op de fotoweblog www.splasblog.com/palmclub vind je een fotoverslag.

 
spacer

Jacob Fresco
Palmgebruiker spacer
spacer

Drie vragen aan Jaap Fresco (forumnaam Smaus):

1. Wie ben je?
Mijn naam is Jaap Fresco (forumnaam: Smaus). Ik heb sinds vijf jaar een Palm; eerst een m100, daarna een IIIxe en een IIIc en sinds twee jaar een Tungsten T2.

2. Hoe is het zo gekomen?
De Palmgekte is bij mij begonnen vanwege mijn voorliefde voor gadgets (als het een schermpje heeft en piep zegt vind ik het interessant). De m100 heb ik eigenlijk meer gekocht als hebbedingetje dan als echt gebruiksvoorwerp. Toch gebruikte ik hem binnen drie maanden zoveel dat de 2MB die er inzat eigenlijk te krap werd. Dus kwam de IIIxe als leuk tweedehandsje in beeld. Die heb ik een aantal jaar gebruikt, maar aangezien een kleurenscherm ook wel geinig was (in verband met foto's), heb ik voor weinig een van de laatste nieuwe IIIc's gekocht. Ook die heb ik fanatiek gebruikt, maar uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan voor een nieuwe T2 die toen net uit was (JP, bedankt!). Deze gebruik ik nog steeds elke dag, voor zo lang het nog duurt, want ik heb mijn zinnen gezet op de Treo 650.

3. Wat doe je voor de Palmclub?
Sinds een half jaar ben ik ook moderator op het forum en ik probeer daar waar nodig is te helpen achter de schermen, bijvoorbeeld op iTrendz en in april op Mobility 2005. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust op het forum. Krijg je geen antwoord van mij, dan wel van iemand anders!

En wie is de volgende keer aan de beurt?
Rob van den Broeck (forumnaam RobB).

spacer
spacer

SanDisk SD-kaartje
Hardware-nieuws spacer
spacer

Knikkend SanDisk-kaartje
SanDisk heeft een opvallend nieuw sd-kaartje gemaakt. Het kaartje kan als een gewone geheugenkaart in een digitale camera of pda worden gebruikt, maar is tegelijk een usb-stick. Als je het kaartje knikt, komt er een uitsteeksel tevoorschijn die precies in de usb-poort van de computer past. Je hebt dan geen aparte kaartlezer meer nodig. Het nieuwe sd-kaartje maakt deel uit van de SanDisk Ultra II productlijn en is daardoor sneller dan een gewoon, blauw SanDisk-kaartje.
Er zullen aanvankelijk twee versies worden uitgebracht: met een capaciteit van 512MB ($109,99) en met een capaciteit van 1GB ($149,99).

spacer
spacer

Siliconenhoesje
Hardware-review spacer
spacer

Siliconencase van Proporta
Lederen en metalen cases kennen we inmiddels wel. De laatste tijd zie je steeds meer cases van een nieuw materiaal: siliconen. Het rubberachtig aanvoelende hoesje van Proporta, die we hebben getest, sluit strak om de Zire 72. Ideaal dus, als je bang bent dat er krasjes op de Zire 72 komen, of dat de verf gaat afbladderen. Het scherm blijft echter onbedekt, dus het plakken van een screenprotector is bij dit type case geen overbodige luxe...
Lees het volledige review op de Palmclub-site

spacer
spacer

On Intelligence
Ebook-review spacer
spacer

On Intelligence door Jeff Hawkins
Jeff Hawkins kennen we vooral als bedenker van de Palm Pilot. Hij richtte Palm Computing en Handspring op en stond aan de wieg van de Palm V, de Treo en vele andere pda's en smartphones. Maar Jeff heeft naast zakcomputers nog een andere passie. Wie het boek Piloting Palm heeft gelezen, weet welke passie dat is: het menselijk brein. Hierover heeft hij in samenwerking met wetenschapsjournaliste Sandra Blakeslee een boek geschreven.
Het boek beschrijft de werking van het menselijke brein en trekt daarna de link met computers. Oftewel: hoe zijn we met de huidige kennis van het menselijke brein in staat om intelligente machines te maken? Hoewel het boek door twee auteurs is geschreven, blijkt in de tekst dat vooral de visie van Jeff centraal staat. Over dit onderwerp zijn al heel wat boeken geschreven, maar dit boek onderscheidt zich doordat concepten uit de neurowetenschappen en kunstmatige intelligentie op een heldere manier worden samengevat. Met pda's heeft dat overigens weinig te maken.
Te koop voor $17,10 via eReader.com

spacer
spacer

Poll
Poll spacer
spacer

Er staat weer een nieuwe poll op de homepage. Deze keer zijn we benieuwd wat je van de nieuwe indeling van de homepage vindt. Is het informatiever en overzichtelijker geworden, of juist niet? Ga naar de homepage van de Palmclub en stem mee! In het forum lees je meer over de wijzigingen.
De resultaten van de vorige poll: Wat is de maximale resolutie van je pda kun je in het archief teruglezen.

spacer

spacer
Advertentie:
spacer
spacer

Software
Software-nieuws spacer
spacer

Er is de afgelopen maand heel wat nieuwe software verschenen. Een selectie:

spacer

€ 29,95  
SplashBlog 1.0  
spacer
spacer
  Internet  
spacer
  SplashData  
spacer
  Engels  
spacer
  PalmOS 4.0 | Ja  
spacer
  Nee  
spacer
  Grijs, kleur | Nee  
spacer
  424 kB  
spacer
  Commercieel  
spacer
spacer
Uitstekend  
spacer Software-review
spacer
spacer

Weblogs zijn mateloos populair. Wie niet van schrijven maar wel van fotograferen houdt, begint een fotoblog. Met het nieuwe programma SplashBlog kan dat ook vanaf de Palm. In het programma kun je verschillende accounts op www.splashblog.com aanmaken, maar het programma ondersteunt ook bestaande accounts via TypePad. Na het aanmaken van een account is het een kwestie van foto selecteren, bijschrift invoeren en publiceren maar! Vooral wanneer je pda is voorzien van WLAN is dit ideaal, maar via GPRS werkt het ook. SplashBlog is erg gemakkelijk in het gebruik. Bij de accounts op Splashblog.com kun je kiezen uit verschillende voorgedefinieerde skins. Wel jammer, is dat bezoekers niet op postings kunnen reageren. Een ander nadeel is dat het programma wat prijzig is, maar wie snel beslist kan de komende twee weken nog voor een lagere introductieprijs kopen. Alternatieven zijn HBlogger en mo:Blog. De laatstgenoemde heeft als voordeel dat het ook ondersteuning biedt voor Blogger en MovableType.

spacer Screenshot

     
spacer